Rapport fra Vestleiren

Arrestert, kledt naken og bøtelagt: det har vært ydmykende, men vi mener vår aksjonisme har stoppet uttransportering av folk med rett til å bli i Norge.

Eirik Nilsen
Om Eirik Nilsen (1 artikler)
Eirik Nilsen har jobbet som gruvetekniker i Sydvaranger gruve, frem til konkursen i november. Engasjert i fagbevegelsen, og sitter som vara til kommunestyret i Sør-Varanger, for Ap.
Merete Nordhus
Om Merete Nordhus (1 artikler)
Merete Nordhus er sykepleier og jobber som frivillig i Refugees welcome to the Arctic.

Vi har som de fleste nordmenn vokst opp i trygge og varme omgivelser. Krig og forfølgelse er ikke noe vi har kjent på kroppen. Det virker så fjernt når man bor i lille, trygge og snille Norge.

LES OGSÅ: 12 syriske barn utvises til Russland

Hjelp i Russland, hjelp i Norge
Som de fleste i landet vårt, fulgte vi nøye med på flyktningstrømmen som kom over Storskog i høst. Vi samlet inn klær og kjørte over på russisk side og delte ut til flyktningene som oppholdt seg på hotellet i Nikel. Vi kjøpte også mat og vann til dem, og ga dem også reflekser. Vårt engasjement var født.

Da vi hørte om regjeringens nye asylpolitikk med de innstrammingene som fulgte med, skjønte vi vel ikke helt omfanget dette ville få. Men vi så raskt hvordan dette utartet seg i praksis. Aksjonsgruppen «Refugees welcome to the Arctic» ble dannet som en undergruppe til «Refugees welcome to Norway».

Vestleiren som i utgangspunktet ble satt opp i full fart som en transittleir, ble nå fylt opp med flyktninger som skulle returneres til Russland. Regjeringen ville ha de over grensa så fort som mulig, ingen skulle få realitetsbehandlet søknadene sine. De 5500 menneskene som hadde kommet over grensa på Storskog, var ikke velkommen i Norge. Regjeringen brydde seg ikke om hvorfor de hadde flyktet til Norge, ut skulle de uansett. De skulle busses til Murmansks jernbanestasjon med en matpakke i handa, helt overlatt til seg selv.

LES OGSÅ: Bilder fra en flyktningleir på Lesvos

Strippa naken og ydmyket
Vi i Refugees fulgte situasjonen med argusøyne i Vestleiren. Første bussen med 13 personer ombord kjørte over grensa onsdag 20. januar. Buss nummer 2 skulle gå dagen etter. Vi hørte rykter om at blant annet barnefamilier skulle være ombord i bussen. Vi ble kontaktet av tre personer inni leiren som ville komme seg til kirka for ikke å bli uttransportert. De så på kirka som et fristed, et sted der de kunne være trygge for PU. Vi tenkte at vi kunne kjøpe dem litt tid hvis vi fikk dem til kirka, at UDI kunne se på sakene deres.

En av oss kjørte de til kirka uten at politiet fikk nyss i dette. Merete E satt i bilen sin utfor leiren da en syrisk familie med tre barn plutselig satte seg inn i bilen. De ville bli kjørt til kirka. Men politiet ante ugler i mosen og tok fra henne fører- og vognkort. De stilte også politibilen foran henne for å forhindre henne i å kjøre.

Merete N kom til leiren og gikk bort til bilen, tok familien over i hennes bil og skulle til å kjøre. Politiet kom og sa hun fikk kjøreforbud, og ville ha førerkortet hennes. Hun nektet å gi det fra seg, ga gass og startet mot byen. Etter ca 3-4 kilometer hadde politiet dannet en sperring over hele veien, var sikkert 10-12 tjenestemenn der. Blålys og gule refleksvester overalt. Slaget var tapt, familien ble tatt hånd om og Merete fikk pålegg om å ikke vise seg i Vestleiren resten av dagen. Hun startet hjemover med politieskorte. Etter cirka fem minutter ble hun stoppet av en politibil, og bedt om å kjøre til politihuset. Her ble hun satt i arresten, ble bedt om å strippe naken og sitte på huk og hoste. En forferdelig ydmykende situasjon for henne – helt surrealistisk. Hun spurte flere ganger om dette var standard prosedyre og om det var nødvendig. Det var det sa den kvinnelige politibetjenten. Merete E og Eirik N ble arrestert utenfor Vestleiren i mellomtiden, satt bak i maja og kjørt til arresten. De måtte kle ta av seg, men ble undersøkt med klærne på.

LES OGSÅ: Hei Aina, nyvalgt leder i Oslo Frp

Boten som aldri kom
Vi satt cirka tre timer på glattcelle, siktet etter Utlendingslovens §108, fjerde bokstav, andre ledd. Merete N snakket med advokat på telefon, og han oppfordret henne til å vedta forelegget. Dette gjorde hun, men Eirik og Merete E vedtok ikke sine forelegg. Vi har per dags dato ikke hørt noe fra politiet.

Tida de tre syrerne tilbrakte i kirka var god. De ble tatt godt vare på av meninghetsrådet i Sør-Varanger. De følte seg trygge. De var i kirkeasyl i åtte dager, før de skrev seg inn i Vestleiren igjen. To av dem har fått behandlet søknadene sine, og får mest sannsynlig opphold i Norge. Den tredje har ikke hørt noe fra UDI, og skal returneres så fort som mulig slik som mange andre. Vi er også av den oppfatning, at ved vår inngripen av å ha fått bort tre personer fra uttransporteringa, så har vi nok også vært en medvirkende årsak, til at den stanset opp.

Uønskede soldater
Med tanke på Odins soldater sin innmarsj i mange byer i Norge, blant annet Alta, i vårt eget fylke, finner vi dette skremmende og tar sterk avstand. Dette er høyreekstremister som under falske lovnader inntar gatene våre. At enkelte i politiet, som Morten Daae, påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, finner dette positivt, kan vi i Refugees ikke fatte og forstå. Ronny Alte, talsmann for Odins soldater, er kjent for innvandrings- og islamfiendlige holdninger med tilknytning til blant annet Pegida og Norwegian defence leauge.

Ellen Kathrine Hætta, politimester i Finnmark, sier også at så lenge Odins soldater oppfører seg og ikke virker skremmende, kan de gå i fred i Finnmarks gater. Vi mener de er skremmende i seg selv med sine sorte hettegensere med hetta tredd godt over hodet. Hettegensere med symboler fra norrøn mytologi som er flittig brukt i nynazistiske miljø. De skaper en uro i gatene blant folk, og vi mener dette er med på å fremme hat mot innvandrere. Dette virker mot sin hensikt. Vi har hatt natteravner gående i gatene våre i mange år, og de gjør en kjempejobb. Odins soldater burde blitt nektet inntog i Norge mener vi.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.