Likekjønnet partnerskap tillates i Chile

Foto: Pixabay

Chiles president har signert en lov for formelt likekjønnet partnerskap. -- Et stolt øyeblikk, sier LHBT-aktivist.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På mandag signerte Chiles president, Michelle Bachelet, loven som anerkjenner likekjønnedes rett til formelt partnerskap. Loven gir ikke rett til å inngå ekteskap, men garanterer flere rettigheter som ektefeller har i Chile, som felles helseforsikring, arverett og pensjonsrettigheter, ifølge AP. Den vil tre i kraft i oktober.

Realiseringen av en lignende lov var blant valgløftene til Chiles forrige president, den konservative Sebastián Piñera, men han klarte ikke å samle tilstrekkelig støtte i egne rekker til å få vedtaket gjennom. Fjorårets valg sikret landet en president fra sosialistpartiet. Chiles folkevalgte forsamlinger tok også et steg til venstre.

LES OGSÅ: Homovennlig moske åpnet i Sør-Afrika

Glede blant aktivister
Organisasjoner og aktivister i LHBT-bevegelsen i Chile er gleden over den nye loven stor. Fundación Iguales jobber for rettighetene til seksuelle minoriteter og deres talsperson, Luís Larraín, sier til chilensk radio at loven er et historisk framskritt.

— Det er en enorm kulturell transformasjon. Jeg tror vi vil minnes dette med stolhet i framtiden, meddeler Larraín.

— Dette er den første gangen at den chilenske staten anerkjenner at det finnes forskjellige typer familier og at to personer av samme kjønn som har et forhold også utgjør en familie. Det er revolusjonært!

LES OGSÅ: 10 grunner til å feire skeive dager

Konservativisme utfordres
Chile er regnet som et av de mest konservative landene i Sør-Amerika. Det var først i 1999 at homofilt seksuelt samvær ble avkriminalisert. Skillsmisse ble ikke tillatt før 2004 og mordet på en homofil mann i 2012 satte i gang en prosess som gjorde at landet fikk lover mot hatkriminalitet.

I flere andre land i regionen er formelt partnerskap mellom likekjønnede tillatt, men Uruguay og Argentina er de eneste landene i Sør-Amerika hvor slike ekteskap er mulig.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Likekjønnet partnerskap tillates i Chile

  1. Likekjønnet ekteskap er islamofobisk.

  2. Avatarcrimethink // 2015-04-18 kl 19:39 //

    …. fuck

Kommentarfeltet er lukket.