Köln og høyreguttas feminismeoppvåkning

Foto: Chase CarterChase Carter

Å bruke liksom-feminisme som påskudd til å fordømme alle nye landsborgere som farlige forbrytere er kun et billig skalkeskjul for rasistiske holdninger.

Julie Nordtømme
Om Julie Nordtømme (17 artikler)
Julie Nordtømme har en MA i engelsk litteratur og historie fra Edinburgh og Berlin, og er for tiden frilanser i Oslo.

Nyttårsaften blir en stor gruppe kvinner i den tyske byen Köln utsatt for seksuelle overgrep, vold og tyveri av en gjeng menn med rapportert «arabisk eller nordafrikansk» utseende. Politiet holder saken skjult i fem dager for å unngå ytterligere demonisering av immigranter og flyktninger i et politisk polarisert Tyskland, men sannheten når ut. Politisjefen må etter hvert gå av for blunderen sin, mens politiet nå etterforsker 516 anmeldelser knyttet til hendelsen.
Pegida marsjerer, og Merkel kritiseres sterkt for den tidligere ekstremt åpne innvandringspolitikken sin.

Redd for å hisse opp høyreekstreme
Så viser det seg at politiet i Sverige har holdt info tilbake angående en rekke lignende masseovergrep på festivalen This is Sthlm, også med frykt for å hisse opp de høyreekstreme. Andre lignende overgrepssaker kommer fram i dagens lys, og Facebook- og kommentarfeltdebattmølla virrer i gang.
Videre har debatten vært ganske forutsigbar: skal man skåne immigrantenes/flyktningenes rykte nå i høyreekstremismens renessansetid, eller rapportere overgrep mot kvinner utført av menn med utenlandsk bakgrunn til tross for det prekære politiske klimaet vi har?
Selv fulgte jeg debatten litt på avstand, siden diskusjonen rundt dette har gått i loop siden saken først så dagens lys:

Les også: Islamofobi og kampen mot rasisme

Vil beskytte kvinnene
Først hiver #notallmen-gjengen seg på og blir nyfødte feminister, som vil beskytte kvinner mot farlige utenlandske voldtektsmenn (aner man et snev av Donald Trump-retorikk i kommentarfeltene, mon tro?). Så tar feministene og venstresiden det motsatte ståstedet og påpeker at ikke alle immigrantmenn er overgrepsmenn med bakstreversk kvinnesyn, og at hvite menn også overgriper. Så langt, så innlysende. Jeg antar det bare er et tidsspørsmål før hashtaggene #yesallimmigrants og #notallimmigrants dukker opp.

Kvinner må passe seg
Og så kommer Kölns borgermester Henriette Reker ut med en «code of conduct» for kvinner, hvor hun sier at kvinner må passe seg slik at lignende overgrep ikke skjer med dem. Hun sier at det alltid er mulig å holde en viss fysisk avstand, på «mer enn en armlengde», fra menn man ikke kjenner og stoler på.
Det er nå det koker over for meg og tilsynelatende halve internettet. Nå er det nok. Kan vi slutte å dikkedere og legge litt fakta på bordet?

Les også: Rasismen vokser i Europas hjerte, så også antirasismen

Suspekt feminisme
1. Til dere høyrefolka som har sutra om «menns rettigheter» og «falske voldtektsanmeldelser» i flere år nå, men som ble hardbarka feminister med en gang overgrepssaken i Köln med utenlandske overgripere blusset opp – NÅ engasjerer dere dere for kvinners rettigheter? Virkelig? Føles kjempegenuint dette, folkens. Ikke suspekt i det hele tatt. Jeg antar dere sporenstreks blir like sinte på norske menn som tafser på kvinner på byen i Oslo HVER ENESTE HELG. Eller som festvoldtar venninnene sine på nachspiel neste lørdag. Overgrep er overgrep, samme hvilket land overgriperen kommer fra, det er dere vel enige i? Så flott at dere er på kvinnenes side nå! Nå skal jeg jaggu slutte å se meg over skulderen når jeg går hjem om kvelden, eller passe på fulle venninner på fest, dere. Nå som #notallmen-karene har sett lyset er jeg sikkert helt trygg.

