Velferdsprofitør og skattesnyter mener fattige har dårligere gener enn rike

Velferdsprofitør, skattesnyter og tidligere svensk NHO-sjef, Leif Östling. Foto: Volgler

Tidligere leder i svensk NHO, mangemillionær, velferdsprofitør og skattesnyter Leif Östling mener det er greit at fattige har det verre enn rike; de har jo dårligere gener.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Bare et år etter at Leif Östling i 2017 måtte gå av som leder i Svenskt Näringsliv, NHOs søsterorganisasjon i Sverige, er han igjen i hardt vær. Den gangen viste giga-avsløringen Panama Papers at Östling hadde gjemt unna en formue i skatteparadiser for å lure seg unna skatt i Sverige.

LES OGSÅ: Svenske milliardærer vil ha Sverigedemokraterna i regjering

Greit å snyte på skatten
At en person med overflod av penger vil snike seg unna skatt ikke vinner så mye sympati hos Medelsvensson er forutsigbart nok. Östlings kommentar til udåden hjalp ham neppe til å gjenvinne respekt i Sverige.

— Hva faen får jeg for pengene?

Expressens journalist fulgte opp med å spørre om han ikke følte at han fikk noe for (skatte)pengene.

— Ikke mye, svarte Östling.

Mange ville nok påstå at det var nettopp det skattefinansierte samfunnet han bor i og tar del i som hadde gitt ham mulighetene til å bygge opp en svær formue, men det virker heller som Östling synes svensker bør vise ham takknemlighet.

— Jeg mener jeg har gjort opp for meg i Sverige. Mer enn de aller fleste andre, sier han for å rettferdiggjøre skattesnyteriet. Fordi han på grunn av sin høye lønn og formue har betalt en større sum, men en lavere andel, i skatt mener han at folk bør synes lureriet er like greit som han sjøl.

Det ser ikke ut til at den tidligere aksjespekulanten har lært at det ikke er like populært utafor hans egen omgangskrets å ukamuflert argumentere for privilegier til en overklasse som allerede sitter godt i det. Enda dårligere likt er det kanskje å hevde at de med mindre penger enn ham sjøl er det fordi genene deres ikke strekker til i konkurranse med en overklasse som han virker å betrakte som overlegen fra fødselen av.

LES OGSÅ: NHO vil bekjempe skatteparadiser ved å gjøre Norge om til et

Skylder fattigdom på genetikk
Etter skattesnyterskandalen måtte Östling trekke seg som leder fra Svenskt Näringsliv, men brukte ikke lang tid før han gikk over i ny bransje. Nå har han starta opp som velferdsprofitør og skal selge plass på sitt private gamlehjem til 15.644 svenske kroner i måneden. På spørsmål om det ikke er en smule urettferdig at noen skal kunne nyte av en slik luksus som han tilbyr i alderdommen, mens andre må ta til takke med en stadig mer utskjelt svensk eldrehjemstjeneste, peker han på genmaterialet og hevder at han bare realiserer de forskjeller naturen har gitt til mennesker.

— Jeg bruker å si at naturen ikke er lik heller. Vi har ulike genetiske forutsetninger og det har naturen utrustet oss med.

Han fortsetter ved å peke på Darwins teorier som forsøker å forklare hvorfor noen arter og enkelte variasjoner av arter dør ut, mens andre overlever.

— Så hele det begrepet er et teoretisk begrep — det er imot Darwins teorier. Det er ikke bare et sosialt spørsmål. Det ligger nedarvet i vår biologi.

LES OGSÅ: Rikinger gir penger til rasisme fordi rikinger tjener på rasisme

Brukt for å legitimere nazisme og kolonialisme
Sosialdarwinisme er begrepet for de som forsøker å omsette Darwins teorier om evolusjonen og dyreriket over på mennesker, og mer spesifikt søker å rettferdiggjøre menneskelig lidelse og privilegier til enkelte grupper ved bruk av Darwin. Ifølge Store Norske Leksikon har sosialdarwinismen blitt brukt til å rettferdiggjøre kolonialismens grusomheter, for å forhindre såkalt raseblanding, for å sette raserenhetsteorier ut i live (eugenikk), og seinere blei den også brukt som et kvasivitenskapelig belegg for å legitimere nazismens herjinger.

Etter andre verdenskrig mista sosialdarwinismen både legitimitet som teori, men også popularitet. Kanskje er den i ferd med å vinne fram igjen blant de rikeste og mest priviligerte samfunnslag i takt med økende ulikhet og at rasistiske bevegelser på ny er mer populære.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Velferdsprofitør og skattesnyter mener fattige har dårligere gener enn rike

 1. AvatarJohn Atle Vestvik // 2018-09-25 kl 22:26 //

  Etter Estonia forliset i Østersjøen, 1994, ble det undersøkt hvem som hadde størst sjanse til å overleve slike katastrofer. Svaret var de som klatret over og trampet ned barn og alle andre for å redde seg selv. Altså personer med tanke for kun seg selv. Psykopater og narsissister faller naturlig inn under den beskrivelsen. Og er kanskje de eneste som vil fremheve en slik personlighetsskade som noe positivt.

  • Beste måten å overleve på er å sjekke værvarsler og å forstå meteorologi godt nok og å holde seg på landjorda når været blir en trussel.

   • AvatarGentle_Giant // 2018-09-30 kl 22:48 //

    Du er altså dummere enn at du forstår poenget til John Atle Vestvik?

 2. AvatarKetil Anthun // 2018-09-26 kl 07:57 //

  Og så kan man jo håpe at denne fyren er den eneste søkkrikingen som tenker sånn… Eller kanskje ikke.

  • Det hjelper ikke noe å håpe noe.
   Bare handling og samhandling og kunnskaper og kompetanse hjelper.

   Hva er det for slags moped elle motorsykkel på bildet?

 3. AvatarKnut Konsulent // 2018-09-26 kl 08:03 //

  Fattigdom arver fattigdom, men det har vel ikke så mye med gener å gjøre…?

 4. Mangel på solidaritet og mangel på samhold er i hovedsak et resultat av mangel på kunnskaper og mangel på samfunnsforståelse.
  I gruppen eller gruppen av fattige og folk med lav inntekt vil det alltid bli folk som har lav IQ og lite kunnskaper og lite utdannelse slik det er i Norden nå.
  Kunnskapen om samfunnet og viten om hvordan folk kan organisere seg i for eksempel fagforeninger eller foreninger for pensjonister eller uføre finnes og er tilgjengelig.
  Det er ikke gener og nedarvede egenskaper som bestemmer om folk gidder å organisere seg med krav og med solidarisk samhandling.
  På det området er kunnskaper avgjørende.
  Og fordumming med såpeserier på TV og fordummende underholdningsindustri og pc-spill og hyklerisk lek på sosiale medier og hjernevasking til falskhet og smisk der tar mye tid fra mange og svekker kunnskapen om samfunnet og avsporer.
  Så kommer fordummende og sløvende narkorus og flukten inn i sløvende narko-rus.
  Det er veldig mange andre faktorer enn nedarvede egenskaper eller arvet IQ som slår ut.
  Reklameindustrien som maktfaktor slår ut med alle avsporingene og alle forstyrrelsene.
  Underholdningsindustrien bygger sløvhet og dumhet systematisk med hjernevask år etter år.
  Mye av fattigdommen og dumheten styres fram og presses fram av fåtallige makteliter.
  Det er mange utveier og mange løsninger for nesten alle som gidder å delta i fagforeninger eller i organisasjoner for de trygdede eller for alderspensjonister og kjempe sammen for krav og forbedringer.
  Likevel er det slik at lav IQ og rusproblemer hos flertallet i noen familier er påfallende.
  Gener er en del av problemet, men likevel slik at det er mange løsninger også for folk med diverse familiesvakheter.

Kommentarfeltet er lukket.