Et norsk feministisk parti dannes: Bildeserie

Bilde skjermdump Facebook-siden Feministisk initiativ- Bergen/Hordaland

Et nytt feministisk parti i Bergen stiller i kommunevalget 2015. Feminismen brenner i byen (bildeserie under).

Lyubava Malysheva
Om Lyubava Malysheva (2 artikler)
Lyubava Malysheva er fra Russland, men bor i Bergen. Har har forfattet boka "The city talks - activism in Bergen" og er fotograf i bladet "Kvinneaktivisten".

Kvinnefestivalen 2015 har hatt overfylte lokaler på mange av arrangementene, og vi er mange som kjenner at det er noe på gang, forteller Feministisk Initiativ i Bergen og Hordaland i en pressemelding. Nylig var auditoriet på Bergen Offentlige Bibliotek overfylt, da svenske Gudrun Schyman holdt sitt feministiske homeparty.

F! til Norge
— Tanken har streifet oss lenge; når kommer F! til Norge? Feminismen kommer ikke av seg selv. Det samme gjelder for dannelsen av et feministisk parti. Her gjelder det å initiere til handling; ikke vente på at ting skal skje!» sier en av initiativtakerne, Helene.

Det svenske politiske partiet Feministisk Initiativ ble etablert for 10 år siden, og fikk sitt gjennombrudd i valget i 2014. Dette skapte turbulens i det svenske politiske landskapet. Nå kommer F! til Norge og vil utfordre de etablerte partiene. Etter Schymans homeparty var det mange som ville være med å starte Feministisk Initiativ i Bergen og Hordaland. Mange av disse har aldri vært organisert i en feministisk organisasjon før, men alle deler et brennende engasjement for å ta feminismen et steg videre.

SE OGSÅ: Kvinnedagen i bilder

— Vi ønsker en inkluderende feminisme
En mindre gjeng gikk sammen for å starte arbeidet med å organiseringen.

— Vi har ikke et valgprogram enda, men vil ta utgangspunkt i en feminisme inspirert av handlingsprogrammet til Feministisk Initiativ i Sverige», sier Ellen Wickberg Månsson, en annen av initiativtagerne. — Vi ønsker at alle skal ha like mye makt til å forme samfunnet og sitt eget liv, uansett kjønn, kjønnsidentitet, alder, funksjonsdyktighet, seksualitet, tro, hudfarge, etnisitet eller statsborgerskap. Interseksjonell feminisme er en ideologi som ser alle disse formene for undertrykking samlet», mener hun. — Skal alle grupper ha lik makt må vi ha politisk, økonomisk og sosial rettferdighet, og vi må utrydde menns vold mot kvinner. Vi ønsker en inkluderende feminisme, sier Damien Magrou, pressekontakt for F! Bergen/Hordaland.

— Det gjøres mye godt feministisk arbeid i de etablerte partiene. Vi mener likevel at det trengs et eget parti som setter feminismen først. Som Miljøpartiet de Grønne har satt fokus på miljø, og på den måten gjort alle partiene bevisste på miljø, ønsker vi å få de andre partiene til å prioritere feminisme og likestilling høyere. Vi ønsker å skape et rom for feministene i de andre partiene, slik at vi sammen kan sette feminisme på dagsorden, sier Hilde Jacobsen.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug later som Frp har vært for feminisme hele veien. Det er løgn

Intens listesamling før valget
Den første prioriteten nå er å samle nok støtteunderskrifter til listeforslaget. Partier må levere listeforslag til både kommunestyrevalget og fylkestingsvalget innen 31. mars kl. 12, sammen med henholdsvis 300 og 500 underskrifter fra stemmeberettigede bosatte i kommunen/fylket. — Vi har nå to intensive og krevende uker foran oss for å kunne stille til valg. Vi trenger all hjelp vi kan få fra alle bergensere og hordalendinger, sier Silje-Mari P. Fluge. Det blir oppstartmøte mandag 23. mars kl. 18 i Rådhuskantinen, ifølge pressemeldingen.

Påmelding og info på Facebook Feministisk Initiativ Bergen-Hordaland eller per epost [email protected]

— Jag är övertygad om att det behövs feministiska initiativ av olika slag i alla länder om vi ska nå jämställda samhällen, fria från alla former av diskriminering. Heja heja!, bejubler Gudrun Schyman, partileder i Feministisk Initiativ i Sverige.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.