Virkelighetsfjernt utspill til kvinner
2. «Pass dere for menn dere ikke kjenner», sier Henriette Reker. Du kødder nå, sant? Går det an å være mer nedlatende? Fra det øyeblikket puberteten kommer snikende med pupper, rumpe og damehofter blir vi jenter lært opp til å passe oss for menns ukontrollerbare seksuelle appetitter: menn er store, sterke, og skumle får vi beskjed om, og en hver fremmed mann er en potensiell voldtektsmann. Eller en mann man kjenner. «Ikke drikk for mye, ikke ha på kort skjørt, ikke send ut signaler om at du er lett på tråden, da er det din skyld at du blir voldtatt, hva forventer du når du kler deg og oppfører deg som ei hore?» Vi er opplært til å victim-blame oss selv fra ung alder for overgrep gjort mot oss. Det å IKKE skylde på seg selv når man blir utsatt for overgrep, er det vi kvinner nå prøver å lære oss selv og hverandre. At Reker kommer med slike utsagn, som om det er gode forebyggingsteknikker vi ikke kan fra før, er så virkelighetsfjernt at jeg blir fysisk uvel.

Et annet kvinnesyn
3. Debatten rundt saken om menn fra arabiske land ofte har et annet kvinnesyn enn oss burde ikke være en debatt. Selvfølgelig overdriver de høyreekstreme hvor stor forskjellen er. Selvfølgelig er ikke alle menn med utenlandsk bakgrunn voldtektsmenn. Men at det er noen kjønnskulturforskjeller mellom flyktninger og immigranter og det progressive likestillingslandet Norge er vel relativt innlysende? Jeg snakker ikke uten erfaring her: selv datet jeg en ikke-praktiserende muslim fra Midtøsten som hadde bodd og jobbet i Norge i mange år, men som fortsatt slet med å se på jenter som hadde vært med andre menn som like «verdifulle» som jomfruer. Han visste hvor korka det egentlig var å tenke sånn, sa han, men det var fortsatt en tanke som satt fast, rett og slett fordi det var sånn kvinnesynet var i kulturen han kom fra. Når det er sagt, så er ikke overgrep noe som tilhører enkelte nasjonaliteter eller kulturer, det skjer over alt. Også i lille utopiske Norge. Så jeg er veldig enig med Bjørnar Moxnes’ Faceook-status angående framgangsmåte her: opplæring i grensesetting og likestilling både på asylmottak, i norsk skole og i samfunnsinstitusjoner er nøkkelen til å gjøre hverdagen for kvinner tryggere. Alle skal få sjansen til å lære å ikke overgripe, og reglene må være de samme for norske menn og menn fra andre kulturer, selv om menn fra andre kulturer kanskje vil trenge flere opplæringsressurser. Det å ikke rapportere overgrep utført av menn med innvandrerbakgrunn for å skjerme andre innvandrere og flyktninger kan i hvert fall bare bidra til å øke polariseringene i de vestlige landene som mottar flyktninger.

Les også: Volden mot flyktninger øker i Tyskland

Billig skalkeskjul for rasistiske holdninger
Å bruke liksom-feminisme som påskudd til å fordømme alle nye landsborgere som farlige forbrytere er kun et billig skalkeskjul for rasistiske holdninger. Men så må også vi feministene på vår side passe på å ikke for lett forklare vekk negative kvinnesyn når vi forsvarer andre kulturer i møte med ekstreme rasistiske holdninger. slik som de vi har sett etter overgrepene i Köln. Og en ting er i alle fall helt sikkert: å gi kvinner ansvaret for å endre adferd for å unngå overgrep er både latterlig, bakvendt og urimelig, og setter en farlig presedens for integreringsutfordringene som flyktningkrisen bringer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.