“Muslimer spikrer pinnsvin opp etter veggene” og andre ytringer verdt å forsvare

Politiet har gjort seg klar for møtet med antirasistiske demonstranter. Foto: Radikal Portal

Muslimer voldtar kattunger, sier Anna Bråten fra SIAN. Viktige ord, de må vi kjempe for, sier nasjonens ytringsfrihetsspradebasser.

Kjersti Opstad
Om Kjersti Opstad (35 artikler)
Kjersti Opstad er cand.mag. og karriereveileder. Hun har jobbet med integrering, sosialt arbeid og undervisning.

Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred sa Nordal Grieg i sin sang «Til ungdommen». Og så enkelt er det. Dette med SIAN, egg, tomater, pepperspray og tåregass. Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred!

Da jeg i tiden før 22.07.2011 så SIAN i samrøre med andre fra ytterste høyre kant sitte på nettet og skape det samme hatet. Bruke de samme ordene, de samme løgnene, den samme forkvakla ideologien som vi nå ser SIAN fremsette på våre torg, forsøkte jeg å advare om det jeg så. Det jeg ser på nettet er skremmende, sa jeg og jeg ble møtt med latter. «La dem være». «Ignorer dem». «Den beste strategien er å gjøre ingenting». «To sider av saken» var omkvedet jeg fikk høre. “Det er bare noen idioter på nettet”. “Ingen hører på dem. Det er din egen skyld om du blir hetset og truet. Fordi du gidder å motsi dem. Gidder å være der de er.» Og så smalt det. Hatet og løgnene om muslimer tok 77 liv og skadet en hel nasjon. Det jeg hadde sett vokse frem var virkelig farlig. Ufattelig farlig. Og før Breiviks terror så hadde vi ignorert. Det var bare noen få tullinger på nettet. De hadde fått være der i fred.

Å egge til hat mot mennesker. Å lyve om minoriteter. Å hetse en gruppe. Å spre konspirasjoner. Det var dødelig i 2011, det var dødelig i 2019 og det er dødelig farlig på våre torg og i våre gater i dag. Å ignorere hat er et privilegium vi ikke har råd til. Historien har vist oss det. Om igjen og om igjen. Rasistisk hat dreper. Det er vår jobb, vårt ansvar å hindre at dette skjer igjen. Det er vår vakt nå.

Storsamfunnet har sviktet ofrene for rasisme
Historien har også vist oss at våre myndigheter dessverre ikke har beskyttet oss mot dette hatet, mot rasisme. I tiden før Benjamin Hermansen ble drept så vårt politi på disse guttene som lekte nazister som ufarlige. Det de holdt på med ble sett på som guttestreker. Politiets ressurser var satt inn på å håndtere det de så på som den virkelige fienden. De radikale ungdommene som forsøkte å beskytte våre minoriteter mot nazistene. Politiet beskyttet ikke de som var under angrep. De var opptatt med å bekjempe ordensforstyrrelsen fra de som sa ifra om faren og som forsøkte å gjøre noe. Rasismen ble ikke tatt på alvor.

LES OGSÅ: Antirasister kan ikke være medgangssupportere

Her vet jeg at jeg mista mange av dere. Beskytte minoriteter? Voldsromantikere som likte å lage bråk og banke nazister? Men da Benjamin Hermansen ble drept holdt jeg en liten jente i hånden. Akkurat like brun og utsatt som det han var. Og jeg vet hvem som hadde ryggen hennes, og min. Og jeg vet hvem som ikke hadde det. Og jeg skulle av hele mitt hjerte ønske at jeg kunne si at politiet var på vår side, men det ville ha vært en løgn. De var ikke det. Politiet var ikke på ditt lag. Ikke om du var brun. Ikke da. Er de det nå?

Ville de ha møtt opp, om kampen var penere?
Jeg forstår at mange føler at de må ta avstand. Jeg gjør det. Jeg liker ikke bråk og kan ikke fordra vold. Og jeg synes eggkasting er utrolig barnslig!

Jeg kler meg ikke i rødt og svart, og jeg har aldri snakka inn i en megafon. Jeg forstår at det er lett å rynke på nesen. Si at man tar avstand og se en annen vei. De kunne jo protestere litt penere, litt mindre støyende, litt mer sivilisert, kunne de ikke? Det hadde vært så mye mer spiselig det hele om det bare var litt penere. Disse protestene. Litt penere. Fra litt penere folk.

Ytringsfrihet – en urørlig, hellig ku
Størst av alt er ytringsfriheten, mener SIAN og stiller seg opp bak store beskyttende politisperringer. De sier at muslimer er pedofile morderzombier som voldtar kattunger og aldri kan bli en del av det norske “VI”. “Islam er designa for analfabete ørkenarabere, plyndring og voldtekt er sentrale faktorer”, sier Lars Thorsen på stand i Arendal. “En god muslim er et avskyelig menneske”. “Hvis du er muslim og har lyst til å være pedofil, så er du en god moralsk muslim”. “Du kan trygt betrakte deg som en god muslim hvis du voldtar vantro kvinner”. Og slik fortsetter de. Insinuerer at muslimer spidder kaniner og kattunger og henger dem opp på inngangsdører. Alt for å skape et inntrykk av muslimer som forferdelige mennesker som ikke hører til her. I tillegg har de under sine demonstrasjoner tatt til orde for at alle muslimer må deporteres og i Bergen sist uke så bad Anna Bråten politiet om å skyte motdemonstranter, unger, med gummikuler.

Ytringsfrihet, roper de, de som ikke selv rammes av hatet
Hva gjør det med unge norske muslimer som må høre på dette her? Høre hva SIAN sier og se politiet som skal beskytte alle i vårt samfunn stå der i full krigsmundur og beskytte disse grusomme løgnene om dem, om deres venner og deres familie? Går det an å føle seg som en del av Norge når de ser dette skuet og hører det som blir sagt? Når de ser ressursene som blir lagt ned for å sikre at SIANs hatefulle budskap når ut og frem på deres torg?

LES OGSÅ: Klassekamp og antirasisme og venstresidas premisser

Og hva med SIANs publikum, hva skjer med dem? Dette hatet har drept før. Det vil drepe igjen. 26.01.2018, på dagen 17 år etter drapet på Benjamin Hermanssen, spurte jeg her i Radikal Portal om hvem av oss som ville bli den neste. Nå vet vi svaret. Johanna Zhangija ble den neste. Rasismen og hatet drepte Johanna Zhangija 10. august i fjor. Det forsøkte å ta så mange, mange flere den dagen. Jeg har sett kulehullene hatet etterlot seg i Al Noor moskeen i Bærum. Johanna Zhangija vil ikke bli den siste. Den norske rasismen krever jevnlig sine dødsoffer. Alt mens politiet står i krigsmundur og forsvarer rasistiske hatpredikanter. Nå som før, selv om det ikke er egg, støy og tomater som tar liv.

SIANS ytringer er ulovlige

  1. Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettelig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. (§185. Lov om hatefulle ytringer)
  2. Enhver krigspropaganda skal forbys ved lov.
  3. Enhver form for fremme av nasjonalhat, rasehat eller religiøst hat som innebærer tilskyndelse til diskriminering, fiendskap eller vold, skal forbys ved lov. (Artikkel 20 i konvensjonen om sivile og sosiale rettigheter – som vi er bundet av) /LISTE

Vi har denne hatparagrafen for en grunn. FN vektlegger faren ved hatprat av en grunn. Den grunnen finner vi i en massegrav i Srebrenicas, i ekkoet etter rop om kakerlakker på en radiostasjon i Rwanda og i kulehullene i veggen bak et sønderskutt piano på Utøya. Hatprat er livsfarlig. Hatprat dreper. Hatprat må bekjempes, ikke beskyttes gjennom uforstandige påstander om ytringsfrihet.

SIANs Lars Thorsen er dømt til betinget fengsel etter paragraf 185 etter ytringer han har fremsatt i SIAN-sammenheng. Likefult får han stå på våre torg og spy ut det samme forferdelige rasistiske hatet som han er dømt for. Et hat som har drept. Et hat som vil drepe igjen.

Det er de sinna ungdommene, de som i dag stormer gjerdene som er vår felles fremtid.
Sinnet overrasket oss, sier politiet. Ja, hvem skulle ha trodd at norske nonstop- og m&m-ungdommer med pass fra regnbuen og røtter på torgene SIAN angriper ville bli sinte av å bli hetset og tråkka på for å være den de er, der de er? Ungdom betyr konsekvensløst inderlig engasjement. Ungdom er rettferdighetsfølelse. Ungdom er kamp for fremtiden.

LES OGSÅ: Undertrykkelse, rasisme og fascisme er ikke noen andres problem – det er alltid vårt

Det var ikke tilfeldig at Nordahl Grieg rettet sine ord nettopp Til ungdommen.

Jeg heier ikke på tomater, på vold. Men jeg heier på ungdommen. Vi trenger dem inderlig alle sammen. Det er ungdommene som er vår felles fremtid.

Skaper vi menneskeverd. Skaper vi fred.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned