Politiets voldsomme eskalering på Furuset

Politiet på Furuset i helga. Foto: Radikal Portal

Lørdag 15. august hadde SIAN igjen fått lov til å spre sitt hatefulle budskap i en av Oslos mest mangfoldige bydeler. Politiet ransaket alle de trodde skulle på demonstrasjonen, og fratok folk megafoner, grytelokk, fløyter og andre ting de tenkte kunne lage lyd. Vi skulle ikke få ytre oss.

Oslo mot rasisme
Om Oslo mot rasisme (1 artikler)
Oslo mot rasisme er en bred allianse og et nettverk som vil kjempe mot rasisme, og for en by med plass til alle.

Lørdag 15. august hadde SIAN igjen fått lov til å spre sitt hatefulle budskap i en av Oslos mest mangfoldige bydeler. At de fikk lov til stå midt på torget i et nabolag som Furuset på en lørdag formiddag, og dermed ta over både torget og senteret for å spre hatet de er dømt for flere ganger tidligere, er uforståelig. Man ga dermed et offentlig rom, som tilhører alle i bydelen, til en domfelt gruppe rasister som agiterer for folkemord.

Vår plan var å møte SIAN med slagord, musikk og støy, som vi jo har gjort hver gang de har forsøkt å holde markeringer de siste to årene. Dette ble vi forhindret i å gjøre fra starten av. Politiet ransaket alle de trodde skulle på demonstrasjonen, og fratok folk megafoner, grytelokk, fløyter og andre ting de tenkte kunne lage lyd. Vi skulle ikke få ytre oss.

Likevel lot ikke Furusets befolkning og antirasister fra hele byen SIAN stå uten motstand. Folk ropte enda høyere og klappet når de ikke lenger hadde grytelokk. Vi har sjeldent vært med på en demo med så mye solidaritet og samhold som på lørdag. Alle passet på hverandre, og SIAN fikk ikke igjennom et ord. Furuset forsvarte innbyggerne sine.

Politiet eskalerte situasjonen
Politiet ville det annerledes. Heller enn å fjerne hatpredikantene da det var tydelig at bydelens befolkning ikke ville ha dem der, og heller enn å deeskalere situasjonen, gikk politiet til angrep på motdemonstrantene. Demonstrasjonen besto av alle mulige mennesker, hvorav mange var barn og unge med minoritetsbakgrunn.

LES OGSÅ: Tåregass, batonger og hunder – da politiet viste Oslo øst hva demokrati er

Dere har kanskje lest om steinene hos de få mediene som valgte å omtale demonstrasjonen, men det kommer ikke frem at tåregassen kom før steinene. Uavhengig av bagatellmessige provokasjoner var politiets maktbruk uforholdsmessig og brutal; vi så politiet rette kjemiske våpen i ansiktet på barneskolebarn, foreldre, journalister og andre som sto stille og ba dem slutte med voldsbruken. Barn hjalp andre barn med å vaske tåregass ut av øynene. Mange forsøkte å stille seg mellom politiet og barna for å skjerme dem fra politiets voldshandlinger. Gassen som ble brukt brenner i øyne, luftveier og slimhinner, og kan gi store utslett. Det blir vanskelig å puste, og det kan kjennes ut som man kveles slik at man begynner å hyperventilere. Det kan bli vanskelig å se, og det kan ha effekt på fordøyelsessystemet. Å utsette unge mennesker for denne type overgrep, må politiet ansvarliggjøres for.

Solidariteten demonstrantene i mellom var heldigvis enorm, og helsemessig helt nødvendig i møte med et så aggressivt og krigsinnstilt politi. På et tidspunkt ble en ikke-aggressiv person lagt voldsomt hardt i bakken av to politifolk, og vedkommende ble deretter bevisstløs. Flere politifolk satte seg oppå den bevisstløse personen og ransaket vedkommende. Reaksjonen fra demonstrantene var å rope at de måtte slippe og at personen trengte medisinsk hjelp. Det tok lang tid før ambulansepersonell fikk slippe til, fordi politiet istedenfor valgte å dra den bevisstløse personen inn på t-banestasjonen de hadde stengt av.

LES OGSÅ: Rasistisk retorikk blir rasistisk politikk

En annen alvorlig hendelse skjedde senere, da politiet valgte å råkjøre rett inn i folkemengden. Den bestod hovedsakelig av barn og unge, som måtte hoppe unna for å ikke bli meid ned. Som en siste avskjedsgave, da demonstrasjonen var ferdig og SIAN var eskortert ut, kastet politiet en tåregassgranat inn i folkemengden.

Vi hadde kjøpt inn litervis med vann, håndsprit og flere hundre munnbind slik at alle skulle være trygge. Vi hadde printet flyers og informasjon om folks rettigheter ved en eventuell anholdelse, fordi vi har sett hvordan Oslo-politiets strategi har gått ut over uskyldige mennesker. Disse delte vi ut, ikke steiner, som enkelte har hevdet i etterkant.

Støtt de bøtelagte
Under lørdagens demonstrasjon var det to personer som ble arrestert. Den ene av disse er vi i kontakt med, og vedkommende har det fint. Dersom du kjenner noen som ble arrestert eller som på noen som helst annen måte opplevde noe ubehagelig, håper vi at du setter dem i kontakt med oss. Vi bistår mer enn gjerne så godt vi kan, med det vi kan. Vi kan nås på omr@riseup.net. Dette gjelder også om du får tilsendt bøter, anmeldelser eller opplever andre reaksjoner i etterkant.

LES OGSÅ: Da Siv Jensen mente det var like ille å knytte Anders Behring Breivik til FrP som terroren på Utøya

Vi kommer til å starte en innsamling til potensielle reaksjoner som følge av deltagelse på demonstrasjoner, og til fremtidig antifascistisk og antirasistisk arbeid. Ønsker du å støtte dette, kan du vippse til 580320 eller benytte kontonummer 1254 63 08608.

Til tross for politiets voldsomme maktbruk mot antirasister og minoritetsbarn var dette en seier. SIAN ble fullstendig isolert og overdøvet, og ble ført vekk av politiet før tiden. Furuset forsvarte sine egne, nabolaget rundt delte ut vann og håndsprit, og demonstranter hjalp hverandre gjennom hele demonstrasjonen. Det er opp til oss å beskytte hverandre i møte med all slags vold, uansett hvem som utøver den.

Vi vil alltid stå sammen mot rasister og fascister når de forsøker å organisere seg eller ta plass i det offentlige rom, uansett hvor mye politibeskyttelse de får.

INGEN RASISTER I VÅRE GATER!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned