Kjære Hans Rotmo

Jeg er en norsk muslim. Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa. Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket. Jeg er nasjonen innen nasjonen, jeg er byllen du ønsker å fjerne.

Fatima Almanea
Om Fatima Almanea (1 artikler)
Fatima Almanea er norsk-irakisk og flyttet til Norge i 2003. Hun er politisk aktiv og frilansjournalist.

Mitt navn er Fatima Almanea, og jeg er en verdaling på lik linje med deg. Jeg har bodd i vår vesle bygd i åtte år, hvor jeg har gjort mitt ytterste for å være et positivt tilskudd til lokalsamfunnet. Det er sant at jeg kom til landet som flyktning for tolv år siden, men Norge og Verdal er mitt hjem. Jeg kjenner ikke til en annen realitet, jeg drømmer ikke om en annen realitet. Verdal er like mye en del av meg, som jeg er en del av det.

For noen år siden fant du ut at du ville starte å sparke nedover i istedenfor oppover. Du produserte den ene islam- og innvandrerfiendtlige sangen etter den andre. Du degraderte mennesker til lopper og lus. Du skapte fiendebilder og satte innvandrer og nordmenn i opposisjon mot hverandre. I går slo du til igjen, i et intervju i Trønder-Avisa hevder du at muslimene er en miljøforurensing i Europa. Og du mener at Islam og europeisk kultur ikke lar seg forene.

Jeg er en norsk muslim. Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa. Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket. Jeg er nasjonen innen nasjonen, jeg er byllen du ønsker å fjerne.

Hadde du kjent meg, ville du visst at disse karakteristikkene slettes ikke stemmer med den jeg er. Jeg er slettes ingen loppe og ei heller ei lus. Jeg advarer mot forurensing, og oppfordrer til samhold. Jeg tror på sameksistensen mellom ulike etnisiteter og minoriteter. Jeg tror også at mange innvandrer er oppriktig glade i sitt nye hjemland, det er i hvert fall jeg!

Den islamske og norske kulturen behøver heller ikke å være to parallellkulturer. Rundt omkring er det utallige eksempler på norske muslimer som ikke opplever noen kulturkonflikt. Islam er heller ikke noe nytt fenomen i Europa, religionen har vært til stede i mange hundre år uten at noen har sett seg nødt til å søke dekning av den grunn. Løft blikket sambygding, ting behøver ikke å være like skremmende som du tror!

Jeg hadde lovet meg selv å ikke bli såret av dine beskrivelser og ord, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort. Overraskende nok trigger fordommene dine frustrasjonen i meg, du gir meg en håpløs følelse, men det bare for i dag. I morgen skal jeg og smilet mitt atter ut igjen for å ta tilbake min identitet, den du stadig prøver å besudle.

Beste hilsen

Verdalingen, Fatima Almanea.

Innlegget ble først publisert på bloggen til Fatima Almanea

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

218 kommentarer på Kjære Hans Rotmo

 1. AvatarArnoldHanssen // 2015-05-31 kl 13:11 //

  Du traff spikeren på hodet Fatima. Stå på. Personlig er jeg skuffet over Hans Rotmo, jeg er såpass gammel at jeg husker Vømmøl Spellmannslag. Stakkars Hans.

  • Hans Rotmo er nok ikke blitt høyreradikaler på sine gamle dager. I samme åndedrag argumenterer han mot staten Israel.

   Fatima snakker om parallelle kulturer og later som om dette ikke er iferd med å oppstå rundt om i europa. For de fleste så vil betegnelsen verdaling også bety frihet. Frihet fra hijaben som symbol på dydighet og æreskultur.

   • Argumenterer Rotmot mot Israel, men ikke mot at jöder skal bosette seg i Norge slik han mener om muslimer?

    Björn-Olav Kvidal,
    Stockholm

    • De fleste etniske jøder er jo sekulære.

     • Nettopp og den store majoriteten av muslimer går heller ikke i moskene hver fredag.

      Det er like mye sosiale og maktrelaterte klasseinteresser bak konfliktene i Midt Östen som det var under förste kapitalistiske omfordelingskrig 1914-1918 som heller ikke var en krig mellom kristne til tross for at statsmaktene som deltog i krigen hadde bekjent seg til kristendommen og – det er viktig – brukte religionens og nasjonalismens makt til å manipulere vanlige mennesker til å gå ut i krig for å drepe hverandre slik mange vanlige mennesker i Midt Östen går ut og gjör det samme.

      Hverken makthaverne i staten Israel eller andre makthavere knytta til andre stater og forretningsinteresser i Midt Östen handler i egenskap av at makthaverne er troende. Det er mildt sagt en veldig naiv analyse.

      *

 2. AvatarPer Christian Strøm // 2015-05-31 kl 13:42 //

  Svært godt skrevet!

 3. AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 14:06 //

  Du har då ikkje fjerna hoveplagget der du markerar tilhøyrighet eller? Norge er ein kulturell enhet, og da de nemner som viktigste verdiane i landet, stemmer kanskje ikkje med den opprinnelige befolkning i landet? Da er ikkje fleirkultur og religionsmangfold me har bedt om. Me har aldri, dei fleste vanlege folk, ønska denne innvandringa. Da er høgutdanna internasjonalistar som kjøyrer sakene. FN pålegg oss plikter, dei spør ikkje folk. Er me uroa, vert me sett på som rasistar. Du treng ikkje ha fordommar mot andre folkeslag, om du ikkje vil invitera dei hit alle. Liker godt dei fleste naboane mine, men lagar dei grillfest i hagen min uten å spørje om lov, vert eg sint.

  • AvatarLise Vevle // 2015-05-31 kl 14:18 //

   Hva har hodeplagg med tilhørighet å gjøre? Og hva er du urolig for ?

   • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 14:38 //

    Hodeplagg er blitt ein markering for muslimar i Europa dei siste 10-20 åra, nettopp for å markere at ein IKKJE vil endre seg, og ta sine normer med. Var faktisk mindre utbredt på 1950-talet, og er støtta av dei mest radikale muslimane. Er og kvinneundertrykking, men for meg signaliserar da motstand mot det norske. Eg er ikkje redd, men trist fordi landet vårt endrer seg so fort, og fordi me ikkje ser utviklinga. Norsk kultur vert nedsnakka heile tida, da er sååå flott med fleirkultur. Me har lov å vera stolt av da me fekk til dei siste 150 åra, lenge før olja kom. Helse, sosiale ytinger, likestilling, Folketrygd og rettigheter for arbeidstakarar. Mine besteforeldre levde i hardare tider, farfar var lausarbeidar mesteparten av livet sitt. Mormor fekk ikkje stemmerett før ho var fembarnsmor osv. Me har brukt lang tid på ei utvikling som nykommere ikkje har full forståing for. Kan me greie dette i framtida, med kanskje andre holdninger frå land meir «da er berre deg sjøl da er opp til»?

    • AvatarPer Christian Strøm // 2015-05-31 kl 15:46 //

     De positive endringene du nevner hadde ikke vært mulig uten SAMHOLD og SOLIDARITET, i fagbevegelsen, blant annet.Det slår ned det meste av egoisme. Men land som har holdningen «da er berre deg sjøl da er opp til», som USA, er farlig nære. Jf. TISA/TTIP

     • Men samhold og solidaritet innad i fagbevegelsen er jo nettopp en måte å ivareta medlemmenes interesser – altså egoisme. En egoisme som går utad, mens samholdet og solidariteten går innover. Som i andre grupper.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 06:53 //

      Vet ikke helt hva jeg skal si til dette? Jeg er imponert, men av alle de feil grunnene. Det skal en helt spesiell form for ignoranse til for å klare å sette likhetstegn mellom solidaritet/samhold og egoisme for deretter å definere egoisme som noe utadrettet og solidaritet som noe innadrettet !?!

     • Jeg påpeker at solidariteten/samholdet gjelder innenfor gruppen, og gruppen ønsker å fremme egne interesser. Altså egoisme. Dette svarte du ikke på.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 16:14 //

      Arbeiderkamp dreier seg om god marjoritet av verdens befolkning, 80% tror jeg vil være ett konservativt estimat. Arbeiderbeveglsen er solidarisk og støtter opp om arbeider langt utenfor deres egen organisasjon. Hvis du har deltatt i ett 1. Mai tog noen gang burde dette være klart.

     • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-02 kl 10:20 //

      Vrange tanker, må jeg si. Samholdet i fagbevegelsen handler om å skape styrke for at hele samfunnet skal bli bedre, for alle. Det er bedre for en kapitalist å tjene penger i et rettferdig samfunn, enn et urettferdig, vel?

     • Samholdet i fagbevegelsen handler om å fremme fagbevegelsens interesser, altså medlemmene – arbeiderne.

      Poenget mitt er ikke hva som er bedre eller dårligere. Poenget at egoisme er drivkraften også her.

     • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-03 kl 00:31 //

      lol

    • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 16:07 //

     Norsk kultur er flerkultur og det har det alltid vært helt siden vikingene drev handel med midt-østen.. Om du har valgt flerkultur eller religionsmangfold er helt irrelevant, det er ikke opp til deg å velge om vi skal inkludere andre mennesker eller kulturer. Den eneste skumle utviklingen man kan se tvers over linja her i landet er et kritisk syn på Islam som er som snytt ut av nesa til den drevne anti-semitt. Den eneste måten vi kan få en fin framtid her i landet er at folk slutter å vektlegge denne skepsisen som du tydeligvis holder veldig kjær, du er ikke flyktning og trengende før du klarer å bevise det..
     Noe du kunne gjort, sånn bare for gøy er å gå igjennom de store samfunnsforandringene som Islam har ført med seg til vårt samfunn.. Sist jeg sjekket så har det enda ikke blitt et forbud mot svin, alkohol, kristendom eller andre religioner, og de eneste muslimene som er for dette er Profetens Ummah, en gjeng som strengt tatt er akkurat det samme som de værste nynazister..

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 16:13 //

      Så vi nordmenn har ingenting vi skulle sagt i vårt eget land? Vikinger drev handel, men og motsatt vei. Det er ikke innvandring. Det vi nå står overfor er noe helt annet. Og jeg er og gammel nok til å si hva Norge var før 1970. Dette er en folkevandring, 3500 på en dag. Ikke mulig å assimilere det uten uforutsette endringer.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 16:35 //

      Hvem er vi nordmenn? Å basere tilhørighet basert på geografi er avlegs og det er ikke sånn verden funker lengre, de som er å anse som deler av en kultur eller nasjon går på tilhørighet og samfunnsbidrag. Vikingene drev handel og kultur import/eksport der de faktisk tok med seg mennesker hit til Norge og flere norske vikinger jobbet som leiesoldater rundt om i verden, noe som strengt tatt er arbeidsinnvandring fordi de økonomiske mulighetene var bedre i andre deler av verden. For ikke å snakke om utvandringen fra Europa til Amerika, en av de mest grusome og blodige invasjonene av et land vi har hatt i menneskelig historie, denne hendelsen blir ofte bortforklart med at det var «nødvendig». Er det ikke da like rettferdig og nødvendig for andre mennesker å kunne komme hit til Norge, eller skal vi ha en hyklersk dobbeltmoral på hvem i verden som har lov til å ønske seg noe bedre? Tviler på at du har noen form for kompetanse for å kunne si om det er umulig å INTEGRERE, for det er faktisk det vi gjør i Norge.. Assimilering er det amerikanere holder på med, der man tvinger mennesker til å frasi seg alt av kulturell historie, denne metoden har blitt bevist flere ganger at fungerer veldig dårlig, og at det er den typen innvandringspolitikk som fører til at paralell kulturer og samfunn begynner å blomstre i et land.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 17:04 //

      Du trenger ikke lære meg historie. Det kan jeg. Utvandringen til USA var invitert fra de som kom først, særlig for å dyrke jord. Mange kom hjem igjen, og det var ikke de fattigste. Mange solgte gårder her for å få større muligheter. Noen var faktisk ikke innvandrere, men sjøfolk som skulle mønstre på i New York f.eks. Inkludert min egen far som seilte på båter fra 1920 til 1932. Etter 1920 stoppet landet den frie innvandringen. Fælt for indianerne, men en regner det var ca 3-400 000 av dem på hele kontinentet. Du må ha visum for å komme inn i dag. Jeg mener med norsk, etnisk norsk med kulturbakgrunn fra Norge. Vi kan være forholdsvis glad for at vi er de vi er. Og barbarisme fra Vikingtiden var nokså utbredt i hele Europa. En massegrav i Storbritannia viste seg å være 3000 unge norske menn, med unntak av mulig litt svensk innblanding. Drept i slag mot engelskmenn.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 17:15 //

      Invitert av de som tok seg til rette først mener du. De som faktisk benyttet seg av landet inviterte aldri europeerne til å invadere kontinentet deres.. Det var fra 300k til 400k indianere i landet når de første koloniskipene kom dit, men bare fem år tidligere så var det godt over en million som benyttet seg av kontinentet. Land som ble tatt fra dem med makt etter hvert som Europa invaderte. Siden du ikke ser dette så trenger jeg tydeligvis å lære deg historie..

      Etnisitet har ingenting med det du snakker om, det baserer seg på kulturell tilhørighet, altså hvilken kultur du selv identifiserer deg med. Dette har ingenting med hvor du er født eller foreldrene dine er født. Nå må du holde deg litt til poenget her, barbarisme fra vikingtiden er ikke nytt, men nyere arkeologiske funn har vist at det var mye større trafikk av mennesker og gjenstander enn man har trodd tidligere. Arbeidsinnvandring og lykkesøking er ikke noe nytt, og på meg så virker det mer som grådighet at vi skal motsette oss dette nå, hvis mennesker fra Norge skal ta seg til rette i resten av verden, starte bedrifter og fabrikker, kjøpe seg ferieleiligheter og alt det der, så er det en selvfølge at det skal gå begge veier. Spesielt hvis vi snakker om mennesker som kommer i fra konflikt og sultrammede områder der vi eller en av våre alierte har vært involvert på en eller annen måte.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 17:34 //

      Etnisitet er historie og eiendomsforhold til land, men først og fremst gener. Mine foreldre, besteforeldre, oldeforeldre osv har dyrket, slitt og bebodd dette landet ihvertfall i 10 000 år, kanskje mye lengre. Grunnloven beskriver landet som et fritt og ukrenkelig land. Jeg kan føre min slekt på morssiden tilbake til Nordfjord direkte tilbake til 1600 tallet. Vi eier land her som vi har dyrket i over 50 år. Jeg vil ikke gå med på at en nyinnkommet er like norsk som meg, uansett hva andre må si.

     • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 19:10 //

      Elsa, her legger du til grunn en forståelse som har sitt utspring i den tyske tradisjonen: At et folk er karakterisert av blodsbånd og tilhørende ånd («volksgeist»).

      En annen tradisjon er den franske, som legger til grunn at det er den konstitusjonelle kontrakten mellom staten og borgerne som konstituerer folket.

      Begge forståelsene har sine positive og negative sider, men det er uansett en forenkling å fremholde at du er norsk fordi du kan spore dine biologiske aner tilbake til 1600-tallet (som i genetisk/evolusjonær sammenheng uansett bare er som et lite sekund å regne) – for ikke å si at du avskriver andres mulighet for å kalle seg norske hvis de ikke kan vise til noe tilsvarende.

      Som vi begge vet er det blant annet massevis av familier i Norge i dag som stammer fra embedsmenn og sjøfarere som kom hit sent i dansketiden og utover på 1800-tallet, men som ingen av oss vil drømme om å kalle «unorske». Kongefamilien er selvsagt det mest prominente eksempelet.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 19:28 //

      Jeg har ingen slike i slekten , bortsett fra datter til en dansk prest på 1500-tallet, men mora var norsk av gamal slekt frå Hardanger. Godt utblanda. Ellers er jeg norsk på alle sider, mest fra Sunnhordland til Nordfjord. Eg er gentesta og stammer fra gren som kom vestfra då isen gjekk. Dette landet er mitt. Ingen kan fortelle meg at du kan flytte inn i annenmanns hus og så si du har hevd på det.

     • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 23:00 //

      Som sagt: Genetikk er en måte å definere hva et «folk» er. Å samles om en konstitusjon, er en annen variant.
      USA hadde jo f.eks. ikke blitt mye til samlet nasjon med den genetiske varianten (ingen andre ex-koloniland heller, slik historien utspilte seg da europeiske kristne kom).
      Hvis du har gått så langt som til å genteste deg for å få avdekket dine biologiske opphav, forstår jeg at du er mer enn gjennomsnittlig opptatt av dette – og nokså uvanlig enøyd. Vi andre tenker vel at både FrPs Tybring-Gjedde, APs Gahr-Støre og «halve nordvestandet» (der portugisiske sjømenn vel satte barn på norske jenter på 1600-tallet) er nordmenn så gode som noen. Selv jeg, som kan spore mine aner like langt bakover som du, er faktisk i stand til å mene noe annet enn at disse blodslinjene er viktige for hva slags land jeg ønsker å leve i.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 23:20 //

      Jeg mener vi har eiendomsrett og arverett til dette landet. Det er ikke noe andre kan annektere. Vi hører til her. Vi var et bebodd land da folk begynte å komme på 70-tallet. Ikke et ledig kontinent, de finnes ikke lenger. Vi har aldri kolonisert land i Afrika eller Asia. Kan ikke legge skylden på oss for den engelske, spanske eller andre kongehus og overklasses behov for å utvide sitt interesseområde. Vi var selv en koloni på den tiden,

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 23:29 //

      Det eneste ledige kontinentet igjennom historien er Antarktis. Get your facts straight.

     • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 23:35 //

      Selvsagt har «vi» både eiendomsrett og arverett. Men disse rettighetene består både i retten til å beholde og i retten til å dele.

      Det interessante er først hvem «vi» er. Du mener tydeligvis at det bare er de som kan spore sine genetiske aner tilbake til steinaldermennesker som kom med reinsdyrene etter siste istid som har rett til å mene noe om hvordan landet bør styres. Greit nok – du må gjerne stifte et parti på dette programmet («Steinalderpartiet» – ikke ment som en ironisk tittel men som en betegnelse på ramme alvor).

      Det andre av interesse er altså villigheten til å dele. Du vil ikke dele. Det vil jeg.

      Kanskje en Facebook-gruppe er tingen for deg og dine likesinnede? Den kunne jo hete «Vi som stammer fra steinaldermennesker som fulgte iskanten og reinsdyrene, og som ikke vil dele rikdommen vår med noen andre».

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 00:05 //

      Det synes jeg du kan spare deg for Bård. Jeg ble født i 1939, bodde i Bergen i krigsårene og husker sult og redsel. Vi var ganske fattige i etterkrigsårene og. Far var mye arbeidsledig firdi tyskerne hadde tatt fra ham leveveien, en lastebil. Kom seg i arbeid, men døde av hjernesvulst 53 år gammel. Da jeg giftet meg, var det ikke barnehager her og lite arbeid. Med fire barn på et småbruk og en inntekt, var livet ingen dans på roser. Vi bygde hus sjøl og sleit oss ut i tre år for å få bedre plass, våningshuset hadde kår på halve. Etter flere år i arbeid, er jeg no pensjonist og har 13 000 i måneden å leve for. Mannen min var i fullt arbeid i 53 år, og har litt mer. Vi klager ikke, men oljepenger har jeg aldri sett noe til. Hjulpet andre har vi og, både familie og andre. Gir fast til Leger uten grenser og har hatt kurdiske naboer. En i familien ga i mange år et fast beløp til en gutt i et afrikansk land, på tross av at personen var eneforsørger til fire barn og lav inntekt. Den gutten sender nå kort med bilde og forteller han har fått flott IT jobb, tjener gode penger og er flott kledd. Giveren har anstrengt økonomi, familie, sviktende helse og er utslitt i kropp og sjel. Rike nordmenn?

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-02 kl 20:37 //

      Jeg har all respekt for deg og din families strev, og for deres måte å involvere dere humanitært på, Elsa.

      Men at du er bitter på Norge fordi velgerne har stemt fram partier som etter din oppfatning ikke har gitt deg og andre «slitere» det du føler dere har krav på er faktisk totalt uvesentlig når vi diskuterer hvordan vi forholder oss til mennesker på flukt.

      Er du som pensjonist skuffet over de etablerte politiske partiene så ta dem for sosialpolitikken deres, ikke for asylpolitikken.

     • Her kommer man ikke utenom at det man i dagligtale snakker om som en svenske eller en japaner eller en zulu for den saks skyld ikke bare dreier seg om hvliket land man ønsker å leve i.

      Jeg nekter å tro at hvis man snakker om en japaner så dukker det ikke opp noen biologiske trekk på din netthinne?

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 20:39 //

      Det er desverre ikke helt sånn det funker, det du snakker om er raselære og ikke etnisitet.
      Din etniske tilhørighet baserer seg på fellestrekk med en gruppe, disse trekkene er blant annet musikk, kultur, språk, mat, materiell kultur og litteratur, sånn bare for å nevne noen. Og hvorvidt du tilhører en gruppe baseres utelukkende på om du føler tilhørighet til den, ikke gener og andre biologiske trekk… Min slekt går tilbake til 1300 tallet, nordnorsk vikingslekt.. Og enten du liker det eller ikke så har det fint lite å si om DU går med på at en «nyinnkommet» er like norsk som deg, for det er de.. Landet er fritt og ukrenkelig, helt til idiotiske holdninger som de du viser begynner å ta fra oss den friheten igjennom irrasjonell frykt og fremmedgjøring av mennesker som strengt tatt er HELT lik deg selv..

     • Avatarsussebassa // 2015-05-31 kl 20:41 //

      Hørt om DNA…

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 21:28 //

      Genetikk og DNA har ingenting med etnisitet å gjøre. Det er der i mot viktige elementer for raselære.

     • Avatarsussebassa // 2015-05-31 kl 21:33 //

      Du må lese deg opp på forskning om genetikk, hvorav Dnaet er det målbare ifht hvor du kommer ifra/dine gener avslører det…altså din etnisitet. Uansett hvor lenge jeg bor i China vil mine DNA aldri vise
      at jeg er chineser, men Norsk..du får virkelig skjerpe deg.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 21:51 //

      Hahahaha nå får du virkeilg gi deg. Det du snakker om er raselære og ikke etnisitet. xD
      Etnisitet har INGENTING med genetikk å gjøre, det er definert av hvilken kultur du føler tilhørighet til. Siden du har null peiling på hvordan genetikk og ikke minst det norske språk funker (siden du tror at etnisitet defineres av genetikk og DNA) så ser jeg ingen grunn til å fortsette denne diskusjonen.

     • Avatarsussebassa // 2015-05-31 kl 22:04 //

      Alt henger sammen
      Genetisk er jeg Norsk, som mitt DNA også viser, selv om du skrev «bor i china og tar til meg kulturen blir jeg chineser»….
      (min mann leste dette og falt av stolen i latteranfall)…
      Genetisk umulig, mitt DNA viser jeg er Norsk.
      Så plutselig bringer du språk inn i denne diskusjonen..??

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 23:17 //

      Ditt DNA viser at du er en homo sapiens tilpasset nordiske klimaer, det fins ingen genetiske koder som sier at du er norsk, svensk, finsk eller russer, så her er det VELDIG tydelig at du er nødt til å oppdatere din kunnskap om biologi.. Genetikk fungerer ikke på den måten, det gjør heller ikke etnisitet. Så flott at mannen din fikk latteranfall, det tyder på at han vet ca like lite om verden og vitenskap som deg. =) Språk er en av de kulturelle holdepunktene man må ta til seg for å kunne tilhøre en etnisk gruppe.

     • I motsetning til noen få antropologer på Blindern så vil de fleste legge en viss biologisk komponent inn i en etnisitet.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 23:41 //

      Det spørs helt hvem du spør. Hvis du spør de som faktisk har kompetanse på dette området, norsklærere.. Så vil du nok ikke finne noen som mener at genetikk har noe som helst å gjøre med etnisitet, betydningen av ordet har ingenting med rase eller biologi å gjøre.

     • Som sagt i en annen kommentar så nekter jeg å tro at du ikke ser for deg visse biologiske markører når man snakker om en japaner, en russer eller en zulu.

      Hva noen med «kompetanse» politisk vedtar er i grunn ikke så viktig. Hva folk legger i begreper og hvordan de brukes er i grunn viktigere.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 10:38 //

      Hva mennesker som har kompetanse i språket vårt sier er det eneste som faktisk teller her, hva du eller jeg mener er helt irrelevant.
      Jeg ser aldri på biologiske markører når jeg ser mennesker, men jeg forventer ikke at du skal tenke på denne måten. Det eneste jeg forventer av deg er at du bruker språket korrekt..

     • Ser du for deg visse biologiske komponenter når du hører ordet japaner eller zulu eller gjør du det ikke?

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 13:19 //

      Jeg gjør nok ikke det.. Når jeg hører ordet japaner, zulu eller inuitt for den del så tenker jeg bare på mennesker som tar del i kulturen i landet de bor i og har integrert seg til det punktet at de fint kommer igjennom hverdagen uten å bli hindret av språk, mat eller andre ting.

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-02 kl 20:24 //

      Hva slags biologiske særtrekk ser du for deg hvis jeg sier «Amerikaner», Snegle?

     • Ja, som jeg visst så ville du ikke svare ærlig på det spørsmålet.

      Men jeg kan svare deg på ditt. Jeg ser for meg en latino-amerikaner, en afro-amerikaner eller en norsk-amerikaner for den del. På denne måten som amerikanere ofte definerer seg med stolthet etter opprinnelse.

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-03 kl 18:02 //

      Du har ikke stilt noe spørsmål til meg, Snegle – du stilte det til MrBlazeAxe.

      Jeg registrerer at du ser for deg det man faktisk finner i det amerikanske samfunnet. Slik er det for meg og Norge også: En nordmann for meg er en som bor her lovlig på varig basis av sin egen frie vilje. Jeg tråkker nå engang rundt her i Oslo-gryta og finner det av nokså åpenbare grunner (mener jeg selv) vanskelig å forbinde begrepet eksklusivt med «urbefolkningen» (som jeg selv er en del av).

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 11:41 //

      Nordiske klima er rett, men ikke som du foreslo, om jeg bor i china, tilpasser meg kulturen, Blir jeg chineser……noe så totalt uvitende og direkte kunnskapsløst å servere her for alle å lese (flere venner har gjort det og takker for latteren/anfallene)
      Med Phd klarer han seg godt innen sin vitenskapen, også mange venner/kollegaer som leste din fadæse/uvitenhet..så ingen grunn for høg sigarføring iallefall

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 11:50 //

      Hvis du bor i KINA og tilpasser deg KINESISKE skikker, språk og alt annet av kultur så kan du kalle deg KINESER.. Du kan ikke bli en asiat enda, så langt har vi ikke kommet i genterapi. At du og dine venner ikke klarer å gjøre noe så grunnleggende som å bruke det norske språket korrekt er virkelig ikke mitt problem. Å vite hva ordet etnisitet betyr er pensum for VGS, så dette burde du virkelig kunne. Den kunnskapsløse her er nok på alle måter deg og dine venner, helt til dere tar Norsk VK1 på nytt. =)

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 12:32 //

      Du kan kalle deg Kongen av Siam for meg, men med norske/nordiske gener blir du det aldrig.
      Altså snakker vi om det som er korrekt ihht våre gener/dna/etnisitet forskning/historie og det man ønsker å kalle seg.
      Ellers store ord ifra en som mener en blir kineser bare ved å bo i landet…
      kopier taes bestandig..noe å le av lenge..så takker for den.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:40 //

      Så fint at du i allefall lærte deg å skrive kineser riktig da. =) Greit å vite at man kan lære noen en ting i allefall..
      Hvis jeg blir konge i Siam så er jeg konge i Siam, ferdig snakka.. Hvis jeg flytter til Japan eller et annet land og tar til meg kulturen så kan jeg kalle meg en japaner. Jeg kan aldri og vil heller aldri kunne kalle meg en asiat, afrikaner, indianer eller latino, for det går på genetikk..
      Jeg vet ikke om du har forstått dette i løpet av når du forhåpentligvis besto videregående, men hele greia med land og nasjoner er bare konsepter, merkelapper for folk som bor og deltar i regionen.. Bor du der og deltar så er du faktisk en del av det..

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 12:49 //

      I mitt/familjes.. arbeide har jeg bodd i flere land, nå Sverige.
      Du virker som en meget ignorent navlebeskuende person…du burde komme deg ut mere og få vite hva man diskuterers/skjer ellers i Europa hvor en Blå vind overtar mer og mer..flere int. media/disk siter finnes..folk er mere opplyst.
      Så få du slutte å være en slik mannsjovenistisk…stakkarlig type…

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 13:23 //

      Ahh du er så deilig ignorant at jeg virkelig ikke finner ord for hvor underholdene du er. xD
      Ikke er jeg mannsjovenist, uopplyst eller navlebeskuende..
      Med tanke på hva jeg jobber med så er jeg betraktelig mer oppdatert på hva som skjer i Europa og resten av verden enn deg, at det går en blå vind over kontinentet tyder bare på at folk har glemt andre verdenskrig.. Og at fler og fler velger å være hatefulle idioter betyr ikke at det er riktig, det er moralskt og etisk forkastelig.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 13:27 //

      Heja SD, og de fortsetter å stige ….siste måling ca 21%, mens sossernas Løfven går tilbake 12 år ifht elendig måling…semsta ever.
      Det går den rette vejen i Sverige…

     • AvatarChristophCK // 2015-06-02 kl 00:29 //

      … bokskap-nazister dette … i 1944 tørte ingen av dem å sloss mot bolsjevikere på østfronten. Babu-babu … SD my ass … barnehage ! Ellers så gjør Putin resten av jobben som den røde Armeen ikke fulførte.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 11:18 //

      Lenge siden 1944..Ting endres.
      Les deg opp på deres side SD.se som er Dagens partiprogram, og som ca 1.2 mill svensker stemte på/meningsmålinger.
      Eller les deg opp på dagens sit i Sverige idag expressen.se aftonbladet.se eller google..faktiske forhold i dagens Sverige, og ikke hva man har i et «gammelt hode».

     • AvatarNatalíeeeeee // 2015-06-02 kl 11:20 //

      Litt utenom temaet her.
      *Kineser
      *Kina
      Litt usikker om du skriver det feil med vilje? I så fall, unnskyld.
      Ordet «norsk» skal skrives med en liten n (utenom bak punktum).
      Ikke se på dette som en fornærmelse, men heller at jeg gjør deg en tjeneste 🙂
      Ha en fin dag!

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 11:43 //

      Har bodd og arbeidet i flere land, derav blandes det lett.
      Ville vært mere imponert om du konsentrerte deg om sakens innhold og deltok der, istedenfor å prøve å være norsklærer for meg…ikke interessert.
      Med 1 innlegg och noll stemmer….Alla børjar et stelle.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 21:06 //

      Jeg snakker om gener, om forskjeller. Der er biologiske forskjeller. Vi stammer fra forskjellige menneskeraser. Et funn nord i Russland nylig, rundt 30 000 år gammelt, viser helt like gener med folk som i dag lever i nordEuropa, vesentlig i Skandinavia mellom Sibir og Nordsjølandene. Dette viser de trolig bodde her før Istidene. Folk fra Afrikanske land tåler melk dårligere, er tilpasset land med mye sol. Folk fra asiatiske land tåler oftere alkohol dårlig. Vi er tilpasset klima og forhold her. Dessuten er rødt hår eller rødlig med fregner typisk for Storbritannia, vestdelen av Norge, Nederland osv. I tillegg er vi bundet av forholdet til denne naturen og en lang historie. Jeg blir aldri Nigerianer om jeg flyttet dit. Vi har hver vår del av jorden som vi er tilpasset. Tusener års utvikling kan ikke endres på noen få år. Jeg og kan føre slekten lenger tilbake, men da er vi aldri helt sikker, men etterkommer etter folk som har vært her lenge er vi. Jeg synes det er mitt land. Kina er ikke mitt. De synes ikke vi er så kjekke heller. Og jeg kjenner en professor som fortalte at han var utsatt for grov rasisme i Ghana. Forresten så stammer mannen min fra Viking på Thorsnes i Hardanger ca 1100 og bror til biskop Gotskalk på Island om en skal tro slektshistorikere. Folk her i distriktet reiste til Island med hele slekten under Harald Hårfagre. Frå Thunes, Raknes og fleire garder. Vi blir sikkert aldri enige. Yngre i dag er lært opp til at nasjoner er nazistisk og at alle på jorden er like.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 21:23 //

      Dette har ingen ting med hva yngre er lært opp til i dag, du vet ikke engang hvor gammel jeg er. Så den typen arrogante utspill kan du virkelig spare deg for… Bare fordi du tror at du forstår hvordan vitenskap, genetikk og folkevandring fungerer så betyr det ikke at du faktisk gjør det.. Det er biologiske forskjeller på homo sapiens i verden, men vi er fortsatt samme art, noe som gjør at hele retorikken din faller i grus og du har strengt tatt ingen argumenter å komme med.
      Du blir nigerianer hvis du flytter til Nigeria og tar til deg språket, maten og den generelle kulturen, det er sånn etnisitet funker. Og det samme gjelder også faktisk Kina, hvis du flytter dit og tar til deg kulturen så er du en etnisk kineser. Du vil aldri bli en asiat, men da snakker vi igjen om raselære, en av grunnsteinene i nazistisk ideologi. Nå sier jeg ikke at du er nazist, men så lenge du fokuserer genetikk når du kategoriserer mennesker så er du en rasist, enten du liker det eller ikke.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 21:32 //

      Og det sier du til en hvis familie kjempet mot nazistene under krigen, far mistet levevei, naboer ble torturert, kjente og familie sendt til Tyskland. Har stemt rødt hele mitt liv. Tror ikke du kjenner meg.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 21:48 //

      Sa aldri at jeg kjente deg, og historien for din familie er helt irrelevant for meg.. Du sprer om deg med rasistiske holdninger som er likestilt med anti-semittisme, det kommer du ikke utenom. Hvis du ikke liker det så kan du jo vurdere å forandre holdningene dine til andre mennesker.

     • Og du framstår med de mest ignorante holdningene som kaster om deg med rasistbetegnelsen. Du vet like godt som oss andre at du aldri vil bli betraktet som japaner av å bo ti år i Japan.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 23:07 //

      Jeg kaller hun en rasist fordi definisjonen på rasisme er at man tror det er en betydelig biologisk forskjell på mennesker fra forskjellige deler av verden basert på genetikk..
      Det er desverre du som åpent viser din ignoranse ved å ikke engang vite hva en rasist eller ordet etnisitet betyr.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:14 //

      Jeg har kjent mange jøder, og folk fra andre land. Har aldri fornærmet en eneste en eller forfulgt dem. For stor innvandring har ingenting med holdning til enkeltmennesker å gjøre. Husker godt da de første koreabarna som de kalte dem kom. Alltid fremst på klassebildet, alltid fremhevet. Fotografer i dag og, må få noen innvandrere framst i fokus, stakkars dem. Hvem er de fremste linselusene på alle nyhetssendinger om barn. De må jo få en oppfatning om at de alltid skal prioriteres. Det er ikke slik vi har likestilling. Bevisst rekruttering av innvandrere i TV, snart flere pakistanere og andre, enn etnisk norske. Spør Siv Rajendram hvorfof hun ble rekruttert til TV2.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:20 //

      Jeg sa aldri at du har fornærmet noen du er med til daglig. Det eneste jeg påpeker er at å gjøre forskjell på personer ut i fra genetikk ER rasisme..
      Det du snakker om her er noe jeg er veldig i mot, «token black» kvoten som må fylles for å være politisk korrekt. Dette merker du godt i tv og media, men en annen plass der det er mye mer farlig er i styrer og organisasjoner der folk synes at de i allefall MÅ ha en som er farget sånn at de virker inkluderende. Personlig så mener jeg at folk skal bare få jobb eller verv ut i fra kompetanse og ikke noe annet, kvoter på bakgrunn av kjønn og andre ting er bare å skyte seg i foten på lang sikt.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 15:12 //

      Genetikk har betydning for hvor du hører til og hvor du kommer fra. Å si at folk fra en annen del av verden er mindre intelligente, styggere eller mindre verd er rasisme. Å mene at de ikke trenger å overflømme vårt land og påstå at de er minst like norske som oss, er innvandringsskepsis, ikke rasisme.

     • AvatarRockens Riddere // 2015-05-31 kl 16:38 //

      Hvem har sagt at «vi nordmenn» ikke har noe å si i eget land?

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-31 kl 16:41 //

      I følge Elsa var det tydeligvis det jeg mente med at HUN ikke har noe hun skulle sagt.

    • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 18:04 //

     Vi tolererer Jehovas Vitner i dette landet, til tross for at de nekter sine barn noe så heilnorsk som å feire jul eller bursdag, og etter manges syn dermed både traumatiserer barna og bidrar til å stigmatisere dem. De fleste av oss liker dette selvsagt ikke. De fleste av oss mener de er stokk konservative, at de har misforstått Bibelen og at de til dels har en sosialt destruktiv kultur. Men religion innenfor familiens grenser er en privatsak, og vi tolererer det.

     Vi tolererer også Smiths Venner som påtvinger sine kvinner å ikke klippe håret og gå i skjørt. De fleste av oss liker dette selvsagt ikke. De fleste av oss mener de er stokk konservative, at de har misforstått Bibelen og at de til dels har en sosialt destruktiv kultur. Men religion innenfor familiens grenser er en privatsak og vi tolererer det.

     Vi tolererer faktisk til og med eldre, alminnelige norske vestlandskvinner som bærer skaut til hverdags fordi de føler det hører med – selv om det for de fleste av oss synes nokså aparte.

     Men muslimer som bærer hijab, det skal du altså ikke ha noe av?

     • Toleranse kan være så mangt. Å tolerere undertrykking, tvangsekteskap og at små jenter ikles hijab er toleranse på villspor etter min mening.

     • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 23:13 //

      Jeg er enig i at det er på grensen av det forsvarlige å tolerere at foreldre nekter sine barn å feire jul og fødselsdager. Det er jo også bare helselovgivingen som hindrer dem i også å nekte blodoverføring til barn i forbindelse med kirurgi og ulykker. Jeg mener slike kristne sekter er på grensen til å være groteske.

      Men når det en gang er slik at man tolererer denne typen «barnemishandling» så er det etter mitt syn påfallende at det blir så enormt mye mer oppstyr rundt hijab-bruk – selv om jeg personlig nok skulle ønske at vi kunne avskaffet begge deler.

     • AvatarRanda Mis // 2015-06-01 kl 16:47 //

      Vi er forskjellige mennesker. De tingene som du sier kan befinne seg hos noen muslimer, men ikke alle. Vi sier for eksempel ikke at alle norske er Andres Breivik. Når skal noen folk bli voksne i hjernen???????

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-01 kl 23:33 //

      Det er jeg enig i. Jeg har imidlertid to andre poenger:

      Det ene er at det er påfallende at man har lukket øynene for kristen tvang i mange år, og fortsatt lukker øynene for den i mange tilfeller.

      Det andre er at det selvsagt er håpløst å få til en reformering av religiøs tvang (uansett hvilken religion) hvis man skal ta utgangspunkt i at de er «lus og lopper» eller «kulturell forurensning». Da vil selvsagt enhver bevegelse under kritikk heller gå i vranglås og bli mer bekymret for sin egen eksistens enn opptatt av å se seg selv i speilet.

     • Det ene er at det er påfallende at man har lukket øynene for kristen tvang i mange år, og fortsatt lukker øynene for den i mange tilfeller.

      Tvert imot, kristendommen har vært under sterke angrep i Norge og er nå en skygge av sitt tidligere jeg.

      Det andre er at det selvsagt er håpløst å få til en reformering av religiøs tvang (uansett hvilken religion) hvis man skal ta utgangspunkt i at de er «lus og lopper» eller «kulturell forurensning». Da vil selvsagt enhver bevegelse under kritikk heller gå i vranglås og bli mer bekymret for sin egen eksistens enn opptatt av å se seg selv i speilet.

      I Norge ble kristendommen i større og større grad utsatt for sterke angrep. Dette bidro til å svekke religionen.

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-02 kl 20:15 //

      Det fine med skriftlige diskusjoner: Man presses til å være tilsrkkelig presis. 🙂

      Det presise er at man har lukket, og fortsatt lukker øynene for mye kristen tvang. Men mye er også avskaffet som følge av kritikk. Og det er et poeng at under veis har ikke de som har latt seg påvirke følt at de har stått i fare for å miste oppholdstillatelsen sin i landet.

     • AvatarKari Reine // 2015-06-01 kl 00:54 //

      Vi gjør da alt vi kan ellers i debatter osv for å påpeke det kvinnediskriminerende når kristne sekter pålegger kvinner ulike måter å kle seg eller dekke seg til. Det er en åpen debatt, og vi kritiserer kristne ledere som mener at kvinner ikke bør inneha ulike posisjoner eller de bør underkaste seg. Denne kritikken kan selvsagt også rettes mot islam, som enhver annen religion. Og hva gjelder Smiths venner, så gjennomgikk denne sekten en reformasjon på begynnelsen av nittitallet som nå «tillater» kvinner å kle seg som hun vil og ha håret som hun vil. Så kritikken hjalp! – Når det er sagt, så skrev Fatima Almena et flott innlegg her, og på sin plass med å slutte å angripe personer. Man kan kritisere en religion, men ikke angripe menneskene som tror på den, og man bør absolutt skille mellom religion og behovet for hjelp fra krig og nød! Å nedsnakke mennesker som har kommet hit er verken religionskritikk eller politikk, det er bare tåpelig og diskriminerende!

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 12:19 //

      Da støtter du vel kjønnslemlestelse av småjenter også du, eller glemte du ¨å ta det med….

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:21 //

      Det er ikke å nedsnakke mennesker å mene at det er for mange som kommer og at de er for forskjellige til å assimileres i befolkningen. Alle får tro på det de vil, men det kan de holde unna det offentlige. Tror ikke jeg hadde fått bygge kirke i Iran om jeg hadde bodd der i ti år. Det er demonstrasjoner i det offentlige rom og stadige krav om at landet de kommer til må tilpasse seg, som provoserer.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:27 //

      Pr dags dato er det over 600 kirker i Iran..
      Å mene at noen ikke kan bli en del av samfunnet vårt basert på religion eller bare generelt sett hvor de kommer fra er diskriminering, begynner man å blande gener inn i det hele så snakker vi om en litt brunere båt..
      I Norge assimilerer vi ikke mennesker inn i vår kultur, vi integrerer dem. Veldig stor forskjell på de to metodene, både i gjennomføring men også resultat. I de landene der de driver med assimilering vil du se store tendenser til utvikling av paralellkulturer fordi de ikke føler seg hjemme i primærkulturen, mens i land der folk blir integrert ser man mindre av dette fordi menneskene føler seg velkommen.
      Teite krav kan folk komme med så mye de vil av, men det har ingen politisk gjennomslagskraft. Sist jeg sjekket så er ingen av partiene på tinget for innføring av NOEN av reglene innenfor islam.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:31 //

      Ikke hørt om forfølging av kristne ? Uansett religion, de er iranere. Jeg ville ikke bli betraktet som en av dem. Når til og med norske politikere må dekke seg til, sier det mye. Tenk om vi hadde forlangt at iranere på besøk måtte gå i badstu med begge kjønn.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:36 //

      Du mener sånn som muslimer også blir forfulgt? Merkelig hvordan den ene trigger den andre også har vi en runddans gående..
      Hun ene norske politikeren som dekket seg gjorde dette av fri vilje, og hun fikk utrolig mye tyn for det, av meg inkludert.. Vi krever allerede den typen ting av muslimer her i landet, og de er flinke til å føye seg. Har enda ikke sett svømmehaller eller andre aktivitetssentere som segregerer kvinner og menn, heller ikke i storsamfunnet generelt sett..

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-01 kl 18:21 //

      Enig i det du skriver her. Det er et poeng at kritikken av Smirhs Venner hjalp, men da er det også viktig å være klar over at dialog om reformer ikke lar seg gjennomføre dersom de man diskuterer opplever sin eksistens truet. Midt-Østen er et kroneksempel (både palestinere og israelere frykter for sine staters eksistens). Det er selvsagt heller ikke mulig å føre en saklig samtale om muslimers måte å integres i samfunnet på så lenge de karakteriseres som «lopper og lus» (hvilket tross alt var utgangspunktet for Fatimas innlegg).

     • Midt-Østen er et kroneksempel (både palestinere og israelere frykter for sine staters eksistens).

      Palestinerne har ingen stat å frykte for eksistensen for. Det er bare de selv som står i veien for dannelsen av en, derimot. Hvorfor fokuserer de ikke på å investere i å bygge en nasjon fremfor å angripe israelske sivile?

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 06:47 //

      Palestina er en stat som er anerkjent av 135 land i verden, 70 prosent av FNs medlemsland (http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Disse-landene-anerkjenner-Palestina-som-selvstendig-stat-7805361.html), så her tar du grundig feil TomEver. Men dette arbeidet vanskeliggjøres om ikke umuliggjøres av: Ulovlige bosettninger ( http://www.globalexchange.org/economicactivism/illegal ), ulovlige eksproprieringer av land ( http://www.btselem.org/settlements og http://www.btselem.org/settlements/international_law), umenneskelige kontrollposter (http://ifamericansknew.org/cur_sit/checkpoints.html), skammens mur (http://www.stopthewall.org/the-wall), ødeleggelse eller ombygging av infrastruktur (http://en.wikipedia.org/wiki/Water_supply_and_sanitation_in_the_Palestinian_territories), og den systematiske etniske rensingen av palestinere generelt (https://www.hrw.org/middle-eastn-africa/israel-palestine). For øvrig så har ikke Palestinerene særlig med midler å investere med ettersom Israel holder tilbake penger og andre resurser.

     • AvatarKari Reine // 2015-06-02 kl 10:12 //

      Å diskriminere, sjikanere og rette hat mot enkeltmennesker eller grupper er både forkastelig og også ulovlig ved en viss grense. Det skaper ikke gode samfunn. Det som var mitt anliggende er at motstand mot autoritære religiøse påbud om hvordan kvinner skal kle seg og te seg, hvordan samfunnet skal ordnes osv er noe som må tåle selvstendig kritikk, løsrevet fra de menneskene som tror på det. Det være seg islam, Jehovas vitner eller andre trosretninger som praktiseres slik at det virker kvinnediskriminerende og intolerant overfor et samfunn basert på frie individer og et demokratisk utarbeidet lovverk. Å kle seg med hijab er et religiøst signal, ikke for å holde kulda ute. Men å angripe mennesker med nedsettende ord, er dårlig oppførsel som ikke havner noe ting! Man kan godt være venner med folk man ikke deler livssynet til!

     • AvatarBård Kjos // 2015-06-02 kl 20:21 //

      Vi er enige, Kari. Dette er jo ikke en diskusjon om islam eller dens praksiser. Det er en diskusjon om det språklige nivået på særlig den offentlige diskusjonen om disse spørsmålene.

      Hans Rotmos «lopper og lus» og «kulturell forurensning» er formuleringer så pinlige og ødeleggende for innvandringsmotstamderne at de er tvunget il å få debatten over på et mer generelt spor, for å unngå å måtte angripe en av sine egne.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:27 //

      Smiths venner blir mobbet. To barnebarn av meg var på besøk i Stathelle hos kusine som har morsfamilie med noen medlemmer. De er ikke med selv, og jentene, som ikke er med i noen menighet, ble ropt etter med skjellsord av eldre gutter. De tok det med humør. Kanskje en av dem hadde vært så ufornuftig at de hadde flettet håret?

  • AvatarRockens Riddere // 2015-05-31 kl 16:36 //

   Hva har innvandring med grilling i hagen din å gjøre? Den metaforen er rimelig håpløs. Fatima og andre innvandrere tar ingenting av dine ting og rettigheter? At FN ønsker at rike land hjelper flyktninger er vel ingen pålegg – det er forespørsler. Men, hvem trenger vel å hjelpe andre – så lenge FN hjelper oss når vi har problemer.

   Hvorfor skal hun fjerne sitt hodeplagg? På åttitallet ble ungdommer med hettegenser stoppet av politiet fordi de ble mistenkt som taggere – var det riktig? Hvis Fatima er en ålreit nordmann er det vel det som er det viktige? Å dømme folk på utseendet er vel ikke noe man ønsker å gjøre?

   Du burde være litt forsiktig med å kritisere fleirkultur og religionsmangfold – da ryker det meste av det mange kaller «norsk kultur» – fredagstaco, det meste av den norske musikken som har dukket opp de siste årene, etc.

   • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 17:13 //

    Det var en metafor. Du behøver ikke ha fordommer mot mennesker, fordi du ikke vil de skal okkupere ditt. Hodeplagg og subbeside plagg på 10-11 års gamle jenter er trist og en del av en mannskultur vi trolig aldri hadde. Kvinner i gammel tid kunne både ha eiendom og bestemme. Dansketiden påførte oss en del som ikke var utbredt her i Enevoldstiden. Som en prest sa om folk i Bremanger: har aldri opplevd slike ukristelige og egne mennesker. Jeg levde mine fem-seks første år under okkupasjon, og husker gleden da vi ble fri de fremmede. Går du i en norsk by som Bergen, nær kommunen jeg bor i en formiddag, er det flere tildekkete kvinner med flere barn enn det er unge norske. Ofte har de bestemor med. Mennene er moderne kledd og kan kle seg som de vil.

  • ¤¤¤ * ¤¤¤

   Norge hverken er eller har värt en kulturell enhet. Nesten alt i Norge kommer fra utlandet. Til og med bokmål er ikke norsk, men dansk-norsk. Derimot er nynorsken «norsk». Bare det faktum at menneskene i Norge er sterkt påvirket av en anglo-amerikansk og vestlig kultur rekker i prinsipp som bevis for å vise det er flere kulturer i tillegg til den gamle norske som historisk er på vikende front. Nye kulturimpulser som kommer hele tida nettopp fordi vi ikke lever i summen av ulike og isolerte nasjonalstater. Vi lever i et og samme internasjonale system som heter kapitalismen.

   For eksempel har arbeiderklassen og den arbeidende befolkninga ikke samme kultur som overklassen. Går vi tilbake i norsk historie var det også en kultur for vanlige småbönder og arbeidere på den ene siden og for storbönder, kapitalister og eliter på den andre. Det finnes en klasserelatert kultur som går igjen også i dag i mode, musikk, idrett og livsstil.

   Religionens påvirkning er også viktig og der leder jo kristendommen som er semittisk og ikke «norsk».

   Vi lever i en multikulturell verden enten vi liker det eller ikke. For at menneskene i ulike deler av verden og ikke minst immigrantenes kontakt med den innfödte befolkning i det hele tatt skal respektere hverandre og nå hverandre må man begynne å innse poenget med et multikulturelt samfunn.

   Björn-Olav Kvidal,
   Stockholm

   • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 10:21 //

    Jeg vet utmerket godt at vi var et klassedelt samfunn, min egen farfar var løsarbeider hele sitt liv. Å gjøre narr av strevet vårt er lavmål. Mine første barndomsminner er bl.a. å sitte livredd i en kjeller med mor og lillesøster med hylende bomber og dører og vinduer som slo opp og igjen. Men vi rømte ikke. Flere hundre fly i sveip over Bergen i 1944. En far som var med å grave fram de 66 ungene som omkom på Holen skole. Et søskenbarn som tilfeldigvis kom for sent den gangen og reddet livet i tilfluktsrom. Vi strevde ja, mannen min jobbet i full jobb og drev småbruk i tillegg fra 1960 til 2003, og bruket videre til for vel to år siden. Jeg var hjemme, arbeidet på bruket, passet fire barn og dyr. Vi bygde hus fordi vi bare hadde en stue på 14 kvm og et kjøkken på 10, et soverom og et kammers til seks personer, mens svigermor bodde i over halve huset. Med to jenter og to gutter mellom fem og femten år, ble det for trangt. Jeg jobbet og i mange år fra 1977 ved siden av. Vi hadde aldri anledning til ferie før etter at ungene var store. Mannen min var og i FN /styrkene i Gaza fra 1956/57, uten lønn som vanlig frivillig, vervet, han så litt av hvert der. Jeg bruker faktisk nynorsk her til vanlig. Selvfølgelig er ikke norsk slit noe verd. Det er bedre med velstående syrere med høy utdanning som drar fram Ipaden så snart de er kommet til Europa for å ringe slekt i Sverige eller Norge og fortelle at de kommer. Dette er velferdsflyktninger som tror de blir rikere i Norden. Reelle politiske flyktninger er i fåtall.

    • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 11:28 //

     Siden det bare er de to siste setningen din som er relevant for diskusjonen..
     Kan du forklare meg forskjellen på velferdsflyktninger som kommer til Norge nå, kontra de vellferdsflyktningene som dro til Amerika..? Og ikke dra det tullet du kom med tidligere i diskusjonen om at kontinentet var «tomt»…

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:05 //

      Verdens befolkning er mangedoblet siden den gang. Antall indianere på det store kontinentet som levde i en jaktkultur hadde nok utviklet jordbruk før eller senere. Det var god plass i verden den gang. Andre Europeere hadde bosatt seg der over hundre år før nordmenn reiste over. Med bedre helsestell utover 1800-tallet overlevde flere i store barneflokker. Industrien og alternative arbeidsplasser var enda ikke nok. Men mange fikk høre at Amerika inviterte folk til å dyrke jord, og med mye større areal. Her var nordeuropeere velkommen. Vi var bare to millioner i Norge i 1900 ca. Men USA stoppet innvandring i 1920 og vi satte for alvor inn prevensjon samtidig. Nå er vi over fem, og det er likevel et spytt i havet i forhold til menneskemengdene i Afrika o.a. De kan ikke fortsette å produsere barn i det uendelige og regne med at utvandring skal løse det. En mann fikk hybel i Førde, alle trodde det var greit, helt til han søkte om og fikk gjenforening for kone og syv barn. Hadde visst en kone til og. Kommunen måtte skaffe større hus. Verden er full, nytter ikke å flytte på fattigdommen. Det er ressurser i andre land som overgår vårt, om bare Statoil og andre hadde lært dem opp til å utnytte dem selv. Det er ikke irrelevant at vi har vært fattig her og, når folk påstår at vi er grådige og rike som du m.a. gjør. Mange her strever for å dekke de faste utgiftene og har ingenting igjen når regninger er betalt. Eldre minstepensjonister har ofte ikke penger til mat når slutten på måneden kommer. Helsestellet var bedre da jeg var ung, ingen egenandeler og mindre sentralisering, selv om muligheten til å redde liv er bedre i dag. Men det er ingen vits i å diskutere med slike som deg, alle andre er rasister. Betaler du det det koster, når flyktninger skal ha språkopplæring, inntekt – forøvrig 5000 mer enn jeg har måneden- tolk, helsestell. Vi har tatt imot 45 flyktninger her det siste året. 8000 innbyggere og 12 prosent innvandrere med arbeidsinnvandrere. Vi får dekket 60 % av Staten. Halvparten av oss pendler på arbeid. Ingen kino, ikke teater, dårlige bussforbindelser og lav middelsinntekt. Gamle må i praksis være godt opp i 90-årene før de kanskje kan få plass på sjukeheim. Fem leger og tre helsesøstre på fem skoler og en ungdomsskole, ingen kan bytte fastlege, alle har fulle lister. Kommunen har håp om å komme ut av Robeklisten etter beinhard sparing og innføring av eiendomsskatt uten minstefradrag på alt, uten hensyn til inntekt. Norge er rikt, men kommunene er ikke. Vi har betalt skatt og avgifter i alle år, lenge før oljen. Innvandrere tror landet er så rikt at vi bare får av en Sareptas krukke.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:17 //

      Når det kommer til å få endene til å møtes så preiker du til «koret» her. Jeg er en av de som FrP bedyret at kom til å tjene på de nye skattereformene, må nå få supplerende av NAV selv om jeg jobber i en 100% stilling. Før dette gikk jeg i pluss ca 1500 hver mnd.
      At verdens befolkning er mangedoblet har ikke så mye å si, vi snakker om ta seg til rette på kontinenter som ikke tilhører en selv. Hvis vi skal følge din logikk her så er de eneste «ekte» amerikanerne i verden stuet vekk på reservater og driver kasinoer.
      At kommunen din har gjort et utrolig dårlig forarbeid når de ordnet han karen en hybel i Førde har jo ingenting med innvandrere å gjøre, her har ikke kommunen vært kritisk nok for ikke å snakke om å klare å sette ned foten og si nei.
      Det er fullstendig mulig å diskutere med meg, men når du sier noe rasistisk så må du tåle å høre at det er rasistisk, så får du heller bare tenke ut hva det var i formuleringen din som er problematisk og finne en annen måte å ordlegge deg på. =)
      Og de generelle problemene du snakker om når det kommer til helse og lignende går ikke på innvandring, men dårlig samfunnspolitikk og helt «rævva» prioriteringer av politikere, for ikke å snakke om «østlandsbrillene» de fleste som styrer landet har. Oslo og områdene rundt får mer enn nok penger, mens kommuner som Førde, Saltdalen, Fauske, Stavanger og lignende må nøye seg med smulene som faller ned fra bordet.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:36 //

      Var ikke min kommune, det var Førde. Vi har tatt imot tre unge menn, eritreere fikk vi opplyst, enslige. Nå har de allerede etter at de kom her til jul, søkt om familiegjenforening. Unge menn tidlig i tjueåra har allerede noen av dem kone og tre barn hjemme. Eller foreldre som har brukt dem som spydspisser. Kommunene får ingen opplysninger om familie fra UDI.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:42 //

      Her er det jo klart og tydelig at UDI har blingsa..! Hvis personen er oppført som enslig så er alle former for gjenforening helt uaktuelt, og hvis de kommer og sier noe annet så er det jo en selvfølge at de må søke på nytt og havne bakerst i køen som alle andre. For ikke å snakke om at det burde noteres i saksmappen at personen tidligere har løyet på søknaden om oppholdstillatelse.

     • Elsa S. Burkeland skrev:
      «De kan ikke fortsette å produsere barn i det uendelige og regne med at utvandring skal løse det.»

      Hva er det som får deg å tro at de afrikanske kvinnene får barn med tanke på at de skal emmigrere?

      Overalt der levestandarden og den sosiale tryggheten öker minsker antall barn som blir födt. Hvorfor? Fordi mange barn i en fattig verden er selve garantien at noen skal klare seg slik at foreldrene kan få litt hjelp på alderens höst. I Afrika er det mange av vestmaktenes allierte diktaturstater som bruker mere penger på politi og militäret enn på grunnleggende innsatser til rent vatten, sykehus, skoler, elektrisitet og infrastruktur. I tillegg er statsapparatene sterkt preget av kolonialismens og avhengigheten til de rike landa i Vest. Politikerne i disse regimene er ikke bare makthaver i staten. De er også kapitalister eller knyttet til både lokale kapitaleiere eller til internasjonale selskaper som faktisk tjener på at Afrika ennå er en råvareprodusent. Derfor vil hverken Norge eller andre rike land i Europa og USA slippe fram jordbruksprodukter fra Afrika som konkurrerer med de egne jordbruksinteressene. Resultatet er at mange afrikanske land mangler en jevn tilgang på utenlandsk valuta som er så viktig til å kjöpe industrimaskiner og annen utrustning for en selvgenererende industrielt take-off.

      «Three in ten babies in Africa are born into fragile and conflict affected countries.

      In 2014, 11 million of the 40 million African babies are born in 20 fragile and conflict affected countries.» http://data.unicef.org/gen2030/

      Bak disse konfliktene står de kapitalistiske stormaktene som deler opp land eller stötter militärkupp som det passer seg.

      Les mere her:
      http://www.ntnu.no/gemini/2011_autumn/6a.htm

    • Hvorfor sparke og slå på kapitalismens offer, men ikke rette kampen mot systemet som er årsaken til at mennesker blir flyktninger eller bare vil söke seg bort fra stormaktenes diktaturstater i kapitalismens periferi?

     Det er vel 3/4 millioner utlendinger i Norge som arbeider i olje- og gassvirksomheten, i shipping og offshore-virksomhet, bygg- og anlegg, på sykehus, i skoler, eldreomsorg, i restaurantbransjen, hotellene og med rengjöringsvirksomhet. Deres arbeid i Norge gir gigantiske ökonomiske fordeler for det norske samfunnet slik nordlendinger og mennesker fra utkantströk også skaper verdier når de flytter fra arbeidslöshet og inn til storbyer i Norge.

     Om den utenlandske arbeidskrafta skal forvises fra landet kommer hele den norske ökonomien å kollapse med en massearbeidslöshet som vil overgå det värste på 1930-tallet.

     *

     Om mennesker i Norge skal forholde seg til utlendinger og det utenlandske med å stötte de «egne» kapitalinteressene så kommer vanlige mennesker i ulike land å kastes ut i en nasjonalistisk konkurranse om hvem som kan senke lönningene mest mulig for å «redde» den «egne» overklassen.

     Hele den arbeidende befolkningen i alle land kommer på den måten å bli kastet ut i en spiral nedover om hvem som kan senke lönningene mest mulig, arbeide flest timer overtid, ha minst mulig fritid og de dårligeste sosiale kårene. På den måten blir vanlige mennekser ofret i den kapitalistiske konkurransen på verdensmarkedet der kapitalen kan höste en umiddelbar profitt, men der etterspörselen i samfunnet kommer å falle for store folkegrupper. Til slutt blir vanlige mennesker kanonföde i den imperialistiske kampen om verdensmarkedet der lösningen istedet burde väre internasjonal klassesolidaritet over alle landegrenser nettopp fordi vi selger alle vår arbeidskraft til kapitalismen som er et internasjonalt system.

     Flyktningene som kommer fra områder med krig, okkupasjoner, diktatur og politisk forfölgelse skal selvsagt ha rett å komme til Norge og Europa. Det er dessuten et lite mindretall av verdens mange titalls millioner flyktninger som klarer å komme inn i de rikeste landa – land som spiller en avgjörende rolle i krig, okkupasjoner og stötte til sine egne diktaturstater. De fleste av verdens flyktninger bor i store flyktningleiere i fattige land som Libanon, Jordan og Kenya. De rike landa tar bare imot et lite mindretall av disse menneskene som er henvist til å leve år etter år i telt. Det er uakseptabelt!

     Den beste måten å hjelpe flyktninger er å hjelpe de å flytte dit de vil og samtidig bekjempe alle kapitalistiske krig, okkupasjoner og diktaturstater – ikke å sparke og slå på de som flykter fra barbariene.

     *

     Om krigen 1940-45: på Karl Johan i Oslo har man har gjort en statue av Gunnar Sönsteby som var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Men hvor er statuen og minnesmerket i Oslo over de 78 norske barn, kvinner og menn som ble drept i et flyangrep av det engelske flyvåpnet 31 desember 1944? Bombingene var bestilt av Sönsteby for en propagandabombing med det falske målet å ödelegge noen arkiver på Victoria Terrasse som under alle omstendigheter ikke var mulig å ödelegge med denne typen terrorbombinger.

     Og hva med de 752 barn, kvinner og menn som også ble drept i Norge av de engelske og amerikanske bombingene 1940-45? Det var ikke bare tysk imperialisme som herjet i Norge 1940-45 fordi andre verdenskrig var egentlig en imperialistisk krig. http://www.bevegelsen.no/forumet/view.php3?key=1431133730&bn=bevegelsen_aentforum&site=bevegelsen

     Björn-Olav Kvidal,
     Stockholm

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 16:02 //

      Flere tusen er blitt arbeidsledige innen oljesektoren det siste året. Norske ungdommer kommer ikke i lære fordi det er fullt av billig arbeidskraft, særlig i bygg og anlegg. Mye skjult arbeidsledighet. Når en butikk i Oslo fikk over hundre søknader på en ledig stilling, og ansatte en svenske med rette gliset og alder, var det mange norske som ikke fikk jobb. En bedrift jeg kjenner til, har åtti prosent polakker og litauere innleid fra vikarbyrå, de vil ikke organisere seg, det er for dyrt sier de. Resultatet er at hovedtillitsvalgt ikke har nok støtte i forhandlinger. Før fortalte en meg, kunne det være på bedrifter han var sendt ut til tre-fire utlendinger som hadde et bord for seg selv, nå er det nordmenn som sitter ved det bordet. Bbbillig!!! Samtidig har det fylket den høyeste ungdomsarbeidsledigheten i landet. Før var du sikret jobb etter læretid, nå har de ingen forpliktelser etter fagbrevet er levert. Da tar de inn nye med tilskudd og går til vikarbyrå. Hvorfor tror du så mange norske ungdommer går på Universitet og Høyskoler, noen av dem hadde tidligere gått i andre jobber. Dette begynte rundt 1990 etter finanskrisen, lite ledige jobber, utdann dere var mantraet. Nylig spøkte de på TV: – og nå til den store svenske byen, Norges Hovedstad. Du blir dirigert ved veiarbeid, mannen snakker svensk. Jeg snakket med en på mobil nylig, og diskuterte problemet, han sveiver ned vinduet og mens jeg lytter får han omkjøringsordren på svensk. Helt greit, men vi lo etterpå. At land sparer og effektiviserer og tar inn store tall innvandrere, og så skubber de ledige over på andre land er noe spesielt, spør du meg.

     • Arbeidledigheten kommer ikke av at det er mange eller kommer flere mennesker til et samfunn. Flere innbyggere betyr et större ökonomisk potensial av den enkle årsaken at det er mennesker som produserer varer og tjenester. For eksempel betyr flere som kommer fra fattige utkantströk inn til storbyene i Norge ikke at arbeidslösheta öker og heller ikke at lönningene stuper. Det öker derimot den ökonomiske aktiviteten uansett farge i fjeset på innflytterne.

      Med flere innflyttere, innbyggere eller flere immigranter så öker ökonomiens resurser. Det er derfor det er et större og sterkere ökonomisk potensial og virksomhet i Sverige – bortsett fra norske bransjer som utvinner råvarer – enn det er i Norge. Det er også et sterkere potensial i Tyskland enn i Sverige fordi man kan etablere större enheter, ha större resurser til masseproduksjon – economy of scale.

      Det er ikke sant at flere utlendinger betyr lavere lönninger. I den grad det setter trykk på lönningene så har det mere å gjöre med klassebevisstheten og vanlige menneskers politiske kamp mot at lönningene senkes. Det er et klassekampspörsmål uansett om man kommer fra utkantströk eller fra Sverige. Har kanskje ikke lönningene i Norge ökt de siste 30-40 årene til tross for at det i dag er vel 3/4 millioner utenlandske ansatte?

      Elsa S. Burkeland skrev:
      «Hvorfor tror du så mange norske ungdommer går på Universitet og Høyskoler, noen av dem hadde tidligere gått i andre jobber. Dette begynte rundt 1990 etter finanskrisen, lite ledige jobber, utdann dere var mantraet.»

      Den industrielle og teknologiske utviklinga forutsetter stadig större kunnskaper. For arbeid på et lager i Stockholm er det for eksempel en fordel at man kan noe om data, at man kan bruke visse program når man skal skrive rapporter eller bare registrere varer som holder på å ta slutt slik at bedriften kan bestille nye til detaljister.

      Det samme gjelder om man skal bli maskinoperatör eller arbeide i industrien. Man må kunne bruke maskiner som har et dataprogram der man tidligere brukte andre metoder.

      *

      USA har mange immigranter og mange lever illegalt i landet. Personlig tror jeg ikke det er noen lösning å bli illegal immigrant om man da ikke er flyktning. Men slik er nå en gang kapitalismen i sine bestrebelser på å erobre verdensmarkedet. De störste kapitaleierne vil gjöre det de vil og mot det har vanlige mennesker bare å sette imot med solidaritet, mere solidaritet og atter mere fellesk kamp. Skulle man splittes på grunn av språket eller fargen i fjeset kommer man under alle omstendigheter å splittes og dermed bli kanonföde for kapitalismens herjinger.

      Björn-Olav Kvidal,
      Stockholm

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 16:59 //

      Stoppa skrika kulturmarxist, det blir inte mer sanning av det.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 17:25 //

      Har du snakket med tillitsvalgte i Norge? Vet du hvor mange ungdommer som ikke kommer inn i arbeidslivet? Hvor mange filippinere som har jobbene på norske skip? Jeg snakket om mange som går på og utdanner seg til årevis med vikariater etter høyere utdanning, ikke ingeniører. Men nå går ingeniører og fagarbeider ut i ledighet i hopetall. 80 oppsagt bare på Rolls Royce Hordvikneset her. Bl. annet en nevø av mannen min med to små barn og kone med deltidsjobb/vikariat i barnehage. Endelig hadde han fått en jobb han trivdes i , to år og så slutt. 1500 nye ledige på kort tid. LO har oversikten, det er press på lønninger, på arbeidsforhold. Små håndverksbedrifter mister anbud til utenlandske firma, de kan ikke konkurrere om de skal følge norske lover og regler og betale skatt og arbeidsgiveravgift. Det verste er at de firmaene som får jobbene noen ganger går fra halvferdig jobb, og de norske må overta og ordne opp i dårlig arbeid. Innleide arbeidere hos underkontraktører til dansk firma som vant anbud på Hardangerbrua hadde ikke fått lønn. Statens Vegvesen måtte ordne opp. Nedgangen er begynt, men når østeuropeerne mister jobb, reiser noen hjem, men mange blir gående her og lever på ledighetstrygd. Litt på siden av emnet.

     • Jeg vet utmerket at det er arbeidsledighet blant ungdommer og visse immigrantgrupper i Norge. Men jeg vil ikke «löse» disse problemene med å innföre et slags apartheidsystem hverken i Norge eller ved grensa.

      Arbeidsledigheten er knytta til overproduksjon eller overinvesteringer i et system som ikke investerer for folkets beste, men for profitten. Det rammer alle uansett farge i fjeset eller hvilken gud eller annet man ber til för man legger seg på kvelden.

      Ökonomien i Norge er ikke «norsk». Den er knytta til verdensmarkedet og er internasjonal. Slik er det også med arbeidskrafta. Det var vel 3/4 million nordmenn som emigrerte til USA og Canada. I dag er det vel 100.000 norske statsborgere som bor og arbeider i utlandet. Om alle disse og deres etterkommere skal flytte tilbake til Norge og alle utlendinger i Norge tilbake der deres foreldre eller besteforelder kom fra vil verden om den bruker samme system havne i et tilstand av verdensbarbari med etnisk rensning og massemord som resultat. Hele 1900-tallet er fullt av slike nasjonalistiske lösninger i Öst og Vest med millioner drepte mennesker som resultat.

      Nasjonalisme og nasjonalstatens snevre grenser har ingen progressive lösninger på den internasjonale kapitalismens kriser, krig og sosiale konvulsjoner annet enn tyranniet der menneskeligheten splittes etter nasjonal-patriotiske grenseskillelinjer.

      Björn-Olav Kvidal,
      Stockholm

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 19:24 //

      Det må være lov for et land å sørge for jobber til sine egne ungdommer. Det koster å ha tusenvis unge på sosialhjelp eller trygd. Samtidig som du sier tar andre lands penger med hjem og betaler skatt der. Vi har og stor eksport av trygdeytelser til andre land som Polen og Sverige. Hadde selv et barnebarn som med fagbrev i IKT og ferdig militærtjeneste, gikk arbeidsledig i et halvt år med 5000 kr i måneden å leve på. Han tok et tilbud i fjellet med tre timers reisetid. Ble sendt hele veien hjem igjen når det var lite å gjøre. En leder med svensk innvandrerbakgrunn beholdt to av sine egne. Ikke fikk han feriepenger eller all lønn heller. De saboterte ham hele tiden. Ga ham feil oppmøtetid og sa han var for sein etterpå. Heldigvis fikk han med egen hjelp lærlingeplass hos en elektriker i høst. Dette er bare ett eksempel. Mange innvandrere driver svart og ansetter bare sine egne.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 20:02 //

      Og du mener at de gjør dette fordi de er innvandrere?
      Det fins mange alternativer som NAV og arbeidsministeren kunne ha benyttet seg av for å få de på sosialhjelp ut i jobb, men det er strengt tatt mer lønnsomt for dem å drive sånn som det er nå. Mennesker jobber i 100% stillinger i praksisplasser eller igjennom atføringsbedrifter og får utbetalt lønn etter minste livsoppholdssats i kommunen. Det fins en hel haug av vedlikeholdsjobber som ikke trenger mange år med opplæring, vi snakker noen uker.. Men i det lange løp så er det ikke lønnsomt for verken NAV eller atføringsbedriftene at stillinger som dette blir opprettet, da må de jo betale dem en skikkelig lønn og ikke lusepenger som såvidt holder ut mnd.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 20:35 //

      Var ikke sosialhjelp, men lav ledighetstrygd etter lærlingelønn. Innvandrerne ville forbeholde jobben for sine. Far til den unge gutten hadde betalt skatt siden han begynte å å jobbe som 17 åring med mye stritt strev, og han hadde til og med hjulpet dem med å skaffe vekslepenger og oppmuntre gutten til å ta sommerjobben.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-02 kl 01:08 //

      Tror heller at svensken passet på kompisene sine, for det er stortsett sånn arbeidslivet fungerer i praksis. Uansett utrolig kjipt at dette blir en tidlig opplevelse i arbeidslivet for han.

     • Bortsett fra noen grupper immigranter som har hatt et hard og krevende arbeid er det slik at det er relativt flere norske som lever på trygd enn immigranter. Betyr det at de norske er late eller parasitter slik man skulle tro av fremmedhaternes måte å se på sosiale problemer? Nei, det forteller oss istedet at de som får trygd kan väre utslitte, ha yrkesskader eller mentalt nedslitt av stressen i arbeidslivet.

      http://www.dagbladet.no/2009/05/18/magasinet/innvandring/integrering/6279510/

      Alle vet det koster at mennesker får trygd eller sosialhjelp. Men det er i prinsipp noe man har betalt via skatten. Det er heller ikke slik at mennesker velger å leve på trygd eller sosialhjelp. Det er noe man tvinges til på grunn av ulykker, sykdom eller arbeidslöshet. Om noen tar med seg trygd til andre land så handler det om pensjoner de sjöl har betalt via skatten og ikke at de bare kommer til Norge, arbeider kort tid og deretter får trygd resten av livet. Så lett er det ikke.

      De norske skal selvsagt ikke ha noen fortrinnsrett til arbeid i Norge mot utlendinger som befinner seg i Norge av den enkle årsaken at de menneskelige behov ikke bestemmes av om man er norsk eller kommer fra utlandet. Vil man gi norske statsborgere fortrinnsrett i Norge må man först innföre et apartheidsystem. Det kanskje allerede er et slikt system gjennom diskrimineringa ved ansettelse, dvs man opprettere en diskriminerende forskjellsbehandling av mennesker der målet er å holde visse grupper i permanent tilstand med arbeidslöshet, fattigdom og sosialt forfall slik vi ser hvordan mange svarte behandles i USA.

      Björn-Olav Kvidal,
      Stockholm

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 17:26 //

      Som en konsekvens av den enorme innvandringen i Sverige, er økonomien meget dårlig, og som i Norge spares det inn på de svakeste i samfunnet..Eldre, sjuke, minstepensjonister, alvorlig sjuke i kø for behandling….du kjenner bildet..helt uakseptabelt.
      Arbeidsledigheten stiger under Løfven, statsministeren, og svensker som har sjansen søker og får arbeide i Norge..pr. idag ca 100 000 svensker.
      At svenskene blir skubbet til å søke arbeide i Norge er altså å overdrive endel.
      En del venners barn tok 1 år i Norge og tjente da opp nok til å kunne
      studere i hjemlandet.
      Det er ikke lett for etniske svensker nå blir behandlet som 2.rangs i eget land, sist i alle køer.

     • suyssebassa skrev:
      «Det er ikke lett for etniske svensker nå blir behandlet som 2.rangs i eget land, sist i alle køer.»

      Det er direkte feil! Det er immigranter og da spesielt fra fattige ikke-europeiske land som gjerne havner sist i köen. Arbeidslösheten er faktisk större blant immigranter enn etniske svensker. Les her:

      http://www.dn.se/ekonomi/var-tredje-ung-invandrare-utan-jobb/

      Det kan forklares med at kapitalismen ikke klarer å skaffe arbeid til alle og at Sverige har tatt imot en del mennesker som flykter fra krig og terrorstater – regimer som blant annet er beväpnet av både NATO-land, Kina, Russland og andre.

      Björn-Olav Kvidal,
      Stockholm

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 11:25 //

      Å forvrenge min avatar gjør ikke ditt innlegg mere troverdig.
      Voks opp.
      Bor og jobber i Sverige, så jeg VET hva jeg snakker om, Det gjør ikke du tydligvis..bare kulturmarxistisk/indokritnert vås du serverer.

     • Du kommer med usanne og falske opplysninger når du påstår at immigranter eller kanskje bare ikke-europeiske immigranter i Sverige går foran vanlige svensker slik at etniske svensker blir «2. rangs i eget land».

      De sosiale og ökonomiske problemene blant immigranter fra ikke-europeiske land er statistisk större enn blant etniske svensker og årsaken kan logisk ikke väre at disse menneskene blir behandlet bedre.»

      (Kanskje du også skal läre det hva som defineres som skriking för du kommer med den tomme påstanden. Det er NÅR MAN BRUKER STORE BOKSTAVER at det oppfattes som skriking og ikke når man bruker fet skrivestil.)

      Hvor man bor avgjör ikke om man har rett eller feil om det som skjer i hverken Norge eller Sverige. Om du av en eller annen grunn ikke tror jeg bor i Stockholm er egentlig uinteressant, men du kan jo skrive mitt navn på en sökemotor – Google for eksempel – og legg til ordet Eniro som oppgir telefon- og postadresse til de fleste med fast adresse i Sverige.

      Björn-Olav Kvidal,
      Stockholm

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 19:04 //

      Jeg har diskutert på mange siter i inn og utland….og i alle er det en «viss stil» aksept/regelverk på hva som er god tone/ ikke..uansett politisk ståsted.
      Fete bokstaver/store bokstaver er skriking, samme når noen forvrenger avataren til andre…def. lavmål, og som også blir fjernet av MOD på seriøse disk.siter.
      Jeg jobber bla med media i Sverige, og gjett om jeg har informasjon om medelsvenssons levevilkår etter all innvandringen.
      Har flere ikkePK dis siter jeg kunne henvise til, men regner med der går grensen for hva MOD her vil akseptere..derfor ingen vits.
      Du kan jo spørre deg selv hvorfor SD bare øker i oppslutning…siste 19.7%..ca 1.2 Millioner svensker, en øking med 400 000 siden valget, og øker fortsatt.
      De kommer til å bli Sveriges største parti, og det som kan redda Svensker og deres land.
      Løfven taper i hver måling, aldri vært så lav på 15 år…så han har nok tapt, som fortjent.
      Arbeidsledigheten stiger, værre forhold på boligmarkedet…5 års ventetid på en etta, minstepensjonister må betale høyere skatt, som de innan ikke kunne leve av, pleietrengende uten pleiere, alvorlig sjuke i lange køer, slik kunne jeg fortsette og fortsette…Dette under Løfven, sossestatsministeren som sikkert blir enda verre framover.
      Alt dette er virkelighet i dagens Sverige.
      Det er Du som kommer med falske og usanne opplysninger, prøver å skjule faktiske forhold, som ikke lengre kan skjules igjennom alle ikkePk siter som nå finnes..både i Norge, Sverige og Danmark..som deler informasjon.

     • Jeg er ikke her for å undervise deg om hva som er praksis på Internet, men om du vil få bekreftet at det er store bokstaver og ikke fet stil som anses väre roping eller skriking kan du lese mere her: http://www.netlingo.com/word/shouting.php

      Sverigedemokraterna i Sverige fikk 12,9% i siste valg til Riksdagen hösten 2014, ikke 19,7% annet i en eller annen unik gallup, kanskje.

      Årtsaken til at arbeidsledigheten stiger er ikke på grunn av immigrantene fordi det har värt og er stor arbeidsledighet i mange land uten spesiell stor immigrasjon. De minste landa i verden har i hovedsak et mindre ökonomisk overskudd regnet pr capita enn store land. Det gjelder for i-land og det gjelder for u-land.

      Enhver immigrasjon betyr et större ökonomisk potensial nettopp fordi verdiene som skapes i produksjonen og de produksjonsrelaterte verdiene i servicenäringa. Begge er knyttet til antall mennesker som skaper verdiene både med og uten teknologi – i tillegg til naturens verdiskapene produkter som blir reelle når de integreres i samfunnet. Man kan redusere det til noe som heter masseproduksjon – production of scale.

      Hvorfor er det så viktig med klassesolidaritet og humanisme også når det gjelder den lille minoriteten av immigrantene som er flyktninger? Fordi den store arbeider- og folkmajoriteten av folket i både Norge og andre land bare kan sikre sine interesser i samfunnet med solidaritet over grensene. Det gjelder også Norge som er så avhengig av matimport og teknologi og avhengig av eksport av råvarer.

      Det er kun på det internasjonale planet at kapitalismens strategiske problemer kan löses. I den sammenhengen er solidaritet fra arbeidsfolk i andre land helt avgjörende for å flytte fram kampen for et nytt og bedre samfunnssystem. Så enkelt er det og det heter klassekamp.

      Björn-Olav Kvidal,
      Stockholm

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 20:40 //

      Tveksamt om du kan undervise meg mm du har en Phd.
      Skriver ikke bare ifht regelverk, men skikk og bruk/god kotym ift fete typer..forvregning av avatar..verkelig lavmål.
      SD fikk 19.7% på 2 meningsmålinger i mai.

      Ellers avstår jeg å svare mere fordi din skriking er så patetisk og barnlig/manglende diskusjons folkeskikk som sier til meg du ikke er en seriøs person..bli tatt på alvar.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 02:50 //

      Alt du sier her er udoukmenterte påstander,
      anekdotisk bevisførsel og renspikket svada. Du kan ikke bare lire av deg hva du
      tror er riktig og presentere dette som om det var fagfelle-vurderte sannheter,
      det er ikke slik en god debbatt holdes.

      Jeg vil anbefale deg å begynne å vise til
      kilder. Hvis du ønsker det samme fra meg er det bare å spørre.

  • (Det sitter noen på Radikal Portal og sensurerer mine kommentarer så blekket spruter:)

   ¤¤¤ * ¤¤¤

   Norge hverken er eller har värt en kulturell enhet. Nesten alt i Norge kommer fra utlandet. Til og med bokmål er ikke norsk, men dansk-norsk. Derimot er nynorsken «norsk». Bare det faktum at menneskene i Norge er sterkt påvirket av en anglo-amerikansk og vestlig kultur rekker i prinsipp som bevis for å vise det er flere kulturer i tillegg til den gamle norske som historisk er på vikende front. Nye kulturimpulser som kommer hele tida nettopp fordi vi ikke lever i summen av ulike og isolerte nasjonalstater. Vi lever i et og samme internasjonale system som heter kapitalismen.

   For eksempel har arbeiderklassen og den arbeidende befolkninga ikke samme kultur som overklassen. Går vi tilbake i norsk historie var det også en kultur for vanlige småbönder og arbeidere på den ene siden og for storbönder, kapitalister og eliter på den andre. Det finnes en klasserelatert kultur som går igjen også i dag i mode, musikk, idrett og livsstil.

   Religionens påvirkning er også viktig og der leder jo kristendommen som er semittisk og ikke «norsk».

   Vi lever i en multikulturell verden enten vi liker det eller ikke. For at menneskene i ulike deler av verden og ikke minst immigrantenes kontakt med den innfödte befolkning i det hele tatt skal respektere hverandre og nå hverandre må man begynne å innse poenget med et multikulturelt samfunn.

   Björn-Olav Kvidal,
   Stockholm

 4. AvatarBerit Soliman // 2015-05-31 kl 16:47 //

  Det er så fint å se at flotte muslimske kvinner og menn stå opp og svarer på disse urettferdige påstander om et folkeslag som bare har lyst å leve livet sitt i et fred. Stå på. Heier på deg. Vi må kunne klare og leve side om side, selv om vi er forskjellige.

  • Avatarsussebassa // 2015-05-31 kl 20:37 //

   Kan du nevne ett land hvor islam er styrende og det er fred.

   • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 06:01 //

    Marokko, Iran, Tunisia, Maurtania, Tadjikistan, Tyrkia, Asarbadjan, Egypt, Indonesia, Albania…. Skal jeg fortsette?

    • Nå er jeg ingen islam-ekspert. Men du mener at Tyrkia, Egypt, Iran og Indonesia er preget av fred? Har du lest en eneste avis de siste ti årene?

     Hva med å prøve å se verden fra et ikke-indoktrinert ståsted hvor du gjør deg opp dine egne meninger?

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 12:25 //

      Jeg har svart på spørsmålet. Jeg påstår ikke at det ikke er uroligheter i flere av disse stedene, men krig er det ikke. Jeg forholder meg til begrepene som inlegsskriver bruker. Hvis dere mangler begrepsforståelse så er ikke det mitt problem. Uroligheter finner man forøvrig også i kristen land.

     • Er det ikke påfallende at alle landene du nevner har alvorlige problemer med bl.a. menneskerettigheter?

    • Nå er jeg ingen islam-ekspert. Men du mener at det er fred i Tyrkia, Egypt, Indonesia og Iran? Har du lest en eneste avis de siste ti årene?

    • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 09:58 //

     Koselig overhode i Marokko, kjekt å være berber og tigger der. Iran, ja henger ingen de. Halshugging og brenning, kjekt det?

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 12:20 //

      Jeg skrev en ganske lang kommentar til deg Elsa. Har du tenkt å svare på den?

    • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 11:26 //

     Du trenger å lese deg opp på seneste nyheter, helst de før 20 år siden.

  • AvatarTor TorsenT // 2015-05-31 kl 21:14 //

   Nå må du ta deg sammen . Muslimer er da ikke et folkeslag ?
   Om muslimene vil leve i fred , hvorfor da bruke samme imamer og samme samfunnsoppbygging her som hjemme?

  • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-05-31 kl 23:27 //

   De kan gjerne få leve i fred, men må de absolutt gjøre det her? Og attpåtil påstå at de er like norske som oss. Vi har ikke bedt dem. De har trodd Norge er som USA med folk fra alle verdensdeler. De kommer fra land med mange trossamfunn, men de er av samme herkomst der. Samme hva de tror på, så er de av samme folkeslag. En araber er araber enten han er muslim eller kristen. En nordmann er ikke araber.

   • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 03:11 //

    Du har rett Elsa, det er biokjemiske forskjeller på oss, hele 0,5 %. Begrepet «meneskerase» brukes ikke i dagens Norge, med untak av rasister og nettroll, man bruker begreper som
    populasjon eller folkegruppe.

    Menneskets stamformer er Homo Habilis og Homo Erectus, vi selv er Homo Sapiens og alle menesker kommer fra denne samme arten, vi kommer ikke fra «forskjellige meneskeraser» som du påstår. Å insistere på å bruke rasebegrepet er rasisme , samme hvor mye din familie sloss mot nazismen. Facismens frø ble sådd i Norge ETTER krigen, som Bjørneboe sa.

    Du prater en del om familien din Elsa og påstår at den har vært her i minst 10 000 år !? Det kan jeg med trygghet si at du ikke har noe som helst bakgrunn for å påstå, det jeg derimot kan garantere deg er at dine virkelig tidlige forfedre, de som levde for 100 000 år siden, i
    Afrika, utvandret til Europa. Du ser også ut til å mene at jo lengre en slekt har oppholdt seg i ett geografiske område og jo mer inavla man er jo større rett har man til å kalle seg selv for «norsk».
    Hvis dette er tilfellet hvordan vil du da definere Norske utvandrere til amerika og deres etterkommere? Har man statsborgerskap som Norsk, så er man Norsk i juridisk forstand om man vil eller ei. Det samme gjelder selvsagt for alle andre befolkninger, inkludert Nigeria. Selv bryr jeg meg lite om å bli definert som Norsk, men liker heller å se på meg selv som verdensborger.

    I ett av dine innlegg leger du frem en selvmedliden kort historie om din familie og ditt liv. Jeg er mildt sagt ikke imponert, tillat meg å utdype:

    Du forteller at du vokste opp i Bergen under krigsårene og har opplevd Sult og redsel, alikevel går du lengder for å fremme en holdning som nekter nettopp voksne og barn som opplever sult og redsel ett tryggt sted å leve og vokse opp! Makan til kynisk navlebeskuelse skal man lete leng etter!

    Livet ditt var sikkert ingen dans på roser som du sier, det ser jeg, det må ha vært hardt å ha eget småbruk, det må ha vært tungt å bare ha råd til å bygge hus selv og apåtil ha en man i fast og stødig arbeid i 53 år, det kan ikke ha vært lett. Dette er nok noe jeg ikke fårstår, jeg som leier 49
    kvadratmeter for 10 000 i mnd, eksklusivt strøm og ikke i noe overskuelig fremtid ser det som realistisk å kjøpe meg en lelighet, heller ikke et små bruk, langt i fra ett hus. Dette er på tross av at jeg har fast jobb som sykepleier, en bachlor-utdanning som kostet meg 5 år og flere hundretusen å anskaffe meg.

    Du har ikke sett noe til Oljepengene? Har du sett ett syehus? En vei? En skole? En brannstasjon? En kraftstasjon, politibil, navkontor, tog, havn? Har du hørt om subsidier, du som har småbruk? Tatt deg i bruk av frikorts-ordningen? Tatt imot pensjon? Nei, du har nok aldri sett noe til Oljepengene.

    Så du gir til leger uten grenser. Hehe. Ser du ironien i det? Jeg undrer.

    Norge har aldri vært sett på som en særlig kolonimakt, men det betyr ikke at nordmenn ikke var representert i utnyttingen og utbyttingen av Afrika og Asia. Ta en titt her f.eks: http://www.dagbladet.no/2009/06/30/magasinet/kolonialisme/historie/mosambik/christian_thams/6975040/

    Du kjenner noen som har hatt ett faderbarn de har hjulpet, dette er fint, selv om jeg mener solidaritet er viktigere en veldedighet. Hva velger du å gjøre med din kjenskap til dette. Du setter giveren opp mot mottageren. Du inisuerer at det er en slags urettferdighet i at gutten som mottok
    penger fra ditt selektskap nå har det bedre en sin tidligere giver, på tross av at denne mannen sender tegn på sin takknemelighet. Det er sjeldent jeg tar i bruk så sterke ord som jeg nå vil gjøre, men dette er bare avskylig! Trangsynt, egoistisk, smålig og avskylig!

    La oss gå videre.

    Du har opplevd okkupasjon, ekte okkupasjon. Og alikevel bruker du dette begrepet på invandring? Hvordan retferdiggjør du det? Hvordan kan du sammenligne menneskers ønsker om å få vokse opp og leve i trygghet og i fred, med en fremmed militær okkupasjonsmakt?

    I din raushet synes du det er greit av «dem» å ønske å leve i fred, men du lurer på hvorfor de absolutt må gjøre det hær? Det må de ikke og det gjør de ikke heller. Mange flere flykter til sverige, tyskland eller andre europeiske land. Men de aller fleste flykter til land som Jordan og libanon. Sistnevnte har en befolkning på 4,5 millioner, men har tatt imot 1,2 millioner Syriske flyktninger. Det setter diskusjonen vi har om 10 000 i ett littannet lys, eller hva?

    Til ditt siste inlegg: Du påstår at invandrere som kommer til norge tror det er som USA. Hvordan vet du hva de tror? Og om du har rett, hvorfor invandrer de ikke til USA? Du har rett i at flere invandrere kommer fra land med forskjellige trossamfun, men ikke når du påstår at de har samme
    herkomst. Opprinelse og sammensetningen i Afrika og midtøsten er uhyre kompleks. De er ikke samme folkeslag samme hva de tror på.

    Du sier at «vi» ikke har bedt «dem», igjen tar du feil. Jegber dem hit. Alle som vil.

    • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 09:53 //

     Jeg prøvde å forklare at livet mitt ikke har hørt til «de rike». Innvandringen til Norge er svært stor i forhold til folketallet. Det er folk med annet opphav over alt. Det er ikke det Norge jeg bodde i lenger. Jeg er glad jeg slipper å leve i det landet. Men mine barn og barnebarn vil få et mye verre liv. Det er forskjellige raser. Folk har ikke rett til å strømme inn i land som ikke deres. Det er ikke vår skyld at de aldri klarer å leve i ordnete forhold, eller at de ikke gjør noe for å begrense befolkningen. De rømmer fra militærtjeneste!!! De gjør opprør og starter borgerkriger og oppmuntrer 10 år gamle gutter til å si at de skal skjære hodet av presidenten hvis de får tak i ham. Reportasje i NRK. Sannheten er at uttallige unge afrikanske menn strømmer til Europa og tror det er slik menneskesmuglere, Facebook og TV fremstiller det. Europa har stor ungdomsledighet selv, og hos oss kommer det. Det er mange flere enn det tallene sier. En kvinne som er mye i jobb i Spania så selv på jernbanestasjonen i Malaga en mann kjøpe 30 biletter på toget til Frankrike via Madrid og gi billettene til en stor gruppe menn i åpenbart afrikanske klær. De ga ham en stor pengesum. Slike beløp kan aldri vi stable på beina. Du får bare kalle meg rasist, jeg vil kalle det realist. Det er vanskelig nok å være innflytter i en kommune, her omkring forsvinner til og med gammel dialekt pga for stor tilflytting av byfolk på kort tid. Hadia Tajik, har som en av to fra Rogaland i Justiskomiteen, vært med på å vedta at flere Sunnhordlandskommuner skal slås sammen med Rogaland i Politireformen. Hadde hun vært opprinnelig norsk, hadde hun skjønt at det vil utløse eldgamle følelser, Hordafylket er et av landets eldste og viktigste lovområde, sammen med Sogn og Fjordane i Gulating. Jeg avslutter her, men dere kan ikke fjerne nasjonsfølelsen hos folket. Blir nok krig her og til slutt ved denne tilstrømmingen.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 13:30 //

      Du har ikke tilhørt de rike, det tror jeg på, men du tilhører ikke de fattige heller, ikke med hus og småbruk. Ikke tilhører du «de kunskapsrike» heller.

      I norge er det 13,8% imigranter, altså en 68 plass i verden. Men jeg tror ikke jeg tar feil når jeg sier at det er invandrere fra muslimske land du har problemer med og da blir prosent andeln mye mindre ettersom vi vet at 57% av invandringen til norge er europeisk. De tre land det kommer flest invandrere fra er Polen, Litauen og Sverige. Somalia er første muslimske land som dukker opp på 4 plass etterfølgt av Pakistaanog Irak. Så invandringen er ikke stor i forhold til folketallet som du sier.

      Dette sier jeg bare en gang til: Det finnes ikke forskjellige meneskeraser! Store Norske Leksikon er enig: https://snl.no/mennesket%2Fforskjeller_mellom_menneskegrupper

      Hvis du fortsetter å bruke dette begrepet så viser du at du ikke kan eller vil forholde deg til en felles begrepsforståelse med konsenus og har dermed ingen forutsetning for å kune føre en saklig debbat.

      Når vi er inne på begreper: Du bruker ordet «de» ganske ofte, forstår jeg deg rett hvis jeg sier at du hær sikter til muslimer? La oss si at det stemmer. Hvilke kilder bruker du, når du påstår at «de aldri klarer å leve i ordnete forhold», «at de ikke gjør noe for å begrense befolkningen», eller at «uttallige unge afrikanske menn strømmer til Europa og tror det er slik menneskesmuglere, Facebook og TV fremstiller det?»

      Du bruker stort sett bare anekdotisk bevisføring i din debbatt-stil, en argumentasjonsform som er fullstendig verdiløs i en saklig og god debbatt.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 15:23 //

      Jeg har litt over minstepensjon, jeg har hatt lite penger mesteparten av livet. Småbruket med påstående sjøbygget hus er taksert til litt over en million, med gjeld på totredeler. I norske forhold har vi det spinkelt. Har og vært direkte fattig i perioder, har og sultet som barn, søsteren min fikk alvorlig vitaminmangel med blødninger. Jeg er ikke høytutdannet, men da jeg gikk ut av gymnaset som det het den gangen var det bare 5000 i hele Norge som var russ. Jeg har og tatt grunnfag i historie. Nok,

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 05:08 //

      Bare så jeg er sikker på at du vet hva jeg snakker om bør du lese dette:

      «Et anekdotisk bevis er en form for tankefeil der en «viten» bygger på et enkeltstående tilfelle (evt. et begrenset antall enkeltstående tilfeller) som ikke kan bestrides. Beviset er dermed i logisk forstand et ugyldig argument.»
      (http://no.wikipedia.org/wiki/Anekdotisk_bevisf%C3%B8ring). Så da håper jeg du forstår hva det er vi prater om.

      Det er flertallige eksempler der du bruker anekdotisk bevisførsel, appel til medlidenhet og annen falsk argumentasjon (http://no.wikipedia.org/wiki/Tankefeil). Jeg oppsumerer:

      «Smiths venner blir mobbet. To barnebarn av meg var på besøk i Stathelle hos kusine som har morsfamilie med noen medlemmer. De er ikke med selv, og jentene, som ikke er med i noen menighet, ble ropt etter med skjellsord av eldre gutter.»

      «Husker godt da de første koreabarna som de kalte dem kom. Alltid fremst på klassebildet, alltid fremhevet. Fotografer i dag og, må få noen innvandrere framst i fokus, stakkars dem.»

      «En bedrift jeg kjenner til, har åtti prosent polakker og litauere innleidfra vikarbyrå, de vil ikke organisere seg, det er for dyrt sier de.»

      «En mann fikk hybel i Førde, alle trodde det var greit, helt til han søkteom og fikk gjenforening for kone og syv barn. Hadde visst en kone til og.Kommunen måtte skaffe større hus.»

      «En kvinne som er mye i jobb i Spania så selv på jernbanestasjonen i Malaga en mann kjøpe 30 biletter på toget til Frankrike via Madrid og gi billettene til en stor gruppe menn i åpenbart afrikanske klær. De ga ham en stor pengesum.»

      Alle disse argumentene er anekdotiske, ett falskt argument. De er stort sett ikke verifiserbare og om de var det så er de ikke representative for hele grupper, langt mindre etnisiteter eller folkegrupper. Dette er det bred konsensus om Elsa.

      «De gjør opprør og starter borgerkriger og oppmuntrer 10 år gamle gutter til å si at de skal skjære hodet av presidenten hvis de får tak i ham.»

      «Sannheten er at uttallige unge afrikanske menn strømmer til Europa og tror det er slik menneskesmuglere, Facebook og TV fremstiller det».

      «Når en butikk i Oslo fikk over hundre søknader på en ledig stilling, og ansatte en svenske med rette gliset og alder, var det mange norske som ikke fikk jobb.»
      Her generaliserer du gjennom påstander du ikke bakker opp med kilder. Dobbelt feil altså. Falsk argumentasjon.

      «De kan ikke fortsette å produsere barn i det uendelige og regne med at utvandring skal løse det.»

      «Gift med innvandrer, samboer med, barnebarn eller adopterte. Er alltid ekstra på hugget når det gjelder å stå på for det multikulturelle.»

      «Hodeplagg er blitt ein markering for muslimar i Europa dei siste 10-20 åra, nettopp for å markere at ein IKKJE vil endre seg, og ta sine normer med»

      «Etnisitet er historie og eiendomsforhold til land, men først og fremst gener.»

      «velferdsflyktninger som tror de blir rikere i Norden. Reelle politiske flyktninger er i fåtall.»

      «Norske ungdommer kommer ikke i lære fordi det er fullt av billig arbeidskraft, særlig i bygg og anlegg.»

      «Innvandrerne ville forbeholde jobben for sine.»

      «Eldre minstepensjonister har ofte ikke penger til mat når slutten på måneden kommer.»

      «Gamle må i praksis være godt opp i 90-årene før de kanskje kan få plass på sjukeheim.»

      «Innvandringen til Norge er svært stor i forhold til folketallet.»

      «Det er forskjellige raser.»
      I følge Damers prinsipp om bevisbyrde ligger det på påstandsgiver. Og disse påstandene må du kunne vise kilder til hvis du forventer at de skal bli seriøst behandlet.
      Du tar deg også grundig i bruk av «appell til medlidenhet» når du til stadighet trekker inn personlige, såre historier i din argumentasjon. Eksemplene på dette er så mange at jeg ikke ønsker å oppsummere dem her, men jeg tror det er tydelig for alle som leser innleggene dine hva jeg mener.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-02 kl 10:19 //

      Jeg kunne vist til alle eksemplene, men det gjør jeg ikke. Noe som heter personvern og tidsbruk. Eksemplene fra mitt eget liv burde jeg spart meg. Var forsøk på å vise at alle i dette landet er ikke rike, noe dere stadig viser til innvandringstilhengerne. Og at noen har erfaringer med krig uten å måtte reise til Syria. Folk i vår alder er vokst opp med at vi blir trodd når vi forteller noe, men for dere er personlig erfaring bare noe som skal være troverdig når det er asylsøkere som forteller. Latterlig av meg å tro at det har noen betydning, og den tonen du bruker er langt over grensen for mobbing.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 14:55 //

      Jeg prøver bare å fortelle deg at for å kunne ha en meningsfylt debbatt må man forholde seg til visse regler for å kunne kalle ett argument for gyldig. Personlige eller annenhånds skildringer av enkelt hendelser kan ikke brukes til å definere en hel gruppe, sanne eller ikke.

      Det at du ikke bruker tid på innleggene dine overasker meg ikke, men irriterer meg. Noen av oss har respekt nok for dette forumet til å gjøre litt research før vi uttaler oss.

      Nok en gang har du ungått å kommentere på noe jeg har spurt deg om i tidligere inlegg, så med mindre du gjør ett forsøk på å dokumentere dine påstander eller besvare noen av mine spørsmål så anser jeg denne diskusjonen som ferdig for min del.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 05:17 //

      Her har du brukt hele svaret ditt på å kommentere de to første setningene av mitt 20 setninger lange innlegg. Disse er de to eneste settningene som omhandler deg.

      Hvorfor svarer du ikke på kommentaren min på din påstand om at vi har «svært mange invanderere i forhold til folketallet» eller på mitt svar til påstanden din om at det finnes meneskeraser? Har det seg slik at du ikke kan svare? Virker for meg som du driver med en type «cherry picking» her.

    • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 09:56 //

     Akkurat ja, du vil vel helst ha brungulgrønne øyne og mørklysgul hud og da?

    • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 11:33 //

     Slik prater en ekte kulturmarxist, og bryr seg ikke om vårt eget folk, de etniske som sliter i landet og bygget opp det…minstepensjonister,pleietrengende/alvorlige sjuke i medisinske køer, eldreboendes manglende betjening,..listen er enda lengre.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 13:34 //

      Jeg er Anarkist/frihetlig sosialist så begrepet kulturmarxist blir for svakt, hva med Kulturbakunist? Jeg bryr meg om mitt eget folk, nemlig verdens folk. Forøvrig er jeg sykepleier og jobber fulltid på sykehus, så hvis ikke jeg bryr meg om pleietrengende og alvorlig sjuke, hvem gjør det da?

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 14:44 //

      Ditt eget folk ..Verdens folk…I rest my case.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-01 kl 21:00 //

      Bra.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 12:22 //

      Hvis du bryr deg så mye om Verdens folk.
      Hvorfor reiser du ikke til Afrika og hjelper de,… sykepleier du er.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 14:51 //

      Det er en del av planen ja. Gaza eller Rojava ligger riktignok ikke i Afrika, men dog.

  • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 09:54 //

   Ja det sier sikkert du. Lett å forstå.

  • Avatarlars randby // 2015-06-01 kl 11:07 //

   Her blir jeg litt forvirret. Er det det norske folkeslaget du sikter til når du skriver: disse urettferdige påstander om et folkeslag som bare har lyst å leve livet sitt i et fred.

   For sist jeg sjekket er det vel kun jøder og muslimer i Bosnia som har klart å skryte på seg tilnærmet folkeslagstatus. Generelt sett er ikke folkeslag og religion noe man kan sette likhetstegn mellom selv om en overveldende majoritet i et folkeslag har samme religion.

   Når det er sagt er jeg ikke uenig i at vi alle bør trø varsomt i vår karakteristikk av andre mennesker. Det bør være unødvendig å være nedrig, benytte seg av dehumaniserende ord og vendinger med mer slik låtskriveren Rotmo gjør. På den annen side er jeg ganske sikker på at Rotmo som de fleste andre mennesker har gode sider og møtt i rett setting er en hyggelig og omsorgsfull mann. Dette er faktisk sider som selv den verste despot har mer eller mindre av.

   Kan hende det er det vi bør fokusere mer på, ingen av oss har bare dårlig eller bare gode sider. Det menneske som kun trekker frem andres dårlige sider og aldri erkjenner sine egne er ikke et menneske man bør omgås.

 5. AvatarLars Olsen // 2015-05-31 kl 18:23 //

  – Røyking dreper.
  – Jeg kjenner en som røkte, han levde til han var over hundre og var sunn og frisk hele veien.

  – Nordmenn er født med ski på beina.
  – Jeg kjenner en nordmann som ikke kan gå på ski.

  – Når det er kaldt fryser man.
  – Jeg kjenner en som aldri fryser, selv når det er kjempekaldt.

  – Frp’ere er egoister som bare er opptatt av billigere røyk, sprit og bensin.
  – Jeg kjenner en Frp’er som gir masse til frivillig arbeid, og ikke bryr seg om røyk, sprit eller bensin.

  Osv.

  Et generelt utsagn om en gruppe beskriver noe generelt, ikke noe spesifikt og konkret om hver eneste person i gruppa. Det er ingen tvil om at mange muslimer som individer er gode mennesker og samfunnsborgere. Men som gruppe er det en gyldig diskusjon hvor riktig dette er. Og i bunnen ligger spørsmålet om hvor sunn islam som religion og ideologi er for mennesker.

  Rotmo kunne uttalt seg med langt mer saklighet, følsomhet og nøkternhet. Å sette grupper av mennesker opp mot hverandre tjener ingen. Men en «jeg er muslim, og ikke sånn som Rotmo hevder muslimer er», er ikke noe gyldig motargument mot hans påstander og oppfatning av virkeligheten.

  • AvatarJohn Magne Trane // 2015-06-01 kl 11:44 //

   Hun har dog tidligere hevdet at 99% av muslimer er mot terroristene, noe som man med selvsyn ser ikke stemmer. Og det er ekstra bekymringsverdig at hun også kler seg som en islamist.

   • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 11:58 //

    I følge kilder på nettet så er det 3% muslimer i Norge, ca 150k.
    Den eneste gruppen i Norge som er for samme typen islam som IS og Boko Haram er Profetens Ummah. Skal man gå ut i fra de minimale kildene om antall medlemmer denne gruppen har så ligger vi på rundt 1000. (facebook gruppen har ca 210 medlemmer men hvis vi skal være «fair» så vil jeg personlig tro at det er mennesker som er enig, men ikke har lyst å delta aktivt)
    Så da kan vi jo gjøre et lite regnestykke på hvor mange prosent av muslimer i Norge støtter denne typen ideologi. =)

    • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:22 //

     Er du muslim eller samboer med en?

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 12:27 //

      Så når du ikke har noen argumenter så er det dette du tyr til? xD
      Jaja, fint at mennesker som deg i allefall får meg til å le om ikke annet. =)

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 12:46 //

      Har bare sett at ofte så er det tilfelle. Gift med innvandrer, samboer med, barnebarn eller adopterte. Er alltid ekstra på hugget når det gjelder å stå på for det multikulturelle. Hadde en svigerinne som døde alt for tidlig av kreft fra to barn. Hun hadde et litt spesielt navn, ingen andre i Norge hadde det pikenavnet. Hennes egne barn ville gjerne kalle opp sine etter bestemor, og mor hennes lever enda. En venn av en av brødrene hennes med samme gardsnavnet, adopterte fra Columbia og valgte samme fornavnet. Både mor hennes og jeg fikk et støkk, da vi plutselig så navnet hennes på trykk, og til en med indianskspansk opphav. Ikke ulovlig og vi sa ingenting, men insensitivt.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 13:17 //

      Jeg gidder bare fordi dette er snakk om å bruke språket på riktig måte for ikke å snakke om rett og galt. Så du mener at det er insensitivt at en person adoptert fra Columbia fikk bruke gårdsnavnet? Wow, og dette er insensitivt fordi? Er det ikke like insensitivt av oss å adoptere andre land sin matkultur og gjøre det til vår egen? Pizza med strandaskinke, laks i sushi..? (Ja sushi i laks er faktisk en Norsk greie)

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 14:24 //

      Å sammenligne etnisitet med Matretter ifra andre land……
      Hurra du har endelig skjønt…Ingenting, som alle dine innlegg også bærer preg av…

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 18:28 //

      Mat er en viktig del av kultur og hvis du sjekker store norske eller en annen kilde så vil du se at mat er sidestilt med språk og andre faktorer som definerer en person sin etnisitet.
      Men så er det vell kanskje for mye å forvente at du skal klare å finne fram i et leksikon eller en ordbok.. =)

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 15:17 //

      Fordi svigermor og mannen min hadde mistet noe av det kjæreste de hadde, og det var ikke gårdsnavnet, som forresten er rettsbeskyttet jeg nevnte, men kombinasjon fornavn og etternavn i en liten bygd. Ingen andre hadde dette navnet. Tror du hadde skjønt det om du hadde et barn som døde, og naboen rett etter hadde kalt opp dette barnet med eksakt samme navn, og attpåtil et barn som hadde et navn fra før. Et fra hjemlandet.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 18:29 //

      En person kan kalle seg hva de vil og du eller noen andre har ingen rett til å si noe på det… Det er strengt tatt bare land som Nord-Korea og lignende diktaturer der de er såpass strenge på navn.. ^^

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 19:34 //

      Viser bare hvilken empati du besitter. At en god kjenning velger navn på en adoptert jente helt likt en ung kvinne som døde fra mann og barn og mor, fireogtredve år gammel kort tid før er umusikalsk. Jeg ville ihvertfall ikke gjort det. Her er det tradisjon for å kalle oppatt for å minnes besteforeldre. Ingen nekter folk å bestemme navn, men det går an å være litt musikalsk. Vet om et ungt par som tenkte på navn. Men de ombestemte seg, fordi et par de hadde litt tilknyting til hadde mistet en tre år gammel jente i kreft med samme navn.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-01 kl 19:56 //

      Dette har ingenting med empati å gjøre.. At noen føler seg støtt eller fornærmet fordi noen har samme navn som deres avdøde kone er noe de bare er nødt til å komme over, verden stopper ikke opp fordi en person dør, uansett hvor tragiske omstendigheter det er rundt det. Og normene for resten av oss forandres ikke, ingen har den retten.. Det eneste vi kan gjøre for å støtte de som sitter igjen etter sånne tragedier er å jobbe for å forhindre at slike ting skjer igjen, helt uavhengig av hva det er.
      Skal det kanskje bli et lokalt forbud på navnet Christoffer i Tønsberg fordi en gutt der ble misshandlet og faren kan føle seg støtt og trigget?

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 20:24 //

      Slutt å tull, eg snakker om eit lite samfunn på 800 mennesker og ei lite antall som alltid har budd her og kjenner kvarandre. Du er ingen snill mann. Bare med innvandrere ser det ut til? Har ingenting til felles med deg.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-02 kl 01:04 //

      Du vet ikke hvem jeg er så du har strengt tatt ingen anelse om vi har noe til felles.. Og du vet heller ingenting om hvorvidt jeg er en snill person eller ikke, selv om du ikke akkurat har gjort deg fortjent til at jeg er det. Skal også sies at å være snill har heller ingenting i en diskusjon å gjøre.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2017-07-03 kl 14:46 //

      De hadde ikke gård.

    • Logisk tankefeil hele veien. At en muslim støtter terrorisme betyr ikke automatisk at vedkommende støtter IS/BH. For eksempel shiaer.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-02 kl 13:06 //

      Nå putter du bare ord i munnen min, jeg har aldri sagt at muslimer som støtter terror automatisk er tilhengere av IS og BH, det jeg sa hvis du hadde lest kommentaren min er at den eneste gruppen i Norge som åpent støtter disse «organisasjonene» er Profetens Ummah. (og til dels Islamnet, selv om jeg ikke nevte dem i den originale posten)

    • AvatarAkbar Kulturmarxist Grande // 2015-06-02 kl 13:44 //

     Jeg tror neppe det er så mange som 1000 som støtter profetens Uma her i landet, men la det stå som et raust annslag over uorganiserte «Islamist-fascister» i Norge. Poenget ditt holder uansett. Det er ikke mange. Da er nok betydelig flere i norge som deler den norsketniske kristne fascisten Anders Behring Breiviks holdninger.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-06-02 kl 13:56 //

      Jeg tror heller ikke at det er over 1000 mennesker som støtter Uma. Det kalles for å sette ting på spissen for å understreke et poeng, og selv om jeg var meget raus med antallet som du sier, så ser man fortsatt at matten ikke på noen måte går opp.
      Norge og deler av Europa har glemt hva religiøs diskriminering er og hva som kan være de langsiktige konsekvensene, vi har et eget navn for når dette oppleves av jøder og det er virkelig på høy tid at vi får et begrep på plass som har samme alvor og tyngde som antisemittisme.

    • Kreativ utregning. Er du mer oppdatert nå, om hva ulike spørreundersøkelser blant muslimer faktisk viser?

  • AvatarChristophCK // 2015-06-02 kl 00:08 //

   – Nordmenn er født med ski på beina.
   – Jeg kjenner en nordmann som ikke kan gå på ski.

   WTF ??? Big time fraud ! De fleste nordmenn idag kan ikke stå på ski … det du snakker om er nordmenn for 100 år siden.

 6. Jeg er litt nysgjerrig… Hva mener Fatima om homofili? Er det greit at homofile får gifte seg?

  • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 19:12 //

   Er det mer interessant å vite hva Fatima mener om homofili enn å vite hva (den nå dødelig fornærmede) Nina Karin Monsen mener om det?

   • Jeg skjønner ikke spørsmålet. Kan du utdype?

    • AvatarBård Kjos // 2015-05-31 kl 23:08 //

     Det var bare et så påfallende spørsmål å stille, i en debatt som tar utgangspunkt i betegnelser som «lopper og lus» om det som de fleste andre i det minste begrenser seg til å benevne «våre nye landsmenn». Så derfor lurte jeg bare på hvorfor du valgte å spørre akkurat Fatima om akkurat dette.

     • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-01 kl 10:00 //

      Innvandrer kaller jeg dem.

     • Hvilken relevans har «lopper og lus»? Jeg stilte konkret spørsmål om hennes holdninger til homofili/homofile. Dette i forbindelse med at hun bl.a. skriver at «den islamske og norske kulturen behøver heller ikke å være to parallellkulturer». Det er ingen hemmelighet at hennes trostbrødre og -søstre som uttaler seg offentlig ikke akkurat pleier å være positivt innstilt til homofile. F.eks. nektet vel Islamsk Råd Norge lenge å ta avstand fra dødsstraff for homofile (har de gjort det nå?).

 7. AvatarJavel mener jeg // 2015-05-31 kl 19:05 //

  Hadde hatt mye større respekt, hvis du ikke hadde hatt skaut på hode. Det stigmatiserer og setter deg i bås.

 8. AvatarTor TorsenT // 2015-05-31 kl 19:34 //

  Det er da ytringsfrihet i dette landet ? Rotmo sier det mange norske og andre ikkemuslimer ønsker å si , uten å ha mot tildet , tier de stille .
  Rotmo er ikke en rasist , han er en realist . For hva er det egentlig islam har tilført Europa og Norge siden den har kommet her siden 60-70 tallet ?
  Ingenting annet enn redsel , trussmål , drap og opptøyer . Ingen av dere muslimer har enda klart å kunne fortelle oss om hva dere har tilført oss . Av gode ting . For egentlig har det heller vært at det har kommet krav , ikke ønsker , men krav . relgiøse krav . Krav som aldri skulle vært innført . Se på bilde av deg selv . Hijab . Et klesplagg som ikke er noe annet enn et politisk lager plagg . Ikke et eneste sted i koranen står det at kvinner skal dekke sitt hår , ikke et sted .
  Å dekke sitt hår er en del av det politiske oppgulpet som Al benna og muslimbrødrene laget i 1920 årene . Siden tok Khomeini dette litt lenger i Iran . det er et politiks plagg . Les koranen og gi oss suraen og verset hvor det står at du må gå med hijab , og at det er et påbud i koranen fra allah .

 9. Avatarsussebassa // 2015-05-31 kl 19:51 //

  Det eksisterer ikke Norske muslimer, og vil aldrig gjøre det.
  Muslimer med Norsk statsborgerskap ja, som er noe helt annet.

  • AvatarPer Christian Strøm // 2015-05-31 kl 22:48 //

   Klart det finnes norske muslimer, og det vet du godt.

   • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 13:02 //

    Nei pappa det vet jeg ikke…fortell fortell….

    • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-01 kl 13:59 //

     Hun har jo fortalt det rimelig godt i artikkelen over, herr sønn.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-01 kl 14:17 //

      Hun er en muslim, arab.
      Norsk blir hun aldrig pga «feil» gener/dna/etnisitet.

     • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-02 kl 09:53 //

      Prøver du å være morsom?

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 11:32 //

      Kalles/er vitenskap, som du tydligvis fornekter.
      Google er en god start for nybegynnere.

     • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-03 kl 00:29 //

      Fornekter ikke vitenskap, frøken. Men enig i at vi via Google kan finne mye som vitner om at dialog er bedre enn konflikt.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 20:59 //

      Slettet….fordi du flagget den.
      Verkeligheten svir ja, men endrer aldrig sanningen endog.

     • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-05 kl 00:16 //

      ? Hva da?

  • AvatarPer Christian Strøm // 2015-05-31 kl 23:15 //

   Litt av en sussebass, du, kanskje du kan snøre sekken for «alt som siver ut er farlig».

 10. Jeg er innvandrer å jeg skjønner ikke Fatima sitt problem,Rotmo kan skrive som han vil dere Muslimer prøver å fortelle at dere er så reine.Fortell heller fakta hva dere å Islam sier om Kristne å fortell Sannheten.Bløffe er dere flinke til.
  Man behøver ikke fortelle til alle,jeg er muslim å vise det med Hijab eller Niqab.Norge er ikke et Muslimsk Land ei heller vestlig Europa.
  Ser man Histrorisk på Afganistan så var det et kristent land,men Muslimene drepte alle kristne å muslimiserte landet.det vil skje i Europa i framtiden pga Islam.
  Philippinene på Øya Mindanao byen Zabango city har Muslimene laget et helvete i over 900 hundre.

  Fatima man ser jo hva dere muslimer skaper i Norge dere vil ikke interegreres i det Norske samfunn dere å du mener at etniske Nordmenn skal føye seg etter din pip,det er dere som tror på islam som ikke respekterer Europeisk leve sett du å dine menings feller respekterer ikke Våres kultur å leve måte ei heller Norsk kultur,dere lager deres egne lag irakiske Politiske foreninger egne fotball lag egne håndball lag etc etc,å da mener du at du respekterer det Norske Folk å samfunn.
  Man starter butikker å andre Firmar å lurer unna skatte penger etc,LIME kjeden er et godt eksempel,Bil håndvaske firmar Taxi næring etc.Å det synes dere er ok,dere krevde at skolen systemet skulle endre på bekostning at Norge hadde statkirke det har Norge ikke pga dere muslimer,dere kvinner må ha egne svømmetimer fordi dere er muslim fritak fra gymtimer.Dere skal føy dere etter Norske lov,kultur å leve sett ikke omvendt.
  Vis det er noen som har såret Europa å Norge så er det dere Muslimer,Med kriminelle gjenger etc.
  Jeg solgte en gang min butikk,til en Pakistaner etter overtagelsen var han så frekk å bestilte varer for kroner
  500 tusen på mitt firma navn,det viser dere muslimer handlinger å skjuler dere bak Islam.
  Hvem skaper et helvete på jord om dagen.Europa vil brenne pga dere muslimer.
  Norge er å mitt land å hjem,men jeg forteller ikke til alle eller viser at jeg er ………..det er mitt personlige valg.
  Men du med Hijab må vise at du er muslim i den tro at du kan gjøre som du vil å at alle skal respektere deg.
  Hva som skjedde med Jugoslavia hvem starte det helvete å hvem løy om den.
  Hold heller kjeft å respektere det Norske Folk å samfunn,du skal heller takke det Norske folk som ga dere frihet tak over hode å penger å mat.

  • AvatarArnoldHanssen // 2015-06-01 kl 16:41 //

   Forstår godt at slike mennesker som du ikke står frem med fullt navn når de sprer hatet sitt. Skam deg!

  • AvatarChristophCK // 2015-06-02 kl 00:14 //

   Integrerer ? Hva mener du med «integrerers» ?

   Skal hver eneste muslim med egg-roll i et sted mellom bena, få blonde Kari Nordmann til å «ploppe» ut 5 unger ut av henne ?

   Med Adolf H som Gud. .. og «Mein Kampf» som bibel … good luck med «skjult rasisme» i nazi-blonde Breivikland !

   • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 02:22 //

    Regner med at kommentaren over slettes snart?

   • AvatarElsa S. Burkeland // 2015-06-02 kl 10:29 //

    Hva er det for påstander du kommer med? Er alle som er skeptisk til innvandring Hitlertilhengere og Breiviktilhengerr? Jeg er selv tidligere Apmedlem og har stemt på venstresiden hele mitt liv og er fra motstandskampmiljø. Kjente to ungdommer som ble skutt på Utøya. De fleste av oss har ikke lest Mein Kampff en gang

  • Det er ikke «muslimer» som dreper «muslimer». Det er stormakter som bomber og dreper muslimer eller også stormakter som beväpner sine fraksjoner i overklassen som igjen bruker våpnene mot vanlige muslimer for å bekjempe andre fraksjoner av samme overklasse. Det skjer i Irak og det skjer i Syria og Libya.

   For eksempel er ISIS beväpnet av Qatar, Kuweit og Saudi Arabia – alle diktaturstater som er beväpnet av Vestmaktene. At Kina og Russland stötter Iran og Syria – alle diktaturstater, er vel kjent. NATO-staten Tyrkia står også til disposisjon for å hjelpe ISIS-krigere å ta seg inn i Syria og Irak.

   http://newsjunkiepost.com/2014/06/20/rise-of-isis-west-saudi-arabia-and-qatar-are-responsible-for-talibanization-of-iraq/

   http://www.activistpost.com/2014/06/isis-terror-group-controlled-by-saudi.html

   *

   Stormaktenes rolle går også igjen i Afrika:

   http://www.ntnu.no/gemini/2011_autumn/6a.htm

   Björn-Olav Kvidal,
   Stockholm
   http://www.bevegelsen.no/forumet/list.php3?site=bevegelsen&bn=bevegelsen_aentforum&expnd=all

   • Det er muslimer som dreper muslimer. Antall døde muslimer etter vestlige bombinger er forsvinnende lite sammenlignet med hvor mange muslimer som blir drept av andre muslimer.

    • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 06:20 //

     Har du kilder på det ?

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 11:08 //

      Det er ditt ansvar å være oppdatert…Alle aviser, media ,internasjonale mm. dagligen..forteller om det.
      Si meg sover du…isåfall ikke andres problem.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 14:11 //

      Bevisbyrden (onus probandi på latin) ligger hos den part som kommer med en påstand, ikke mottageren (http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/onus+probandi).

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 18:30 //

      Din egen giddalausa..bare erkjenn det.

     • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-02 kl 19:12 //

      Jeg kommer til å inorere deg fremover Maria Victoria Branzell.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-02 kl 19:48 //

      Hva bryr jeg meg vel om det, du er en nolla i den stora sammenhengen.
      Det er vi ikkePK som snart styrer hele Europa..På våre premissar.

     • Avatarsussebassa // 2015-06-03 kl 15:13 //

      Ser mitt svar er slettet….sikkert ved en feiltagelse, ytringsfrihetens.. så jeg igjentar:
      Du er en nolla i en større sammenheng…(flagget mitt innlegg også).
      Hele Europa blir mer og mer IkkePK, som er det viktigaste.. går åt rett hold.

     • Voksende kunnskapshat er feil retning.

    • Det er i höyeste grad en overflatisk analyse å forklare konfliktene i Midt Östen med at det er mennesker som tror på Islam som dreper andre troende av samme religion når ingen av disse menneskene har hatt den reelle makta i prosessen og de sosiale relasjonene som har ledet til krig og splittelse i landet.

     Splittelsen blant muslimer er direkte knyttet til det faktum at stormakter og litt mindre makter stötter fraksjoner på hver side som har våpnene og kontrollerer «sine» territorium. Makta i Midt Östen går ut fra hvem som kontrollerer våpnene og hvilke politiske og sosiale konstellasjoner som dirigerer hvem de skal rettes mot.

     På bakgrunn av alt dette kan man ikke si at den vestlige okkupasjonen av Irak har spillt en underordnet rolle når nettopp okkupasjonen åpnet for en utvikling som krigsmotstanderne med nesten matematisk sikkerhet kunne forutsi unde de rådende politiske og sosiale omstendighetene.

 11. Det här har hainn Hans Rotmo glämt:
  https://www.youtube.com/watch?v=aZg2pEokcFw

  Alle gamle religioner er preget av den tid, plass og kultur da de ble skapt. Det gjelder kristendommen, jodedommen, Islam og alle andre. Profeten Mohammad mente i deklarasjonen fra Medina at alle gudtroende religioner var en del av Ummah.

  ISIS og Al Qaida har ingenting å gjøre med Islams budskap.

  Mohammad charter fra Medinat:

  http://www.constitution.org/cons/medina/macharter.htm


  16. Those Jews who follow the Believers will be helped and will be treated with equality. (Social, legal and economic equality is promised to all loyal citizens of the State).

  17. No Jew will be wronged for being a Jew.

  18. The enemies of the Jews who follow us will not be helped.

  19. The peace of the Believers (of the State of Madinah) cannot be divided. (it is either peace or war for all. It cannot be that a part of the population is at war with the outsiders and a part is at peace).

  20. No separate peace will be made by anyone in Madinah when Believers are fighting in the Path of Allah.

  21. Conditions of peace and war and the accompanying ease or hardships must be fair and equitable to all citizens alike.

  Björn-Olav Kvidal,
  Stockholm

 12. AvatarKristine H. Engen // 2015-06-02 kl 15:01 //

  Nå inviterer det ikke til noen saklig debatt å kalle folk som lopper og forurensning. Det blir på en måte litt tragikomisk at denne jenta må presisere » jeg er ingen loppe,ei heller en lus». Det skulle ikke vært nødvendig, men jeg kan forstå behovet for å ta til motmæle når det slås opp som viktige nyheter i alle de store avisene. Jeg hadde følt meg krenket selv om det var min gruppe som ble omtalt slik. Når det er sagt synes jeg vi som et inkluderende og tolerant samfunn ikke skal starte hekseprosesser mot folk som åpent uttrykker fordommer. Hans Rotmos syn på muslimer er en fordom. En negativ holdning mot en gruppe mennesker basert på gruppetilhørighet. Fordommer kan være ganske vemmelige og uriktige, men de er en del av det å være menneske. Folk er raskt ute med å fordømme : ingen andre mener dette, hvordan kan du ? Vi skal sitte på vår moralske høyborg og dømme mennesker som åpent røper at de styres av slike skjevheter i tenkning, som fordommer er. Sannheten er at vi sitter med fordommer selv, alle sammen. Er det ikke mot det ene, så er det mot det andre. Men de fleste av oss har vett nok til å ikke røpe de offentlig. Noen er mer eller mindre motivert til å redusere fordommer sine og kan utfordre de som følge av dette. Andre ganger forsvinner fordommer når de blir utfordret i debatter med andre. Når vi får en sjanse til å tenke godt over hva det er vi egentlig tenker og mener.

  Fordommer skyldes en evne vi mennesker har til å kategorisere mennesker og ting i hjernen vår. Vi systematiserer verden rundt oss i kategorier slik at vi det blir lettere for oss å orientere oss i miljøet. Dette skulle sikre overlevelse for oss i tidligere tider, at vi raskt skulle kunne ta avgjørelser, hvem er venn, hvem er fiende? Dette er mindre hensiktsmessig i våre kompliserte samfunn i dag.

  Poenget er, istedetfor å stemple Hans Rotmo som rasist og muslimhater, som hverken løser eller forklarer noen ting, kan vi heller kalle dette for hva det er? En naturlig menneskelig tendens til å sette folk i bås, og tilegne gode egenskaper til ens egen gruppe og dårlige egenskaper til ens utgruppe? Det er bedre å slå i bordet med slik kunnskap, snakke om hva vi kan gjøre for å redusere fordommene våre, enn å feie det vekk som et gufs fra ytre høyre eller ytre venstre eller ekstrem islamisme. Med slik kunnskap kan mennesker også motiveres til å redusere fordommene sine, ingen av oss vil vel stå inne for at vi som et tenkende mennesker baserer vårt verdenssyn på de mest simplifiserte innskytelser eller reflekser som slår inn. Det er flauere å bli hengt ut for det, enn for en som med viten og vilje lever og tror på en spesiell ideologi.

 13. AvatarMagne Andersen // 2015-06-03 kl 15:22 //

  Så denne hijab-tuppa ser på seg som verdaling. Da hadde det vært kjekt å besøke den nord-trønderske lotto-bygda og sett hvor mange av de etniske norske/verdalinger som er «hijab-tuppe». For det er vel bare korrekt å ta henne på ordet, eller hva. Så kan man finne ut om hun er en løgner eller ikke.

  Men denne «hijab-tuppa» er allerede avslørt i en bløff. For Hans Rotmo har aldri uttalt på noe tidspunkt at denne hijab-tuppa er lus eller loppe som hijab-tuppa har fremhevet. Det forteller hvilket tilnærmet «lowlife» vedkommende er.

  Til de som forståelig nok er meget usikker til denne hijab-tuppa vel vitende om taqqiya er meget vitalt fundament i denne terror/vold/pedofili/drapsforherligende ideologien islam, så bør man sjekke ut følgende klipp. Her ser man «ideologisk søster» https://www.youtube.com/watch?v=7yGN8SlIEZ8

  • AvatarPer Christian Strøm // 2015-06-03 kl 15:34 //

   Jo, han har brukt metaforen lopper/lus om muslimer som kommer til Europa, siden hun er muslim faller hun inn under den grovdumme generaliseringen. Hva mener du forresten med «lowlife»? Liv med lavere verdi?

   • AvatarMagne Andersen // 2015-06-03 kl 20:36 //

    Tøv. Det var del av kunstnerisk uttrykk helt i henhold til den sjangeren som Rotmo var endel. Og som gjorde at han var veldig populær. For de som har levd husker hvordan Rotmo rippet til kristendommen i sin tid. Man kan tilføye i den forbindelse at det var sannelig ikke mange sosialister i MSM som hadde særlig problemer med de «krenkinger av religiøse følelser»

    Men det er først etter at Rotmo kalte muslimsk innvandring for miljøforurensing at denne hijab-tuppa særdeles urettmessig og tilnærmet samfunnskriminelt tilla begreper som loppe og lus og hevdet at Rotmo har formidlet det til henne personlig. Det er bløff fra ende til annen.

    Hva jeg mener med «lowlife»? Det kommer jo klart frem hvis man hadde tatt for seg konteksten som begrepet kom i, og ikke klinket til sosialistisk islamofil skrulleri av typen «liv med lavere verdi». Dette «lowlife» går selvfølgelig på at en person avslører særdeles uetterrettelig oppførsel. Rotmo har ikke kalt henne for lus eller loppe. Det er denne hijab-tuppa som har tillagt at Rotmo anser henne som lus eller loppe. Det er uetterettelig. Og når hun endog forsøker å melke det for personlig gunst for ønsket om kjendiseri, så er det åpenbar «lowlife»-oppførsel.

    For å avslutte. Hun ønsker å bli sett på som Verdaling. Hvis Verdalinger finner det naturlig, så kan de vil samtidig gjøre det samme med Vidkun Quisling

    • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-06-04 kl 07:35 //

     Din rasisme er flagget, venligst returner til VGs kommentarfelt.

 14. Avatara, b, c, d, e, f, g, h, i, j, // 2015-06-04 kl 18:59 //

  Hvorfor blir man kalt høyreekstrimist så fort man er mot for eksempel Islam, man kan fint være venstreradikal og mot kristendom, venstresiden har jo lang tradisjon for det «opium for folket lissom».

 15. AvatarComrade Pootie // 2015-06-05 kl 20:43 //

  Alltid komisk med folk som ikke forstår metaforer med vanskelighetsgrad Pelle Politibil

 16. AvatarBård M. Hammer // 2015-06-15 kl 12:22 //

  Jeg er etnisk norsk. Som sedvanlig i Norge er man da døpt, konfirmert og eventuelt gift i kjerka; Statskirka.
  Jeg er som vanlig normann ikke spesielt religiøst preget, men jo eldre man blir jo oftere mister man kjente og
  kjære rundt seg. Da er det skikken her i bygda at man går i begravelsen til den som har gått bort, og deltar etter beste evne med salmesang og bønn i kapell eller kirke.
  «Som kristne vi kan oss søma» står det skrevet et sted. Som ung gutt var jeg med i speider’n. Speiderbevegelsen krevde at vi avla speiderløftet. Det inneholder mye kristen og god moral. Vi avsluttet hvert speidermøte med å synge speiderbønna. Det gav oss fred i hjertet og nytt pågangsmot for å leve et rettskaffent liv; uten juks og kjeltringstreker. Jeg prøver nu etter beste evne 50 år etterpå å etterleve disse edle normer. Utafor kjøpesentret
  står det en person og selger bladet «Folk er Folk». Ære være dem for det, men det er sannsynligvis lykkejegere som strever med å få fotfeste i Norge. Et er sikkert; og det er at de drasser med seg sin kultur som de vil tviholde på så lenge de bor i Norge. Det er sikkert normalt det; fordi norske utvandrere som emigrerte til USA for vel 100 år siden gjorde det samme. Men forskjellen mellom nå og den gang; det var at europeere og spesielt skandinaver var definert av kongressen i Washington som ønsket folkeferd for å befolke «Sambandstatane» (som NRK yndet å kalle landet). Den gangen var jøder, muslimer, buddister og hinduister ikke innvitert. Jødene lurte seg inn «bakdøra» eller benyttet anledningen etter Hollocaust til å befolke USA. Nå for tiden strømmer det på med alle slags folkeferd fordi UN (FN) ikke har greid å gjøre jobben sin i Midtøsten, Afrika, Jemen, Nord-Korea etc.
  Det må jo gå an å kalle disse lands presidenter «inn på teppet» å diktere jobben som de har å gjøre med å styre sitt respektive land etter demokratiske, humane og folkerettslige prinsipper. Gjør de ikke jobben sin så blir presidenten og hans regime sendt i eksil, f.eks. til St.Helena; og landet satt under midlertidig administrasjon av UN. Vi i Vesten har egentlig oss sjøl å takke for den folkevandringen som har oppstått. Dulling med korupte regimer har fått lov til å eskalere i alt for stor grad. UN er degradert til å være et sandpåstrøingsorgan uten særlig makt over landegrensene. De aller fleste av de som utvandrer til USA og Europa idag kunne levd et normalt liv i sine hjemland hvis UN hadde hatt midler til å veilede lokale regimer i å styre landet sitt. Muslimer og andre folkeferd får gode vilkår når de ankommer Europa / Norge. I USA får de andre vilkår å forholde seg til; og det gjør integrering og konvertering langt mere realistisk for dem det gjelder.
  Takke meg til et liv i Norge. Hadde jeg vist frem min lyse lugg og blå øyne i Syria, Irak eller Jemen så hadde jeg
  øyeblikkelig blitt stemplet som vantro og halshugget i morra. I Norge og EU får migrantene alt lagt i hendene og
  gitt løfte om permanent opphold på humanitært grunnlag. Jeg synes jeg så denne muligheten for meg i Mugabes Zimbabwe. OK til FRP’s politikk; hjelp dem med nødvendige resurser der de er ! NORGE og våres kultur er faktisk uspiselig for disse store horder av migranter som presser seg på. Kanskje en av hundre har papir på hvem han er og hvilket yrke han eller hun kan brødfø seg og sine med.
  Mitt enkle råd: STOPP innvandringen mens det enda er tid!

Kommentarfeltet er lukket.