Østkurdisk morsmålsaktivist dømt til 5 års fengsel

Den østkurdiske morsmålsaktivisten Zara Mohammadi er fengslet av iranske myndigheter. Bilde med tillatelse fra kurdpa.net

Den østkurdiske morsmålsaktivisten og grunnleggeren for den sosiokulturelle foreningen Nowzhin, Zara Mohammadi, er dømt til 5 års fengsel av det iranske rettsvesenet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Arazsadeh

Den sosiokulturelle foreningen Nowzhin som ledes av Zara Mohammadi meddelte 5. januar på Instagram-kontoen sin at etter mange forsøk på å oppheve Mohammadis dom i lagmannsretten ble dommen nok en gang stående i høyesterettssjef i Sanandaj-provinsen. 

Zara Mohemmedi ble først arrestert og sonet 193 dager, men senere ble løslatt mot kausjon på 700 millioner toman i påvente av hennes rettslige prosess. Ifølge Zara hadde hun vært fengslet i full isolasjon i fire dager og gått i sultestreik, men på grunn av alvorlig jernmangel, mistet hun bevisstheten sin fullstendig og hennes sultestreik førte henne til grensen av koma.

Zara Mohammadi mens hun underviser.

Zara ble dømt den første gangen til 10 års fengsel av revolusjonsdomstolen i Sanandaj, ledet av dommer Saeedi i juli 2020, men denne dommen ble etter hvert endret til fem års fengsel i gren 4 av Sanandaj lagmannsrett ifølge kurdiske TV Rudaw. Hun ble dømt for ødeleggelse og forstyrrelse av den nasjonale sikkerhet ved å stifte organisasjoner og grupper. Men Zara sier at hun har ikke gjort noe annet enn å undervise det kurdiske språket til barna og organisere aktiviteter innenfor Nowzhin forening. 

Hennes advokat Jvamer Abdollahi sier det finnes absolutt ingen bevis eller dokumenter stil grunn for dommen.

Mohammadis advokater hadde anket dommen for å be om en ny rettssak gjennom bruk av artikkel 477 i straffeloven, som ifølge en rapport publisert av Nowzhin forening ble avvist av generaldirektøren for Sanandaj-domstolen.

Ifølge lokale nyheter og videoer publisert på sosiale medier gikk Zara i fengsel, men med stor støtte fra folk i byen. Før av hennes frøste dag i fengsel holdt Zara en tale blant folk foran fengselsområdet. 

— Når jeg snakker med folk i andre land og når jeg snakker om de grunnleggende rettigheter blant annet undervisning på morsmål og generelt om den kurdiske saken, blir de overrasket at år de hører at den kurdiske nasjon på 40 millioner befolkning ikke har fått den retten å lese og skrive på sitt morsmål. Og nå må jeg i fengsel bare fordi de tror at kurdere kan glemme bort denne saken, sa hun foran frammøtte tilhørere.

— Skam til den fienden som bygger håpet sitt ved å fengsle kurdiske aktivister. Jeg gir aldri opp og jeg forlater heller ikke hjemlandet. Jeg fortsetter kampen min i fengsel. Tanken og viljen for frihet blir sterkere og bredere i fengsel, proklamerte hun før fengslingen. 

Zara Mohammadi er 29 år gammel, født i den østkurdiske landsbyen Sarvaleh nær byen Dehgolan, men har vært bosatt i byen Sanandaj de siste årene.

Zara har en mastergrad i politisk geografi fra Birjand universitet. Den kurdiske sivilaktivisten har undervist kurdisk språk i flere år i byen Sanandaj og i landsbyene rundt. Hun er en av grunnleggerne for sosiokulturelle foreningen Nowzhin som ble dannet i 2013.

Nowzhin har startet sitt virke innenfor iransk lov og har fått offisielt lisens fra iranske myndigheter. Foreningen har hatt stor betydning for morsmålsundervisning i Øst-Kurdistan i byene Sanandaj, Kamyaran, Dehgolan, Saqez og Baneh.

Kurdiske barn fikk gratis tilbud av Nowzhin for å lære det kurdiske alfabetet og morsmålet sitt. I år holdt Nowzhin foreningen en fest i byen Baneh på den internasjonale dagen for morsmål. I tillegg har medlemmene til Nowzhin foreningen plantet frø på treets dag i Øst-Kurdistan.

Zara Mohammadi var også en aktiv deltaker i en frivillig kampanje som ble dannet av sivile for å hjelpe etter jordskjelvene i 2017 og 2018 og gjennom denne kampanjen fikk jordskjelv ofrene mat, vann, telt og klær og andre nødvendige daglige livs behov.

Som reaksjon på beskyldningene mot Zahra Mohammadi uttalte Nowzhin forening “Zara Mohammadi blitt presset til å tilstå under tvang, hun har ikke tilknytning til noen politisk bevegelse, og hennes eneste forbrytelse er å lære kurdisk morsmål til barn.”

Kurdere har også reagert sterk mot dommen til Zara. Flere skriver på sosiale medier: «dommen til Zara er uakseptabel og urettferdig, Vårt morsmål er vår identitet. Å lære kurdisk språk er ikke kriminalitet og dommen må oppheves».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned