En sminket gris er fortsatt en gris

Solberg og Listhaug på gårdsbesøk. Foto: Statsministerens kontor

Mellom Listhaugs assimilering og Solbergs integrering er det store retoriske og små politiske forskjeller. Den inhumane asylpolitikken er ikke bare om Frp eller regjeringens skyld, den handler om oss alle sammen.

Sohaib Ahmad
Om Sohaib Ahmad (5 artikler)
Sohaib Ahmad er miljøarbeider og skribent.

Erna Solbergs «hverdagsintegrering» har blitt kåret til årets nyord av Språkrådet. «Det er et ord som angår oss alle sammen, og mange har fått et forhold til det», ifølge Åse Wetås, direktør for Språkrådet. I møte med en imam som oppfordret muslimer til å unngå bursdagsfeiringer definerte Erna Solberg årets nyord på følgende måte: «Alle vil vinne hvis vi lykkes med hverdagsintegreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes. I Norge tar vi hverandre i hånden, i Norge respekterer vi kvinners rettigheter, og i Norge går vi i bursdager når vi blir invitert. Det er det som er hverdagsintegrering».

LES OGSÅ: Erna Solbergs egne riksmobbere

Integrering og assimilering
Dette er tilsynelatende ulikt det vi kan kalle Sylvi Listhaugs «hverdagsassimilering. Hun sier: «Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. Man må innrette seg etter de verdier, lover og regler som er i Norge når man kommer hit.» Der Erna Solberg understreker et fellesskap peker Listhaug på et krav om at innvandrere skal innrette seg. Listhaug fikk massiv kritikk. Men er dette egentlig så ulikt? Bak store forskjeller i retorikk kan det skjule seg kosmetiske forskjeller i politikken.

Leder i tankesmia Civita, Kristin Clemet, skriver «God retorikk er viktig i politikk. Ord og uttrykk som gir velgerne positive assosiasjoner, kan ofte være viktigere enn innholdet i politikken».  Barack Obamas konsensus-politikk var tilsynelatende svært forskjellig fra George W. Bush sin «er du ikke med oss, så er du imot oss»-retorikk. Obamas tilnærming til menneskerettigheter i møte med terror-trusselen var likevel med små forskjeller ganske lik sin forgjenger ifølge forfatter, filosof og politisk aktivist Noam Chomsky. Bush stengte ikke tortur-kammeret Guatanomo bay og det gjorde heller ikke Obama under sine to perioder. En global drone-drapskampanje startet av Bush ble videreutviklet og intensivert under Obama. Der Bush ble fordømt for sin utenrikspolitikk, fikk Barack Obama som førte en lignende og i visse tilfeller verre politikk Nobels fredspris. «Du kan ta leppestift på en gris, men det er fortsatt en gris» sa Obama. Han henviste til at republikanerne prøve å stjele hans slagord om «change».

LES OGSÅ: Hvor er de ikoniske bildene fra Utøya?

Ansvaret har vi alle
Erna Solberg og Sylvi Listhaug tilhører hvert sitt parti med hver sine velgere, men de er er begge medlemmer av en regjering som utviser norske ungdommer til krig og død. Dette er ungdommer som tar hverandre i hånden, feirer bursdag og viser ansikt. Kanskje de til og med spiser svin og drikker alkohol med vennene sine som vanlig norsk ungdom. En norsk skolelærer sender lekser til en 9-åring i Yemen slik at hun ikke henger igjen. En 15-åring i Afghanistan snakker på flytende norsk med sin søster i Norge. Hun gråter. Han får ikke komme til Norge. De er «lykkejegere» og «ankerbarn, men de er også norske. Er det dette som er «hverdagsintegrering»? Isåfall angår det oss alle.

«I asyl- og flyktningpolitikken er det en bred enighet mellom de store og ansvarlige partiene i Norge» sier politisk redaktør i VG Hanne Skartveit. Hun medgir at «Sylvi Listhaug har en Frp-retorikk, men fører en konsensus-politkk som er streng, human og rettferdig.» Det er lite som tyder på at en regjering med Arbeiderpartiet hadde reagert veldig annerledes enn Frp/Høyre-regjeringen i møte med flyktningkrisen. Vi må ikke la oss lure av retorikken og partipolitisk aksjonisme. Hylekoret mot Sylvi Listhaug bør ta slutt og ansvaret bør plasseres der det hører hjemme. Det er ikke «Jern-Erna» eller Sylvi Listhaug som utviser flyktningbarna til en usikker skjebne. Det er oss alle sammen.

Teksten ble først publisert i Utrop.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på En sminket gris er fortsatt en gris

 1. Sitat: «begge medlemmer av en regjering som utviser norske ungdommer til krig og død. »

  Hvor mange norske ungdommer er blitt drept etter at de har blitt utvist fra landet?

 2. AvatarJan Johansen // 2017-02-26 kl 09:32 //

  Norske ungdommer? Unnskyld?!! Slik bevisst begrepsforvirring bare skaper mer rasisme og steile fronter mot etnisk fremmede norske statsborgere. Du behøver ikke spise gris for å bli norsk statsborger, men er du ekte nordmann står gris på menyen. Sånn er det bare med den saken.

  • AvatarVerden_er_gal. // 2017-02-27 kl 13:40 //

   Så vegetarianere er ikke ekte nordmenn?

   • AvatarJan Johansen // 2017-02-27 kl 13:54 //

    Nei.

    • AvatarVerden_er_gal. // 2017-02-27 kl 14:43 //

     Folk som avslutter med «sånn er det bare med den saken» etter en kontroversiell påstand gjør seg til latter.
     Man må spise gris for å være en ekte nordmann, altså. Du får håpe på at grisens intelligens smitter over på den som spiser den da ;-D

     • AvatarJan Johansen // 2017-02-27 kl 14:58 //

      Min påstand består for jeg taler selvfølgelig i generelle vendinger. Gris er et hovedhusdyr for alle ekte nordmenn og har i uminnelige tider stått på menyen. At enkelte provokatører liksom skal være morsomme og komme trekkende med nordmenn som er blitt vegetarianere er saken uvedkommen.

     • AvatarVerden_er_gal. // 2017-02-27 kl 15:54 //

      Vi kan vel konstatere at grisens intelligens ikke er smittsom via maten.
      Bemerker at jeg ikke er veggis og at jeg er innvandringskritisk. Tåpelige utsagn som ditt ødelegger imidlertid for saken.

     • AvatarJan Johansen // 2017-02-27 kl 17:20 //

      Nonsens. Imbesille matforbud pålagt oss, for ikke å snakke om importerte utdaterte middelalderske fordommer! -er viktige symbolsaker som må bekjempes. Forøvrig hyggelig å lese at du spiser svin og er innvandringskritisk.

     • AvatarVerden_er_gal. // 2017-02-27 kl 18:12 //

      Globalistene ler, og det med rette, av folk som mener at man ikke er ekte nordmann om man ikke spiser svin. Hvor skrev jeg at jeg spiser svin?

 3. AvatarVerden_er_gal. // 2017-02-27 kl 13:45 //

  Hvis jeg som etnisk nordmann flytter til f.eks. Kina og får kinesisk statsborgerskap etter noen år, har jeg da blitt kineser?
  Å kalle utlendinger for norske og nordmenn er et retorisk knep globalistene bruker når det passer dem, f.eks. i forbindelse med kriminalitet. «Norsk statsborger drepte/voldtok/ranet».

Kommentarfeltet er lukket.