Rasmus Paludan ville brenne koranen i Malmö – stoppet av politiet

Rasmus Paludan med to representanter fra ShP på Karl Johans gate i 2019. Foto: Radikal Portal.

Svensk politi ga ikke tillatelse til markeringen hvor Paludan skulle brenne koranen. Kommende lørdag skulle han demonstrere sammen med SIAN på Eidsvolls plass, men ble stanset av smittevernhensyn.  

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Tormod Fjeld Lie

Paludan, som leder det høyreekstreme partiet «Stram kurs», ble invitert av gatekunstneren Dan Park til å holde en demonstrasjon i Malmö i forbindelse med den muslimske høytiden Ashura, melder expressen.

Paludan har tidligere hatt markeringer mot muslimer i Danmark, hvor han blant annet har brent en baconinnpakket Koran. Parks inviterte ham for å gjøre noe lignende i Sverige. Dan Parks har tidligere stått bak stunt som å legge et hakekors og en boks med påskriften «Zyklon B» utenfor den jødiske forsamlingen i Malmö.

LES OGSÅ: Politiet slo ring rundt Rasmus Paludan

Paludan og Park ville først holde markeringen utenfor den store Moskeen i Rosengård i Malmø, men fikk nei av politiet. Til slutt besluttet politiet at markeringen overhodet ikke kunne finne sted i Malmø.

Vi i politiet står opp for alle menneskers likeverd og beskytter alle menneskers trygghet og sikkerhet. Vi må ta hensyn til sikkerheten for både arrangør, deltakere og innbyggere. Derfor ser vi ikke at vi har noen mulighet til å gi tillatelse for markeringen.

Mattias Sigfridsson fra Malmøpolitiet i en pressemelding.

Ville til Norge sammen med SIAN
Paludan var i utgangspunktet invitert til Stopp Islamiseringen av Norges (SIAN) markering utenfor Stortinget lørdag 29. August, men ble stoppet av smittevernhensyn siden Danmark nylig ble et «rødt» land, ifølge Filter Nyheter.

— Han har en stående invitasjon til å kaste glans over arrangementet i SIAN-regi når omstendighetene gjør det mulig, sa SIAN-leder Lars Thorsen til Filter Nyheter.

SIAN brant Koranen i 2019, til tross for at de ikke hadde tillatelse til dette av politiet. Arne Tumyr fra SIAN kastet først en utgave av Koranen i søppelkassa, før Lars Thorsen satte fyr på en annen utgave. Tumyr uttalte da at han kom til å forsøke å brenne Koranen igjen.

LES OGSÅ: Tåregass, batonger og hunder – da politiet viste Oslo øst fra demokrati er

Dersom Paludan hadde fått kommet til Norge på lørdag, er det tvilsomt at han hadde fått tillatelse til å brenne koranen.

— Eneste begrensning er at grunneier ikke tillater bruk av åpen ild på Eidsvolls plass, sa Thorsen til Filter Nyheter

Sist gang Paludan var i Norge, var det på invitasjon fra det høyreekstreme Selvstendighetspartiet (ShP) i august 2019. Den gangen var Paludan mest opptatt av å snakke til en live stream og provosere frammøtte motdemonstranter.

Invitasjonen til Norge kommer etter en periode med eskalerende motdemonstrasjoner mot SIAN, hvor politiet har brukt tåregass mot motdemonstranter to uker på rad.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned