Siden desember har fem barn dødd i USAs grensepolitis varetekt

Oppe til venstre er Jakelin Caal Maquín, i midten Felipe Gomez Alonzo og nede til venstre Mariee Juarez. Carlos Gregorio Hernández Vásquez til høyre ovre Juan de León Gutiérrez. Alle døde de under eller like etter å ha vært i varetekt hos amerikansk grensepoliti.

Donald Trumps kritikere knytter grensepolitiets behandling av latinos og dødsfallene opp mot presidentens hatretorikk.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

20. mai blei det bekrefta at 16 år gamle Carlos Gregorio Hernández Vásquez døde i varetekt etter å ha blitt arrestert nær grensa mellom Mexico og USA. Tenåringen blei sendt til en midlertidig oppholdsfasilitet. Der var han, ifølge DemocracyNow!, i en hel uke, over dobbelt så lenge som de tre dagene loven krever at barna sendes videre innen.

Carlos hadde flyktet fra Guatemala og ifølge amerikanske myndigheter rapportert seg syk og deretter fått influensamedisin, men ingen sykehusinnleggelse. Han blei derimot flyttet til en annen fasilitet for midlertidig opphold kvelden før han døde.

LES OGSÅ: Babyfengsler for innvandrere åpnet i USA — Trump anklages for barnemishandling

Seks døde barn
Under en uke før Carlos døde led en to år gammel gutt samme skjebne. Han hadde blitt arrestert sammen med familien sin i april og omkom 14. mai på sykehus etter at han hadde fått lungebetennelse og høy feber. To uker før det igjen døde 16 år gamle Juan de León Gutiérrez av en infeksjon i pannelappen.

Den første i denne bølgen av barnedødsfall av latinamerikanske flyktninger etter å ha blitt arrestert av amerikanske grensevakter var syvårige Jakelin Caal Maquín, som omkom av en bakterieinfeksjon. Ei uke etter det, på julaften, døde åtte år gamle Felipe Gomez Alonzo av en influensainfeksjon. Jakelin var det første barnet som hadde dødd under kontroll av de amerikanske grensemyndighetene på ti år.

I tillegg til disse fem har man dødsfall som 19 måneder gamle Mariee Juárez, som døde like etter hun og mora Yazmin hadde fått lov til å reise til bestemor i New Jersey, men vesle Mariee døde like etter at flyturen var over. De hadde vært under kontrollen til immigrasjons- og grensepolitiet (ICE) som lenge har fått kraftig kritikk for brutalitet både mot folk på flukt og fastboende i USA. Da Mariee blei syk fikk hun bare møte lege én gang, og ikke før flyturen. Yazmin går nå til sak mot ICE for at datterens død har blitt forårsaket av mangelfull behandling. ABCNews melder at Human Rights Watch har registrert 52 saker hvor folk har dødd på grunn av mangelfull helsehjelp mens de har vært arrestert av ICE. I Guatemala legges det nå press på myndighetene for å ha en ekstra obduksjon når avdøde flyktninger kommer tilbake til landet for å begraves.

LES OGSÅ: Økning av høyreekstrem terror siste tiår — rett til værs under Trump

Skylder på Trump
— Barn dør på grunn av hvordan Trump-administrasjonen behandler flyktninger og asylsøkere, sier Fernando Garcia fra Border Network for Human Rights til DemocracyNow!.

Han kaller situasjonen på grensa for en menneskerettighetskrise.

— Når de kommer ut av hieleraen, når jeg ser dem på busstasjonen like etter, så er de nesten alle syke, med alvorlig pustebesvær fordi de blir holdt i celler med air condition skrudd så høyt, og så får de ingen tepper, bare de av polyesterfilm, så de fryser bokstavelig talt i flere dager, forteller flyktningadvokat, Jennifer Harbury.

Hielera er spansk for fryseboks, som er det flyktningene kaller de kalde cellene.

Angrep mot journalister og menneskerettighetsforkjempere
Kritikere av Donald Trump mener den dårlige behandlinga av flyktninger har sitt opphav i hans retorikk. Han har ved gjentatte anledninger hevdet at USA er utsatt for en invasjon sørfra og starta valgkampen for å bli Republikanernes presidentkandidat med å kalle meksikanere for voldtektsforbrytere.

Fjorårets migrantkaravane fikk Trump til å erklære en «nasjonal krise». I den forbindelse gikk politi og grensevakter til målrettede angrep mot kritiske journalister og forkjempere for menneskerettigheter og innvandreres rettigheter, for å forhindre disse i å gjøre jobben sin.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned