Godhetstyranniets motsvar: La de små barna bli i krigen

Foto: James Gordon

Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne. Med minst fire års ventetid for familiegjenforening for flyktninger risikerer vi å bryte ned både foreldre som unger.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.

«Departementet foreslår å innføre underholdskrav og krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted med en referanseperson som er flyktning.»
Dette er å lese i Justisdepartementets høringsbrev av 29.12.15 om endringer i utlendingslovgivningen (innstramninger II).

De svakeste rammes
Dette vil ramme de mest sårbare svært hardt. La meg ta et eksempel: Ei mor med ei ettårig lita jente, en treåring og en femåring. Hun må ta seg av dem alene, for mannen har reist til Norge for å redde familien fra krig. Landet han har flyktet til har ikke til hensikt å oppfylle barnas rett, nedfelt i barnekonvensjonen, til å bo med foreldrene. Mor og barn er i stor fare for å bli utsatt for vold, overgrep og krigshandlinger. I Norge sitter far med hjertet utenpå kroppen. Han gjør alt han kan, men for å få jobb, må han først lære norsk. Det er mye venting før han i det hele tatt får oppholdstillatelse og blir bosatt. Han tenker hele tiden på kone og barn, bekymrer seg syk. Blir deprimert, prøver å skaffe seg jobb, men målet der framme virker helt umulig. Fire år! Hva vil skje med hans kone og barn på de fire årene? Han blir redd, han blir sorgfull, han blir til slutt apatisk. Han tenker på ettåringen. Har hun nok mat?

Vi bør også tenke på ettåringen. Hvordan står det til med barnets utvikling? Får hun nok mat? Får hun nok kjærlighet? Eller blir mor voldtatt, slått, og traumatisert slik at hun ikke klarer å se datterens behov og triste øyne? Hva med treåringen og femåringen? Er det kanskje femåringen som må ta seg av de to yngste? Gråter de mye? Savner de faren sin, som sitter og venter med hjertet utenpå kroppen her i vårt land, Norge?

Enslige menn? La dem forbli enslige!
Mange av flyktningene som har kommet til Norge er menn, enslige menn. Dette er det mange på ytterste høyre fløy som har gjentatt og gjentatt- hvor er kvinnene? Hvor er barna?

De samme menneskene som har stilt spørsmål til dette ivrer nå for at mennene må forbli enslige. Deres barn og ektefeller, som ble igjen i krig og flyktningleirer, blant annet fordi de vanskeligere kunne klare den farlige flukten, må forbli der. Der, hvor enslige kvinner og deres barn står i stor fare for vold, overgrep, krigshandlinger og nye traumer, der skal de bli. I årevis.

Det er noe som heter at det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne. Når disse barna endelig en dag kanskje får komme til Norge, har de blitt frastjålet fundamentale rettigheter, år av sine liv. Da skal det norske samfunnet prøve å reparere dem Norge har sviktet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.