Brannskadde Bahez på to år og mora hans Bayan flydd med luftambulanse til Sveits

Bahez sammen med Thea som har hjulpet familien. Foto: Privat

Den 28. mars ble Bahez skrevet ut av sykehuset i Athen, med store åpne sår etter brannskadene han fikk i leiren Moria i november i fjor. Mora hans, Bayan, også med store skader, var allerede utskrevet. Siden har de bodd på et skittent hotell, men har nå fått hjelp fra en sveitsisk organisasjon.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.
Den 4. mai fikk Thea Andersen, som har vært uvurderlig for denne familien de siste fem månedene, en uventet beskjed: dere skal til Sveits! Det var Michael Grossenbacher fra organisasjonen Voice of Thousands som sendte henne meldingen. Han hadde vært og snakket med henne og familien tidligere og sett hvordan de levde og hvilke behov de hadde.

En eksplosjon i en gassflaske resulterte i en brann som forårsaket skadene til Bahez og mora hans Bayan, og tok livet av storebror Barez, seks dager før hans sjette bursdag. Familien bodde i telt i den delvis norskfinansierte flyktningleiren Moria på Lesvos i Hellas.

LES OGSÅ: To år gamle Bahez ligger med åpne sår på et skittent hotell — han får ikke komme til Norge

Endelig får de verdig og nødvendig behandling
Den 11. mai skrev Thea på sin facebookside: «Itte 5 vonde måneder i Athen, får endelig Bahez og Bayan skikkelig behandling. De blir endelig behandla med verdighet. Endelig får de nødvendig behandling. Allerede idag opereres Bayan. Imårå e det Bahez sin tur.»

Da hadde de vært i Zurich i fire dager, siden den 8. mai. Fra beskjeden kom den 4. mai tok det bare fire dager før de var på plass på sykehuset, hvor alt er lagt til rette for dem. Over telefon forteller Thea til sammenligning om sykehustilværelsen i Athen slik den var mens de ennå fikk lov til å være der. Da var det Thea som måtte ta seg av den daglige pleien, som å smøre Bayan med krem og bade Bahez. Gjorde ikke hun eller Nabaz, mannen til Bayan, det, gjorde ingen det.  Bayan kunne bli liggende i timesvis i senga si uten kateter og uten at noen hjalp henne på do. Hun ble kjeftet på og mottok så dårlig behandling at den hjelpen de nå får virker for god til å være sann, forteller Thea til Radikal Portal.

Spørsmål om muligheter for behandling i Norge har blitt blankt avslått av norske myndigheter på tross av at Haukeland sykehus har ekspertise på brannskader. Nå får de altså hjelp i Sveits. Arrene til Bayan vokste og sårene til Bahez ble verre ettersom han klødde seg i sårene. Thea mener det er rart han ikke fikk infeksjon.

Allerede på dag 2 i Zürich fikk Bayan kortisonbehandling av arrene, og etter hvert ble både hun og Bahez operert.

Familien på vei fra Hellas til Sveits for sykehusbehandling og operasjoner. Foto: Privat

LES OGSÅ: Norge kan ikke hjelpe alle, men Norge kan hjelpe to år gamle Bahez

Behandlingen vil trolig bli langvarig
Thea vet ikke noe om hva slags oppholdstillatelse de har eller mulighetene for å få bli i Sveits. Hun tror imidlertid de vil trenge flere år med behandling. Bahez kunne bevege seg normalt før ulykken, men har ikke gått siden. Han får ikke strukket ut hele foten på grunn av hudskader bak knærne. Behandlingen er sinnssykt etterlengtet, forteller Thea. Hun trenger ikke lenger å pleie Bahez og Bayan, dette får de nå hjelp til på sykehuset. Hun sier de har vært så vant til forholdene i Athen at de har blitt redde for å spørre om ting, men nå får de tolk til alle samtaler når noe nytt skal skje, og de får beskjed om at de må si fra om det er noe. De har også hatt en øyelege inne for å sjekke synet til Bayan. Hun er sterkt brannskadd i ansiktet.

Thea Andersen har vært i de samme stellerutinene i månedsvis nå, og familien har vært avhengig av hennes hjelp. Nå kan hun endelig senke skuldrene litt. Det har vært ensomt å være oppi dette, i lange perioder har hun ikke sett annet enn hotellet og de to ulike sykehusene Bahez og Bayan var innlagt på. Nå kan hun begynne å tenke på sitt eget liv igjen. Hun ser at familien blir ivaretatt, at organisasjonen Voice of Thousands til og med hjelper dem med å skaffe seg et nettverk. Det skjer, de får den etterlengtede behandlingen de skulle ha hatt for lenge siden.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Brannskadde Bahez på to år og mora hans Bayan flydd med luftambulanse til Sveits

  1. hvis du ønsker å se en film i (((2017 ))kan du starte her SVENSKAFILMERHD.BLOGSPOT.NO

Kommentarfeltet er lukket.