Kvinnefrontens feminisme – ikke for alle

Ved å invitere gjester med fiendtlig innstilling til transpersoner har Kvinnefrontens festival blitt ekskluderende, stikk i strid med feminismens grunnverdier.

Begard Reza
Om Begard Reza (8 artikler)
Begard Reza er en antirasistisk feminist og filmskaper, jobber i Skeiv Verden, er leder i Interfem og styremedlem i UngKurd og Landsforeningen mot rasisme.
Ranveig I. Stava
Om Ranveig I. Stava (0 artikler)
Aktivist i Skeiv Verden med lang erfaring fra lhbti-arbeidet i Norge. Feminist og antirasist, håndverker og spillutvikler.
Christine Marle Jentoft
Om Christine Marle Jentoft (0 artikler)
Miss Gay Norway, Transkvinne og blogger.
Viljar Eidsvik
Om Viljar Eidsvik (0 artikler)
Viljar Eidsvik, antidiskrimineringsrådgiver i Skeiv Ungdom, feminist og transaktivist.
Reidar Jessen
Om Reidar Jessen (0 artikler)
Politisk nestleder i Skeiv Ungdom.

I dag inviterer Kvinnefronten til Feministisk Frigjøringsfestival, der temaer som prostitusjon, urbefolkningsproblematikk og hersketeknikker blir satt på dagsorden. Vi skulle tro at mennesker som bruker fritiden sin til å arrangere en festival for frigjøring også var opptatt av å bekjempe undertrykking av andre mennesker. Dette er dessverre ikke tilfelle. Kvinnefronten har nemlig invitert den britiske journalisten og forskeren Julie Bindel til å være en av hovedtalerne på arrangementet. En kvinne som er internasjonalt kjent for sine ekstremt støtende uttalelser og holdninger til transfolk. Gjennom artikler og kronikker har hun gjort seg synlig i mediebildet over en årrekke, det siste eksempelet er at hun støttet krenkende meldinger rettet mot transkvinnen Caitlyn Jenner på Twitter.

Transfobi
I 2009 skrev Bindel artikkelen The surgery that might ruin your life, der hun argumenterer for at kjønnsdysfori ble oppfunnet på 50-tallet av reaksjonære, mannlige psykologer og at de av oss som er trans ikke vet sitt eget beste når en gjennomgår kjønnsbekreftende behandling. I en annen artikkel fra 2007 skriver hun: sex-change surgery is the modern equivalent of aversion therapy for homosexuals. Dermed usynliggjør hun mange transfolks opplevelse av kjønnsdysfori og behov for behandling. I tillegg undergraver hun transfolks rett til å definere egen kjønnsidentitet.

I samme artikkel sprer hun feilinformasjon om hva trans er, blant annet ved å påstå at transsexualism, by its nature, promotes the idea that it is «natural for boys to play with guns and girls to play with Barbie dolls. Definisjonen på trans er å ikke identifisere seg med tildelt kjønn etter fødsel, ikke å leke med dukker da en var liten.

Ved å invitere transfobiske debattanter til arrangementet signaliserer Kvinnefronten at diskriminering av transpersoner er greit. Det gjør det utrygt for transkvinner og andre transfolk å delta på deres aktiviteter og andre feministiske arenaer de er en del av. Her mister Kvinnefronten medlemmer og aktivister, for de færreste vil bevege seg i utrygge rom.

Skikkelig feministisk frigjøring
Kvinnefronten svarer på kritikken på Facebook med å si at Bindel vil utelukkende snakke om prostitusjon, som er et felt hun har jobbet med i 30 år. Dette indikerer at hun bare skal snakke om prostitusjon og ikke trans. En slik forståelse er imidlertid bekymringsverdig og tyder i beste fall på manglende kunnskap og i verste fall på transfobi. En rekke studier fra England og USA viser at det er en massiv overrepresentasjon av transfolk som har erfaring med sex mot vederlag sammenlignet med cispersoner. Det er ikke mulig å snakke om prostitusjon uten å ha med transperspektivet. Dermed er planen å ekskludere perspektivene til transkvinner som selger sex fra diskusjonen. I tillegg reproduserer de transfobi og cisnormativitet, et begrep som betyr at en forventer at alle identifiserer seg med det kjønnet de ble tildelt ved fødsel, ved å si kvinner når de kun mener ciskvinner.

Det er ikke transfolk sitt ansvar å sørge for at det ikke er transfobi på Kvinnefronten sine arrangementer. Når de lager et arrangement er det deres ansvar å sørge for at det er fritt for transfobi, rasisme, sexisme eller andre former for undertrykking. Når Kvinnefronten forsvarer Bindels tilstedeværelse blir de også bærere av transfobi. Slik bidrar de til undertrykking av sine medsøstre. Feminisme må være kamp mot undertrykking av alle mennesker, ikke bare mot diskriminering av hvite, funksjonsfriske ciskvinner fra middelklassen.

Hvem sin frigjøring er det Kvinnefronten står for? Om man kun jobber med ciskvinner sin frigjøring kan man være ærlig på det og omdøpe seg til Ciskvinnefronten. Kvinnefronten og andre feministiske organisasjoner har i mange år fått kritikk for ikke å fokusere på transpolitikk. Det er forstummende at de synes det er OK å hente inn en kjent transfob på et av sine største arrangement og gjennom det gi Bindel anerkjennelse og en plattform å stå på. Hadde de hatt like få motforestillinger mot å hente inn en kjent islamofob eller en som hater personer i rullestol? Mangelen på ydmykhet er skuffende. Det beste er om de slutter å bidra til ekskluderingen av transpersoner og heller samler alle kvinner for en skikkelig feministisk frigjøring.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.