Østkurdistanske arbeidere i streik mot det iranske regimet

Stengte butikker under streiken. Foto: Kurdistanmedia.com

Iran har stengt flere grenseoverganger mot Irak, noe som har rammet samfunn i iransk Kurdistan hardt. På tross av trusler, arrestasjoner og anti-opprørsstyrker varer streiken ved.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh, foto med tillatelse fra Kurdistan Media

Arbeidere i Øst-Kurdistan har i flere byer gått ut i streik mot det iranske regimet.

Det østkurdiske folket har i flere byer fra 15. april protestert mot grenseblokkade, arbeidsledighet og mangel på mat, og streiken varer ved. Folk krever at det iranske regimet skal åpne grensene i Øst-Kurdistan, og sier at dersom Iran ikke gjør det, så vil streiken fortsettes.

Den islamske republikken Iran stengte søndag den 15. april grensen til til Irak ved de to østkurdiske byene Baheh og Javanrud, og grensen har fremdeles ikke blitt åpnet.

Tomme duker bli rullet ut av de streikende for å markere matmangelen.

 

Flere østkurdiske byer har svært viktige inntektskilder fra grensehandelen og hverdagsøkonomien er helt avhengig av at disse er åpne. Dette fordi Irans regime ikke har investert og ikke har bidratt industri eller andre arbeidsplasser i området. I løpet av årene etter opprettelsen av den islamistiske republikken Iran, har propaganda om østkurdiske områder fortalt investorer at området er utrygt på grunn av de østkurdiske politiske partiene, Komala og PDKI og at det er farlig å investere der.

Saeed Jalili, representant for den øverste lederen i Iran, kom til Baneh der han møtte demonstrantene og han lovet å sende beskjeder fra dem til Irans myndighet for å løse problemene. Samtidig klaget flere av demonstrantene til Saeed Jalili at istedet for at regjeringen forsøker å løse dette problemet, sendes anti-opprørsstyrkene til Øst-Kurdistan. Videre tok demonstrantene opp at ti kolbarer – de som frakter varer over grensen — ble drept mens styrkene fra Iran takker de som dreper kolbarer.

Kurdere i Iran har lenge vært utsatt for omfattende diskriminering. De sosiale, politiske og kulturelle rettighetene deres har blitt undertrykt, i likhet med de økonomiske. Kurdiske regioner blir systematisk neglisjert, noe som har ført til vedvarende fattigdom.

Grenseblokaden skaper økonomisk krise for det østkurdiske folket. Dette forårsaker at mange blir arbeidsløse mens folk i flere byer rett og slett mister tilgangen på mat. I tillegg til stengningen av grensen er en tidligere økning av tolltariffen samt høy arbeidsløshet og fattigdom det som har utløst streiken.

Protestene i flere byer har blant annet blitt uttrykt ved å rulle ut en svær og tom duk uten noe mat på, først i hovedgaten og smug i Baneh og Javanrud før det spredde seg.

Den 18. april gikk folk i de sju byene Mahabad, Piranshahr, Sardasht, Javanrud, Marivan, Saqqez og Baneh også ut i streik mot det Iranske regimet.

Den 21. april sluttet to andre byer seg streiken. Alle arbeidsplasser, butikker og markeder i de byene er helt stengt nå, og ingenting kan selges eller kjøpes. Folk er hjemme, og de har holdt seg borte fra arbeidsplassene sine. I noen byer er det helt stille, og gatene er tomme for folk.

«Gi oss mat på våre tomme duker», krever demonstrantene.

Demonstrantene roper og sier at de har behov for mat på sine tomme duker.

Minst tolv arbeidere har blitt arrestert av det iranske regimet og ingen informasjon er tilgjengelig om skjebnen til disse, melder Kurdistan Media.

Ifølge http://www.kurdpa.net/ har styrker fra Den islamske revolusjonsgarden advart de streikende i Baneh og Javanrud at de må avslutte sine aksjoner og styrkene tvinger folk til å stille på arbeidsplassene sine, men de protesterende nekter fremdeles.

En iransk representant som tilhører til byen Sardasht meldte den 18. april i parlamentet at rundt 80.000 har vært arbeidsløse i Øst-Kurdistan de siste dagene, på grunn av stenginga av grensen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned