Det er nå det gjelder, barns liv kan gå tapt

Foto: Thomas Nilsen / TheBarentsObserver

Gullstoler fins ikke i Norge. Det fins iskalde kuldegrader og iskalde hjerter -- og noen veldig varme.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Mens Redd Barna i en fadderkampanje skriver om de mange kuldegradene i Europa og er bekymret for livene til kalde barn på flukt, sender Norge syriske barnefamilier til 30 kuldegrader i Russland. Dette gjøres vel vitende om at Russland har et ikke-fungerende asylsystem og at disse familienes rettigheter ikke vil bli ivaretatt.

Det er nemlig ikke mulig å spekulere i mirakler, i en plutselig ny vending i russisk asylpolitikk, når fredsnasjonen Norge samtidig snur ryggen til internasjonale konvensjoner. «Pass it on», kunne Listhaug like gjerne sagt. Ikke godhet, men uverdighet. Kraften i internasjonal rett er i ferd med å smuldre opp, og Norges bidrag til oppsmuldringen er formidabel.

LES OGSÅ hvordan regjeringens asylpolitikk ikke dreier seg om mennesker eller rettferdighet men om å score politiske poeng: Et kaldt asylsystem

 Barn som fryser
Barn har vanskeligere for å holde på varmen enn oss voksne når det er kaldt. Det frarådes å ha barn i pulk ved 10 minusgrader og kaldere. I Murmansk var det i dag 27 kuldegrader. Det Norge driver med kan sammenlignes med helt bevisst å legge barn i pulker og kjøre langt av gårde. Det er ikke sikkert det går bra. Vips, der var de borte over heia, ute av syne, ute av sinn. Jeg gjentar, i Murmansk er det 27 kuldegrader.

FNs høykommisær for flyktninger har bedt Norge om å la være å returnere asylsøkere til Russland. Det er nemlig brudd på internasjonale asylregler. I Russland, der det ifølge høykommisæren er store sprekker i asylinstituttet, er det kanskje bare mulig å få oppholdstillatelse via bestikkelser.

Mange er enige med høykommisæren. Barneombudet, Redd Barna, Human Rights Watch, Amnesty, Helsingforskomiteen. Psykologer, advokater og frivillige engasjerer seg. Psykolog og professor emeritus Willy-Tore Mørch kjenner godt til Russland og uttaler til NRK Troms at det ikke tas hensyn til barna, slik han ser det. «Når myndighetene vurderer returnering, skal man se på hva som er til barnas beste. Det ser jeg ikke er gjort her. Det verste som kan skje et barn er å se foreldrene sine være livredde. Det skader barna. De tar også skade av å være lenge i angstsituasjoner.» Han kjenner godt til barns situasjon i Russland og har ingen tiltro til at barna vil bli ivaretatt der.

De små, rosa skoene
En syrisk familie med tre barn skulle i dag returneres til Russland på tross av at de har falskt visum. Dette kjøpte de av menneskesmuglere uten å vite at det var falskt, de ville slippe å risikere livet over havet. Med falske papirer kan de bli sendt tilbake til Syria, men norske myndigheter har likevel bekreftet at familien skal sendes ut. I går satt jeg og så på de rosa skoene til det ene barnet, avbildet i VG, kanskje er barnet to-tre år gammelt, og skal ut av landet sammen med to søsken og sine foreldre – til hva? I den potensielt livsfarlige kulda er det viktig å ha et trygt sted å bo, et sted å holde seg varm. Russland tilbyr ingen asylsøkere dette. Asylsøkere får ikke en gang informasjon om hvor de kan fremme en søknad.

LES OGSÅ hvordan flyktningkrisa kan tvinge fram åpne landegrenser i Europa: Hvorfor trenger vi åpne landegrenser 

Reddet av frivillige og medias søkelys
En syrisk familie med tre barn skal nå få saken vurdert på nytt. Det er nytt håp for de rosa skoene. Frivillige Merete Nordhus kjørte familien bort fra ankomstleiren i et forsøk på å redde dem fra utsendelse. Hun ble selv pågrepet av politiet. Hadde det ikke vært for henne, media og andre engasjerte medmennesker, som familiens advokat Brynjulf Risnes, hadde de blitt sendt til Russland. Saken er et soleklart eksempel på den manglende rettssikkerheten vi nå er vitne til.

Gullstoler finnes ikke i Norge, men det fins iskalde minusgrader og iskalde hjerter. Det finnes heldigvis også noen varme, som er villige til å bli pågrepet av politiet for å hegne om sine verdier og sin medmenneskelighet. Det er disse som hegner om internasjonal rett, norsk lov; det Norge vi kan være stolte av. Vi trenger dem nå- det er nå det gjelder.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Det er nå det gjelder, barns liv kan gå tapt

  1. AvatarKim André Gjerde // 2016-01-22 kl 13:33 //

    Spekulativt å redusere dette til barn og kuldegrader. Et varmt hjerte må vi ha. Men vi kan ikke la følelsene ta overhånd. Hodet må være kaldt. Det er slik at også barn vil være blant dem som ikke har behov for beskyttelse og som derfor blir sendt tilbake til Russland, uavhengig av hva gradestokken måtte si.

  2. AvatarT.Minh.T.T // 2016-01-22 kl 22:44 //

    Sånn ser det ut nå, er det ingen som har kontroll over hva som skjer i Storskog. De fleste fra Syria, hvis ikke de har hatt opphold lenge i Russland, burde jo fått bli! Så enkelt er det. Folk i Norge klager på hvorfor ikke vi får flere barnefamilier inn enn menn, og her har jo vi sjansen. I stedenfor hiver vi de på hodet ut de som egentlig TRENGER beskyttelse. Skammer meg over denne regjeringen. FRP har vist sitt sanne ansikt.

Kommentarfeltet er lukket.