Solberg signerte mot netthat – kommentarfeltet ba henne ta tak i egen regjering

Foto: Thomas Nilsen/Barents Observer

Da Erna Solberg stilte opp for No Hates kampanje mot netthat fikk hun svar av kommentarfeltet om å få bukt med netthatere hun har ansatt som ministre.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

28. mars lanserte No Hate sin aksjon Rusken på nett på Youngstorget i Oslo sentrum. Organisasjonen omtaler seg sjøl som «en folkebevegelse mot netthat» på sine egne hjemmesider.

Med seg på lanseringa fikk de statsminister Erna Solberg som foran pressen skreiv med tusj på et fysisk kommentarfelt de hadde lagt ut på torget: «Ytringsfriheten er ekstremt verdifull! Ja til tilbakemeldinger, kritikk og andre synspunkter. Nei til hets, sjikane og trakassering!»

LES OGSÅ: Rusken i regjering — Erna Solberg og hatprat

I talen sin sa Solberg, ifølge NTB, at vi hele tida må finne nye måter å stoppe netthetsen på og at internett har blitt råttent.

Det har skjedd noe med nettet, virkemiddelet som kunne og burde bidratt til mer demokrati, ytringsfrihet og forståelse. Det har blitt litt råttent.

Erna Solberg om netthets

No Hate publiserte en post med bilde av Solberg på facebook-sida si mens hun skreiv beskjeden sin, men nesten alle i kommentarfeltet ba statsministeren ta tak på sin egen arbeidsplass, da det ville være hennes viktigste bidrag.

«Håper dere kan hjelpe Erna Solberg å rydde opp i alt netthatet mot minoriteter og fattige nordmenn fra hennes kollegaer i regjeringen. Lykke til!» skriver en.

Daværende justisminister Sylvi Listhaug trakk seg da det blei klart at et kommende mistillitsforslag mot henne ville få flertall i Stortinget. Det kom etter at hun på Facebook hadde påstått at Arbeiderpartiet mente «terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Flere pekte på det de mente var Solbergs manglende respons på rasistiske og hetsende uttalelse fra FrPere. Med referanse til en etter hvert kjent Solberg-frase spør en i kommentarfeltet om «Kanskje vi kan forvente noe litt mer enn «jeg ville ikke brukt akkurat de ordene» fremover?»

Også Sylvi Listhaugs forgjengere i justisministerstolen Anders Anundsen og Per-Willy Amundsen hadde allerede før de kom i regjering fått kritikk for sin bruk av sosiale medier. Anundsen brukte sin Facebook til å publisere et bilde hvor han brenner ei avis han ikke likte. Etterfølger Amundsen på sin side hadde tatt til orde for «et nytt korstog» før han fikk Erna Solbergs tillit og blei ansatt av statsministeren for å være landets øverste sjef for lov og orden. På Twitter har Amundsen kalt norsk flyktningpolitikk for «islamistimport» og hevda at «Nå har islamiseringen og avkristningen nådd helt inn i regjeringen».

Rødt-politiker Sofia Rana peker på Solbergs regjeringspartnere som hun mener bidrar med «dårlig skjult rasisme og oppfodring til diskriminering av minoriteter.» Hun får følge av MDG-politiker Eivind Trædal som vil ha «en rusken-aksjon blant internettbrukerne som sitter rundt kongens bord».

Andre igjen pekte på regjeringas millionstøtte til Human Rights Service, ytre høyre-bloggen som seinest forrige uke publiserte en artikkel som i overskrifta feilaktig hevder at en muslimsk professor mener det er «tillatt å voldta ikke-muslimer».

I kommentarfeltet til No Hate er det kun én kommentar som ikke er kritisk til Erna Solberg. Det er en som har posta ei lenke til hatbloggen Resett.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned