Et norsk feministisk parti dannes: Bildeserie

Bilde skjermdump Facebook-siden Feministisk initiativ- Bergen/Hordaland

Et nytt feministisk parti i Bergen stiller i kommunevalget 2015. Feminismen brenner i byen (bildeserie under).

Lyubava Malysheva
Om Lyubava Malysheva (2 artikler)
Lyubava Malysheva er fra Russland, men bor i Bergen. Har har forfattet boka "The city talks - activism in Bergen" og er fotograf i bladet "Kvinneaktivisten".

Kvinnefestivalen 2015 har hatt overfylte lokaler på mange av arrangementene, og vi er mange som kjenner at det er noe på gang, forteller Feministisk Initiativ i Bergen og Hordaland i en pressemelding. Nylig var auditoriet på Bergen Offentlige Bibliotek overfylt, da svenske Gudrun Schyman holdt sitt feministiske homeparty.

F! til Norge
— Tanken har streifet oss lenge; når kommer F! til Norge? Feminismen kommer ikke av seg selv. Det samme gjelder for dannelsen av et feministisk parti. Her gjelder det å initiere til handling; ikke vente på at ting skal skje!» sier en av initiativtakerne, Helene.

Det svenske politiske partiet Feministisk Initiativ ble etablert for 10 år siden, og fikk sitt gjennombrudd i valget i 2014. Dette skapte turbulens i det svenske politiske landskapet. Nå kommer F! til Norge og vil utfordre de etablerte partiene. Etter Schymans homeparty var det mange som ville være med å starte Feministisk Initiativ i Bergen og Hordaland. Mange av disse har aldri vært organisert i en feministisk organisasjon før, men alle deler et brennende engasjement for å ta feminismen et steg videre.

SE OGSÅ: Kvinnedagen i bilder

— Vi ønsker en inkluderende feminisme
En mindre gjeng gikk sammen for å starte arbeidet med å organiseringen.

— Vi har ikke et valgprogram enda, men vil ta utgangspunkt i en feminisme inspirert av handlingsprogrammet til Feministisk Initiativ i Sverige», sier Ellen Wickberg Månsson, en annen av initiativtagerne. — Vi ønsker at alle skal ha like mye makt til å forme samfunnet og sitt eget liv, uansett kjønn, kjønnsidentitet, alder, funksjonsdyktighet, seksualitet, tro, hudfarge, etnisitet eller statsborgerskap. Interseksjonell feminisme er en ideologi som ser alle disse formene for undertrykking samlet», mener hun. — Skal alle grupper ha lik makt må vi ha politisk, økonomisk og sosial rettferdighet, og vi må utrydde menns vold mot kvinner. Vi ønsker en inkluderende feminisme, sier Damien Magrou, pressekontakt for F! Bergen/Hordaland.

— Det gjøres mye godt feministisk arbeid i de etablerte partiene. Vi mener likevel at det trengs et eget parti som setter feminismen først. Som Miljøpartiet de Grønne har satt fokus på miljø, og på den måten gjort alle partiene bevisste på miljø, ønsker vi å få de andre partiene til å prioritere feminisme og likestilling høyere. Vi ønsker å skape et rom for feministene i de andre partiene, slik at vi sammen kan sette feminisme på dagsorden, sier Hilde Jacobsen.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug later som Frp har vært for feminisme hele veien. Det er løgn

Intens listesamling før valget
Den første prioriteten nå er å samle nok støtteunderskrifter til listeforslaget. Partier må levere listeforslag til både kommunestyrevalget og fylkestingsvalget innen 31. mars kl. 12, sammen med henholdsvis 300 og 500 underskrifter fra stemmeberettigede bosatte i kommunen/fylket. — Vi har nå to intensive og krevende uker foran oss for å kunne stille til valg. Vi trenger all hjelp vi kan få fra alle bergensere og hordalendinger, sier Silje-Mari P. Fluge. Det blir oppstartmøte mandag 23. mars kl. 18 i Rådhuskantinen, ifølge pressemeldingen.

Påmelding og info på Facebook Feministisk Initiativ Bergen-Hordaland eller per epost feministiskinitiativ.bergen@gmail.com.

— Jag är övertygad om att det behövs feministiska initiativ av olika slag i alla länder om vi ska nå jämställda samhällen, fria från alla former av diskriminering. Heja heja!, bejubler Gudrun Schyman, partileder i Feministisk Initiativ i Sverige.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Et norsk feministisk parti dannes: Bildeserie

 1. AvatarThomas Johansen // 2015-03-20 kl 11:54 //

  Ja-ja. Hvis dette blir en større satsing etter hvert, så ser vi nok ikke SV over sperregrensen igjen på en stund. Jeg synes likevel det er bedre å samle moderate velgere i forholdsvis moderate partier, enn å danne ekstreme grupperinger som sprer hat og konspirasjonsteorier. Derfor ser jeg grunn til bekymring, selv om den direkte politiske innflytelsen et norsk Fi kommer til å få tvilsomt vil bli det helt store.

  Til å begynne med må jeg spørre hva poenget med å fokusere spesifikt på menns vold mot kvinner er, når det er menn som er mest voldsutsatt. Når det gjelder partnervold, så er kvinner oftere voldelige mot menn enn det menn er med kvinner. Grov vold i parforhold går oftest fra menn til kvinner, og det samme gjelder drap, men mye tyder på at kvinner dreper flere menn dersom vi teller med menns selvmord som følge av kvinners vold og psykologisk terror mot menn.

  Det er ikke akkurat noe «patriarki» vi har å gjøre med her, men vi har definitivt å gjøre med en forestilling om et patriarkat, som i sin tur gjør menn blinde for mishandlingen partneren deres gjør mot dem, og all annen urett det begås mot menn i likestillingens navn. Den «inkluderende feminismen» har sine konsekvenser.

  • AvatarMindmatter // 2015-03-20 kl 16:34 //

   Den partipolitiske oppslutningen til FI kommer til å være minimal. Det er begrenset andel spinnville gærne kjerringer i et land. Og dermed begrenset mulig oppslutning.

   Men når det gjelder det forkvakla tankegodset som FI representerer, så har det inflytelse. Sikkert flere som husker hjernevask-serien til Eia. Det Lorentzen og de andre «raringene» driver med er å sette FI-ideologi ut i praksis.

   Forøvrig får man jo innspill om dette «hen»-kjønnet fra tid til annen. Det forteller at FI’s tankegods dessverre har fått inntog.

   • AvatarFredrik Weisethaunet // 2015-03-21 kl 14:15 //

    Jeg bruker «haun» og ikke «hen» av rent praktiske årsaker. Eksempelvis er det fint å bruke i anonymiseringssammenheng.

    Når det er sagt, er jeg svært lite begeistret for den svenske utgaven av feministisk initiativ, men tror neppe de vil få det samme fotfestet i Norge.

 2. AvatarWilliam Harris // 2015-03-23 kl 20:30 //

  Akkurat det Norge trenger. Mer feminisme i politikken. Jaja. Det er ihvertfall gøy å vinne debatter med dere, når dere en sjelden gang beveger dere utafor ekkokammerene deres.

 3. AvatarTjodalf Krengedal // 2015-03-25 kl 17:22 //

  Dere kvinner i Norge har det jo så UTROLIG vondt!

  Ta dere en tur gjennom midt-østen og Asia, der kvinner VIRKELIG har det vondt!

  Jævla grinekjerringer

 4. AvatarJan Runar Brunsvik // 2015-03-25 kl 17:55 //

  Dette nye partiet vil sannsynligvis stjele velgere fra SV som så forhåpentlig vil komme under sperregrensa og bli der. Da sitter vi igjen med to feministiske partier uten nevneverdig innflytelse, og det er bra.
  Jeg tror også at ett rendyrket F! i Norge om det serverer slike utspill som dets svenske søsterparti gjør iblant, vil medføre at vesentlig fler etterhvert får øynene opp for hvor skadelig ideologisk feminisme faktisk kan være for begge kjønn, om den omsettes i praktiske politiske «likestillingstiltak».

 5. Avatarerik resentvig // 2015-03-27 kl 09:04 //

  forstå ikke de debat regler , indlæg må ikke være diskriminerende , men fi politik og holdninger er jo isig selv extrement diskriminerende nedladende og hetsende med hvide hertosexuelle mænd , de hylder et manifest der hedder klippe kukken , , jegh mener klippe kukken( feminisme) , eller klippe kapitalisten komunisme el klippe jøden (nazisme) . det er 3 alen ud af et stykke
  hilsen erik

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Фемфест: лекция шведской феминистки Гудрун Шиман / 16.mars 2015 Homeparty med Gudrun Schyman | Бергенский заяц

Kommentarfeltet er lukket.