Gambia – et nytt Rwanda?

FOTO: UN Photo/Erin Siegal

Gambias diktator truer en folkegruppe med etnisk rensing og opposisjonelle på livet.

Torun Yamila Berg
Om Torun Yamila Berg (3 artikler)
Torun Yamila Berg er politisk engasjert for Afrika.

President Jammeh i Gambia har laget en plan for å utrydde sine politiske motstandere. Den inneholder foreløpig navn på 300 mennesker i Gambia. Disse menneskene skal rett og slett fjernes. I Gambia er det ensbetyndene med døden.

LES OGSÅ: Gambia – ferieparadisets folk reiser seg mot diktatoren

Trusler mot opposisjon og mandika
Dette ble bekreftet i en tale på et politisk møte holdt av president Jammeh i Talinding, Gambia 1. juni, hvor han tok diktator-rollen til et nytt nivå. Han erklærte etnisk rensning på landets største stamme, Mandikene. Noe slikt har aldri skjedd i Gambia.

Denne gangen blir det ingen arrestasjoner fra politiets side kunne han forsikre. Nå er det militæret, sikkerhetsstyrkene og NIA (National Intellengecy Agency) som trår til. Instruert til å skyte, torturere, voldta og mishandle politiske motstandere som er fra mandinkastammen. Ingen av hans motstandere, være seg i Gambia eller i diaspora, vil gå fri. En massiv internasjonal dødstrussel der altså. Klassisk diktatorstil kan vi kjapt oppsummere, men ikke til å kimse av. Siden det første drapet på sin egen finansminister, Koro Ceesay, i 1995, har listen over drepte, forsvunnede og arresterte blitt forferdelig lang.

At han går ut i all offentlighet med en slik trussel mot ytringsfriheten og opposisjonspolitikere , er nytt, ganske unikt og veldig skremmende.

Dette har selvsagt ført til stor uro og bekymring blant alle gambiere uavhengig av stammetilhørighet. Man hører stadig at Rwanda blir nevnt og folk er veldig engstelige.

Vi vet fra før at familier som har politiske aktive familiemedlemmer ikke får jobb, blir arrestert og mottar trusler. Samtidig som dette ble annonsert ble en av deltakerene i kuppforsøket desember 2014 forsøkt drept i sitt hjem i eksil i Dakar, Senegal. Så at han mener business er helt klart.

Gambiere dør i Middelhavet
Uken før: Mer enn 700 flyktninger/migranter dør ved drukning på vei fra Libya til Europa. Hvor mange som er gambiske kan man ikke vite, men det prates om over 100. Og det bare på tre dager. De siste fem årene har det vært en markant økning i undertrykkingen fra Jammehs side. Samtidig øker antallet som rømmer landet og tar det som kalles “back way” gjennom Libya og Middelhavet. Det sitter mange familier i Gambia som venter på livstegn fra sine kjære som har rømt. Og de blir bare flere og flere.

Amnesty International skriver stadig nye rapporter, slik at ingen I AU (African Union), Ecowas (Economic Community of West African States), EU og FN kan si at de ikke vet hva som foregår. Dette er grundig dokumentert og informert om.

EU gått gjennom rapporter fra blant annet fra Amnesty International og kom i mai 2016 med en resolusjon, hvor de kritiserer regimet i Gambia hardt og åpner for at hvert enkelt land i EU kan innføre sine egne sanksjoner.

Hva tenker Norge å bidra med for å stoppe dette galskapens regime?

Hvor mange skal dø i Gambia og I Middelhavet før Norge gjør noe aktivt?

Jeg vil gjerne høre Sylvi Lysthaugs tanker om det?

Hva skal man med politisk makt om den ikke blir brukt?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

12 kommentarer på Gambia – et nytt Rwanda?

 1. Vi kan alle være enig om at det som skjer i Gambia er forferdelig og at verden ikke kan itte stille og se på.

  Men jeg synes det blir for dumt å dra inn innvandrings- og integreringsminister Sylvi Lysthaug her.

  Mange av skribentene på Radikal Portal liker ikke FrP. Men det blir useriøst å kreve at en innvandringsminister i Norge skal bruke aktiv poitisk makt i Gambia.

  Ja, hva kunne du selv tenke deg ble gjort kjære skribent? Skal Norge bidra med bombefly, slik vi gjorde i Libya? Eller hvilke konstruktive forslag har du?

  • AvatarTorun Berg // 2016-06-13 kl 19:24 //

   Hei Melek. Beklager, men jeg så kommentaren din først nå. Bakgrunnen til at Listhaug får spørsmål er at hun er minister med ansvar for flyktningespørsmål, samt at Høyre og FrP tross alt sitter i Regjering. Samme spørsmål ville blitt rettet til rette vedkommende uavhengig av partitilhørighet. Når det gjelder hva Norge kan gjøre er det foreslått diverse ting. Bl.annet å fryse konti tilhørende presidenten i Gambia og hans ministre. Innføre reiseforbud for de samme menneskene. Det er også foreslått å innføre flyforbud over landet, for å stoppe turismen. Dette på bakgrunn av at han tjener penger i egen lomme på turister. Hva som er det rette å gjøre har ikke jeg svaret på. Jeg er ingen politiker og sitter ikke med makt til å gjøre så mye. Men jeg kan skrive, informere, opplyse og forhåpentligvis starte en debatt. Rent personlig er jeg imot krig. Og mener at bomber ikke er en løsning, men en tragedie for befolkningen de gangene det blir gjort. Og en krig i Gambia ønsker vel ingen. Takk for at du leste og stiller spørsmål Melek ??

   • AvatarRobin_Hud // 2016-06-29 kl 09:37 //

    Det kan se ut som presidenten ønsker krig; det er vel noe av problemet.

    • AvatarTorun Berg // 2016-08-24 kl 01:04 //

     Han er så ustabil, at det er ikke godt å vite hva han planlegger. Men situasjonen har ikke blitt bedre i Gambia siden april. En krig i Gambia, foruten å være forferdelig for befolkningen, vil være alvorlig for stabiliteten i hele regionen.

   • AvatarRick Jawolsky // 2016-10-12 kl 20:58 //

    Det kan jo se ut som Torun Berg ønsker krig. En flyforbudssone vil i praksis være det samme som en krigserklæring.

    • AvatarTorun Berg // 2016-10-13 kl 03:34 //

     Hei Rick!
     Takk for at du leste mitt bidrag. Flyforbudet som enkelte har foreslått gjelder presidenten, ministre, millitære og politi. Årsaken til forslaget er de ikke skal ha muligheten til å flykte fra landet og evnt rettsaker som måtte komme mot de i fremtiden. Dette flyforbudet er også ment å gjelde de ovennevtes familie. Jeg personlig har hverken makt eller mulighet til å komme med forslag eller gjøre vedtak i de enkelte land eller i EU, AU, ECOWAS eller FN. Men det regner jeg med at du forstår. Mvh Torun Berg

  • AvatarOskarMartinHessen // 2016-06-20 kl 11:06 //

   Vi kan jo være med på et spleiselag på noen atombomber slik at en reduserer populasjonen i Afrika litt.

  • AvatarPerVestnes // 2016-06-28 kl 14:02 //

   Men dette er jo ikke vårt problem!

   • AvatarRobin_Hud // 2016-06-29 kl 09:35 //

    Dere hvis problem det ikke er kan
    bare fortsette å gi faen,

    • AvatarPerVestnes // 2016-06-29 kl 09:50 //

     Det gjør jeg også, men politikerne har ingen rett til å destruere våre penger på noe som er så unyttig for landet vårt!

 2. AvatarOskarMartinHessen // 2016-06-20 kl 11:04 //

  Primater har jo sitt naturlige liv i trærne og lever av det de kan finne.
  Selvfølgelig kan de ikke ha et moderne velferdssamfunn, det er jo logisk!

 3. Avatarlovåundre // 2016-09-12 kl 16:52 //

  Ikke vet jeg hvordan man skal få orden på problemene i det bittelille Afrikanske landet Gambia som har et mindre landareal enn Buskerud fylke.
  Jeg har såpass respekt for afrikanere at det forventer jeg at dem finner ut av selv.
  Dem er ikke unger, selv om dem ofte blir behandlet som unger av bistandsEuropa.
  Nå er det slik at Afrika er enormt stort, det vet alle som har en Globus, og ikke bare forholder seg til verdenskartene som jo viser kontinentene feil i forhold til hverandre.
  Det er et faktum at Afrika er større enn Kina, USA , og det sentrale Vest Europa til sammen.
  Da må det være nok av stater og områder å flykte til i Afrika.
  Det må da være nok av stater som tar imot andre Afrikanere som jo ikke er så forskjellig fra dem selv, iallefall sånn genetisk.
  Da virker det underlig at dem skal over middelhavet, og inn i Vest Europa.
  Eller det forstår jeg jo, det må vel være som å vinne i lotto sånn økonomisk for de få afrikanerne som kommer hit, i forhold til alle dem som er igjen der nede i fattigdommen.
  Men det jeg ikke forstår er denne iveren fra venstresiden og da særlig kvinner etter å få dem opp hit til vest Europa og Norge.
  Hadde det ikke vært best å returnere flyktningene i middelhavet tilbake til det Afrikanske kontinentet umiddelbart, og gjort dette konsekvent hele tiden.
  Da hadde jungeltelegrafen gått fort og flyktningerutene over middelhavet hadde fort blitt nedlagt.
  Det hadde da blitt fort slutt på all denne drukningen i Middelhavet, om det er det man ønsker.

Kommentarfeltet er lukket.