60 flyktningelik funnet i sjøen i Tyrkia – flesteparten av de kommer fra Afghanistan

Båtflykninger fra Irak og Syria ankommer Lesvos. Illustrasjonsbilde. (Foto: Wikimedia commons)

Et skip med flyktninger sank på 106 meters dyp i sjøen utenfor den kurdiske byen Van i Tyrkia.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Arazadeh

Forliset skjedde den 27.5.2020, ifølge BBC. Guvernørkontoret til Van provinsen bekrefter at etter tre ukers kontinuerlig leting etter de druknede flyktningene utenfor Van, har de funnet 54 lik.

Ifølge innenriksminister i Tyrkia, Süleyman Soylu, hadde skipet med seg mellom 55 og 60 flyktninger. Fem personer ble også arrestert i forbindelse med hendelsen.

UN1 News i Tyrkia meldte den 21.7.2020 at antallet ofre har økt til 60 personer. Flesteparten av flyktningene på skipet var Afghanere. Blant dem var det også pakistanere og iranere, men det har enda ikke kommer nøyaktig informasjon om hvor mange av de druknede som var iranere.

LES OGSÅ: Kyniske Tyrkia bruker flyktninger etter utenrikspolitisk fiasko

Den natten var været stormfullt og mørkt, sier flyktninger i Van. For at de ikke skulle bli stoppet av politiet i kontroll, bestemmer de seg for å reise over sjøen istedenfor land. Det Afghanske utenriksdepartementet bekrefter at mer enn 30 av flyktningene var afghanere, og at de befant seg kvinner og barn blant dem.

Ønske om å oppleve et liv uten krig
To uker har gått siden skipet sank og Gran Hewad, talsmann for det afghanske utenriksdepartementet, sa på en pressekonferanse i Kabul at departementet ble informert om hendelsen gjennom ambassaden deres i Tyrkia. Han sa videre at ambassaden har sendt en delegasjon til hendelsesstedet for å identifisere de druknede flyktningene.

Torsdag 26.12.2019 ble det også rapportert om at et skip sank i Vansjøen. Sju afghanske flyktninger druknet og 64 andre ble reddet, meldte dw.

Alle flyktningene som druknet hadde med seg et ønske om å oppleve en fremtid uten krig og leve et liv i fred. For å oppnå ønsket sitt måtte de krysse Vansjøen for å skjule seg fra politiet uten å vite at konsekvensene av dette ville bli store.

LES OGSÅ: 10 druknet og 15 savnet – flyktninger sier iranske styrker jaget dem i elven

Khoshal, fra Jalalabad, fortalte BBC at den siste samtalen han fikk av sin bror, Heshmat på 22 år, var en time før skipet sank. Khoshal sier at Heshmat jobbet i en møbelbutikk, men på grunn av karantene ble han arbeidsledig. Dette tvang han til å emigrere. Tre av vennene hans ble fanget av politiet på grensen mellom Pakistan og Iran da de var på vei til å krysse grensen, men Heshmat klarte å krysse grensen og fortsatte reisen.

Vansjøen ligger i Øst-Tyrkia, rett ved den iranske grensen, og er en mye brukt rute for asylsøkere til Tyrkia.

Ifølge det Tyrkiske statistikksenteret har antallet utenlandske innvandrere i 2019 økt med 17% fra 2018.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned