Skitne og farlige muslimer i rene liberale Europa

Foto: Bruno Sanchez-Andrade Nuño

Liberale kjerneverdier trues av ekstremisme, men mer av forbudsvillige og fordomsfulle politikere som vil bestemme hva andre skal ha på seg.

Kenneth Arctander Johansen
Om Kenneth Arctander Johansen (3 artikler)
Kenneth Arctander Johansen, 35 år, PhD Kandidat i sosialt arbeid ved universitetet i Ghent.

Mahmoud Farahmand (H) skrev en kronikk der han hevdet Frankrike fortjener fredsprisen for den roen og verdigheten de har møtt terrorangrep fra ekstreme islamister med. Han mener at muslimske innvandrere ikke skal ta den europeiske toleransen som en selvfølgelighet, at de skal stå sammen i kampen mot terror og ideologien bak. Ideologien han nevner er vi alle kjent med som totalitær, dogmatisk og ekstremistisk. Men hvordan står det til med Europa? Både i Frankrike og i Norge vil politikere bestemme hva slags klær muslimske kvinner skal kunne bruke på stranden.

I vesten har vi noen prinsipper som ulike politiske bevegelser har kjempet frem. Dette er prinsipper om liberalisme, sekularisme, demokrati samt kvinners og minoriteters rettigheter. Noen ganger er dette idealer og ikke praksiser, men de er verdt å kjempe for å bevare, videreutvikle og gjøre så universelle som mulig innenfor den vestlige verden. Disse prinsippene blir utfordret av ekstremisme, ja, men de lider enda hardere under motsetningene mellom idealer og virkeligheter ved vår egen politikk.

LES OGSÅ: Men verst av alt er ensidigheten — om Hege Storhaug siste bok

Krig ute, terror hjemme
Den såkalte krigen mot terror ble lansert av Bush-administrasjonen etter 11. september 2001. Kriger var understøttet av en massiv propaganda. Vi ble innprentet med demoniseringer av muslimer og utenomrettslige fengslinger og tortur på Guantanamo Bay og i Abu Graib-fengselet gir en innsikt i effekten av dehumaniseringen. At vi i kjølvannet av dette har fått en rasistisk trend der det er blitt vanlig å hetse muslimer både i kommentarfelt og på sosiale medier er enkelt å forstå.Vi har ført angrepskriger mot flere, primært, muslimske land under banneret om å innføre liberale demokratier der totalitære despoter har regjert. Konsekvensene av disse krigene er det vondt å ta inn over seg. Selv om flere muslimske land har skyld her har vi et ansvar. Ett eksempel er at USA og Storbritannia invaderte Irak i 2003 basert på løgner om masseødeleggelsesvåpen som kunne havne i hendene til Al-Qaeda. Utfallet av denne krigen, og senere bombingen av Libya, blir av mange forstått som det som muliggjorde fremveksten av IS. Én promille av den lidelsen folk i Midtøsten gjennomlever daglig, blant annet som resultat av våre handlinger, har vesten nå fått erfare i form av mindre og større terrorangrep, der terroren i Nice og Paris har gjort inntrykk.

LES OGSÅ: Byrådet sier nei takk til hijabforbud i osloskolen

Burkiniforbud for renhetens skyld
Til sammen ser det ut som om propaganda, fremveksten av ekstremisme, terrorisme og en manglende prinsippfasthet har sendt oss inn i en rekyl av totalitære reaksjonsmekanismer. Nylig leste vi om en muslimsk kvinne som ble kommandert av tre politimenn til å kle av seg en burkini på stranden i Nice. En burkini er en badedrakt som dekker hele kroppen bortsett fra ansikt og føtter. Flere franske byer har innført forbud mot bruk av plagget. Ordføreren i Cannes hevdet man skulle forby det fordi det er religiøst (les: islamsk) og for å sikre ro og orden. Dette var argumentet i Nice også. I Villeneuve-Loubet innførte man loven for å «respektere sekulære prinsipper og hygiene- og sikkerhetsregler». Nå er loven innført i minst femten byer og flere følger etter. Det er ingen annen måte man kan forstå dette på enn at muslimer ses som umoralske, farlige og skitne i Frankrike.

Overgrepet mot kvinnen i Nice har fått mye oppmerksomhet i pressen og forbausende nok finnes det en del mennesker som forsvarer lovverket. Gjerne med argumenter om at vi i vesten må finne oss i å kle oss etter skikkene i Saudi-Arabia om vi drar dit, et land som ikke engang godtar turisme. Man har faktisk begynt å rettferdiggjøre vestlige lover med lover i et bakvendt «teokratisk» mafia-regime. Frankrike får støtte fra politikere fra regjeringspartiet FrP. Både Aina Stenersen og Carl I. Hagen støtter lover som regulerer hvordan voksne muslimske kvinner skal kle seg på stranden. Hagen hevder terror utføres i islams navn og derfor skal man forby burkini og hijab (i alle fall på barn), mens Stenersen ønsker strengere bøtepraksis i Norge enn i Frankrike. En lang kjede av dårlige valg og grufulle konsekvenser har resultert i at grunnverdiene Farahmand vil gi Frankrike fredsprisen for, liberté, egalité, fraternité, (frihet, likhet, brorskap) står igjen som karikerte og forvridde gjenferd og vitner om et type samfunn Europa gjerne ville ha, men som gikk tapt. Det er trist, og det er like trist at kollegaene hans kaster seg hals over hode for å forkaste disse prinsippene også her hjemme i Norge. Frankrikes forvaltningsdomstol Conseil d’Etat, har opphevet forbudet i Villeneuve-Loubet ettersom det bryter grunnleggende rettigheter. Kanskje kan man enn så lenge ha noe tillit til at det liberale samfunnet kan overleve. Men det er avgjørende at vi kjemper, og virkelig kjemper, nå for å bevare det. Da må vi leve og handle etter de prinsippene vi ønsker skal være styrende.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Skitne og farlige muslimer i rene liberale Europa

 1. Det er fullt mulig å holde tunga rett i munnen og se det bakstreverske i utviklingen av et slags kjønnsapartheid som oppstår med bruken av burkinien, samtidig som man ser at at man ikke kan nekte noen i å bade i heldekkende klær.

  Men man kan heldigvis ha forbud mot hijab på barne og ungdomskole for å markere at det ikke er greit med kjønnsapartheid. Det samme med å nekte en utvikling mot kjønnsdelt gym og svømmeundervisning.

  Hadde disse andre argumentene kommet fram på denne siden så kunne man jo trodd at dette nettstedet var nogenlunde progressivt.

  • AvatarKenneth Arctander J. // 2016-08-28 kl 23:59 //

   Helt klart. Jeg støtter fullt ut progressive muslimske miljøer som kjemper mot kvinneundertrykking og kjønnsapartheid. På samme måte som jeg mener det har gått sykt langt i feil retning når man begynner å innføre lover, eller kreve innføring av lover, som er rettet mot spesifikke befolkningsgrupper. I et liberalt samfunn skal man kunne kritisere alle veier og samtidig ha religionsfrihet.

 2. Avatarlovåundre // 2016-08-28 kl 20:06 //

  Det er bare flott å ha frihet til å gå i burkini på stranda om man ønsker det.
  det er jeg helt enig i,
  eller kanskje bare en sånn hvit trivelig Ku Klux klan drakt om man synes det er fint å bruke på stranda.

  Kanskje vi en dag også kan få full frihet for alle innbyggere til å ha på seg bikini i svømmehallen, og kanskje også å få lov til å gå uten hijab på skolen.
  kanskje vi en dag kan få full frihet for alle barnehagebarn og skoleelever om å kunne få lov til å spise svinepålegg om dem har lyst til det.
  Kanskje vi en dag kan få full frihet for alle menn om å kunne gifte seg med ei muslimsk kvinne uten krav for mannen om å konvertere til islam.
  Kanskje vi en dag kan få full frihet for alle innbyggere om å kunne gifte seg med hvem man vil, uansett den utkåredes religiøses livssyn.
  kanskje vi en dag kan få full frihet for alle innbyggere om å kunne konvertere til en annen religion.
  Kanskje vi en dag kan få full frihet til å tegne hva man vil, uten at man må ha full politibeskyttelse.

  Og ikke minst…kanskje vi en dag også kan få full frihet for alle små guttebarn om å få beholde forhuden sin, iallefall til man selv kan gi samtykke til at den fjernes.

  Det er lov å håpe…

  • AvatarKenneth Arctander J. // 2016-08-29 kl 00:01 //

   Det ER lov å tegne hva man vil, det er lov å gifte seg uten å konvertere til en religion, det er lov til å gå i bikini og det er lov til å gå på skolen uten hijab. Lovverket gir oss disse rettighetene.

  • AvatarKenneth Arctander J. // 2016-08-29 kl 00:03 //

   Men de miljøene og de personene som forsøker å ta fra folk disse rettighetene må vi selvfølgelig hanskes med, på alle nivåer.

Kommentarfeltet er lukket.