Protester i Iran mot økonomisk stagnasjon

Protester mot inflasjon og fallende valutakurs i Iran.

En fallende valutakurs og stigende priser gjør at iranere har tatt til gata for å protestere mot regjeringa.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

For hver dag som går blir pengene i folks lommer mindre verdt, mens prisene på varer stadig blir høyere.

Søndag 24 juni 2018 fant det sted protester i Irans hovedstad Teheran, denne gangen grunnet den raskt stigende prisen på dollar, enkelte varer, mat, klær, mobiltelefoner og andre elektrovarer.

På videoer og bilder som er lagt ut på sosiale nettverk kan man se at en rekke gateselgerei Charsou og butikkeiere på Aladdin-markedet i Teheran stengte sine butikker i protest mot de at den iranske tomanen mister verdi. Butikkeiere kom ut fra sine arbeidsplasser med slagordet «vi er alle sammen, og vi stenger både Charsou og Aladdin».  De samlet seg på gater og fortsatte sine protester, og antallet demonstranter økte under demonstrasjonene, ifølge BBC.

LES OGSÅ: Østkurdiske arbeidere i streik mot det iranske regimet

Prisen på dollaren i det uformelle markeder har økt til 8700 toman, rapporterte ISNAs nyhetsbyrå.
Den synkende og dårlige økonomiske situasjonen, den stigende prisen på dollar, samt reduksjonen av levekårene til Iranere, var årsaken til at en stor andel av befolkningen trakk til hovedgatene og gatene i Sør-Teheran sist mandag.

Demonstratner stopper trafikken ved å brenne gjenstander i et veikryss.

På mandag var det først markedet for tekstiler og andre store butikker i Teheran som stengte sine forretninger, og nektet å åpne igjen. Etter hvert tilsluttet flere små butikker seg protesten.

Ifølge både kurdiske og persiske nyhetsbyråer har disse protestene utvidet seg til flere andre iranske byer i tillegg til de østkurdiske stedene Kermanshah, Shahriar, Karaj, Qeshm, Bandar Abbas og Mashhad. Det har tidligere i år vært protester og streikeaksjoner i Øst-Kurdistan mot restriksjoner på grensehandelen mot Irak. Nå ser det ut til at handelen blir regulert ytterligere. The Guardian melder at det blir importforbud for 1.300 varer.

Flere grupper av markedsselgere oppfordrer andre markedsselgere til å lukke sine butikker og fortsette å streike sammen.

Ifølge rapporter fra Radiofarda var slagordene rettet mot det iranske regimet, og noen folk ropte «Død over diktatoren», «Hvil i fred Reza Sjah», «Forlat Syria og tenk på oss», «Død over presteskapet» og «Død over den snylteren av et råskinn» mens styrkene fra den islamske revolusjonsgarden brukte tåregass mot demonstranter. Protester og demonstrasjoner fant sted foran Den islamske rådgivende forsamling.

Fars News Agency skrev på tirsdag at på tross av at på tross av om å åpne åpne butikkene igjen på tirsdag, holdt likevel en stor del av markedene i Teheran stengt.
Byene Teheran, Isfahan, Arak og Kermanshah og Shiraz så protester i går.

Styrker fra den Islamske republikken Iran angrep demonstranter i Teheran, og i området Baharestan og Lalehzar var angrepene så alvorlig og minst to demonstranter ble skadeskutt, melder BBC. Abbas Jafari-Dolatabadi bekreftet i dag den 26.6.2018 at flere demonstranter har blitt arrestert.  Demonstranter tente på søppeldunker i gatene i Teheran og de roper «æreløs, æreløs og død over diktatoren».

I dag har protestene dødd ut i Teheran ifølge CNN, og det er et stort politioppbud i den historisk Bazar e Bozorg. Økonomiske sanksjoner fra USA og allierte er sterkt bidragende til landets økonomiske problemer.

Sadegh Larijani, lederen av de iranske domstolene, har truet folk med dødsstraff, da han mener de forsøker og destabilisere økonomien.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned