Elleve døde etter at Saudi-Arabia bombet nok et bryllupsfølge i Jemen

Bygg i ruiner etter saudiarabisk bomberaid i Jemens hovedstad Saana. Foto: Ibrahem Qasim

Minst elleve mennesker skal være drept i etter at fly tilhørende Saudi-Arabia har bombet et bryllupsfølge nord i Jemen. Dødstallene stiger og den humanitære katastrofen intensiveres i landet.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Den jemenittiske frilansjournalisten Ahmad Algohbary meldte i går at et bombeangrep begått av saudiarabiske fly rammet et bryllup i provinsen Saada, nord i Jemen. Elleve mennesker skal være omkommet, deriblant barn. Det statlige jemenittiske nyhetsbyrået Saba melder i dag at 22 mennesker er omkommet ifølge lokale kilder. Saba melder at angrepene mot provinsen har fortsatt i dag med 18 angrep totalt. Nyhetsbyrået er delt i to etter krigens utbrudd i 2015 hvor og det er delen som er sympatisk innstilt til de såkalte houthiene i Nord-Jemen som står bak disse meldingene. Nyhetsbyråer som ikke er tilknytta noen parter i krigen bekrefter imidlertid bryllupsbombinga.

Krig sia 2015
Sammen med De forente arabiske emirater har Saudi-Arabia drevet en massiv bombekrig mot Jemen siden mars 2015. Den saudistøttede presidenten Abdrabbuh Mansour Hadi (2012-), den ikke-valgte etterfølgeren til Ali Abdulah Saleh, fikk et væpna opprør retta mot seg og sitt styre i 2014. Etter at houthiene tok over hovedstaden, Saana, mot slutten av 2014 flykta Hadi først til havnebyen Aden, lengre sør i landet, og så til Saudi-Arabia i mars 2015, som sia den gang har vært i åpen krig mot houthiene.

Iran, som støtter houthiene, har beskyldt Saudi-Arabia for å hevne militære tap på sivilbefokninga i de opprørskontrollerte delene av landet.

Menneskerettighets- og humanitære organisasjoner melder om grove menneskerettighetsbrudd, koleraepidemi, mangelsykdommer og alvorlig matmangel som følge av krigen og har bedt de to utenlandske maktene opphøre sine inngripener. I mai meldte FN at 8,4 millioner av landets 28 millioner innbyggere er under risiko for hungersnød, og at tallet kan stige til 18,4 før året er omme hvis ikke utviklinga snur. Den viktigste grunnen er blokaden av og seinere krigføring mot havnebyen Hodeidah hvor 90 prosent av matimporten normalt sett kommer inn.

Jemen har i lang tid vært prega av uro og gått gjennom flere perioder med borgerkrig helst sia 1960-tallet opp til i dag. Også mellom borgerkrigsperiodene har landet vært prega av uro, separatistiske bevegelser og islamistisk milits.

Det er ikke første gang bryllupsgjester har blitt ofre for saudisk bombelast. Minst 23 blei drept i et lignende angrep i april i år. I 2015 blei 131 mennesker drept etter at en saudisk missil slo ned i en bryllupsfest. Uka etter bomba de nok et bryllup, denne gangen med 15 omkomne. Såvidt Radikal Portal kan finne var det ingen bryllupsbombinger i 2016, men til gjengjeld blei en begravelse bombet og et tresifret antall mennesker myrdet. I 2017 igjen blei et bryllup rammet av luftangrep som drepte minst ti personer.

Støtte fra USA og Norge
USA har støtta krigføringa til Saudi-Arabia og Emiratene helt fra starten og trappet opp etter at Donald Trump blei president. Hans første utenlandsbesøk var til Saudi-Arabia hvor våpenhandel var det store temaet. Sia den gang har besøket blitt gjengjeldt og store våpenavtaler blitt signert. Det saudiske militæret har vært stadig mer aktive i Midtøsten det siste tiåret blant annet ved innblanding i Syria og militær undertrykking av protester i Bahrain i 2011. Ifølge Stockholm International Peace Research Institute er Saudi-Arabia verdens største våpenimportør. I tillegg til våpensalg fyller USA drivstoff på saudiske angrepsfly og driver etterretning for bombemål i landet. Selv har USA drevet dronebombing i Jemen sia 2002.

Også Norge har nære bånd til det saudiske regimet. Tidligere utenriksminister Børge Brende (H) var to ganger på offisielt besøk i det islamistiske diktaturet, og tidligere oljeminister Tord Lien (FrP) var der én gang.

Norge eksporterer ikke våpen til Saudi-Arabia, men annet militært utstyr. Norge har eksportert våpen til Emiratene, men valgte en midlertidig stans på nyåret. De ville ikke slutte seg til SV og KrFs forslag om å sette en strek for alt våpensalg til krigførende parter i Jemen. Norske rakettdeler har via produsenter i andre land funnet veien til saudiske fly i bruk til angrep mot Jemen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned