«Død over Khamenei og regimet hans!» – Menneskeskapt tørke skaper opprør i Iran

Store demonstrasjoner i byen Ahwaz provinsen (bilde fra twitter)

Tusenvis av arabere fra Khuzestan provinsen har demonstrert i åtte dager. Minst åtte demonstranter har blitt drept, enda flere er sårede.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Arazadeh

Iranske myndigheters manglende vannstyringsevne, kontinuerlig vann- og strømbrudd, uttørking av elver og et vannoverføringsprosjekt fra Khuzestan til andre provinser har blitt til en katastrofe. I Khuzestan har dette ført til et totalt brudd i drikkevannet til mennesker og dyr.

Folket klarte ikke lenger å leve i en sånn situasjon og reiste seg mot det iranske presteregimet. Tusenvis av demonstranter har fylt gatene i åtte dager på rad i flere byer i provinsen.

Demonstrasjonene sprer seg
Protestene mot tørken og regimets håndtering startet for åtte dager siden, men har nylig spredt seg lenger øst i provinsen. Det er intense protester i byene Izeh, Behbanan, Dezful og Susangerd, ifølge den iranske radiokanalen radio farda.

LES OGSÅ: Av Sannar Arazadeh: Irans kvinner reiser seg mot hijabtvang

Demonstrasjonene har også spredt seg fra Khuzestan til byen Aligurdaz i naboprovinsen Lorestan og til byen Shahin Shahr i Isfahan provinsen i det sentrale Iran.

Slagordene til demonstrantene har blitt besvart med skudd og tåregass fra regimestyrkene. Demonstrantene i byen Susangerd skal ha satt fyr på en strigsvogn fra irak-krigen, mens de ropte «Vi trenger ikke stridsvognen, i stedet for den: Vi vil ha vann!» og «Vi er tørste!».

Demonstranter har blitt drept
Antallet på hvor mange demonstranter som har blitt drept er fortsatt uklart. Regimets egen TV-kanal har bekreftet at en demonstrant har blitt drept og flere er sårede. Ifølge Ahwaz – en iransk organisasjon for menneskerettigheter – har imidlertid fem unge menn blitt drept, ved at de ble skutt av den islamske revolusjonsgarden.

Ifølge radio zamaneh og lokale kilder ble en 16-åring ved navn «Mohammad Abdullahi», en 17-åring ved navn «Hadi Bahmani» og en rekke andre unge personer drept av revolusjonsgarden i byen Izeh.

LES OGSÅ: Fra håp til sorg – Irans revolusjon 1917-2019

Samtidig melder nyhetsbyrået til regmiet kun at en politibetjent har blitt drept i Khuzestan.

Regmiet slår hardt ned på opprøret
På hovedveier i byene Khorramshahr, Abadan og Hamidiyeh i Khuzestan har sikkerhetstyrker satt opp en rekke kontrollpunkter for å kontrollere innbyggere i biler, melder Kurdistan media.

I byen Mollasani har flere lokale rapporter påstått at regimestyrker har angrepet hjemmene til aktivister. Regimet skal også ha sendt mange styrker og militært utstyr til Khuzestan.

Unge menn som har blitt skutt og drept av revolusjonsgarden under demonstrasjonene.

Flere twitter-brukere i landet har publisert bilder og videoer fra Azadi-plassen i Teheran, hvor spesialstyrker har blitt utplassert med militærkjøretøy og våpenutstyr, øyensynlig med den hensikt å motvirke demonstranter, melder Voa news

Vil slå ned «kontrarevolusjonære»
ifølge Hengaw protesterte også kurdere i provinsen Kermanshah nord for Khuzestan. Årsaken til disse demonstrasjonene har også vært kontinuerlig vann- og strømbrudd.

LES OGSÅ: Bryt tausheten – støtt folket i Iran!

President Hassan Rouhani har oppfordret folket i Khuzestan til å fortsette protestene på «lovlig vis». Samtidig har tørste folk bare fått skudd fra den islamske revolusjonsgarden, i stedet for vann.

Iransk rettsvesen og og sikkerhetsmyndigheter har sagt at de vil «slå ned på de kontrarevolusjonære»

Amnesty international har beskyldt iranske myndigheter for «ulovlig maktbruk» og for å undertrykke fredelige protester.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned