Chiya Qadri sier han aldri har vært i Iran – nå vil norsk politi deportere ham dit

Chiya Qadri med det kurdiske flagget. Foto: Privat

Familien til Chiya Qadri har fått opphold i Norge som kvoteflyktninger fra FN. Selv må han forlate landet innen to uker for å ikke vise identitetspapirer han sier han aldri har hatt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Chiya Qadri har bodd i Norge siden 2008. I går kom politiet på døren til Qadri og moren med beskjed om at han må forlate Norge innen to uker. Hvis ikke vil han bli deportert til Iran.

— Torsdags morgen kompolitiet inn i huset og tok meg med til politistasjonen. Der fikk jeg et brev med beskjed om at jeg hadde to uker å å klage. Hvis ikke vil jeg bli deportert til Iran, sier han til Radikal Portal.

Chiyas far er Abubakir Qadri, en tidligere peshmerga, en type kurdisk geriljasoldat i motstandskampen mot Iran. På grunn av farens bakgrunn er Chiya født ved hovedkvarteret til den forbudte organisasjonen PDKI (Kurdistans Demokratiske Parti i Iran) som ligger i Nord-Irak. Chiya er også medlem av partiet. 

LES OGSÅ: Fortsatt streik på iransk sukkerfabrikk — den kriminelle ledelsen går fri

Han forteller til Radikal Portal at han aldri har vært i Iran og ikke har andre identitetspapirer enn de som har blitt utstedt av partiet. Etter at faren ble drept i kamper med Iran i 1994 søkte familien asyl i Irak, men uten å få svar på sin søknad. 

I 2002 flyttet familien til Tyrkia for å starte en ny prosess med søknad om  asyl og flyktningstatus, men også der uten hell. I 2008 forlot Chiya sin familie i Tyrkia og dro til Norge. Chiyas mor, søster og bror fikk i 2013 godkjent sin flyktningstatus av FN året for så å få asyl i Norge som kvoteflyktninger. 

I utkastelsesbrevet som Radikal Portal har sett mener politiet at Qadri «ikke samarbeider for å klargjøre sin identitet» og at han ikke har «fremskaffet originalt gyldig reisedokument».  

— Jeg har ingen iranske dokumenter og det er årsaken til avslaget fra norske myndigheter. Men hvordan er det mulig å få iranske ID-papirer når jeg aldri har vært i Iran? spør han oppgitt.

— Moren min bor i Norge og dette kan være en identitetsbekreftelse gjennom DNA-analyse. Norske myndigheter kan ta DNA-prøver av meg og min mor for å fastslå min identitet, eller de kan legge til grunn identitetspapirene til PDKI og UNHCR (FNs høykommisær for flyktninger, red. anm.). Det er det en eneste måten å gjøre det på, men norske myndigheter nekter, forteller Chiya til Radikal Portal.

Han mener at det vil være farlig for ham å bli sendt til Iran grunnet han og hans families tilknytning til PDKI.

Chiya Qadris sak har engasjert flere kurdere og asylaktivister i Norge som har tatt til orde for at tingretten skal behandle saken hans på nytt. 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned