Kievs ordfører: — Ikke arranger gay pride-opptog

Kiev-ordfører Vitalij Klitsjko ber LHBT-aktivister ikke holde gay pride i Kievs gater. Den fascistiske militære organisasjonen Pravij Sektor har truet arrangementet og Amnesty frykter en massakre.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I morgen, lørdag 6. juni, skal det etter planen holdes Gay Pride-parade i Ukrainas hovedstad. Mye tyder imidlertid på at arrangementet ikke kommer til å gå av stabelen etter at Pravij Sektor har truet eventuelle deltakere og Kievs ordfører, Vitalij Klitjsko, har anbefalt arrangørene om å avlyse.

«Sodomistiske orgier er uakseptabelt i Kiev», proklamerer den fascistiske militære organisasjonen, Pravij Sektor, på sine hjemmesider. Erklæringen er illustrert med et bilde av en plakat hvor to menn som gir hverandre en klem begge har fått malt kulehull i panna.

— I dag, når krigen fortsetter i Øst-Ukraina, er ikke en god tid for å holde offentlige arrangementer som det i tillegg er delte oppfatninger om i samfunnet, sa Klitsjko.

LES OGSÅ: Drap, undertrykking og mediesensur av opposisjonen i Ukraina – hvorfor så stille fra Norge?

Fare for massakre
Amnesty International har lagt press på lokale myndigheter og politiet for at toget skal kunne finne sted. Hvis de ikke får politibeskyttelse kan følgene bli fatale.

— Uten denne beskyttelsen vil de bli drept. Det kommer til å bli en massakre, sier Bogdan Ovtsjaruk fa Amnesty til EurActiv.

Gay Pride-paraden har blitt holdt én gang i Kiev i 2013. Da møtte 100 LHBT-aktivister rundt 1.000 motdemonstranter som besto av grupperinger på ekstremhøyre, religiøse, samt fotballhooligans. 1.000 politibetjenter beskyttet da Gay Pride og arresterte flere motaksjonister som gikk til angrep. Fjorårets arrangement ble avlyst etter at ordfører Vitalij Klitsjko uttalte at slike «underholdningsevenementer» var upassende for et land i krise.

Mange LHBT-aktivister deltok i protestene på Majdan før president Viktor Janukovitsj ble veltet. I frykt for egen sikkerhet og for ikke å splitte motstanden stilte de seg i hovedsak under andre bannere enn de som krevde rettigheter for seksuelle minoriteter. Det var flere tilfeller hvor LHBT-aktivister ble angrepet av meddemonstranter på Majdan.

LES OGSÅ: Færseth hvitvasker høyreekstreme drap i Ukraina

«Nasjonalister vil gjøre alt for å forhindre seksuelle perversjoner»
Den tidligere tungvekstmesteren i boksing, Vitalij Klitsjko, var blant politikerne som sto sammen med demonstrantene på Majdan rundt årsskiftet 2013-14. Han klarte ikke å vinne makta ved de seinere valgene, men blei utnevnt til ordfører av Kiev av partikamerat og Ukrainas president Petro Porosjenko.

Politisjef for Kiev Oblast, Vadim Trojan, har vært kommandant i Azov-bataljonen. Det er et nazistisk militærregiment som tidligere var blant de såkalte frivilligbataljonene, men som nå er underlagt og bevæpnet av innenriksministeriet. Bataljonens leder, Andrij Biletskij, har sagt at «den historiske misjonen til vår nasjon i dette kritiske øyeblikket er å lede verdens hvite raser i et endelig korstog for deres overlevelse (…) et korstog mot de semittiskledede undermenneskene». Håpet om å få politiet på LHBT-aktivistenes side er derfor ikke særlig stort hos mange.

Også Pravij Sektor har fått sine bånd til regimet i Kiev formalisert ved at lederen, Dmitro Jarosj, har blitt ansatt som rådgiver for hærens stabsjef. Fra organisasjonen selv heter det at de vil bli finansiert fra forsvarsdepartementet. Både Azov-bataljonen og Pravij Sektor har bånd til den nazistiske organisasjonen Sosialnasjonalistisk samling.

I sitt opprop understreker Pravij Sektor at de og «andre nasjonalister» vil gjøre alt i deres makt for å forhindre sodomien i Kiev. De skryter av å ha stoppet Gay Pride tidligere år og oppfordrer Azov-bataljonen og andre frivillige grupper på høyresiden til å ta del i kampen mot «seksuelle perversjoner».

LHBT-aktivisme er under harde kår i store deler av Øst-Europa og seksuelle minoriteters manglende rettigheter under kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned