Okkupanter kastet ut fra Hausmannsblokka – 11 personer pågrepet

Foto: Christian Vassdal

Politiet førte bort 14 og pågrep 11 personer da de reiv barrikader og ryddet plassen som sto før okkupantene slo seg ned der. Utkastelsen skjedde etter begjæring fra ordføreren.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian  Vassdal (tekst og foto)

— Det hele lignet på en antiterroraksjon. Det så rett og slett skremmende ut. Da jeg spurte hva som skjedde,  ville ikke politiet svare på noen spørsmål, sier Merete Lund som var vitne til utkastelsen.

Foto: Christian Vassdal

Foto: Christian Vassdal

Politiet ville heller ikke svare Radikal Portals journalist på stedet og det har ikke lykkes Radikal Portal å komme i kontakt med Grønland politistasjon for kommentarer. Lund stiller seg kritisk til politiets fremgangsmåte.

– De burde jo informere folk når de stiller med såpass stort beredskap.

LES OGSÅ: Hausmania-salget er dårlig lokalpolitikk

Kultur og samhold
Det var i morgentimene rundt halv seks-tiden at politiet aksjonerte mannsterkt mot de nyokkuperte områdene i Hausmannsblokka. Både «42» og «Hausmanssplatz» hvor det står parkert husvogner ble renset for folk. Deretter rev politiet barrikadene og ekstra mannskap ble tilkalt for å rydde hele uteområdet med dumpere. Politiet førte bort 14 personer og pågrep 11, ifølge NRK. Det var Oslos ordfører, Marianne Borgen (SV), som begjæret okkupantene fjernet.

— Når det kommer til trusselen, ungdommen på Hausmannsplatz, ser jeg ikke at de utgjorde noen særlig trussel. De drev med kultur. Motkultur. Jeg er så lei av Starbucks og gentrifisering. Dette initiativet var et friskt kulturelt innslag i et stadig mer gentrifisert Oslo. De hadde workshops, konserter og dyrket grønnsakshager i egen grønnsakshage. Unge rotløse mennesker finner samhold der, sier Lund.

Foto: Christian Vassdal

Foto: Christian Vassdal

Jeg synes det hele er veldig urimelig, sier hun og legger til:

— Mange av ungdommene får utviklet potensialet sitt der. Folk som ikke har et sted å bo fikk soveplass. Hva er planen nå? Skal de sove på gata eller i parkene? Nei, for det er jo ikke lov å sove på offentlig plass i Oslo, sier Merete Lund, som selv ikke har noen tilknytning til Hausmansplatz eller «42», men allikevel tydelig opprørt.

Områdene på og rundt Hausmania har lenge vært omstridt. SV og MdG lovte i valgkampen å satse på et byøkologisk kulturkvarter, men har seinere hevdet at salgsprosessen satt i gang av det forrige byrådet var kommet for langt til  at den kunne stanses, noe flere har hatt vanskelig for å akseptere som gyldig grunn.

LES OGSÅ: Varsler kamp mot salg av Hausmania

— Ingen motstand, men flere arresterte
— Politiet stilte opp mannsterke. De kom rundt halv 6 tiden. Jeg våknet til «Village People» med «macho man» — det er alarmen vår, forteller Mathias, en av de utkastede beboerene..

Deretter tok det ikke lang tid før politiet kom klatrende over barrikadene våre med spesialbiler. De var ganske godt utstyrt og forberedt — med skjold, hjelmer, pepperspray og hele pakka.
De var nok forberedt på at folk skulle gjøre motstand. Ingen av oss hadde planer om å gjøre motstand, men allikevel ble flere arrestert, sier han.

Vi har ventet på dette i vel over en måned nå. Det er kjipt. Vi hadde et godt prosjekt på gang. Det ble arrangert konserter der, folkekjøkken, alternativ kultur, kunst. Det ble dyrket mat og holdt arrangementer, forteller han.

Man blir jo jævlig forbanna. Jeg synes hele byen blir mer og mer ribba for kultur.  Mye på grunn av gentrifiseringen. Det er pengemakta som rår, avslutter Mathias.

Foto: Christian Vassdal

Foto: Christian Vassdal

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Okkupanter kastet ut fra Hausmannsblokka – 11 personer pågrepet

  1. Man kunne jo for balansens skyld ha nevnt at politiets dialoggruppe har vært i kontakt med okkupantene i ukesvis for å løse dette på annet vis. Dette er et demokratisk vedtak som SV-ordføreren effektuerer. Okkupantene kunne jo feks leid et kollektiv/lokale og bedrevet sine aktiviteter der som andre i byen må gjøre. Dette er jo langt ifra ressurssvak ungdom som ikke har et tak over hodet hvis de vil.

    • AvatarOle Pedersen // 2016-07-18 kl 18:59 //

      Dette var en støtteaksjon for Hausmannsgate 40 som er et boligsosialt tiltak og en politisk kamp for en sosial boligpolitikk. Oslo kommune har i stedet for å ta den boligpolitiske utfordringen på alvor, solgt bygården til en kommersiell spekulant.

      Det blir da meningsløst å si at man bare kan leie andre boliger, da det nettopp er boligmarkedet og mangelen på rimelige boliger man protesterer mot.

Kommentarfeltet er lukket.