Irans krig mot kurderne er også en krig mot skogene deres

Sivilbefolkningen gjør så godt de kan i forsøke på å slukke skogbrannen. Foto: Sannar Araszadeh

Det iranske regimet skyr ingen midler i kampen mot kurderne.

Sannar Araszadeh
Om Sannar Araszadeh (8 artikler)
Sannar Araszadeh er fra Øst Kurdistan og er forfatter av boka "Den mørke solen over de trange smugene".

Trærnes bønn; «Ikke brenn oss!» Vi er mange forskjellige unge arter av trær, som har vokst opp i Kurdistans daler og fjell. Vi har gitt menneskene mange gaver; frukt, hus, luft, papir, energi og mye annet. Med våre frodige blader og grener, og med våre vakre blomster, har vi laget en verden full av glede for dyr og mennesker. Om våren når naturen våkner til liv, får våre vakre blomstringer fuglene til å synge sin frydesang, denne fredelige harmonien spres fritt i naturen og inspirerer menneskene.

LES OGSÅ: Kurdistan forblør – hvor er Norge?

Harmonien ble til et helvete
I dag klarer vi ikke å stå plantet i jorden. Hver eneste dag svis våre stammer, og bladene våre rives av på grunn av kanonkuler, våpenskudd og flybombing. Vår harmoniske verden i Øst-Kurdistan er blitt forandret til et fryktinngytende helvete, hvor man bare kan skue de svidde restene av livløse trær og likene til arbeidere og deres hester.

Grenene gir ikke lenger ly
Mennesker vandrer gjennom våre skoger på vei mot sør for å finne et levebrød for seg og sine familier, men finne i stedet fiendens kuler. Ingen levende skapninger, verken mennesker eller fugler, våger å søke ly under våre grener. De vet at vi ikke makter å beskytte dem mot stormen av våpenskudd fra en barbarisk stat. Vi blir angrepet av en brutal fiende, og hva har vi noensinne gjort mot dem. Dette regimet har organisert grunnloven sin i strid med rettferdigheten og friheten. Hvem har gitt dem retten til fritt å bruke sine våpen mot hvem de lyster?

Støvlene var farget røde
Fra 1979 til nå har Iran brukt våpenmakt mot Øst-Kurdistan utallige ganger uten å måtte stå til ansvar for sine overgrep. For eksempel den 19. august 1979, da regimet i Teheran utropte jihad mot kurderne i Øst-Kurdistan. Soldater som ble utkommandert fikk mandat til å drepe både barn og voksne, de ble befalt om ikke å vende tilbake før deres støvler var farget røde med kurdernes blod. Det iranske regimet forsvarer drapene. De mener også det er nødvendig å ødelegge all skogen der hvor kurderne bor.

Starter skogbranner
Ifølge et kurdisk nyhetsbyrå og en kurdisk nyhetsavis ble det rapportert 503 tilfeller av skogbrenning, på høyst forskjellige steder, fra Ilam til Urmia. Sivilbefolkningen gjorde så godt de kunne for å slukke disse brannene, til tross for begrensede brannslukningsutstyr. I noen tilfeller fortsatte skogbrannene i mange dager, for eksempel ved byen Marivan.

LES OGSÅ: Kan kurdisk frigjeringskamp forandre midtøsten?

En ny politisk bevegelse
Kurdere i Iran har lenge vært utsatt for diskriminering. De sosiale, politiske og kulturelle rettighetene blir undertrykt, i likhet med de økonomiske mulighetene deres. Kurdiske regioner blir systematisk neglisjert, noe som har ført til vedvarende fattigdom. Det iranske regimet står daglig bak grusomme handlinger mot kurderne, fordi kurdere ikke vil leve uten frihet og rettigheter. Kurderne har mange aktive politiske partier i Øst-Kurdistan. Det største heter «Det demokratiske partiet i iranske Kurdistan (PDKI). Partiet kjemper for frihet, likestilling og demokrati. I år startet også en ny politisk bevegelse mot den barbariske iranske staten. Den nye politiske bevegelsen heter «Rasan.» Måtte den lykkes i å avskaffe det diktatoriske regimet og frigjøre Kurdistan.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned