Antirasister kan ikke være medgangssupportere

Politiet spruter tåregass på demonstranter på Festplassen i Bergen lørdag 22. august. Foto: David Watson

Skyt dem. Nå er det krig, skrek SIAN og krevde etnisk rensing av muslimer. Antirasister må organisere seg så ungdom får ut sin frustrasjon på en bedre måte enn hva vi så i Bergen på lørdag, men jeg nekter å fordømme at noen ikke klarer å høre på hat rettet mot seg.

Inger Waage
Om Inger Waage (3 artikler)
Inger Waage er ufør lærer.

Jeg har forsøkt å sette meg inn i hva som skjedde på den rasistiske demonstrasjonen til SIAN i Bergen på lørdag, og har med det gått gjennom medieomtaler og filmsnutter fra både antirasister og SIAN.

Jeg kom meg ikke avgårde, så jeg var der ikke selv. Litt skuffende, fordi jeg blir aldeles rasende av å se filmsnutter der SIAN sprer hatet sitt, og jeg ville se om jeg som en hvit, voksen antirasist, med teoretisk kunnskap om rasisme og ikke erfaringer som sitter klistret til kroppen, ville klare å beholde selvbeherskelsen. For det ser jeg for meg som et kunststykke. Det er noe annet å lese om dem, eller se et Youtube-klipp, og det å ha et rasende menneske som står og skriker hat rett foran deg i en fysisk virkelighet, på ditt eget torg, i din egen by.

LES OGSÅ: Uansvarlig politi da SIAN kom til Bergen

Uansett, jeg har sett på materialet fra Bergen. En motdemo var godt planlagt på forhånd, av LO og en rekke fagforeninger, organisasjoner og politiske partier, men etter råd fra Politiet bestemte kommunen at denne eksemplarisk godt organiserte motdemonstrasjonen ikke fikk gjennomføres på Festplassen, så de trakk dermed hele arrangementet tidlig i uken. Motdemonstrasjonen ble dermed mer uorganisert enn bergenserne ønsket. Man kan lure på Politiets vurdering, når det dermed var færre voksne tilstede.

Det møtte uansett opp godt med folk. En god del rekvisitter til å lage støy med ble inndratt. Slik jeg ser det er det å hindre motdemonstrantene i å benytte sin ytringsfrihet til å si SIAN imot. Slikt skaper bare frustrasjon.

Foto: Fauzia Hussain-Wiik

De som hoppet over gjerdet var ikke organiserte antirasister, det var minoritetsungdom, altså dem dette gjelder. Dem hatet er rettet mot. Vi kan sitte og diskutere antirasistisk strategi, vi kan slenge rundt oss med fagspråk og teorier, etter lang erfaring som antirasist og så videre til vi blir enda eldre og mer gråhåret, men det spiller ingen rolle. Dette er ungdom som har fått nok, som ikke føler seg hørt, som virker til å ikke ha organisert seg i antirasistisk arbeid, men som altså dette hatet er rettet mot.

Å diskutere antirasistisk strategi er selvsagt nyttig, alltid, men man kan ikke ta høyde for at i møte med hatet handler det for dem det rammer om deres eksistens, og det skjer noe i oss når det blir snakket slik til oss, når vi blir omtalt på slike måter. Jeg nekter å fordømme at noen ikke orker høre på uten et desperat behov for å stoppe dem. Jeg er rasende selv.

LES OGSÅ: Tåregass, batonger og hunder — da politiet viste Oslo øst hva demokrati er

Når SIAN er diskutert i kommentarfeltene går det over i ytringsfrihetsdebatt med en gang. Det er påfallende mange som forsvarer ytringsfriheten, men som ikke har hørt på et slikt SIAN-arrangement selv. Det råder jeg folk til å gjøre. Det ligger flere slike ute på Youtube. Deres leder, Lars Thorsen, har fengselsdom mot seg for hatefulle ytringer. De samarbeider med Soldiers of Odin, Alliansen og de selverklærte nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (som er dømt for en rekke lovbrudd, f.eks. drap, vold, hærverk, vold mot Politiet med mer). Det er mange som tenker at de er bare en liten gjeng, at det ikke er så farlig det de maser om. Hvis du mener det, da har hatet deres blitt normalisert i deg, tjommi. Da har du blitt desensitivisert mot hat, slik forskningen forteller oss at man etterhvert blir når man hører hat jevnlig.

Dette sa en av deres medlemmer, Anna Braaten, da kidsa stormet gjerdet:

(Skriker til Politiet) «SKYT DEM DA FOR FAEN, SÅ LÆRER DEM. SKYT DEM! SKYT DEM MED GUMMIKULER!».
Til kamera: «Nå må dere vekk fra tastaturet. Dere må komme og støtte oss. Dere må vise islams tilhengere hvem som eier Norge. De må skytes. Deporteres. De må skytes med gummikuler. Nå er det krig.»

Deporteres, det er et annet ord for etnisk rensing. De vil ikke ha muslimer i Norge. Alle skal ifølge deres menneskefiendtlige syn ut. De demoniserer innvandrere generelt og muslimer spesielt, kaller dem morderzombier (morsomt om det ikke var så alvorlig), de er pedofile, kriminelle… det er ingen grenser for hva de ilegges slags egenskaper i kraft av å tilhøre de gruppene SIAN hater. SIAN har ikke så mye fint å si om folk som står opp for sine medborgere heller. Bare gå inn og hør på dem, så kan vi snakkes om ytringsfrihet og dens rammer etterpå. Flere jeg har snakket med har skiftet mening om deres rett til å stå der, utenfor blokkene der folk bor, og spre hatet sitt mot dem.

Det de gjør er å forsøke erobre terreng, de møter opp på folk sine torg og pisser på lyktestolpene for å markere seg, med politibeskyttelse.

Dette utgjør jo selvsagt hodebry for Politiet. De kan ikke forhåndssensurere, og de vegrer seg for å bryte inn når SIAN går over i hatefulle ytringer, og i stedet bruker de tåregass på publikum (som vi har sett — enten de har gjort noe eller ikke). Jeg håper Politiet får til å diskutere seg i mellom om hvordan de skal opptre dempende, samarbeide med voksne folk i antirasistiske miljøer/arrangørene av motdemoene på en god måte uten å måtte gasse unge mennesker med antirasistisk engasjement som ikke har gjort noe som helst.

Det som også bør skje er at organisasjoner får samlet opp engasjert ungdom, slik at de lærer hvordan man kan arbeide politisk, få stemmen sin hørt i offentligheten, være en strategisk antirasist som retter sinnet sitt konstruktivt til mest mulig motstand innenfor rammene, og uten å skape farlige situasjoner. Jeg vet ikke hva slags arbeid som allerede pågår med å rekruttere i bredden blant ungdom, men det bør komme i gang kjapt, for folk er frustrerte og vi trenger ikke slike episoder.

Politiet må også arbeide for å gjenoppbygge tilliten til å kunne snakke med ungdom, og jeg vet fra erfaring at deres ungdomsenheter har vært gode på dette. Nå rakner det om de ikke tar grep. Lærere spør seg nå om hvordan de skal snakke med ungdom om Politiet og om hvordan møte rasister når man ikke får sagt dem imot.

Med det sagt, så må vi holde fokus på hva som er målet. Vi må forstyrre for SIAN og annen rasistisk organisering som ønsker slå seg opp. Vi er ikke medgangssupportere som skiller antirasistisk arbeid inn slik at vi ikke er med lenger hvis en ungdom mister besinnelsen! Det er da vi voksne trengs, det er da vi må samle opp de ungdommene, lære dem, og vi trenger være der og vise dem vår støtte, og yte motstand mot rasismen på en skikkelig måte.

Å kritisere at noen er rasende på en annen måte enn vi – på de samme fascistiske kreftene, det kan vi gjøre, men ikke til en slik grad at vi sporer av fra hva vi holder på med. Vi aksepterer ikke rasisme og rasistisk organisering! Det er vi sammen om, så får vi forsøke få det ryddig, men vi svikter ikke prosjektet fordi vi er uenig om metodene.

Retter takk til mediene som endelig har begynt å gjengi handlingsforløp og omtale SIAN som muslimfiendtlige. De kunne også godt tatt med litt mer om hva de står for, hva de er dømt for, hvem de samarbeider med og hva som er målet deres, uten å lage koseintervjuer. Setter også pris på at det ser ut som at mediene vil stille Politiet til ansvar, når de går for langt mot vanlige folk som har møtt opp for å benytte sin ytringsfrihet til å si rasistene imot.

I medienes kommentarfelt under disse sakene er rasistene igjen ute og oppfordrer til steining og pisking og diverse annet grusomt. Holdninger de utviser som er de samme som de ved sin intense propaganda tilegner grupper de tar avstand fra. Som vanlig vil jeg oppfordre mediene til å rydde, Politiet til å følge med der, og til vanlige gode borgere å delta for å begrense spredningen av hatet deres også der.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned