Svenske milliardærer vil ha Sverigedemokraterne i regjering

Milliardærene Antonia Ax:son Johnson og Dan Olofsson vil ha Sverigedemokraterna i regjering. Foto: WDM Prize Giving Kur og News Öresund

Med 50 milliarder i formue vil Sveriges rikeste kvinne ha det rasistiske Sverigedemokraterna i regjering. Hun får følge av flere andre rikinger som mener partiet i regjening vil være det beste for deres interesser.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Arvingen og Sveriges rikeste kvinne Antonia Ax:son Johnson vil at høyresida i svensk politikk skal ta ytre høyre inn i varmen og inn i et regjeringssamarbeid. Johnson er god for over 50 milliarder kroner og ifølge tabloidavisa Expressen en av de framste kritikerne av Sverigedemokraterna i det svenske næringslivet. Kritikken varte imidlertid ikke lengre enn til at hun nå ser at høyresida muligens blir utafor regjeringsmakt i Sverige.

— Hvis man ser på den praktiske politikken, på det som er viktig for næringslivet, eierpolitken, skattene og økonomien, så ser jeg ikke at Sverigedemokraterna trenger å være et stort problem for Alliansen, sier hun til næringslivsavisa Dagens Industri.

LES OGSÅ: Grunnlegger av Sverigedemokraterna deltok i jødeutryddelsen

Best for høyrepolitikken
Jonhson sier hun er en «liberal humanist», men mener at høyrekoalisjonen Alliansen burde søke støtte hos Sverigedemokraterna for på den måten å «gjennomføre reformer som er bra for Sverige». Hun mener en koalisjon med Sverigedemokraterna er best for å gjennomføre den høyrepolitikken — blant annet fortsatt profittmuligheter i velferden og skattelette til de rikeste — de gikk til valg på.

Sverigedemokraterna (SD) har av mange feilaktig blitt plassert på sentrum-venstre når det kommer til sosial- og økonomisk politikk. Partiet har imidlertid banet vei for velferdsprofittører på lokalt plan og tatt til orde for det nasjonalt også, sjøl om de også har kommet med vage antydninger om det motsatte. De har gått inn for nedlegging av lokalsykehus og seinere spredd løgner om at de ville bevare det. De har også forlatt sin NATO-kritikk for å bli mer spiselige for den øvrige høyresida.

En kaskade av SD-politikere blei avslørt som nazister i forbindelse med dette valget og sjøl i toppen av partiet har hyllet nazilege og torturist Josef Mengele og hevdet at «jøder er roten til alt ondt», men uten å bli kasta ut. Toppolitikere har også hevdet at samer og jøder aldri kan bli helt svenske og under valgkampen hevdet en lokalpolitiker at det ikke var noen krig i Syria, det var bare propaganda for at folk skulle late som de var flyktninger og komme til Europa.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna — historien om et rasistparti

Milliardærer for ytre høyre
Johnson er ikke ensom blant rikingene om å ønske det rasistiske partiet velkommen inn i regjering. En annen arving, Johan Andersson som nå driver familieselskapet Mellby Gård med en omsetning på over seks milliarder i fjor. Han sier «berøringsskrekken må forsvinne». Dan Olofsson, god for fire milliarder kroner og glad i å dra på jakt på eksotiske dyr i Afrika, mener det ville vært «tragisk» om høyresida roter bort muligheten.

En av Sverigedemokraternas grunnleggere deltok selv i jødeutryddelsen under andre verdenskrig og utspill fra deres politikere som at det finnes en skala hvor man er 100 prosent menneske i den ene enden og 100 prosent «muhammedaner» i den andre, har blitt dagligdags i svenske politikk med SDs tilstedeværelse.

Flere av høyresidas øvrige partier gikk til valg på ikke å la SD komme til makt. Nå legges det press på dem fra landets rikeste og kommentariatet på høyresidas.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned