43 prosent av amerikanere vil ha sosialisme

Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders.

Spørreundersøkelse viser at nesten halvparten av USAs befolkning vil ha sosialisme i eget land.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I en Gallup-undersøkelse gjennomført i april viser det seg at amerikaneres holdning til sosialisme er overraskende positiv. Hele 43 prosent av de spurte svarer positivt på spørsmålet «Ville en eller annen form for sosialisme være en god eller en dårlig ting for landet som helhet?».

Det er likevel et flertall, 51 prosent, som mener sosialisme vil være dårlig for USA, mens seks prosent ikke har gjort seg opp noen mening.

LES OGSÅ Albert Einsteins klassiker: Hvorfor sosialisme?

Gallup sammenligner undersøkelsen med en identisk gjort i 1942 da 25 prosent mente sosialismen var en bra ting, 40 prosent mente den var dårlig og hele 34 prosent ikke hadde noen formening om saken. I 1942 sto amerikanske fagforeninger veldig sterke og det var før den kalde krigens utbrudd og forfølgelsen av venstresida starta gjennom den såkalte mccarthyismen.

Undersøkelsen er godt nytt for Bernie Sanders som stiller som til valg for å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020, og de andre sjøltitulerte demokratiske sosialistene som Alexandria Ocasio-Cortez og Ilhan Omar.

Tidligere undersøkelser har de siste årene vist at et flertall av Demokrater og unge folk har et positivt syn på sosialismen, men et så høyt tall blant den samla befolkninga har man ikke sett tidligere.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned