Gresk minister: Rasister og nasjonalister vil tjene på det om Syriza blir veltet

Foto: SkriptaTV

Finansminister Yanis Varoufakis advarer EU-kommisjonen og de andre eurolandene: om dere saboterer for progressive regjeringer får dere noe mye verre tilbake.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis kom i går med en klar advarsel da han ble intervjuet av det politisk-satiriske magasinet Charlie Hebdo.

— Det er det jeg forteller mine motparter: Hvis du tror det er i din interesse å skyte ned progressive regjeringer som vår bare noen dager etter vi bli valgt, da bør du frykte det verste.

LES OGSÅ: Land går ikke konkurs, heller ikke Hellas

Marxister i regjering
Koalisjonen av det radikal venstre, bedre kjent under sitt akronym Syriza, vant det greske valget 25. januar i år og dannet regjering med det høyrepopulistiske Uavhengige Grekere. Venstrepartiet vant 149 av 300 seter i parlamentet og det er første gang etter andre verdenskrig at et parti fra ytre venstre dominerer en regjering i et større land i Vest-Europa.

Hellas er et av de landene i verden som er hardest rammet av finanskrisa og Syriza vant valget på å gå mot kuttpolitikken som har blitt påtvunget fra EU og ført i etterkant av krisa. Det har ledet til at den greske regjeringen har fått mange fiender i EU. Knallharde forhandlinger har blitt ført om forlengelse av lån som er nødvendige for at Hellas skal kunne betale avdrag og holde seg i eurosonen.

I forbindelse med utmeislingen av en ny gresk økonomisk politikk og forhandlingene, hvor begge parter synes å balansere på en knivsegg, har søkelyset blitt satt på Yanis Varoufakis. Han mener det handler om langt mer enn Syriza og euroen.

LES OGSÅ: Syriza-ledet Hellas vil legge ned veto mot TTIP

Rasister og de som lever av hat
Når demokratisk valgte regjeringer får strupet sin lufttilggang blir velgerne kastet inn i fortvilelse og «da profitterer bare fanatikere, rasister og alle de som lever av angst og hat», sier Varoufakis.

Det greske nazistpartiet Gyllent Daggry ble det tredje største partiet med 6,3 % av stemmene og 17 representanter i det hellenske parlamentet. Det er ned både fra forrige parlamentsvalg og forrige EU-parlamentsvalg, men økningen for partiet har kommet i kjølvannet av krisa. Deler av ledelsen til partiet sitter fengslet etter flere nazistiske drap. Flere andre land i Europa har også sett partier og bevegelser på ytre høyre fløy tilta i styrke de siste årene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Gresk minister: Rasister og nasjonalister vil tjene på det om Syriza blir veltet

  1. Avatardigi_owl // 2015-02-26 kl 15:59 //

    Som Charlie Stross blogget nylig, Kapitalisme fungerer muligens best uten demokrati:

    http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2015/02/a-different-cluetrain.html

    Med andre ord, at ytre høyre tar over kan godt være ønskedrøm for pengemakta…

Kommentarfeltet er lukket.