Grov hets fra Frp-tilhengere: — Massedrapene på Utøya var jakttrening

Foto: Kim Erlandsen, NRK

En gruppe Frp-tilhengere kommer med grov sjikane av AUF på Facebook og kaller massedrapene på Utøya for jakttrening. Etter at Radikal Portal informerte AUF, gikk de til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) med saken.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Kristian Jørgensen og Christian Boger

Det er på Facebook-gruppen «Frp venneside», en side med rundt 1100 medlemmer, hetsen mot AUF har blusset opp de siste dagene. Hetsen startet som et resultat av et innlegg hvor det ble ytret sterk misnøye med Kristelig Folkeparti og deres standpunkt i asylbarn-saken.

LES OGSÅ: Politisk terror i Norge etter 1945

Utøya var jakttrening
Den sterkeste ytringen, et av flere sterkt krenkende og grove innlegg, kommer fra en mann i 60-årene fra Telemark. Han gir uttrykk for at angrepet på Utøya ikke var annet enn jakttrening. Han får følge av en mann fra Troms som mener at hele øya burde vært sprengt vekk.

Skjermdump fra Facebook.com

Disse uttalelsen er bare to av flere i diskusjonen, som gir et klart inntrykk av at det blant gruppemedlemmene fins et sterkt hat mot Arbeiderpartiet og AUF. Spesielt nærer debattantene et sterkt hat mot tidligere AUF-leder Eskil Pedersen.

Skjermdump fra Facebook.com

Radikal Portal har ikke klart å bringe på det rene om noen av dem som står bak de groveste og mest sjikanøse innleggene har noen formell tilknytning til Frp, men bare navnet på gruppa burde være en god pekepinn på hvor deres politiske sympati ligger.

Lokalpolitiker involvert
En av de aktive deltakerne i debattråden er varamedlem i Nedre Eiker Frp. John Marvin Olsen. Han lar ikke bare være å ta avstand fra det de andre debattdeltakerene ytrer, har tar selv også til orde for at innvandrere, som han mener får opplæring i håndtering av skytevåpen, bør holde seg langt unna Norges grenser.

skjermdump fra Facebook.com

LES OGSÅ: Skremmende at rasistiske ytringer gis plass i det offentlige rom

PST er varslet om kommentarene
Ledelsen i AUF reagerer med sjokk og vantro når Radikal Portal gjør dem oppmerksom på uttalelsene på den aktuelle Facebook-gruppa.

— Disse ytringene er hatefulle og grusomme. Vi tar dem svært alvorlig og har varslet PST, sier AUF-leder Mani Hussaini til Radikal Portal.

Han mener det er skuffende at slike holdninger fortsatt finnes etter at samtlige politikere, også Siv Jensen, manet til samhold etter terrorangrepene i 2011.

—  Da terroren rammet Norge for under fire år siden, sto vi sammen mot hatet og det brutale. Siv Jensen sa «Vi er alle AUFere» og alle var enig om at holdningene til terroristen skulle møtes med mer demokrati, mer debatt, mer ytringsfrihet. Her ser vi at holdningene fortsatt fins. AUF er åpen for å ta debatten om innvandring når som helst. Da forventer vi å møte argumenter, ikke drapstrusler, understreker Hussaini.

Felles ansvar å forhindre slike ytringer
AUF-lederen er klar på at det er et felles samfunnsansvar å forhindre slike ekstreme ytringer og ber nå også Fremskrittspartiet om å bekjempe holdninger som kan være med å skape økt grobunn for slike holdninger.

—  Det er historieløst å glemme hvor sårbart vårt eget demokrati er og hvor enestående det er i internasjonal sammenheng. Alle har et ansvar for å stå opp mot ekstremisme og slå ned på grums og konspirasjonsteorier, også FrP. Da forventer jeg at Carl I. Hagen skal slutte å spre konspirasjoner om snikislamisering, og at Sandberg slutter å beskylde norske partier for å bidra til terror i Irak og Syria, fastslår han.

LES OGSÅ: Jødehat og islamkritikk

Privat gruppe uten offentlig interesse
Radikal Portal har vært i kontakt med mannen som står oppført som administrator for Facebook-gruppa. Mannen, som bor i Hønefoss-området og er en kjent kritiker av arbeidet for Utøya etter terrorangrepene, hevder gruppa ikke har noe med Frp å gjøre.

— Dette er en privat vennegruppe som er lukket, og som ikke har noen tilknytning til Frp, sier han i en melding til Radikal Portal.

Han hevder han som administrator ikke ser noe galt i at voksne mennesker får uttrykke sin mening på et nettforum som Facebook.

— Hva voksne folk skriver på en slik gruppe, får være helt opp til dem selv og er ikke noe jeg som administrator legger meg opp i, sier han.

Radikal Portal har vært i kontakt med Frp sentralt, men de har unnlatt å svare på vår henvendelse.

 

Skjermdumpene er anonymisert for å beskytte identiteten til forfatterne.

 

 

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.