Spania: studentstreik i Spania for å få mannsjåvinismen ut av klasserommet

Fra kvinnestreiken 8. mars i år, fra Zaragoza i Spania. Foto: Guadiramone

14. november har studentenes fagforening varslet generalstreik. De vil ha mannsjåvinismen ut av klasserommet og krever tiltak fra regjeringa.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

ESudentenes fagforening i Spania, Sindicato de Estudiantes (SE), varslet i dag generalstreik blant landets studenter. De vil ha en mannsjåvinisme (machismo) de mener gjennomsyrer det spanske samfunnet ut av klasserommet og krever at den nye venstreregjeringa tar tak.

LES OGSÅ: Kan få tre års fengsel for demo med «den aller helligste rebelske fitta»

Studentstreiken går i sporene til kvinnestreiken som blei gjennomført i Spania på kvinnedagen tidligere i år. I en uttalelse på sine hjemmesider sier SE at aksjonen ikke er mot sittende regjering, men et kall for at de ikke bare kan se en annen vei når slike problemer vedvarer. Organisasjonen mener den feministiske bevegelsen har vært svært viktig for å få kasta høyreregjeringa til Mariano Rajoy som satt i syv og et halvt år, fram til juni i år. Med seg på streiken har de også Libres y Combativas, en organisasjon som betegner seg som en revolusjonær og antikapitalistisk på venstresida.

I erklæringa legges det vekt på at trakasserende oppførsel får passere også ved universiteter og det pekes på dommen mot gjengen på fem menn som kalte seg selv La Manada (ulveflokken) som blei frikjent for gruppevoldtekt av en 18-årig kvinne, for heller å bli dømt for seksuelt misbruk og dermed langt mildere straffer, på tross av videobevis.

LES OGSÅ: De andres stillhet er ofrenes smerte — hvordan Franco hjemsøker Spania 40 år etter

Blant de konkrete kravene til de streikende er en inkluderende og obligatorisk seksualundervisning fra barneskolealder, hvor seksuell vold, vold i parforhold og mannssjåvinisme problematiseres. Statens bevilgninger til den katolske kirka kritiseres også da kirka regnes som den aller viktigste aktøren for å opprettholde landets strenge abortregler.

«Tøm klasserommene og fyll gatene!» avsluttes streikeoppfordringa.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned