Ukrainsk toppklubb vurderer egen tribuneseksjon for svarte – «for å unngå rasisme»

Foto: Ahonc

Dynamo Kiev vurderer ifølge klubbens tribunedirektør å ha en egen tribuneseksjon for svarte etter at mørkhudede tilhengere av klubben flere ganger har blitt angrepet av hooligans som heier på samme lag.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det er Washington Post som melder om det rasistiske forslaget, som blir fremmet etter flere episoder med rasistisk vold på klubbens kamper. Det var riktignok ikke direktør på Olympiastadion, Volodimir Spiltsjenko, som selv kom på ideen, men da en journalist spurte om de hadde vurdert den rasistiske ideen kommenterte han at det var en «god idé» og at «vi vil sannsynligvis lytte til innspillet».

— Vi vil sannsynligvis prøve å lage en en separat sektor [for svarte fans journ. anm.] for å unngå rasisme, fortalte direktøren i et intervju.

Spørsmålene ble stilt i med bakgrunn i en episode fra forrige tirsdags Mersterliga-kamp mellom Dynamo Kiev og Chelsea hvor fire svarte tilskuere ble angrepet, banket opp og jaget. Også hvite fotballfans som prøver å roe ned angriperne får utdelt slag.

LES OM HØYREEKSTREME FOTBALLSUPPORTERES DELTAKELSE I MORDBRANNEN I ODESSA: Færseth hvitvasker høyreekstreme drap i Ukraina

Nazistiske hooligans
Fotballvold og rasisme på tribunene har lenge vært et problem i ukrainsk fotball. Senest i mars ble Dynamo Kiev bøtlagt av det europeiske fotballorganet UEFA for at supporterne kom med rasistisk hets mot Evertons spillere under en kamp. Ulovlige fyrverkerier oppå det hele gjorde at deler av stadion ble sperret av under neste kamp i Europaligaen. UEFA har tatt ut tiltale mot klubben for rasistisk tribunevold.

Episodene er imidlertid bare to av en rekke i ukrainsk toppfotball de siste årene. Flere svarte engelske spillere advarte andre mot å dra til EM i 2012 i Ukraina og Polen på grunn av rasismen de hadde sett og opplevd i landet. 2000 Metallist Kharkiv-supportere som taktfast roper sieg heil før et slikt angrep ble ifølge BBC unnskyldt av den lokale politimesteren med at de «pekte i retning av motstanderne så det faktisk så ut som at de pekte med høyrehånda mot tilhengerne, slik at de tiltrakk seg oppmerksomhet på en måte». En av de som gjorde nazisalutt forklarte imidlertid BBC at det var fordi Hitler hatet svarte og jøder og det var slik de støttet laget sitt.

Voldelige fotballfans har lenge vært en rekrutteringsarena for nazistiske grupperinger i Ukraina. Høyreekstreme hooligans samarbeidet med den nazistiske militsen Pravij Sektor da 42 mennesker ble drept i en mordbrann i Odessa i fjor, rasistiske slagord ble ropt mot de som brant inne og flere som flyktet fra flammene ble angrepet etter å ha hevet seg ut vinduene. Pravij Sektor blei april tatt opp som en del av Ukrainas militære styrker og gruppas leder, Dmitro Jarosj, ble oppnevnt til spesialrådgiver i for hæren.

Ingen avgjørelse tatt
Som det framgår av intervjuet er ingen avgjørelse tatt og det er allerede lagt hardt press på Dynamo Kiev for at de ikke skal fullføre planen. Den engelske nyhetssiden for fotball, Teamtalk, omtaler saken med overskriften «It’s 2015 but Dynamo Kiev plots segregation of black fans». Talsmann for FARE Network, en organisasjon som jobber mot rasisme i fotball i Europa, er sjokkert over trinubedirektørens uttalelser:

— Dette var et fryktelig angrep og så har vi folk som tror det er innenfor rammene av et rimelig svar å trivialisere saken ved å foreslå separate stadionområder. Det er fullstendig latterlig!

Tidligere i år ble den andre Gay Parade i Ukrainas historie holdt i Kievs gater. Det skjedde på tross av at den regjeringsoppnevnte ordføreren i byen, Vitalij Klitsjko, advarte arrangørene mot å holde arrangementet. Etter internasjonalt press ble imidlertid politibeskyttelse garantert og marsjen gjennomført på tross av at Pravij Sektor hadde drapstruet aktivistene og at høyreekstremister angrep paraden.

LES OGSÅ: Historiens andre gay pride-parade i Kiev — ble angrepet av høyreekstremister

Dynamo Kiev er den mest populære og mestvinnende klubben i Ukraina. De ligger an til å kvalifisere seg til sluttspillet i Mesterligaen og innehar andreplassen i ukrainsk toppdivisjon med like mange poeng som Sjakhtar Donetsk.

Se videoen med angrepet under:

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned