Tyver i dress ødelegger Spania innenfra

Foto: Ben Sutherland

Korrupsjonen gjennomsyrer dagens Spania. Ikke bare er det politiske systemet korrupt men også politiet og det juridiske systemet sliter med disse problemene.

Sonia Muñoz Llort
Om Sonia Muñoz Llort (16 artikler)
Sonia Muñoz Llort er spesialpedagog i spesialisthelsetjenesten og opptatt av menneskerettigheter og politikk.

Da jeg var liten tenkte jeg at tyver så ut som de i tegneseriene. De var lave, med et slibrig smil, maske rundt øynene og kledd i svart. De var lett gjenkjennelige og deres handlinger fikk konsekvenser. Historiene endte alltid opp med at tyvene ble satt i fengsel og ro og orden ble gjenopprettet.

Virkeligheten i dagens Spania er fog langt unna min barndomsfantasi. Virkeligheten er et diktatur utkledd som demokrati, med et folkeslag som er lei av løgn, korrupsjon, lysskye vennskap og tyveri. Om noen prøver å fremstille separatismen i Catalonia som Spanias største problem, tro om igjen.

LES OGSÅ: 100.000 tok til gatene i Madrid mot EUs og Spanias kuttpolitikk

Avslørende dokumentar
Den 17. januar ble dokumentaren «Ciutat morta» (Død by) vist på den katalanske TV-kanalen, Canal 33 (her er en full og usensurert versjon med engelske tekster).

Dokumentaren forteller om bakteppet for selvmordet til forfatteren Patricia Heras, som ikke orket tanken på å gå tilbake til fengsel og bli torturert, igjen, og for en ugjerning hun hadde ikke begått, ifølge seg selv og vitner.

Den 4. februar 2006 kastet noen en blomsterpotte på en politimann som hadde kommet til et teater hvor det var populært å holde høylydte fester. Politimannen havnet i koma, og det var vanskelig å finne den skyldige. Dokumentaren viser prosessen mot Patricia Heras, en prosess gjennomsyret av korrupsjon og tortur av Heras i politiets varetekt.

Dokumentaren bygger på videosnutter fra overvåkingskameraer, intervjuer med antropologer, journalister og en av de arresterte. Den viser at maktmisbruk og tortur ikke fikk noen konsekvenser for de ansvarlige i politiet, domstolen og i politikken. Underveis setter diktene til Heras ord på stemningen hos de mange i Spania som lider under krisen der.

En dråpe i et korrupt system
Dokumentaren er kontroversiell fordi den gir en liten pekepinn på hvor utbredt og gjennomsyret av korrupsjon det spanske politiske systemet er, godt hjulpet av det juridiske systemet og politiet.

Ved valget i 2011 kom Partido Popular til makten. Mange var lei av hykleriet og de tette båndene mellom partier, banker og industrien. Valget av dem skulle ende verre enn mange hadde forestilt seg. Korrupsjonen fortsatte i stor skala, med stadige nye avsløringer i spanske medier. Saker som Pitiusa, Alcorcón eller Bárcenas er noen eksempler. I tillegg kommer underslag fra flere medlemmer av kongehuset, kjent som «Caso Noós». Millioner av euro har blitt sendt til forskjellige skatteparadiser. Ved flere anledninger har det blitt påvist et stort misbruk av offentlige midler, som politikerne og deres vennekrets har brukt til egen fortjeneste. I 2010 eksploderte saken «Tarjetas B», som viste at hele 86 banktopper, med tidligere karriere i politikken, hadde forsynt seg av offentlige midler i en årrekke.

LES OGSÅ: Høyresida setter likestillinga tilbake i Spania

Folk har gått mann av huse for å demonstrere mot håndteringen av disse sakene og mot nye lover som innskrenker menneskerettighetene. Samtidig blir lovene skjerpet og rammer nettopp dem som protesterer.

Fengsler borgere som protesterer
De siste årene har politi og private vaktselskap fått lov til å fengsle borgere som bryter de nye lovene mot protester. Brutaliteten fra makthaverne har økt betraktelig for å begrense misnøyen med lovstridige utkastelser, ulovlig fengsling av demonstranter, kutt i helsevesenet, skole og utdanning og statlige økonomiske ytelser. Hver enkelt spanjol betaler nå prisen for grådige og korrupte politikere som har tatt seg til rette i flere tiår.

Det ble aldri en ren og ordentlig «transición» (overgang), som vi kaller perioden fra diktatoren Francisco Franco døde, til en ny regjering kom på plass. Det vi nå erfarer, nesten 35 år senere, er et korrupt system som tilsynelatende ble demokratisk, men hvor den politiske eliten misbruker makten som før.

Det mest bekymringfulle i dette økonomiske og politiske kaoset, er at det juridiske systemer virker å være til pynt. PP styrer med diktatorisk hånd, og siste nytt er nå at dommere som tør å åpne saker mot korrupte politikere og banktopper, blir ryddet av veien. Den 7. oktober i fjor ble Elpidio Silva, en dommer som turte å sende i fengsel Manuel Blesa, direktør av Caja Madrid og Bankia, selv fratatt jobben som dommer i 17,5 år og ilagt en bot på 10.800 euro, for urettmessig rettsbehandling.

Korrupsjonen fortsetter
Fortsatt er det slik at mange kan stjele og stikke sugerøret direkte inn i statskassa uten at dette får konsekvenser for dem det gjelder. Spanjoler ser det på TV og leser det i avisene, men tilsynelatende uten tegn til opprør. Derfor er dokumentaren «Ciutat morta» enestående. Den er et bevis på landets situasjon, om hvordan vanlige mennesker må betale for politikernes økonomiske interesser.

Det manglende opprøret er, ironisk nok, årsaken til at mange folkevalgte betrakter befolkningen som en flokk sauer, som ikke skjønner noen ting. Det kan godt hende at mange godtok situasjonen tidligere, fordi det var vanskelig å bevise noe før år 2000, men med internett og sosiale medier blir det meste av informasjon offentliggjort og presentert uavhengig av sensuren.

LES OGSÅ: Spanias kreative protestbølge

Folk stoler ikke på systemet
Dette er situasjonen forklart i svært grove trekk, men spørsmålet jeg ofte får er «Hvorfor gjør ikke spanjolene noe som helst?». Her finnes det ikke noe entydig svar. Mange bruker kreftene sine på å overleve i hverdagen. De fleste har tilpasset seg den økonomiske krisen, folk går fortsatt ut, men færre har råd til å være forbrukere. Flere generasjoner bor under samme tak for å få livet til å gå rundt.

Hva skjer ved valget i 2015? Dette er høyst uvisst da landet har få reelle muligheter til å fjerne korrupsjonen som gjennomsyrer den politiske hverdagen. Selv om det nye partiet «Podemos» har gode muligheter til å kunne skape endringer, er det uvisst hvor stort spillerom de vil kunne få. Når skandalene har kommet som perler på en snor i løpet av de siste årene, er det lite som tyder på at spanjoler flest stoler på systemet lenger.

I dag vil mange spanjoler ta til gatene i Barcelona for å kreve en ny åpning av saken «4F», og forhåpentligvis andre lignende saker. I dag skal det gjennom en stor gatedemonstrasjon, vises at katalanere og spanjoler har fått nok. Spørsmålet dokumentaren stiller er: hvem ser over skulderen til autoritetene? Det er et spørsmål mange spanjoler ønsker besvart.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Tyver i dress ødelegger Spania innenfra

  1. Jeg ønsker dem lykke til men har liten tro på at det blir slutt på korrupsjon. Men folket har makt og den må komme nedenfra og vokse oppover i systemet.

  2. AvatarSonia Muñoz Llort // 2015-02-04 kl 12:15 //

    Jeg er også litt skeptisk. Dette kommer helt fra slutten på diktaturen, men tydeligvis klarte de ikke å bryte helt med gamle vaner. Forhåpentligvis har spansjoler forstått nå at de har makt, det blir spennende å vite hvordan går demonstrasjonene senere i dag og om det blir konsekvenser ut av det.

  3. AvatarFrank Smith // 2015-04-16 kl 07:24 //

    Folk gjør lite før det berører dem direkte. Når begeret er fullt så vil nok noe skje. Desverre tar slikt flere år, og hvir makt eliten er kynisk og utspekulert nok, så kan de manipulere folket slik at de forhindrer opprør i flere år fremover.

Kommentarfeltet er lukket.