21. mars mobiliseres byer over hele verden til antirasistiske demonstrasjoner

Foto: Jasper Goslicki

Takket være antirasistisk mobilisering har vi så langt klart å stoppe rasistisk mobilisering her til lands. Det må vi fortsette med.

Thomas Kvilhaug
Om Thomas Kvilhaug (11 artikler)
Thomas Kvilhaug er redaksjonsmedlem i tidsskriftet Internasjonal Sosialisme.

Det vil bli demonstrasjoner i flere europeiske byer, i Storbritannia, Tyskland, USA, og så langt som til Sør Korea og Australia. I Skandinavia mobiliseres det både i danske byer og i Oslo.

I Paris er demonstrasjonen en reaksjon på angrepene mot moskeer og muslimer, etter terrorattentatene mot Charlie Hebdo og angrepet på en Kosherbutikk. Fascistiske Front National ligger godt an på meningsmålinger før lokalvalgene denne måneden.

I Spania vil de anti-rasistiske demonstrasjonene komme sammen med anti-kutt marsjer «for verdighet».

Initiativ mot greske Gyllent Daggry
Den nå verdensomspennende mobiliseringa på FNs dag mot rasisme var opprinnelig et initiativ fra den anti-fascistisk bevegelsen i Hellas, en reaksjon på oppslutningen om det voldelige nazi-partiet Gyllent Daggry og en protest mot myndighetenes brutale behandling av asylsøkere og flyktninger.

Dessverre har Syriza i en regjering som er under hardt press fra EU og IMF og i partnerskap med det høyre-populistiske nasjonalistpartiet Uavhengige Grekere, svekket sin klare anti-rasistiske profil. Forsvarsminister Panos Kammenos fra Uavhengige Grekere skal ha uttalt at om EU fortsetter å presse Hellas dypere ned i krise, vil flere «jihadister» komme inn i Europa.

LES OGSÅ: Rasismen vokser i Europas hjerter, så også antirasismen

Mobiliseringen treffer en nerve
Den anti-rasistiske demonstrasjonen fra Youngstorget lørdag 21. mars klokka 14.30 har tilslutning fra nærmere 60 organisasjoner i skrivende stund. Markeringen er en viktig anledning til å bygge videre på den anti-rasistiske bevegelsen som vi blant annet har sett mot Pegida i flere norske byer i vinter. En Fredens Ring rundt synagogen på St.hanshaugen, satte unge norske muslimer i verdens fokus og inspirerte til tilsvarende markeringer i andre land. Dette var et banebrytende initiativ mot stigmatiseringen muslimer opplever i Norge og Europa.

Terroren og attentatene i Paris og København ble aktivt brukt av krefter med en rasistisk agenda også i Norge. Et uttrykk var forsøket på å etablere Pegida, som har samlet rasistiske miljøer med tilknytning til SIAN samt nynazister fra Nordfront og Frie Nasjonalister. Under fasaden av såkalt «islamkritikk» er det avdekket flere ekstreme og rasistiske utspill i miljøene rundt Pegida.

Antirasister stoppet Pegida
Takket være konsekvent og kontinuerlig antirasistisk mobilisering har det meste av piffen gått ut av Max Hermansen og hans Pegida-kumpaner. På sin foreløpig siste markering i Oslo 9. mars samlet de 16, innesperret bak Rådhuset, på sin ebbende vei mot kollaps og møtt av anti-rasistiske demonstranter som ikke vil gi dem fred.

LES OGSÅ: Rasisme og anti-rasisme i vår tid

Grønt lys for rasisme fra Frp?
En større trussel og kilde til rasisme enn Pegida er Fremskrittspartiet i regjering. Mens Frp og regjeringa sliter med oppslutninga på grunn av angrepene på arbeidere og sin usosiale politikk, er det åpenbart grønt lys for å nøre oppunder rasisme – dette selv når statsminister Erna Solberg også beskyldes for «kultursvik» fra statsfinansierte Human Rights Service etter et besøk i moské. Når nestleder Per Sandberg og den gamle partibygger Carl I. Hagen får boltre seg i støtteerklæringer til Pegida-leder Max Hermansen, male ut trusler fra islam og gjenintrodusere Frp-begrepet «snikislamisering», eller i prinsippet angriper alle landets minoriteter ved å erklære fallitt over «det fargerike fellesskapet», kan hele den borgerlige regjeringa stilles til ansvar for ikke å reagere.

Muslimer burde få en beklagelse
Det er ikke bare Knut Arild Hareide i KrF som skulle hatt en beklagelse fra Per Sandberg, etter å ha blitt beskyldt for å være ansvarlig for rekruttering til den såkalte «Islamske Staten». Hele det muslimske samfunnet skulle hatt en beklagelse for utspill som knytter voldelige krefter med islam som sådan. Dette skjer paradoksalt nok samtidig med at Frp støtter den imperialistiske krigføringen som har gitt grobunn til krefter som ISIL, eller at Frp støtter Israel i sin okkupasjon og voldelige undertrykking av palestinerne.

LES OGSÅ: Nå sier vi takk til Frp!

Raymond Johansen kommer, gjør du?
Radikal Portal har avslørt rystende utsagn i Frp-omland, som at «Utøya var jakttrening», i en støttegruppe for Frp på Facebook, der også Per Sandberg selv var med. Avtroppende partisekretær og ordførerkandidat Raymond Johansen i Arbeiderpartiet gjorde helt rett i å konfrontere Frp med å bagatellisere Utøya, for å fornærme ofrene og for å føre en gjennomgående retorikk.

Raymond Johansen har takket ja til å holde appell i den antirasistiske demonstrasjonen 21. mars fra Youngstorget. Vi ses der!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.