Kan få tre års fengsel for demo med «den aller helligste rebelske fitta»

Fra prosesjonen til den aller helligste fitta. Skjermdump fra youtube.

Etter en demonstrasjon for en sparket bussjåfør og mot kvinne- og fagforeningundertrykking, er det tatt ut tiltale mot to fagforeningsledere i Spania for forbrytelse mot religiøse følelser.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det er Foreningen for kristne advokater som har anmeldt den anarkosyndikalistiske fagforeningen CGT for to demonstrasjoner de holdt i Sevilla i april og mai 2014. Ifølge anmeldelsen ble det «gjenskapt påskeprosesjoner, iscenesatt med en spøkefull tone» hvor «en vagina som var et par meter høy ble båret fram som jomfru (Maria)».

Sammen med «den aller helligste rebelske fitta» – el santísimo coño insumiso – ble det båret en kiste for arbeiderrettigheter.

CGTs. advokat, Luis de los Santos, sier at det slettes ikke er et lovbrudd, men at Foreningen for kristne advokater «forsøker gjennom straffeloven å kriminalisere fagforenings- og ytringsfriheten».

LES OGSÅ: Antidemonstrasjonslov vedtatt i Spania — En plan for å frata oss rettssikkerheten

Ledelsen på tiltalebenken
Generalsekretæren for CGT Sevilla, Miguel Sevillano, og sekretær for CGT Andalucía, Félix Cervera, er de to som må på tiltalebenken. I tillegg til «forbrytelser mot religiøse følelser» er de tiltalt for å «framprovosere diskriminering, hat og vold basert på religion eller tro». I anmeldelsen legges det vekt på at demonstrantene ropte «jomfru Maria ville også tatt abort», etter sigende mens de passerte kirker.

De los Santos mener anmeldelsen baserer seg på en forståelse av loven som kommer før den nåværende grunnloven ble skrevet, etter Franco-regimets fall.

Lignende demonstrasjoner har blitt gjennomført også i Madrid og Málaga. Også da har det fulgt anmeldelse, men uten at det har blitt tatt ut tiltale.

Demonstrasjonene ble holdt til støtte for en kvinnelig bussjåfør som hadde fått sparken, men også mot forskjellsbehandling av kvinner i arbeidslivet og patriarkalske strukturer i Spania generelt.

Ytringsfriheten under press i Spania
Dette kommer som det siste i en rekke av angrep mot ytringsfriheten i Spania. Nylig ble en låsesmed bøtelagt for følgende facebookoppdatering: «Hvordan kan det ha seg at man ringer til politiet i Pizarra fordi jeg har en parkeringsplass jeg betalte for med fulle rettigheter og ingen svarer meg? Jeg må vente uten at jeg kan forlate parkeringsplassen.» Han ble bøtelagt for å ha fornærmet politiet.

Boten kommer som en følge av den såkalte knebelloven – Ley mordaza – som ble satt ut i livet i sommer. Den forbyr fotografering og filming av politiet og kan medføre bøter på nærmere 300.000. Også fornærmelser av lovens lange arm er forbudt (som tilfellet med låsesmeden), spontandemonstrasjoner er ulovlig og demonstrasjoner foran senatet og kongressen kan gi bøter på nærmere seks millioner kroner.

Flere av lovovertredelsene kan ikke prøves for retten, men er helt og holdent opp til politioffiserer på stedet å avgjøre. Tidligere i sommer ble en svensk kvinne bøtelagt i Alicante for å ha gått med en t-skjorte med påtrykket a.c.a.b., som kan stå for all cops are bastards.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned