Gambia – et nytt Rwanda?

FOTO: UN Photo/Erin Siegal

Gambias diktator truer en folkegruppe med etnisk rensing og opposisjonelle på livet.

Torun Yamila Berg
Om Torun Yamila Berg (3 artikler)
Torun Yamila Berg er politisk engasjert for Afrika.

President Jammeh i Gambia har laget en plan for å utrydde sine politiske motstandere. Den inneholder foreløpig navn på 300 mennesker i Gambia. Disse menneskene skal rett og slett fjernes. I Gambia er det ensbetyndene med døden.

LES OGSÅ: Gambia – ferieparadisets folk reiser seg mot diktatoren

Trusler mot opposisjon og mandika
Dette ble bekreftet i en tale på et politisk møte holdt av president Jammeh i Talinding, Gambia 1. juni, hvor han tok diktator-rollen til et nytt nivå. Han erklærte etnisk rensning på landets største stamme, Mandikene. Noe slikt har aldri skjedd i Gambia.

Denne gangen blir det ingen arrestasjoner fra politiets side kunne han forsikre. Nå er det militæret, sikkerhetsstyrkene og NIA (National Intellengecy Agency) som trår til. Instruert til å skyte, torturere, voldta og mishandle politiske motstandere som er fra mandinkastammen. Ingen av hans motstandere, være seg i Gambia eller i diaspora, vil gå fri. En massiv internasjonal dødstrussel der altså. Klassisk diktatorstil kan vi kjapt oppsummere, men ikke til å kimse av. Siden det første drapet på sin egen finansminister, Koro Ceesay, i 1995, har listen over drepte, forsvunnede og arresterte blitt forferdelig lang.

At han går ut i all offentlighet med en slik trussel mot ytringsfriheten og opposisjonspolitikere , er nytt, ganske unikt og veldig skremmende.

Dette har selvsagt ført til stor uro og bekymring blant alle gambiere uavhengig av stammetilhørighet. Man hører stadig at Rwanda blir nevnt og folk er veldig engstelige.

Vi vet fra før at familier som har politiske aktive familiemedlemmer ikke får jobb, blir arrestert og mottar trusler. Samtidig som dette ble annonsert ble en av deltakerene i kuppforsøket desember 2014 forsøkt drept i sitt hjem i eksil i Dakar, Senegal. Så at han mener business er helt klart.

Gambiere dør i Middelhavet
Uken før: Mer enn 700 flyktninger/migranter dør ved drukning på vei fra Libya til Europa. Hvor mange som er gambiske kan man ikke vite, men det prates om over 100. Og det bare på tre dager. De siste fem årene har det vært en markant økning i undertrykkingen fra Jammehs side. Samtidig øker antallet som rømmer landet og tar det som kalles “back way” gjennom Libya og Middelhavet. Det sitter mange familier i Gambia som venter på livstegn fra sine kjære som har rømt. Og de blir bare flere og flere.

Amnesty International skriver stadig nye rapporter, slik at ingen I AU (African Union), Ecowas (Economic Community of West African States), EU og FN kan si at de ikke vet hva som foregår. Dette er grundig dokumentert og informert om.

EU gått gjennom rapporter fra blant annet fra Amnesty International og kom i mai 2016 med en resolusjon, hvor de kritiserer regimet i Gambia hardt og åpner for at hvert enkelt land i EU kan innføre sine egne sanksjoner.

Hva tenker Norge å bidra med for å stoppe dette galskapens regime?

Hvor mange skal dø i Gambia og I Middelhavet før Norge gjør noe aktivt?

Jeg vil gjerne høre Sylvi Lysthaugs tanker om det?

Hva skal man med politisk makt om den ikke blir brukt?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.