Ballongbabyen svever igjen – London demonstrerer mot Trump

Donald Trump-ballongen tar av. Stillbilde fra video av The Guardian.

Donald Trump foreslo at privatisering av helsesystemet i Storbritannia skulle være en del av en ny handelsavtale, men nekta å møte Jeremy Corbyn fordi han er "negativ" og "kritiserer".

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Ett år etter at Donald Trump sist var på statsbesøk i Storbritannia er han tilbake. Som sist blir han møtt med store demonstrasjoner, en ballongbaby som svever over Londons himmel og harde ordvekslinger med byens ordfører og andre venstrepolitikere i landet.

Mens deler av norsk media var mest opptatt av hvilken sveis Trump ville stille med eller om han ville respektere kutyme i møte med dronninga var det politikken venstresida i Storbritannia brydde seg med å kritisere.

LES OGSÅ: «Nasjonal skandale»: Mer enn én hjemløs dør i Storbritannia hver dag

Sist sommer ville ikke Donald Trump bo i London mellom møtene fordi byens ordfører, Sadiq Khan, ikke la ned et forbud mot at en ballongbaby som forestilte Trump skulle fly over byen.

Også denne gangen har Trump og Khan vært i tottene på hverandre. Før presidentens ankomst. «Han er en steinkald taper som burde fokusere mer på kriminalitet i London, ikke på meg», sa den amerikanske statslederen. I en video kritiserer Labour-ordfører Khan Trump for å være mot likestilling og peker på hans og Republikanernes kamp mot abort som nylig har gjort at flere delstater har stramma inn i lovgivningen og at Alabama og Ohio har gjort abort etter sjette uke straffbart, noe mange har kalt for et de facto forbud. Kahn har også kalt Trum for et ansikt for ytre høyre.

Under Trumps besøk har en ny handelsavtale med Storbritannia vært en av de viktigste sakene. Det har imidlertid vakt sterke reaksjoner at Trump har sagt at NHS (National Health Service — det offentlige helsevesenet i Storbritannia) vil være en del av forhandlingene, da i forstand av at det åpnes opp for privatiseringer og nye markeder for amerikanske helseprofitører.

Også avtroppende statsminister Theresa Mays manglende reaksjon på ønsket om privatisering har fått kraftig tilsvar. Labour-leder Jeremy Corbyn sier at dette er hva man går mot om De konservative og den fremmedfiendtlige lederen for Brexit Party, Nigel Farage, får ta hand om landets utgang av EU.

LES OGSÅ: Jeremy Corbyn til Europas sosialdemokrater: — Forkast nyliberalismen og skap en økonomi for arbeidsfolk


Corbyn ønsket ikke å ta del i banketten til ære for Trump på mandag, men ønsket et møte med ham for å diskutere klimakrisa, truslene mot fred og flyktnigkrisa. For en måned sia leda Corbyn det britiske underhuset til å erklære klimakrise. Ifølge BBC er det vanlig for USAs president å møte opposisjonslederen, men Trump ville ikke.

— Jeg synes at han er, der jeg kommer fra, en negativ kraft. Jeg synes folk skal gjøre ting korrekt i stedet for å kritisere.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned