Fordøm USAs sanksjoner!

Foto: Patrick Kelly, U.S. Coast Guard

USAs kriminelle sanksjoner og økonomiske terror hindrer land som Iran og Venezuela å få tak i medisiner og viktig utstyr for å kunne bekjempe viruset og helbrede syke.

Cihan Karakoc
About Cihan Karakoc (10 Articles)
Cihan Karakoc er leder i Cubaforeningen i Norge.

Verden er dypt preget av en pandemi som tar liv og drastisk har endret hverdagen til folk flest. Norge er, som mange andre land, rammet av COVID-19. Midt opp i denne prekære situasjonen kjemper en rekke land, først og fremst Iran og Venezuela mot USAs kriminelle sanksjoner og økonomiske terror. Dette hindrer dem i å få tak i medisiner og viktig utstyr for å kunne bekjempe viruset og helbrede syke.

Atter en gang viser Cuba at «en annen, solidarisk, verden er mulig», mens USA, Nato og EU vanskeliggjør kampen mot koronaviruset. Under pandemien økes presset og virkningene av sanksjonene i en rekke land som allerede kjemper mot deres økonomiske terror og sanksjoner.

Cuba som i nå 60 år har vært under USAs blokade, er det landet i verden som viser sin fulle solidaritet og humanistiske styrke- der kapitalismen mislykkes. Cubanske leger befinner seg i mange land for å bistå i kampen mot viruset med sine antivirale midler som har blitt brukt bl.a. Wuhan-utbruddet. Cubanske leger spilte en viktig rolle i kampen mot ebolaviruset i Afrika i 2014. Flere land i verden ber igjen Cuba om bistand og stoler på at Cuba uansett hvilken situasjon de vil befinne seg i, vil stille opp. Internasjonal solidaritet er et prinsipp for Cuba og en av grunnpilarene i revolusjonen.

Norge er en trofast alliert av USA og må bruke sin posisjon til å fordømme måten USA utnytter krisen på. Det at USA styrker sanksjonene mot Iran, der viruset er ute av kontroll, er ensbetydende med folkemord. Flere steder i verden er folk allerede i gang med innsamling av signaturer for at USA i det minste kan lette på blokaden mot landene som berøres av det, i det minste i en tid som dette.

Vi i Cubaforeningen i Norge mener at utenriksministeren må komme på banen og fordømme måten USA håndterer krisen på, og kreve at USA umiddelbart gjør en slutt på sine blokader og økonomiske terror. Verden, også Norge, er nå avhengig av et dypt internasjonalt samarbeid på kryss og tvers av regjeringer og ideologier.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned