10 grunner til å feire skeive dager

Rødt nytt http://www.flickr.com/photos/rodtnytt/4744610565/

Denne uka foregår Skeive dager i Oslo. Det er mange grunner til å feire, men det finnes også årsaker til at Oslo Pride er mer enn bare en fest.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Foto: Rødt nytt

Høydepunktet for mange er paraden på lørdag. Det er først og fremst en fest for de mange fremmøtte, men har også vært en viktig markering av noe store deler av samfunnet har villet feie under teppet, benekte eller fjerne. Her er ti grunner til å feire skeive dager:

1. Norge er et ett av 13 land i verden hvor likekjønnede par har rett til å gifte seg.

2. I resten av landene i verden har likekjønnede ingen eller begrenset rett til ekteskapsinngåelse. I 78 land er homofili straffbart og i syv av disse straffes homofili med døden.

3. Kampen for like rettigheter går framover. Tross store og voldsomme demonstrasjoner, ble det i år vedtatt å tillate likekjønnet ekteskap i Frankrike. Landene Uruguay og New Zealand kommer etter seinere i år.

4. Det går ikke like bra i alle verdenshjørner. Russland har nylig vedtatt en lov som forbyr «propaganda om utradisjonelle seksuelle relasjoner overfor mindreårige», i likhet med Lituaen og Ukraina. Også i store deler av Afrika er det tilbakegang.

5. Tidligere i år ble Robbie Rogers den første åpne homofile profesjonelle fotballspilleren. I fjor høst ble Orlando Cruz den første proffbokseren til å gjøre det samme. I idretten og spesielt i herrefotballen er homofobi et omfattende problem.

6. Vold mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) er et omfattende problem i Norge. Hatkriminalitet ble først begynt registrert i 2007, og man regner med at underrapporteringen er stor.

7. Siden homofilt samliv mellom menn ikke lenger var straffbart fra og med 1972, har man fortsatt å ta enorme steg i retning av fri kjærlighet for alle. Det er noe å feire!

8. Undertrykkelse av homofile skjer fremdeles i Norge. Religiøse miljøer skiller seg negativt ut i denne sammenhengen. På tross av at likekjønnet ekteskap er tillatt i Norge, ventes ikke en avklaring på hvordan dette skal praktiseres av Den norske kirke før i 2015. I fjor gikk Islamsk Råd Norge med på «å motvirke hetsing, trakassering og vold mot homofile», men ville ikke eksplisitt og betingelsesløst fordømme dødsstraff for homofili. Hadja Tajik er kulturminister i Norge og muslim. Hun skal lede an paraden på lørdag.

9. En viktig seier ble vunnet i høyesterett i USA på tirsdag. Diskriminering mot likekjønnede ektepar ble erklært forbudt. Det regnes som et stort steg i retning av at man kan gifte seg med den man elsker – også i Land of the free.

10. Den siste og kanskje viktigste grunnen til å feire er retten til å være seg selv, uansett hvordan man er; og i tillegg være stolt av det.

Da er det bare å sprette sjampanjen, smile og være glad, ta på seg finstasen, ha solidaritet med de som er i en vanskeligere situasjon, ta til gatene og feste. Til lykke med feiringa!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned