Pappa, jeg dater en utlending

Illustrasjonsfoto: Elena

Jeg dater en mann som snakker et annet språk, som er født og bor i et annet land.

Loni Bjerkholt-Pedersen
About Loni Bjerkholt-Pedersen (31 Articles)
Loni Bjerkholt-Pedersen er bosatt i Larvik. Hun har en bachelorgrad i idrettsvitenskap og er på fritiden skribent og blogger.

Jeg vokste opp i to hjem med en relativt svak gudstro, men med en sterk fremmedfrykt og homofobi. Pappa sa til meg en gang: «Bare ikke kom hjem med en utlending!» For tanken på at en som ikke er norsk skulle være sammen med dattera hans, og ikke minst at en utlending skulle forsøke å få innpass i Pedersen-slekta, var en reell frykt hos faren min. Jeg tror ikke det hadde noe med fasade å gjøre, jeg tror virkelig at han var, og er, redd for mennesker som er for ulike ham selv.

•  LES OGSÅ hvordan hverdagen som lesbisk kan fortone seg i en småby:  Min skeive hverdag er rett for meg, om hverdagen som lesbisk i en småby

Var skeptisk og på alerten
Jeg tror at min oppvekst var en typisk oppvekst i en liten by. Jeg lærte meg å være skeptisk og på alerten, snarere enn å være åpen og mottakelig. Både mamma og pappa hadde sterke meninger om andre mennesker, og sterke formeninger om hvordan kvinner og menn skulle kle seg og te seg.

Det er først når jeg har landet i det venstrepolitiske redet at jeg virkelig ser min egen oppvekst klart og tydelig. Jeg stemte selv Høyre og Frp før jeg møtte dyrevernaktivister, studerte sosiologi, før jeg opplevde urettferdighet på kroppen, og før jeg møtte utledninger som snakket godt norsk, hadde mange års utdanning og som var like som meg. Jeg fløy rett og slett ut av småbyredet og innså at verden heldigvis ikke er så skummel, fiendtlig og liten som jeg trodde.

•  LES OGSÅ hvordan klassesamfunnet kan øke problemet med rasisme: Økt fremmedhat, resultat av et klassedelt samfunn

Blir oppgitt over meg
Jeg vet ikke om jeg er en skuffelse for mamma og pappa. Men jeg vet at familien min ofte blir oppgitt over meg. Oppgitt over at jeg stemmer SV. Oppgitt over at jeg driver en feministisk blogg. Søstera mi synes jeg mener for mye. Broren min synes jeg mener for sterkt. Skuffelsen og oppgittheten deres vil forsterkes ytterligere nå som jeg dater en vaskeekte utledning. Jeg dater en mann som snakker et annet språk, som er født og bor i et annet land. Jeg har involvert meg med en mann som ikke er norsk, som er av en nasjonalitet som kritiseres for å ta jobbene til nordmenn og som kritiseres for å sjarmere de norske damene i senk.

 •  LES OGSÅ om hvordan man kan takle hatfulle budskap på internett: Jeg vil ikke snakke om hat, om kjærlighet opp mot internettets hatefulle riddere

Ligger med en som er annerledes
For kanskje verre enn alle andre; verre enn min venninne Saranda fra Kosovo, verre enn min venninne Melinda fra Botswana, verre enn de såkalte «homsevennene» mine, og verre enn de radikale kunsterbekjentskapene mine, er det faktum at jeg ligger med en som er annerledes, en utlending, en svenske.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 Comments on Pappa, jeg dater en utlending

 1. Svein-Mellomnavn Takle // at //

  Kanonbra skrevet. Og det er så ubeskrivelig fantastisk å se hvordan mennesker med dine forutsetninger ender opp med totalt det motsatte menneskesynet enn det man gjerne hadde forventet.
  Du viser med din historie at det fremdeles er verd å tro på mennesker, for forandring KAN faktisk skje.

 2. lovåundre // at //

  Forvirrende.
  Du dater en svenske,… og så er det bilde av en afrikaner.
  Er det en svenske eller en utlending du dater?

  • En utlending er alle som kommer fra det store skremmende “utlandet” og truer vår “norskhet”, mao en som kommer fra et annet land enn Norge? Men du synes kanskje teksten er lettere å svelge hvis jeg dater en hvit svenske og ikke en neger?

   • lovåundre // at //

    Har aldri hittil tenkt på svensker som “utlendinger fra det store skremmende utlandet som truer vår norskhet”, men må kanskje revurdere den tankegangen etterhvert.
    Har ikke tenkt på svensker som utlendinger engang, men våre brødre.
    En svensk neger,…ja ja.
    Ønsker deg bare god lykke videre, og har på ingen måte sagt at teksten er lettere å svelge om han var etnisk hvit.

  • WibekeBergheim // at //

   Ikke vet jeg hvem det er bilde av, men mannen på bildet kan vel være svensk, selv om han mer pigment enn svensker flest 😉

   • lovåundre // at //

    Ja, det har du helt rett i,…altså en utlending, som det står i overskriften.

 3. AndreasIversen // at //

  Vet ikke om du helt forstod hva din far mente med “utlending”.. Tror det er innlysende for de aller, aller fleste mennesker at “rasister”, som du åpenbart stempler din far som her, ikke regner svensker som “utlendinger”.

Comments are closed.