Norge – en nasjon med hyklere

Foto: Latuff

På ei knapp uke har vi vært vitne til to store katastrofer. Drukningsulykken i Middelhavet og jordskjelvet i Nepal.

Wibeke Lund
Om Wibeke Lund (19 artikler)
Wibeke Lund har hatt en rekke tillitsverv i fagbevegelsen, blant annet som nestleder for LO i Tromsø. Hun har bakgrunn som dokument- og medieviter ved Universitetet i Tromsø.

Nær 900 mennesker, kanskje flere, druknet i Middelhavet forrige søndag, mange innelåst under dekk, da båten deres kantret. Låst inne og stuet sammen av kyniske menneskesmuglere. Dette var mennesker på flukt fra nød og elendighet, fra drap, tortur og forfølgelse. Helt vanlige mennesker slik som deg og meg. Menn, kvinner og barn. Med drømmer, håp og lengsler. De druknet like utenfor vår egen stuedør, og vår egen yttergrense som vi er del av og som vi har et ansvar for, gjennom Schengen-samarbeidet.

Men hvordan reagerte vi?  Sendte noen frivillige organisasjoner ut en sms med oppfordring om å gi støtte til de overlevende? Ble det satt inn helsiders avisannonser med en bønn om å bidra? Ble det holdt noen appeller? Gikk noen i fakkeltog? Ble det tent lys? Ble det solgt vafler til støtte for de overlevende? Gikk noen med bøsser? Jeg vet ikke og jeg så ikke noe av dette.

LES OGSÅ: I fjor druknet broren til en venn av meg på vei over Middelhavet

Sammen for Afrika
Katastrofen i Middelhavet er pågående. Tusenvis har druknet på sin farefulle ferd fra et ulevelig liv til noe bedre i Europa. Mange vil dø fremover, mange flere enn jeg tørr å tenke på, antagelig hver eneste dag. Middelhavet vil bli en gravplass, sier de som er flinke med ord, og det er jo sant det. Og uttrykket Festung Europa har aldri før kommet mer til sin rett, for vi er en festning omgitt av en vollgrav som flyter av lik. For denne katastrofen har også vart ei stund.

Så hvorfor har ikke da norske kjendisartister sunget sanger om dette? Var vi ikke sammen for livet og Afrika på et tidspunkt? Hvor er Live Aid? Hvorfor er ikke flyktningekatastrofen et tema for TV-aksjonen? Vi har da hatt årevis med sjanser? Hvorfor oppstår det ikke nye frivillige organisasjoner med en eneste hensikt; finne gode og varige løsninger?

Men kanskje det er noen der ute som har tatt grep og tatt tak, i solidaritetens navn? Da må dere tilgi meg, og ha meg unnskyldt, for jeg fikk det sikkert ikke med meg på grunn av all støyen. Støyen fra utallige kommentarfelt i full fyr, fulle av menneskefiendtlighet, menneskeforakt og rein rasisme.

LES OGSÅ: Frykter rekordmange dødsfall blant flyktninger i Middelhavet

La de drukne
Ikke vårt ansvar, ikke vår feil, det angår ikke oss. Dette er en invasjon, dette er terrorister, dette er kriminelle. Vi vil ikke ha de hit. La de drukne, la de dø, vi vil ikke ha de i vårt badevann. Om og om igjen, i kommentarfelt på Facebook og under nettaviser, på Twitter og i blogger, og i dagligtalen. Vi er små, vi er redde og vi hater. Her vi sitter på toppen av verden med vår rikdom, våre smarttelefoner og våre sydenturer. En afrikaner fra eller til, eller tusenvis, kan fint ofres for å sikre egen flatskjerm. Og de som ikke hater, de snur ryggen til og later som at det ikke skjer. For det er det mest behagelige. Er det ikke?

LES OGSÅ: Jeg, kommentarfeltkongen

Nok en katastrofe
Ei uke har gått, og en ny katastrofe har funnet sted, nå et jordskjelv i Nepal. Tusenvis av mennesker har dødd, mange har mistet sine sønner og døtre, sin mor eller onkel eller noen de er glade i. De har mistet hjemmet sitt og tryggheten sin. De vil kjenne på traumer og redsler, og vil ha problemer med å sove og fungere skikkelig i lang tid fremover. Akkurat slik som menneskene som overlever ferden mot Europa. Men denne gangen skal vi bry oss.

Vi skal gi penger til Røde Kors og Flyktningehjelpen. Vi skal vise solidaritet og tenne lys som vi skal legge ut bilder av på Facebook og Instagram. Vi skal samle inn penger til tepper og telt. Vi skal sende  våre avlagte klær og varme sokker til Nepal. For det trenger de nå. Og det føles så godt. For vi er jo norske, vi har vokst opp gode kristne verdier og vi bor i fredsnasjonen Norge. Det er så godt å gi. Men det ser også ut som at det er veldig godt å hate for mange av oss.

LES OGSÅ: Verdens bortskjemte drittunge

Du tåler så inderlig vel
Så hva er det som skjer her? Hvorfor kan vi hjelpe hun som mistet sin datter i jordskjelvet i Nepal, men ikke hun som så sin yngste forsvinne i dypet i Middelhavet? Jo, hun kan fort bli din nærmeste nabo. Og hun er mørk i huden og prater et språk du ikke forstår. Det gjør deg redd og usikker, og da er det best å la henne drukne, for da slipper du å ta stilling til henne. Men hun i Nepal, hun ser du aldri, så henne kan du alltids sende et pledd, eller gi en hundrings til via sms. For da har du vært god og så kan du fortelle om det på Facebook etterpå.

Likevel, det er bra å gi, for resultatet blir godt uansett intensjon, det er ikke det. Men står du ikke samtidig opp mot hatet mot våre nærmeste naboer i Nord-Afrika, eller velger å snu ryggen til de og ikke ta stilling, ja da er du ikke noe annet enn hykler.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

87 kommentarer på Norge – en nasjon med hyklere

 1. Jeg antar du er kommet rett hjem fra hjelpeaksjoner i Middelhavet eller Nepal? Eller at du har flere flyktninger boende hjemme hos deg? Realitetsorientering: Nær ingen land gir like mye pr innbygger til uhjelp og til flyktninger.

  Og vennligst slutt å kall folk hyklere for å framheve deg selv som godhetsapostel på andres bekostning.

  • AvatarKurt J. Lauveng // 2015-04-27 kl 11:56 //

   Ouch…det var da voldsomt? Ømme tær?

   • Jeg er rett og slett ikke med på premisset om at man er en hykler selv om massemedia nær sagt på en pervers måte i dag er i stand til å vidreformidle bilder av skadde og lik fra enkelte katastrofer døgnet rundt. Det finnes til enhver tid en ufattelig mengde lidelse jorda over og ut fra en slik tankegang skulle det være umulig å leve et vanlig liv.

    En hykler for meg i en slik sammenheng skulle være noen som pretenderer å bry seg masse igjennom ord, men ikke med handling.

    • AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-04-30 kl 13:43 //

     Ja, det er fælt hvordan bilder av andre folks elendighet og nød presses på oss. #firstworldproblems

   • Denne kommentaren er til den som slettet min kommentar:
    Artikkelforfatteren går i denne artikkelen høyt ut på banen med å kalle folk flest for hyklere. Da bør man tåle å få en like tydelig tilbakemelding.

  • AvatarMartin Tømmerstigen // 2015-04-27 kl 13:19 //

   Ny realitetsorientering: INGEN land i verden har mer penger per innbygger enn oss. Det skulle bare mangle at vi ga litt… Jeg skal ikke legge meninger i din munn, så du kan kanskje fortelle oss hva du syns om f.eks. Romfolk eller syriske flyktninger? Og det er klart. folk som stiller spørmålstegn ved humaniteten hos nettdebattanter burde ikke ha rett til å bruke ytringsfriheten sin. Det er det bare intelektuelle hatere som skal ha rett til det. En spade er en spade og en hykler er en hykler…

   • Skjønner du har behov for å skape stråmenn her. Jeg vet bare at der et et faktum at man kan hjelpe 10-20 ganger så mange syriske flyktninger i nærområdene som ved å ta de til et høykostland som Norge. Og for summen som vil måtte brukes på 10 000 syrere i Norge så kunne man hjulpet vanvittig mange i nærområdene, Så mitt forslag er at vi bevilger en milliard kroner til hjelp i nærområdene og hjelper mange isteden for å gjøre en lotto-trekning og hjelpe noen tilfeldige få.

    • AvatarMartin Tømmerstigen // 2015-04-27 kl 14:00 //

     Det er mulig jeg er litt dum, men hvilke stråmenn er det jeg ønsker å skape? Jeg går ut i fra at du kan finne et trygt nærområde å hjelpe dem i også da? hvor mye koster et menneske? I mitt hode er det uprisbart, men jeg er nok naiv. Jeg regner med å bli spurt om hva jeg har gjort for disse flykningene. Svaret: Ingenting. Jeg er fortsatt i min fulle rett til å ha en mening om saken. hva om, her kommer en helt vill idè, vi så på menneskene på jorda som en gruppe. En gjeng med like verdifulle mennesker som fortjente det samme utgangspunktet for å klare seg i verden? Ingen priser på menneskeliv, ingen regnestykker på humanitært arbeid, bare god vilje til å hjelpe…

     • Nå er det vel få som ikke mener at mennesker ikke er like verdifulle, eller ikke er en del av en gruppe. De fleste er vel enige i det.

     • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:31 //

      Mennesker er mennesker – uansett, og en hjelper dem som er i nød.

    • AvatarLars Andersson // 2015-04-27 kl 16:03 //

     Tørr du ikke stå frem med fullt navn,feiging

    • AvatarInger Lenes // 2015-04-27 kl 18:31 //

     Hvilke nærområde har tilbudt at de kan ta imot alle disse flyktningene ? Jeg har nemlig ikke sett det. Tvert i mot, de store flyktningemottakslandene, bla Pakistan og Libanon mfl, har nektet å ta imot flere…de mener at nå er det de rike EU-landene som må ta sin del av byrdene.

     • Jeg snakker om å hjelpe mennesker som allerede er i eksisterende flyktningeleire med basale behov. Eller mener du det ikke er behov for det?

     • AvatarInger Lenes // 2015-04-27 kl 23:35 //

      Teltplugger kanskje ?? Jeg ville heller sørge for å få folk ute av teltleirene. Skal vi underholde folk der, kommer de aldri ut av leirene. Kunne du tenke deg, du eller dine, skulle vokse opp i en flyktningeleir, en generasjon, to generasjoner, tenk tanken ……
      Sendt fra min iPad

     • Hva med mat og undervisning til barn i flyktningeleirene? Har du jobber skoler og bolig å tilby de du ønsker å plassere her? Det bor allerede 5000 på mottak i kø for å bosettes i kommuner som ikke klarer å ta i mot flere. Det er den virkeligheten jeg bor i.

     • AvatarInger Lenes // 2015-04-28 kl 00:16 //

      Hva tror du de jobber med i leirene da ? Syria, der er det krig, men det er visst leire der også. Hvilken framtid tror du ungene får i en leir i et land i krig ? Dette problemet er svært, men tanken på å lage enda flere gigantleire, virken ikke særlig tiltalende….
      Sendt fra min iPad

     • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:34 //

      Haha, hvordan skal folk få gode liv når de bor i en flyktningeleir. Vi må hjelpe så mange vi kan. Og ja, politikerne og kommunene må ta mer ansvar her hjemme i Norge for å bosette flyktningene. Men det viktigste nå er å redde dem fra drukningsdøden. Og ikke bare stå der og fortell at et av verdens rikeste land ikke har «råd», når vi har råd til å sette ned skattene for de rikeste, senke alkoholpriser, selge unna norsk eiendom, bruke milliarder på vei fremfor kollektiv transport, ja, så har vi råd til å hjelpe noen fra å dø i middelhavet.

     • AvatarInger Lenes // 2015-04-28 kl 00:20 //

      Tror ikke det er det største problemet. Mange lands hjelpeorganiasasjoner hjelper med mat etc. Har ikke hørt om hungersnød i leirene, men målet må jo være å få folk UT av leirene. Å vokse opp i en slik leir, gir ikke akkurat et springbrett til suksess og lykke i livet.

    • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:30 //

     Du lemper bare ansvaret på andre. Landene rundt tar millioner av flyktninger, og du vet jo selv at de har langt dårligere forhold og økonomi til å bære det. Norge må ta ansvar og bidra. Du har lik på samvittigheten din når du ikke gidder å røre en finger for å redde folk fra drukningsdøden.

   • AvatarInger Lenes // 2015-04-27 kl 18:27 //

    Av og til er det helt unødvendig å stille spørsmålstegn ved debattantenes humanitet her inne, deres uttalelsen taler for seg selv.

 2. AvatarVidar Haugen // 2015-04-27 kl 12:50 //

  Makan til sludder-«logikk»!
  Det er TO vesentlige årsaker til at Europeere heller vil hjelpe ofrene for jordskjelvet i Nepal enn selvmords-«flyktninger» i Middelhavet;
  1. Nepalesere er ikke potensielle innvandrere, og de som eventuelt kommer til Europa som følge av denne katastrofen, vil høyst sannsynlig returnere til sitt hjemland så fort som overhode mulig! (De «middelhavsfarerne» som prøver å komme til Europa, har overhode ingen planer eller ønsker om å reise hjem igjen!)
  2. Nepalesere har nå blitt utsatt for en akutt KATASTROFE! (De som rømmer fra Afrika og arabiske land, er også ofre for en katastrofe, men den har vart i ca 1400 år… I tillegg er den ikke noe de beklager, men tvert i mot ønsker å påtvinge også oss europeere!)

  • AvatarInger Lenes // 2015-04-27 kl 18:23 //

   Hvordan føles det å være så god og snill som du er. Så du har ingen tillit til den avtalen som Anundsen og samarbeidspartiene har inngått, om at flyktningene skal returnere så snart krig og uro er over i landet deres ? Nei vel, har har jo ikke vist seg slik at vi har noen grunn til å stole på han heller da.

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:28 //

   Hvis du ser hvordan IS herjer i Syria så skjønner du hvorfor det er uholdbart å være der. Skam deg når du vil se at folk drukner.

   • AvatarGraapus1 // 2015-04-28 kl 20:52 //

    Skam deg sjæl, som sitter bak tastaturet nå.
    Du kunne rodd rundt i middelhavet med gummibåt og livbøyer mens du sitter her.

 3. Avatarlars randby // 2015-04-27 kl 14:28 //

  Det som er fint med sosiale medier er at man langt på vei kan fremstå som Jesus helt uten å måtte fremlegge noe bevis for at man klarer å leve opp til den figuren. Vi kan fjesboke og kvitre oss til en godhet som ville fått Gandhi til å rødme.

  Det gjelder bare å holde tungen rett i munnen. Ikke si imot, ikke bit på utløsningsretorikken, skryt gjerne på deg noe du ikke har gjort og ikke minst skriv det som viser at du har bøtter og spann av empati og medmenneskelighet. Blir du i tillegg indignert på de rette plassene og sørger for å refse en eller annen debattant som er så uskolert at de er ærlige er man på rett vei.

  Blir jeg så opprørt over det Wibeke B. skriver, NEI. Det trigger ikke så mye som en liten kribling i følelsesregisteret. Det burde muligens bekymre både meg og Wibeke B. På den annen side er jeg for den hjelpen vi gir gjennom blott det å være norsk, det blir ganske mange tusenlapper per hode i året det der.

  Når det er sagt er jeg langt på vei renspikket rasist. Jeg finner det ganske underlig at man setter inn dyr helikoptre for å redde noen fjellturister med tanke på hvor mye slike doninger koster å holde i luften. Man kunne nok ha reddet langt flere i alle de landsbyene hvor mennesker ligger begravet i ruinene. Vi kunne vel også spart alle de pengene som UD kaster bort på å få oversikt over nordmenn i området. Har man reist utenlands uten reiseforsikring har man seg selv å takke.

  I krisetider må man rasjonere innsatsen og sette den inn der man har størst mulighet til å redde så mange som mulig. Men gang etter gang ser man jo at det er de mest privilegerte man prioriterer.

  • AvatarAnja Askeland // 2015-04-27 kl 15:09 //

   «På den annen side er jeg for den hjelpen vi gir gjennom blott det å være norsk, det blir ganske mange tusenlapper per hode i året det der.»

   Hvordan foregår dette Lars? Gir jeg masse bare ved å eksistere mener du? Er denne verdigenereringen noe som kun skjer gjennom å være nordmann eller gjelder det andre nasjonaliteter også?

   • Avatarlars randby // 2015-04-27 kl 16:13 //

    Jeg refererer vel da til hva nasjonen Norge gjennom det offentlige gir til utviklingshjelp, nødhjelp, flyktningehjelp og mottak med mer. Der er vi med alle som en, liten og stor gammel og ung. At andre nasjoner også gir er jo vel å bra for vi er ikke alene og vi er ikke enestående i så måte.

    Nå skal det sies at jo flere vi står bak jo mindre blir det per person, så ja du er nok med på at det blir litt mindre per hode Anja A. Men fortsatt er det en del tusen like fullt.

  • AvatarInger Lenes // 2015-04-27 kl 18:42 //

   Akkurat det siste du sier, har jeg også sagt etter å ha sett innslag fra Nepal i TV2-nyhetene. Viser så vidt litt ruiner, men bruker minutter på ras oppe i fjellene, hvor klatrerne nesten mistet livet i ras.
   Hvem bryr seg, luxusgjenger som setter livet på spill for noe så unyttig som tindebestigning ! Som flere ganger for året, setter andres liv på spill for å redde dem når de faller ned eller sitter fast.

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:36 //

   Det er ingen grunn til å ikke gjøre noe. Dere som bare står og vil se folk drukne bør gå i dere selv. Stakkers menneskene rundt deg som omgås en så uempatisk person som deg. Du har sikkert hørt det før. Tenk litt på det.

 4. Bortsett fra å synes synd på de dette gjelder, hadde det vært fint å fått presentert konkrete løsninger på hvordan man skal hjelpe alle disse millionene som er i nød. Skal vi ta alle til Norge? I vår lille bygd har vi en familie fra Somalia som har fått oppholdstillatelse og familiegjenforening. De skal visstnok være forfulgt i hjemlandet, derfor har de fått innvilget asyl. Så viser det seg at de nå tar ut sine barn i skolen. Opp til flere måneder, fordi de har reist tilbake til Somalia. Det er greit å synes synd på mennesker, men skal vi ta imot alle vi synes synd på? Hvordan vil våre trygdebetalinger bli etter hvert? Pensjoner? Uføretrygder? De må være bærekraftige og det er et rop om at disse i dag er for små.

 5. Avatarflæskogbananer // 2015-04-27 kl 16:15 //

  Problemet med å ta imot båtflyktninger, er at man skaper et marked for enda flere båtflyktinger som ender opp med å drukne i middelhavet. Ved å kun behandle asylsøknader fra de heldige som kommer over, og ellers la landene de flykter fra seile sin egen sjø, blir flyktningene tvunget til å ta sjøveien, noe som dreper altfor mange av dem.

  Ei bedre løsning hadde vært om FN kunne organisert kvoteflyktninger fra flyktningleirene i landene det gjelder, for så å gi dem som får asyl i et land på godt grunnlag en flytur til Europa.

  Det absolutt dummeste vi kan gjøre er å åpne grensene for dem som er så heldige at sjøveien lykkes. Da blir det menneskesmugling en kynisk måte å tjene penger på.

  Og såklart man bør sende skip der for å redde dem i havsnød, men det er ikke ei god løsning å gi opphold til alle sammen som er villig til å ta risikoen med en båttur.

  • AvatarInger Lenes // 2015-04-27 kl 18:55 //

   Hvorfor snakker ingen om Lik-veien» som går gjennom Sahara ? Flyktningene forteller at smuglerne dreper folk for fote, hvis de ikke har nok penger til å betale for seg.

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:25 //

   Det er ikke noen argumentasjon for å ikke hjelpe folk. En hjelper folk som er i nød. Du bruker dette som en bortforklaring for å slippe å ta ansvar, men vil heller se på at folk drukner.

   • Avatarolejacob666 // 2015-04-28 kl 08:34 //

    Ta ansvar? Den som har ansvaret for å kjøre over Middelhavet er den personen som gjør det.

   • Avatarflæskogbananer // 2015-04-28 kl 12:25 //

    Les om igjen, jeg sier at man skal redde dem som er i havsnød. Isteden for å gi opphold til dem som tar sjansen, kan man heller ha en mulighet for å søke om asyl UTEN å måtte ta sjøveien.

    Skjønner du ikke at om man legger til rette for at ENESTE måten å komme til Europa på er å komme sjøveien, vil vi ha enda flere slike tragedier.

 6. Avatarolejacob666 // 2015-04-27 kl 16:54 //

  Før eller siden vil venstresiden måtte stå til ansvar for resultatetet av den polariseringen dem har skapt i vårt lille land.

  • AvatarDerullandei // 2015-04-27 kl 16:55 //

   Hvem er det som polariserer nå?

   • Avatarolejacob666 // 2015-04-27 kl 16:59 //

    Polariseringen er der uansett hva du måtte mene om meg. Det er ett faktum. Den vil vokse ut av proporsjoner i hele Europa, slik den har gjort gradvis de siste ti årene. Resultatet av dette kan bli stygt og venstresiden har skylden for å ha ført en uansvarlig innvandringspolitikk over hele linja.

    • AvatarInger Lenes // 2015-04-28 kl 00:35 //

     Så godt verken å være rød eller blå !

    • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:52 //

     Det er du som polariserer, fordi slike folk som deg vil heller skape konflikt enn å se løsninger. så uansett hva en kommer med, så ser du konflikt. ta deg sammen, og skjerp deg.

     • Avatarolejacob666 // 2015-04-28 kl 07:54 //

      Jeg har kommet med løsninger. Men til døve ører så hvorfor i alle verden skal jeg måtte høre noe slikt fra dere, når jeg aldri har sett løsninger fra venstresiden utenom å ta inn flere til Norge. Har ikke sett en eneste løsningskommentar her utenom fortsatt økt innvandring. Vi er ikke dumme, vi følger med, vi ser hva som skjer i Sverige og andre Europeiske land.

      Har du tenkt på at en stor del av befolkningen ikke ønsker dette? Betyr ikke dette noe? Og mange er svært frustrerte! Betyr ikke vi noe?

  • Avatarlars randby // 2015-04-27 kl 17:28 //

   På hvilken måte mener du at «venstresiden» må stå til ansvar. Hvem er venstresiden? Har du navn og kontaktinfo på de som utgjør venstresiden?

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:51 //

   Og du har mange lik på samvittigheten, fordi du synes det er fint å se at folk dør. Det er sosialistene som har bygd landet og gjort Norge til et av verdens mest velfungerende land. Høyre ville jo ikke en gang gi stemmerett til arbeiderne. Sosialistene har sørget for å fremme likestilling, velferdsgoder, gratis skole, mindre sosiale forskjeller, sterkt arbeidstakervern. Ideologien er at en hjelper og støtter dem som ikke er så privilegerte. Med høyreideologien som herjer i landet øker forskjellene ettersom de aller rikeste får skattelette, arveavgiften går bort, og det samme gjør formueskatten. klasseskillene øker, og velferdsgodene synker, og det blir mindre fokus på miljøproblemene. en ting som er bra med den blå-blå regjeringen er at nå skal folk «skjerpe» seg, og gå på jobb, også blir det mindre velferdsgoder. en del nett-troll er typisk frp-velgere, og da kan de ha det så godt når de ikke lenger ser noe særlig til sosialhjelpen deres.

   • Avatarolejacob666 // 2015-04-28 kl 08:30 //

    Gratis skole? Ingenting er gratis kjære deg. Det eneste sosialistene har gjort er å ta andres penger og gi dem tilbake igjen form av skole og annet. Dem som faktisk HAR bygget dette landet er arbeidende mennesker. Privat sektor har faktisk bygget hele den moderne verden. Kapitalismen har fått over en milliard mennesker ut av Fattigdom(ref:The economist). Ta deg ei bolle, primitiv ideologi som sosialisme har ingen verdens ting med saken og gjøre. Denne formen for organisert ta og gi ideologi skader mer enn den gjør godt.

 7. AvatarVestavind // 2015-04-27 kl 17:55 //

  Premissene for hvordan man skal forholde seg til katastrofer kan ikke basere seg på følelser.
  premissene settes av at Jorden befolkning øker med over 80.000.000 mennesker i året.
  Anslaget for befolkningsutviklingen for Afrika sier at de skal øke med 1 milliard mennesker fra mot 2050.
  Det er ikke mer en 35 år til.

  Premissene for en høyst berettiget frykt, baserer seg på at 30% av
  muslimene støtter Sharia og staffene som følger av denne.
  Dødsstraff for utroskap, pisking kutting hender og føtter.
  Demokrati, likestilling og ytringsfrihet har ingen plass under Islam.
  når man da ser på at det er 1.5 milliarder muslimer, så vi dette si
  at ca 500 millioner muslimer faller under definisjon ekstrem.
  Det er i høyeste grad en berettiget frykt.
  (Vi har millioner av det man kaller ISLAMIST i Europa.)
  Vi har ingen mulighet å ta i mot eller hjelpe hundrevis av millioner mennesker.
  Vi har heller ingen mulighet å hente disse, verken til Europa eller noe annet sted.
  Det lar seg bare ikke gjennomføre.
  Asylinstituttene er allerede overbelastet med noen få tusen.
  Sverige er falitt, og de tar i mot under hundre tusen i året de siste år. For dem vil det stoppe av seg selv, de har ikke lenger resurser å dele. Systemet er spilt fallitt. Det samme gjelder for Italia, Hellas og Tyrkia. Spania holder på å vedta lov som stopper innvandringen

 8. Avatara, b, c, d, e, f, g, h, i, j, // 2015-04-27 kl 18:52 //

  Hva med å gjøre noe aktivt med det da, å moralisere på radikal portal er kanskje ikke akkurat den livbøyen noen trenger når man er iferd med å drukne i middelhavet, hva med å kaste uti en fysisk en, sjæl, isteden for å mase om at noen andre skal gjøre det, foran som et godt eksempel vøtt, kanskje det blir en hykler mindre midt oppi alt det her, lykke til.

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:43 //

   Og slike som deg godter seg når de ser flytkninger som drukner. Skam deg. Det er du som er skitten og forkastelig med dine holdninger. Sett deg selv inn i deres situasjon. Utrolig hvor uempatiske slike folk som deg er. Håper du kan kjenne etter hvilke forferdelig menneske du er.

   • Avatara, b, c, d, e, f, g, h, i, j, // 2015-04-28 kl 02:56 //

    At du forteller meg at jeg er et forferdelig menneske hjelper heller ikke på situasjonen, folk drukner, gjør noe med det, eller er du en hykler du også kanskje.

   • Fortell meg Vladimir, siden du kan gi slike svar og dømme andre, hva gjør du? Hvordan kan du sitte her og skrive når du skulle vært ute i verden å reddet folk? Slike svar som du gir, slik du dømmer andre, forteller kanskje mer om deg enn de du. Hvordan kan du opphøye deg til å være så mye bedre menneske enn alle oss andre. Les svaret du har gitt her over og tenk…

 9. AvatarLeif Lonne // 2015-04-27 kl 19:25 //

  Det er på tide nordmenn ser at Norge er en del av Europa er en del av verden. ALT som skjer i denne verden angår oss. Å ikke å øyeblikkelig bidra med det man kan av hjelpende resurser, når både båtene og mannskapet og helikopterne er der; det er barbarisk. Nordmenn har selv vært avhengige av hjelp i vanskelige situasjoner på havet. Regjeringen burde skamme seg som ikke setter igang øyeblikkelige hjelpetiltak.

  • Narkomane og uteliggere hjemme i Norge er det bare å gå forbi…

   • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:42 //

    Det er i hvert fall det regjeringen vil – forbud mot tigging gitt. Norge er et kaldt samfunn. Å trekke inn svake grupper og sette dem opp mot hverandre er feigt. Det viser at en i virkeligheten ikke vil gjøre noen ting, og heller vil se at flyktningene i middelhavet dør. Er det virkelig det du vil? Hvor godt har du egentlig det med deg selv? Skam deg.

    • AvatarSteinar Johansen // 2015-04-28 kl 19:34 //

     Ja det er vi sikkert, kald ekle og jævlig alle sammen.
     Det er derfor vi gir mest penger og hjelp til alle verdens katastrofer hver eneste gang.

 10. Det er vel en selv som er hykler, ikke nasjonen.

 11. AvatarComrade Pootie // 2015-04-27 kl 20:38 //

  Joda. Det er trist og greier. Problemet er det at når jeg har fått servert tilsvarende type historie i avisene nærmest hver eneste dag i over tjue år i strekk.som er skrevet med «vekke følelser»-journalistikk, så har det for lengst nådd et punkt hvor det skal svært mye til for å reagere

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:27 //

   Det ser ikke ut som at det påvirker folk i det hele tatt. De skriver for lite om det. Dette er den største flyktningekatastrofen etter 2. verdenskrig. Situasjonen er prekær. Norge må bidra mer, ikke bare stå og se på. Erna og Siv sitter på gjerdet og såpass uempatiske at de vil se dem drukne. De må handle.

 12. AvatarMagne Andersen // 2015-04-27 kl 20:45 //

  Det er veldig forståelig for at reaksjonen er vidt forskjellig for det som skjer i Nepal i forhold til den kynisk organiserte overfarten i middelhavet. I denne sammenhengen ser man bort fra denne spesialsydde fremstillingen til sosialistiske islamofile fedrelandshatere i norsk MSM som bruker det som skjer i middelhavet som et slags verktøy for på å rive nasjonalstater i Europa slik man kjenner det i fillebiter for å presse på med den islamofile multikulturelle forsøkseksperimentet om «globale landsbyen»

  Kort fortalt: Mange nordmen ser på hva som skjer i Nepal som en faktisk katastrofe og av medmenneskelighet vil hjelpe. Derimot det som skjer i middelhavet består av organiserte krefter med kyniske bakmen som tjener store summer på å pushe det som også er regulære lykkejegere og høyst trolige fremtidige parasitter på velferdsgoder i europa.Det er nok flere som forstår at personer som kan smelle store summer i bordet til kyniske menneskesmuglere trolig ikke er blant de som har det verst. For de som har det verst, har ingen mulighet til å legge stor summer i bordet til menneskesmuglere

  Norge og Europa bør se til Australia. De opplevde noe tilsvarende, men de lot seg ikke styre av ideologiske aktivister som ønsket å utnytte hendelsene for å presse på med en uansvarlig politikk.. Og ikke overraskende så falt interessen som en stein hos lykkejgere til Australia

  • AvatarInger Lenes // 2015-04-28 kl 00:31 //

   Ville du blitt lykkeligere for å motta de aller fattigste, de som er analfabeter og er underernærte og har tuberkulose, aids osv. Håper de som regulerer hvem som skal komme til Norge merker seg dette, flere sier det samme, at folk heller ønsker svært fattige flyktninger til Norge. De vil jo helst bli her selvsagt, de har jo lite å reise tilbake til også. Et virkelig fromt ønske.

   • AvatarMagne Andersen // 2015-04-28 kl 18:37 //

    Nice try med avsporingen. Det handler ikke om hva jeg ønsker, men heller om fremstillingen til det politisk korrekte og MSM om de som kommer over middelhavet.

    For man har jo fremstilt at det er de som du nevner som er de som kommer.

 13. AvatarSteinar Johansen // 2015-04-27 kl 23:08 //

  Jeg mener det gir en mye bedre effekt at folk hjelpes på sine respektive hjem plasser.
  Jeg har 3 fjernadopterte barn, det koster meg 3000 pr mnd gjennom Strømmestiftelsen
  For dette får bana skole, mat og uniform.
  Men i tillegg får de foresatte noe penger slik at barna får lov å bruke sin tid på skole og det å være barn
  De slipper dermed å jobbe slik mange andre gjør der de er.
  I Norge er vi ca 1,5 mill familier .
  Dersom alle hadde tatt seg råd til å fjernadoptere etter hva de har økonomi til, la oss si 2 i snitt.
  Da hadde lille Norge hjulpet 3 mill familier rundt om i verden.
  Dersom Petter Stordalen var så veldig opptatt av slikt arbeide slik han prøver å fremstille seg selv .
  Så kunne han gi 1000 kr pr mnd til x antall barn og dermed familier i nød . Men nei han skal ha fulgt opp sine hoteller og så tror liksom folk han har tenkt å gjøre det gratis
  Jeg kjenner sosialistene på gange når jeg hører og ser de.
  De skal legge malen for hva som er rett og galt
  For meg koster dette 3000 pr mnd og jeg får brev fra Strømmestiftelsen om hvordan det går med barna og familiene.
  Dersom jeg skulle hjulpet disse hit i Norge, så hadde jeg ikke hatt økonomi til det, da kunne jeg kan hende ha hjulpet et barn i 4 mnd pr år og ingen familier hadde fått noe glede av mitt bidrag
  Artikkelforfatteren har lite å fare med når det kommer til sunn fornuft og forståelse av hva som er økonomisk lurt og hvor hjelp og aksjon bør og må settes inn.
  Dette er velkjent fakter fra disse kanter å kritisere folk som ikke hopper i takt med seg selv og hennes meningsfeller .
  Sier man eller gjør noe som går på tvers av disse som tror de har fasiten på verdens problem så få vi så ørene flagrer alle sammen.
  Å kalle Norge for en nasjon med hyklere gjør meg både forbannet og kvalm
  Hvor mange fjernadopterte barn har artikkel forfatteren tro.

  • AvatarVladimir Bierko // 2015-04-28 kl 00:40 //

   Du kjøper bare fra deg dårlig samvittighet. Når folk ikke har noe å gå til, så har de rett til beskyttelse. Det gjelder alle. Under 2. verdenskrig var 50 000 nordmenn flyktninger, og vi fikk beskyttelse av vårt fattige naboland Sverige til faren var over. Du ser jo selv hvordan det er i Syria, og hvordan IS herjer. Det er urealistisk å hjelpe dem der, og nabolandene tar jo i mot millioner av folk, så nå må resten av EU ta ansvar. Flytkninger har rett til beskyttelse, på samme måte som uføretrygdede nordmenn har rett til trygd.

   • AvatarSteinar Johansen // 2015-04-28 kl 08:49 //

    Kjøper meg hva, enda en som tror han vet hvordan verden skal beskyttes.

    Dersom alle var så fordømt opptatt av at flykninger ikke skulle drukne I Middelhavet så er det jo bare å sette inn gratis ferger mellom Afrika og EU

    Italia har til eksmpel foreslått å ødelegge alle piratbåtene.
    Men nei den trafikken ønsker alle skal fortsette som før, er ikke det nettopp for at sliks som du og artikkelforfatteren skal kunne fortsette å spy ut eder og galle for at sliks annerledes tenkende som meg kan angripes.
    Håpløst å følge deres resonnement og opplegg.
    Hvordan skal vi kunne rettferdiggjøre at 10.000 av flere 100 mill mennesker i nød skal komme til paradis (Norge)
    Hva med de andre som vi kunne hjulpet mange ganger for den summen det koster å ta inn 10.000
    Dere er pinadø så flat i hue at dere burde hatt verge

 14. AvatarKristine // 2015-04-28 kl 02:26 //

  TAKK Tusen tusen takk for at du forteller det akkurat sånn som verden er! Endelig er det en journalist som ikke er redd for å skrive sannheten! Jeg hadde nesten gitt opp media helt, men så kom dette.

  Det er helt forferdelig egoistisk at vi ikke tar imot flyktningene, de fortjener ikke å oppleve dette. Ingen fortjener det! Uansett hvilke hudfarge eller religiøs bakgrunn man kommer fra.

  Jeg blir så provosert over folk som leser en tragisk nyhet å synes synd på de, så leser de en annen tragisk nyhet å sier «la de bare lide» eller «det er ikke synd på de, fordi de har gjort det mot seg selv»!

  Norge – en nasjon med materialistiske hyklere!
  Jeg skjemmes av å være en del av det.

  • AvatarWibekeBergheim // 2015-04-29 kl 22:21 //

   Hei! Takk for fin tilbakemeldig. Hyggelig at du likte teksten min.

   • AvatarKristine // 2015-04-30 kl 18:51 //

    Ingen årsak! Det trengs flere som tør å si meningen sin med en hard tone.

 15. AvatarArne Pinsjet // 2015-04-28 kl 03:47 //

  «Å ønske å beholde sin egen demografiske majoritet i sitt eget land er hyklersk.»

  ░░░░░░░░░░░░░░▄▄▀▀██▀▄▄▒
  ░░░░░░░░░░░░▄▀░▄▀▀░░░▒▒▀▀▄
  ░░░░░░░░░░░▐░▄▀░░░░░░░░░░░█
  ░░░░░░░░░░░▌▌▒▒▒▒░░░░░░░░░░█
  ░░░░░░▄▄▄░▐▒▒▒▒▒▒░░▒▄▄▄▄░▄░░▌
  ░░░░▄▀░▄░▐▐▒▒▒▒▒░░░▀░░░░▀░▄▀▐
  ░░░█░▌░░▌░▐▐▀▄▒▒░░░▒▌██▐░░▌▄▐
  ░░▐░▐░░░▐░▌▐▐░▒░░░░░░▀▀░░░░░▀▌
  ░░▌░▌░░░░▌▐▄▀░▒▒▒░░░░░░░▄▀▄░░▐
  ░▐▐░▌░░░░▐▐░▌▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█▄▄▄░░░▌
  ░▌░░▌▌░░░░▌░▐▒▒▒▒▒▒▄▄▄▄▄▄▄▄▀▄▄▀
  ░▐░░▌▌░░░░▐░░▌▒▒▒▒▒▄▀█▄▄▄▄▀
  ░▌▌░▌▌░░░░░▌░▐▒▒▒▒▒▒▀▄▀▀▀▄
  ▐░░░▐▐░░░░░▐▐░▌▒▒▒▒▒▒▒▀▀░▄▀█
  ▌▌░░░▌▌░░░░░█▐░▌▒▒▒▒▒▒▒▄▀░▄▐▄▄
  ▌░░░░▐▐░░░░░░▀░▐▒▒▒▒▒▄▀░░░▀▀▄▀▌
  ░░░░░░▌░░░░░▄▀█▄█▄▀▀░▀▄░░░░▀░▀▐
  ░░░░░░▐░░░░░░░▌░░░░░░▐▐░▀▄▀▄▀▄▀
  ░░░░░░░█░░░░░▐░░░▌░░░█▀▀▄▀▄▀▄▀
  ░░░░░░░░▀▄░░▄▄▄▀▐▄▄▀▀
  ░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄▀

  SHUT IT DOWN

 16. AvatarPithu Pelvan // 2015-04-28 kl 08:33 //

  Nordmenn gir mye til TV-aksjoner. Men sigøynere som tigger, det hater vi

 17. Ja, jeg er redd, men jeg vil ha meg frabedt å bli kalt hykler og hater. Jeg vil ikke at folk skal drukne i middelhavet, men jeg ser ikke noen løsning i å la dem komme hit. Ja, jeg sender penger til hjelpeorganisasjoner som prøver å hjelpe i Nepal, vi kan ikke gjøre noe annet. Så hva hjelper det å bli fortalt at vi ikke er gode nok, at vi ikke føler nok, at vi ikke tar like godt vare på andre enn våre nærmeste? Skal jeg legge ned roser og gå i tog og ta ansvar for all verdens elendighet? Beklager, jeg har ikke kapasitet til verken det eller til å ha dårlig samvittighet for den jeg er og hvor jeg bor.

 18. AvatarØystein Martin Tvedt // 2015-04-28 kl 19:52 //

  Vidar Haugen er inne paa noe meget vesentlig.
  Og husk ingenting skjer i politikken uten at det er planlagt.Krig er penger…….krig er penger.Follow the money……og det IS kunne vært stoppet hvis man ville ha de stoppet.Nasjoner kunne ha slaatt seg sammen og ordnet opp.Men det er det ikke vilje for……krig/konflikt/vaapen avler penger.Ufattelige summer……..mange av dere er ufattelig naive og det er ufattelig trist.Men det er saann folkene som trekker i traadene vil ha det.

 19. AvatarNina Lian // 2015-04-29 kl 18:49 //

  Vi kommer, som vanlig, ikke til å forstå før det meste har gått altfor langt.
  I en globalisert verden kan vi ikke gjøre noe med landegrenser så mye lenger.
  Den dagen vi står i knipe(r), holder det ikke å være i allianse med en statssuverenitet som stadig mister makt og betydning. Vi, som andre, vil være avhengige av enkeltmennesker … Godt å se når noen våger å si det som det er, for ‘vi’ er fryktelig naive.

  • AvatarWibekeBergheim // 2015-04-29 kl 19:03 //

   Og det er godt å se at noen har lest og forstått hva jeg skriver. Takk for fin kommentar (så får vi bare være naive).

  • Det virker som du er for nærmest fri innvandring. Hvordan skal du finansiere dette? De offentlige budsjettene er et spleiselag med en felles pott. Hvilke tilbud mener du bør reduseres for å finansiere dette? Hvor mye kortere fødselspermisjon er du villig til å ha? Hvor mye dårligere pensjon og skoletilbud for barn er greit? Hvor mye dårligere arbeidsmarkedstiltak og sosialstønad bør vi få? Hvilke dyre medisiner som det offentlige betaler bør kuttes ut?

   De fleste skolebarn skjønner at hvis man bruker opp alle sparepengene sine på en dyr sykkel så kan man ikke kjøpe en dyr jakke samtidig. Skjønner de som kan tillate seg å bare være «humane og naive» dette?

  • AvatarPeeWeeMadman // 2015-04-30 kl 08:42 //

   Det er da heller ikke garantert at dagens globalisering vil fortsette heller. Det er jo økende nasjonalisme i Europa nå, og man kan fort få en situasjon hvor trenden går andre veien.

 20. Avatarbjornusb // 2015-04-30 kl 14:31 //

  Hjelp de der de er ,det blir problemer i Europa med disse 🙂 vi har vel lært nok om disse nå 🙂

 21. AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-04-30 kl 14:46 //

  Til påstanden om at flyktninger som kommer sjøveien fra
  Afrika har seg selv å skylde: Dette er
  feil! Har man tatt besluttningen om å flukte fra sitt hjemland, sin familie og
  venner, sin jobb og sine vandte omgivelser så er ikke dette ett fritt valg. Når
  altarnativene står mellom flukt og selvutslettelse blir det førstnevnte en
  tvang, en nødvendighet for å overleve. Landene eller områdene som flyktningene
  kommer fra er sterkt destabiliserte soner. Destabiliserte av flere tiår (for
  ikke å si århundrer) med imperialistisk og militær inblanding fra vesten, da
  spseielt fra USA. Norge har også direkte (gennom deltagelse i militære
  operasjoner og krig) og indirkete (invisteringer i selskaper som utnytter
  billig arbeidskraft og utpiner naturresurer i allerede økonomisk svake land)
  bidratt til denne destabiliteten. Vi må ta konsekvensene av den faenskapen vi
  er med på.

  Til påstanden om at Norge tar i mot mange: Dette er feil! Norge
  ligger på 43 plass i verden når det kommer til antall flyktninger bosatt i
  landet med ca 40 000 sjeler. Pakistan og Jordan har ca 2,5 millioner hver.
  Her er det verdt å merke seg at Jordan har ca 6,3 millioner innbyggere, inkludert landets flyktningebefolkning .
  Hvis vi ser på antall statsborgere per flyktning kommer vi noe høyere opp på
  listen til 16 plass med 119 statsborgere per flyktning (sverige er eneste andre
  eropeiske land som har færre med 107). Men dette blir lite mot Jordan som kun har 3 inbyggere per flyktning eller
  Libanon som har 10.

 22. AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-04-30 kl 17:37 //

  Til påstanden om at flyktninger som kommer sjøveien fra
  Afrika har seg selv å skylde: Dette er
  feil! Har man tatt besluttningen om å flukte fra sitt hjemland, sin familie og
  venner, sin jobb og sine vandte omgivelser så er ikke dette ett fritt valg. Når
  altarnativene står mellom flukt og selvutslettelse blir det førstnevnte en
  tvang, en nødvendighet for å overleve. Landene eller områdene som flyktningene
  kommer fra er sterkt destabiliserte soner. Destabiliserte av flere tiår (for
  ikke å si århundrer) med imperialistisk og militær inblanding fra vesten, da
  spseielt fra USA. Norge har også direkte (gennom deltagelse i militære
  operasjoner og krig) og indirkete (invisteringer i selskaper som utnytter
  billig arbeidskraft og utpiner naturresurer i allerede økonomisk svake land)
  bidratt til denne destabiliteten. Vi må ta konsekvensene av den faenskapen vi
  er med på.

  Til påstanden om at Norge tar i mot mange: Dette er feil! Norge
  ligger på 43 plass i verden når det kommer til antall flyktninger bosatt i
  landet med ca 40 000 sjeler. Pakistan og Jordan har ca 2,5 millioner hver.
  Her er det verdt å merke seg at Jordan har ca 6,3 millioner innbyggere, inkludert landets flyktningebefolkning .
  Hvis vi ser på antall statsborgere per flyktning kommer vi noe høyere opp på
  listen til 16 plass med 119 statsborgere per flyktning (sverige er eneste andre
  eropeiske land som har færre med 107). Men dette blir lite mot Jordan som kun har 3 inbyggere per flyktning eller
  Libanon som har 10.

Kommentarfeltet er lukket.