Abortloven er ikke til forhandling!

Johanne Vierhaug Lühr holder appell under demonstrasjonen for abortloven 29. oktober i Oslo. Foto: Yasmin Yildiz

Vi trenger et samfunn der kvinnekroppen tilhører kvinnene og ikke er brikker i et politisk spill.

Johanne Vierhaug Lühr
Om Johanne Vierhaug Lühr (1 artikler)
Johanne Vierhaug Lühr sitter i landsstyret til Kvinnefronten og er lokallagsleder for Kvinnefronten i Oslo.

Kjære medsøstre og kamerater!

Det gjør meg sint og jeg blir så provosert av at når det kommer til kvinners rettigheter er ingenting skrevet i stein. Kvinners kropper blir brukt som brikker i et spill om politisk makt. Min kropp er oppe til forhandling og jeg liker det ikke!

Kvinnefronten har kjempa for kvinners rett til selvbestemt abort i nesten 50 år. Abortkampen er en av kjernesakene våre og noe vi jobber med hele tiden — både nasjonalt og internasjonalt.

Abortkampen gikk fremover da retten til selvbestemt abort trådde i kraft. Det vi har sett i de senere åra er at vi står på stedet hvil. Fremfor å kjempe for at kvinner får et bedre helsetilbud må vi bruke energi på å kjempe for å beholde rettighetene vi har. Gang på gang må vi kjempe for å opprettholde rettigheter vi allerede har vunnet.

LES OGSÅ: Abortkampens gjenfødsel

Abort er en grunnleggende rett for at kvinner skal delta på lik linje med menn i samfunnet. Kravet vårt om rett til å bestemme over egen kropp er avgjørende for at vi skal kunne ha innflytelse i eget liv og virke. Innskrenking i abortloven i stedet for utvidelse føles dermed som en inngripen i vår mulighet til å bestemme over egen hverdag.

Kvinnefronten vil ikke bli med på retorikken om at vi lever i et sorteringssamfunn. Om kvinner velger bort fostre er dette helt og holdent opp til kvinnene
En abort er ikke en filosofisk eller intellektuell øvelse som noen av våre meningsmotstandere prøver å gjøre det til.

Det er ikke kvinners individuelle ansvar å få barn som er syke fordi det hindrer et såkalt sorteringssamfunn. Vi kan ikke legge moralsk press på den enkelte gravide kvinne om å bære frem barn bare for at vi skal kunne se på oss selv som et humant og tolerant samfunn.

Internasjonalt så er Norge liksom et foregangsland når det gjelder likestillingDdet vi opplever nå er det motsatte av likestilling. Det er forunderlig at de høyreliberale politikerne som ellers roper så høyt på individets mulighet for å bestemme selv ikke mener det når det gjelder abort! Det er smakløst at vi har en statsminister som driver kvinnefiendtlig politikk.

Det er på tide at vi får en lov om selvbestemt abort hvor kvinnen som skal ha aborten er i fokus og uten innblanding fra Gud og hvermann. Vi må stole på kvinner. Vi tar gode valg i våre egne liv og vi vet best hvor skoen trykker.

Jeg håper jeg ikke trenger å stå her som sekstiåring og si det samme som jeg sier nå. Men jeg har mine tvil. Vi trenger en endring. Det er når vi samarbeider vi får til endring. Den organsierte kvinnebevegelsen kjemper for kvinnesaker så meld deg inn i en kvinneorgansisasjon nær deg.

Vi trenger et samfunn der kvinnekroppen tilhører kvinnene og ikke er brikker i et politisk spill.

Abortloven er ikke til forhandling!

Teksten ble holdt som appell på gårsdagens demonstrasjon i Oslo for abortloven.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Abortloven er ikke til forhandling!

 1. AvatarPierre Dugong // 2018-10-30 kl 10:34 //

  Personlig mener jeg vi trenger et samfunn der kvinner bruker preventative midler når de har sex i stedet for å ty til dyre aborter på alle andres regning. Det er på tide at kvinner tar mer ansvar for egne kropper og hva de bruker dem til. Det skal ikke være sånn at vi andre skal betale for dyre abortingrep fordi kvinnene er uforsiktige og ikke bruker preventative midler. Abort bør være en absolutt siste løsning i saker der det omfatter fare for liv og helse. Dersom det ikke foreligger noen livsfare bør kvinnen bære fram barnet og heller adoptere det bort.

 2. Avatarbørre arnold // 2018-10-30 kl 12:02 //

  Det er noen aspekter ved fri abort som er kontroversielle, jeg snakker her kun om friske fostre: er det ok å abortere bort jentefostre? er det ok å abortere bort det ene fosteret ved tvilling graviditet? hvor langt ut i et svangerskap er det ok å foreta abort 3 mnd, 4 mnd 5mnd?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-10-30 kl 13:17 //

   Men nå er det bare du som har prata om fri abort her. Navnet på markeringa var forsvar abortloven og artikkelforfatteren skriver at hun vil ha kvinner rettigheter i forbindelse med den utbedret med tanke på helsetilbudet, ikke abort i femte måned som jeg har til gode å se noen argumentere for.

   • Avatarbørre arnold // 2018-10-30 kl 13:28 //

    Nei 5 mnd var bare et eksempel, hvem vet om ikke dette kan bli kampsak i fremtiden? men hvorfor er det så viktig å kjempe for såkalt tvillingabort dvs å få lov til å abortere bort den ene om jeg forstår riktig.

   • AvatarPierre Dugong // 2018-10-30 kl 13:50 //

    Flott at du er begynt med sensur i blekka di Moellersen. Kan du forklare meg rent konkret som var så støtende med innlegget mitt at du så deg nødt til å sensurere det?

 3. AvatarJallaman // 2018-10-31 kl 17:59 //

  Innledningsvis, jeg er for abortloven.

  Men så sier forfatter: «Vi må stole på kvinner. Vi tar gode valg i våre egne liv og vi vet best hvor skoen trykker.»

  Tja, stemmer det? Hvorfor tar kvinner abort? Jeg kan selvsagt forstå det hvis man har blitt utsatt for voldtekt eller får et sykt foster. Men hvorfor tar kvinner flest abort?

  For å oppsumere fra en undersøkelse:
  ——————————————————————-
  Not ready for a(nother) child/Timing is wrong 25%
  Can’t afford a baby now 23%
  Have completed my childbearing/Have other people depending on me/Children are grown 19%
  Don’t want to be a single mother or am having relationship problems 8%
  Don’t feel mature enough to raise a(nother) child/Feel too young 7%
  Would interfere with education or career plans 4%
  Physical problem with my health 4%
  Possible problems affecting the health of the fetus 3%

  http://theconversation.com/who-chooses-abortion-more-women-than-you-might-think-99982

  ——————————————————————-

  Hvis man er en normal oppegående person burde det vel ikke være veldig vanskelig å unngå årsakene over? Hvis man vet at man ikke har råd til å få en unge bør en av partene bruke prevensjonsmiddel.

  Så ja, abortloven bør vi ha. Men det virker som mange aborter er veldig unødvendige og bærer preg av latskap eller manglende evne til å tenke langsiktig. Abort bør være noe man kun tar som siste utvei, ikke en enkel vei ut.

Kommentarfeltet er lukket.