Historiens andre Gay Pride-parade i Kiev – ble angrepet av høyreekstremister

Foto: Luke Hollins

300 LHBT-aktivister møtte opp til Gay Pride i Kiev lørdag. Politioppbud til tross ble de frammøtte angrepet med røykbomber av høyreekstremister.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På fredag var det ennå uklart om gårsdagens Gay Pride-parade i Kiev skulle arrangeres etter trusler fra høyreekstremister og råd fra ordføreren om å avlyse arrangementet. Optimismen blant aktivistene steig imidlertid betraktelig da president Petro Porosjenko uttalte seg om arrangementet på en pressekonferanse på fredag.

— Jeg kommer ikke til å delta i den [paraden], men jeg ser ingen grunn til å forhindre denne marsjen da det er en konstitusjonell rett enhver borger av Ukraina har, uttalte presidenten.

Presidentens uttalelse kom som overraskende på arrangørene. «Dette er svært. Og det er viktig», sa en dem til Mashable. Porosjenkos ord var en antydning, men i seg selv ingen garanti for at arrangementet kunne gå av stabelen, men etter å ha fått bekreftelse om politibeskyttelse ble det lørdags morgen bestemt at Gay Pride-paraden skulle avholdes som planlagt. 300 demonstranter møtte opp for seksuelle minoriteters rettigheter i Ukraina.

— Denne marsjen viser at vi eksisterer. Vi kjemper for like rettigheter, som vi i motsetning til andre ukrainere ikke har, sa en av de frammøtte LHBT-aktivistene til AFP.

Ble angrepet
Den militære fascistiske organisasjonen Pravij Sektor hadde ved flere anledninger truet deltakerne av arrangementet. Pravij Sektor var tidligere en paramilitær gruppering, men er nå innlemmet i forsvarsdepartementet og lederen deres, Dmitro Jarosj, er rådgiver for stabsjefen til den ukrainske hæren. Pravij Sektor truet på hjemmesiden sin med å gjøre alt de kunne for å stoppe demonstrasjonen, illustrert med et bilde av to menn som omfavnet hverandre påmalt kulehull i hodet. De oppfordret også ordfører i Kiev, Vialij Klitsjko, til å stoppe arrangementet. Klitsjko oppfordret seinest torsdag LHBT-aktivistene om å avlyse.

Deutsche Welle melder at kamper brøyt ut da flere dusiner menn iført Pravij Sektor-insignia hoppet ut av en buss og gikk løs på opptoget. Røykbomber og bluss ble kastet og fire LHBT-aktivister ble skadet. 25 angripere ble arrestert og ni politimenn ble skadet. Også religiøse motdemonstranter møtte opp. Disse var mindre voldelige, men reiv plakatene fra Gay Pride-deltakerne, spyttet og ropte ukvemsord. Den ukrainsk-ortodokse kirka er fiendtlig innstilt til relasjoner som ikke er heterofile.

Det var andre gang i Ukrainas historie at Gay Pride har blitt arrangert. I fjor mente også Kievs ordfører at det var upassende å ha en slik demonstrasjon og festen ble derfor avlyst. I 2013 talte arrangementet 100 deltakere, men også da ble de angrepet tross tungt politioppbud.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned