Frp-politikere og høyreekstremister finner sammen i hetsgruppe

Foto: Fremskrittspartiet

Frps nestleder, Per Sandberg, og flere andre profilerte Frp-politikere er med i en hetsgruppe på Facebook hvor også flere profilerte høyreekstremister har tilhold.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger og Kristian Jørgensen

Nylig kunne Radikal Portal avsløre at det i den lukkede Facebook-gruppa «Frp Venneside» har foregått en stygg hets mot AUF etter terrorangrepene på Utøya. I dag kan vi avsløre at en rekke fremtredende Frp-politikere står som medlemmer av denne gruppa, uten å ha tatt til motmæle mot den stygge hetsen den siste tiden.

sandberg-vennegruppe

Sandberg, Njåstad og Ørsal Johansen
Medlemsoversikten for gruppa viser at flere sentrale Frp-politikere er medlem av gruppen. Den mest profilerte av disse er nestleder Per Sandberg, men han er ikke alene som profilert Frp-medlem i gruppen. Ellers deltar stortingskollegene Helge Andre Njåstad og Morten Ørsal Johansen.

njåstad-vennegruppe

Også en rekke sentrale rådgivere i partiet og ansatte i partiorganisasjonen har funnet sin tilhørighet her. Radikal Portal har kryssjekket medlemslista i gruppa opp mot oversikten over lokallag som finnes på Frps hjemmesider.

Resultatet fra søket viser at rundt 10 prosent av gruppas medlemmer har tillitsverv i partiet per i dag. Her finner man politisk rådgiver og tidligere FpU-leder, Chim Andreas Kjølner, og politisk rådgiver i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Ronny Røste. Tidligere stortingsrepresentant Torgeir Trældal står også på gruppas medlemsliste.

ørsal johansen-vennnegruppe

Partiets «grunnfjell» er også svært godt representer på medlemslista. Undersøkelser Radikal Portal har gjort viser at svært mange ledere og nestledere i partiets lokallag er medlemmer i gruppa. Medlemmer er også fylkeslederne Johan Aas (Hedmark), Morgan Langfeldt (Buskerud) og Kristian P. Wilsgård (Troms)

LES OGSÅ: Grov hets fra Frp-tilhengere: — Massedrapene på Utøya var jakttrening

Samrøre med høyreekstremister
Men ikke bare Frp-politikere deltar. Det gjør også flere profilerte høyreekstremister, som tydeligvis har få problemer med å støtte en gruppa og dens politiske ståsted.

alte-vennegruppe

Blant de mest profilerte blant disse finner vi tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL), Ronny Alte, tidligere ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvard Krane, og sørlendingen Dan Eivind Lid, som i fjor plasserte et grisehode foran en moské i Kristiansand. I tillegg finnes det på medlemslista flere personer som, etter det Radikal Portal kjenner til, er sentrale støttespillere i NDL og Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN).

Lid-vennegruppe

Støttegruppa reagerer sterkt
Den nasjonale støttegruppa for de etterlatte etter terroren 22. juli reagerer sterkt på avsløringene i saken.

— Vi tar sterk avstand fra holdninger som støtter tankegodset som drepte til sammen 69 mennesker på Utøya og åtte i Regjerings-kvartalet sommeren 2011, sier leder Trond Henry Blattmann til Radikal Portal.

Han understreker at mange av uttalelsene som sto å lese i Facebook-gruppa «Frp Vennnegruppe» oppfattes som støtende av medlemmene hans.

— En rekke av uttalelsene i denne Facebook-gruppa er totalt uakseptable og veldig sårende for de etterlatte, pårørende og overlevende etter 22. juli.

LES OGSÅ: Vern om «den stille stemmen i midten»

Bekymret for at ytringene får stå
Blattmann er svært bekymret for at ingen har tatt til motmæle mot de ekstreme ytringene og fått dem fjernet fra Facebook-gruppa.

— Det er meget skuffende og bekymringsfullt av ingen av medlemmene i denne gruppa har reagert på disse uttalelsene, og sørget for å få dem fjernet, understreker han.

Etter det Radikal Portal kjenner til, har det vært en viss intern kritikk på gruppa rundt noen av uttalelsene, men denne kritikken har ikke vært rettet mot de mest ekstreme uttalelsene.

Visste ikke om innmeldingen
Radikal Portal tok i forkant av publisering kontakt med Fremskrittspartiet sentralt for å få en kommentar til saken, men uten å få noe svar. Senere har Radikal Portal mottatt en mail fra Per Sandberg. Der sier han at han ikke visste han var med i gruppa:

— Registrerer at dere kobler meg til en Facebook-side kalt FrP venneside. Denne siden har ikke har noe som helst med FrP å gjøre, og mange er innmeldt uten kjennskap. Jeg har kvalitetssjekket for å komme meg unna slike «ukjente innmeldinger». Denne siden oppdaget jeg i forrige uke og er selvfølgelig ute.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.