Tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa! Pippi Langstrømpe fyller 70 år!

Foto: WIkimedia Commons

Vi har samlet noen av Pippis gullkorn til ære for verdens sterkeste jente.

Kjersti Opstad
Om Kjersti Opstad (35 artikler)
Kjersti Opstad er cand.mag. og karriereveileder. Hun har jobbet med integrering, sosialt arbeid og undervisning.

På sin 10 års fødselsdag mottok Karin Nymann en svart mappe i gave fra sin mor. I mappen lå manuskriptet til Pippi Langstrømpe. Det er 70 år siden i dag. Historien om Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump hadde blitt til noen år i forveien, i 1941, da Karin var svært syk av lungebetennelse. Der, på sin datters sykeleie, diktet Astrid Lindgren opp historien om den opprørske og ukonvensjonelle jenta. Datteren fikk gleden av å eie det aller første eksemplaret. Bonnier forlag refuserte manuset, men den 13. september 1945 antok det svenske forlaget R & S boken. November samme år ble den utgitt. Resten er historie.

Bøkene finnes i dag på 57 språk, som spillefilm, tegneserie og i utallige teaterstykker rundt omkring. Verdens sterkeste jente har inspirert og underholdt flere generasjoner av barn i en hel verden og hun er like folkekjær og aktuell i dag som hun var for 70 år siden. I Astrid Lindgrens Värd kan man feire Pippis bursdag i Villa Villekula hver eneste dag i hele sommer. Det synes vi flere skal gjøre, både i og utenfor Vrimmelby. La sommeren 2015 bli en sommer i Pippis ånd. Her er 10 Pippi sitater du kan ha som inspirasjon for sommeren 2015:

1. «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.»

2. «Den sterkeste må også være den snilleste.»

3. «Hvordan skal jeg vite det når jeg aldri har forsøkt.»

4. «Hvordan piller en fin dame seg i nesen da?»

5. «Det er klart at du må spise din gode grøt. For om du ikke spiser din grøt, så vokser du deg ikke stor og sterk. Og om du ikke blir stor og sterk så orker du ikke tvinge dine egne barn til å spise sin gode grøt når du får noen. Nei, Annika, det duger ikke. Det ville bli en forferdelig ordning på grøtspisingen her i landet om alle skulle resonere som deg.»

6. «Det var trivelig at du kom, men det var enda triveligere at du gikk.»

7. «Hold meg i forklesnippen, det hjelper.»

8. «Gjør som du vil, det er det beste. Det har jeg alltid gjort.»

9. «Pluttifikasjonstabellen»

10. «Om man er stille for lenge, visner tungen.»

Bonus:

«Dette her kommer ikke mamma til å like.» – Vanlig kommentar fra Annika.

PS. De siste årene har det forresten oppstått kontrovers rundt Astrid Lindgrens bruk av ordet negerkonge i bøkene om Pippi. Selv var forfatteren klinkende klar på området. Allerede i 1970 hadde hun følgende å si om dette:

«Jeg skulle ta bort mye dumheter i teksten. Garantert ville jeg aldri ha gjort Pippis pappa til negerkonge. En hvit mann som drar til Sydhavet og setter på seg et bambusskjørt! Det er jo ikke slik at jeg mente at vi var overlegne de svarte og når vi kommer til Sydhavet blir vi derfor automatisk konger, sa Lindgren.»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa! Pippi Langstrømpe fyller 70 år!

 1. Hei igjen, og heissann og hoppsan, Opstad. Det første sitatet likte jeg best. Man kan kalle det å kommer over slike ordtak, for å finne gull.

  Å kalle folk for «negerkonge» har med ytringsfrihet å gjøre, for det er ikke direkte personlig hets. Til sammenligning er baktaling direkte personlig hets, om enn i det skjulte. Skjult/Godtatt fascisme kan vi kalle det.

  • AvatarKjersti Opstad // 2015-05-21 kl 19:51 //

   Nå falt jeg litt ut her. Har du baktalt Pippi? Et sted må faktisk ytringsfrihetens grense gå. Å baktale Pippi på bursdagen hennes er uttafor.

  • AvatarKjersti Opstad // 2015-05-21 kl 19:58 //

   Men kan man ha ytringsfrihet over en annen forfatters verk? Astrid Lindgren ville altså endre dette allerede i 1970. Og Pippi Langstrømpe er hennes verk. Er det ikke da også hun. som skaper, som bør få bestemme over Pippis utvikling gjennom tiden?

   Jeg er forresten også mest glad i det første sitatet.

   • Hvis man er ærlig, har ærlige hensikter, har man ytringsfrihet overfor hva andre har sagt.

    Hvis hun ville endre dette med «negerkonge», så burde hun ha gjort det selv, fordi man er ansvarlig for sine handlinger. Hvis ikke hun giddet det, men bare snakket om det, får det derfor stå siden man er ansvarlig selv.

 2. AvatarMagne Andersen // 2015-05-22 kl 15:32 //

  Skaperen av Pippi og alle de andre figurene merket nok at disse slo an, når skaperen registrerte at hun betalte ca 110% av sine inntekter i skatt. DET er progressivt det.

Kommentarfeltet er lukket.