Internasjonal fagforeningsleder krever at Amazon brytes opp – en fagforeningsknusende subsidiemaskin

Protester mot arbeidsforholdene hos Amazon i Minnesota. Foto: Fibonacci Blue

-  Myndighetene underkues av store selskaper, sier ITUC-lederen som mener Amazon er en monopolist som bruker 1800-tallets metoder for undertrykking av arbeiderne.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

— Amazon må brytes opp, fortalte lederen for Den internasjonale fagforeningskonføderasjonen Sharan Burrow til de frammøtte.

Burrow er en av mange som har sett seg lei på hvordan Amazon behandler sine arbeidere. Gigabedriften med 650.000 ansatte i USA motarbeider dannelse av fagforeninger. Ifølge Laborpress.org er medianlønna til Amazon-ansatte på 28.000 dollar, i underkant av 240.000 kroner per år. Så mye som én tredjedel, over 200.000 arbeidere, mottar statlige matbonger for å klare seg.

Nettopp det at den amerikanske staten må hjelpe til å fø Amazons arbeidere sees av mange på som en subsidiering av av selskapet som ansetter nest flest folk i USA. Amazon har i tillegg fått store subsidier og skatterabatter ved flere anledninger. New York blei nylig enig med Amazon og deres søkkrike eier Jeff Bezos om en avtale hvor selskapet får fordeler på totalt 26 milliarder kroner for å legge et av deres sentre til storbyen.

LES OGSÅ: New York gir Amazon 26 milliarder i subsidier for å få hovedkvarteret — innbyggerne protesterer

Det er ikke bare fagforeningsknusing og elendige lønnsvilkår som er problemet for arbeiderne. De blir kjørt så hardt at en journalist som undersøkte selskapet fant ut at ansatte tisset på flasker for å unngå å avbryte arbeidet med dopauser.

— Myndighetene underkues av disse storselskapene, sa Burrow.

Shanon Burrow, leder av ITUC. Foto: World Economic Forum

Hun fikk støtte av politisk sjef for den amerikanske fagforeninga AFL-CIO, Damon Silvers, som hevdet at Amazon tar i bruk metoder fra 1800-tallet for å undertrykke arbeiderne, på tross av at de er et teknologiselskap fra det 21. århundre.

Burrow påpekte at Amazon har gått fra en skatteprosent i USA på 44 prosent til 17 prosent i fjor, som en følge av Donald Trumps skattelettelser til de rikeste og en mer aggressiv praksis for å unngå skatt. Amazon har blitt kalt «en mester i skatteunndragelse».

LES OGSÅ: I fjor blei verdens milliardærer 20 prosent rikere

Før jul streiket arbeidere ved Amazon i blant annet Tyskland, Storbritannia og Spania.

Amazon har også kommet under krass kritikk for å drive overvåkning, ikke bare av arbeidere, men også av kundene sine. Dette gjennom avlyttings- og bestillingsmaskinen Alexa og gjennom overvåkning av brukernes nettaktivitet.

I USA skal selskapet nå selge et ansiktsgjennkjenningsprogram til politimyndighetene. Det møter faktisk motstand også blant Amazons aksjonærer, som mener det kan bidra til menneskerettighetsbrudd.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned