Protester i 110 franske byer mot liberalisering av arbeidsmiljøloven

Foto: Izquierda Diario. Fra dagens demonstrasjon i La Havre.

Politiet avfyrte tåregass mot streikende da titusener tok til gatene i flere franske byer i protest mot ny lov som svekker arbeidervernet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det rapporteres om over 30.000 demonstranter i Paris og 12.000 i Le Havre da arbeidere på ny streiket og tok til gatene i protest mot den kommende endringen av arbeidsmiljøloven i Frankrike. Det ble holdt demonstrasjoner over hele landet mot endringer som vil øke arbeidsuka og svekke stillingsvernet for franske lønnsarbeidere.

LES OGSÅ: Over 150 millioner går ut i streik mot nyliberalisme

Kriminalisering av protester
Loven ble lange kalt El Khomri-loven, etter arbeidsminister Myriam El Khomri, men den har seinere endret økenavn til Valls-loven etter at innenriksminister Manuel Valls, fra det regjerende sosialdemokratiske Sosialistpartiet, har blitt lovens fremste forsvarer. Loven har vært kontroversiell helt siden den ble foreslått og har blitt moderert noe, men grunnet sterk motstand, inkludert fra eget parti, har den måttet bli tvunget gjennom med dekret tre ganger.

— Regjeringen gambler kontinuerlig på å vise sin standhaftighet, sier fagforeningsleder Celine Verzeletti, ifølge Público.

Hun mener måten protestene blir møtt på i tillegg til landets unntakstilstand, som har vart siden 13. november 2015, tilsvarer en uholdbar kriminalisering av aksjonismen. 20. juli stemte den franske nasjonalforsamlinga for å utvide unntakstilstanden til januar 2017.

LES OGSÅ: Opprør i nattens mulm og mørke

Dårligere betalt, lengre arbeidsuke, svekket forhandlingsrett, lettere å få sparken
Den franske arbeidsuka har offisielt sett vært på 35 timer, selv om dette ikke har fungert i praksis, men den blir nå utvidet inntil 60 timer. Overtidsbetaling minker, kollektiv forhandlingsrett svekkes til fordel for individuelle lønnsforhandlinger på arbeidsplassen mellom bedrift og arbeider, og det blir lettere å gi arbeidere sparken.

I mars samlet protestene mot loven 1,2 millioner demonstranter ifølge fagforeningene som organiserte protesten. Politiet hevdet det bare deltok drøyt 200.000. I slutten av mars og utover i april samlet franskmenn og -kvinner seg i gatene på natterstid for Nuit Debout, våkenatt, for å markere avstand mot arbeidsløshet, arbeidsmiljøloven, dårligere muligheter for dagens ungdom og sosiale problemer i landet. Ifølge den offisielle statistikken er arbeidsløsheten på 10 prosent, og 24 prosent blant landets unge.

I både Le Havre og Paris ble det meldt at politiet avfyrte tåregass mot de streikende arbeiderne.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned