National Rifle Associations nye leder jobbet med narkosmuglere for å finansiere terrorister

Oliver North på Conservative Political Action Conference i 2015. Foto: Gage Skidmore

Oliver North blir snart tatt i ed som ny NRA-president. På rullebladet hans er våpensmugling til Iran og støtte av en høyreekstrem milits med over 1300 terroraksjoner på samvittigheta.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

National Rifle Association offentliggjorde tidligere denne måneden at de skal få ny president. Det er militærveteranen og Fox News-verten Oliver North som tar over sjefsstolen fra Pete Brownell. North er allerede fungerende leder i tillegg til å være programleder på organisasjonens TV-kanal, NRATV, og er ventet å bli tildelt lederrollen permanent når som helst.

73-åringen kommer fra den svært konservative TV-kanalen Fox, hvor han har ledet programmet «War stories». Det er imidlertid krigshistorier fra hans egen militærkarriere som gjør ham til et omstridt valg som NRA-leder.

LES OGSÅ: National Rifle Association: Gud har gitt amerikanere retten til å bære våpen

Skremmer med iranere og latinos
National Rifle Association er en medlemsorganisasjon som etter egne utsagn har fem millioner medlemmer og en omsetning på over 3,5 milliarder kroner. Den gir våpentrening og kursvirksomhet, arrangerer stevner og driver med politisk påvirkningsarbeid både overfor sine egne medlemmer og politikere. Organisasjonens store enkeltsak er bevaringen av det andre grunnlovstillegget og en lovgivning som fremdeles garanterer og helst utvider retten til å kjøpe og bære våpen.

NRA er også den fremste aktøren innafor våpenlobbyen og de mottar store summer fra våpenprodusenter. De bruker store ressurser på nasjonalistisk skremselspropaganda retta mot potensielle våpenkjøpere hvor innvandrere, iranere og gjengmedlemmer framstilles som en trussel for sikkerheten til hederlige amerikanere (se vervevideo under).

Spesielt er det latinamerikanske narkokarteller de mener er farlige og deres medlemmer som kommer over grensa som ulovlige innvandrere. Det er imidlertid nettopp våpenlovgivninga på nordsida av grensa som har gjort at meksikanske kriminelle har så god tilgang til våpen.

Selvmotsigelsen beskrevet over er imidlertid for minimal å regne i sammenligning med Oliver Norths historie.

LES OGSÅ: Donald Trump vil gi bonus til lærere som er bevæpnet på jobb

Smuglet våpen til Iran
Da Ronald Reagan tok over som president i USA i 1981 var en av hans utenrikspolitiske prioriteringer å kaste den venstreradikale sandinistregjeringa i Nicaragua. Dette skulle gjøres gjennom å støtte høyreekstreme militsgrupper, kjent som Contras. Våpen- og pengestøtta til Contras blei godkjent av den amerikanske Kongressen, men grufulle drap og terroraksjoner mot sivile bidro at den etter hvert blei trukket og at framtidig støtte ville bli ulovlig. Skulle man fortsatt hjelpe Contras måtte man ty til lyssky metoder. I sentrum for disse var Oliver North.

Oliver North står tiltalt og blir påtalemyndighetene tar bilde av ham.

Mellom 1982 og 1984 gjorde tre vedtak det til slutt umulig for Reagans regjering å gi penger til militsene som starta og holdt krigen i Nicaragua gående i over ti år. Samtidig, på et annet kontinent, herjet krigen mellom Iran og Irak. I årene 1980-1988 mistet over én million mennesker livet. Støttet med våpen, etterretning og penger fra USA bestemte Iraks diktator Saddam Hussein seg for å angripe nabolandet. Allerede den gangen var Iran under strenge sanksjoner ledet av USA. Da Oliver North og hans medsammensvorne skulle snike penger inn til Nicaragua skjedde det gjennom enda et lovbrudd. North, som da hadde blitt forfremmet til å sitte i Det nasjonale sikkerhetsråd som skal gi presidenten råd om sikkerhetspolitikk, ledet en operasjon for å selge raketter til Iran for så å sluse overskuddet til Contras.

LES OGSÅ: USA og Latin-Amerika: Det gode eksempels trussel

Terrorister og narkosmuglere
Contras var kjent for sin terrorisering av landsbybefolkninga i Nicaragua og har ifølge undersøkelser minst 1300 terroraksjoner på samvittigheta. De dreiv på den tida omfattende kokainsmugling til USA for å finansiere terrorkrigen de dreiv på hjemmebane. North hadde selv omfattende samtaler og dreiv planlegging med Manuel Noriega, diktator i Panama og narkobaron. USA skulle gi våpen og penger til Noriega for at han skulle hjelpe Contras. I tillegg skulle israelske spesialstyrker trene opp Contras samt de afghanske «hellige krigerne» mujahedin, i Panama.

Det var knapt noen hemmelighet at Noriega dreiv med narkotrafikke nordover da det hadde stått på forsida av New York Times måneder før North møtte ham for samtalene. Samarbeidet blei aldri noe av da skandalen kort tid seinere blei avslørt.

Manuel Noriega pekes ut som narkotrafikkant av New York Times. Bilde hentet fra The Intercept.

North fikk også gjentatte beskjeder om at Contras dreiv med narkosmugling til USA, uten at det så ut til å bry ham nevneverdig. Også i hans egne notater kommer det klart fram at han var klar over at militsen ikke bare fikk penger fra ham, men også fra narkosalg og -smugling.

«NRA og North fortjener hverandre»
NRAs fungerende president blei nektet å reise til Costa Rica i 1989 av daværende president i landet, Óscar Arias. Arias, som to år tidligere hadde vunnet Nobels fredspris for sitt arbeid mot tiår med geriljakriger og dødsskvadroner i Mellom-Amerika, kom til avgjørelsen basert på Norths tilknytning til den internasjonale narkotikahandelen.

I en kommentar til ansettelsen av North sier Arias at «det bekrefter at NRA ikke bare mangler et moralsk kompass, men også den mest grunnleggende respekt for livene til alle de som befinner seg i skytsilden». «Oliver North og NRA fortjener hverandre», konkluderer den costarikanske eks-presidenten.

George Bush benåder
George Bush Sr. var visepresident under Ronald Reagan, men benektet alt kjennskap til saken. Likevel benådet han elleve personer som skulle stilles for retten eller allerede hadde en påbegynt rettssak mot seg. Oliver North slapp unna mot å vitne i Kongressen. Mange mente han påtok seg mye av skylda for nettopp Bush i tillegg til president Reagan og derfor kom unna med fullstendig benådning. I tillegg til å ha ledet våpensmugling til en av USAs verste fiender, trosset vedtak om å ikke støtte Contras, drevet utstrakt samarbeid med narkobaroner, destruerte også North beviser som kunne blitt brukt mot ham. Bevisene var tusenvis av sider med offentlige dokumenter som beskyttes av loven.

North blei dømt for å ha ødelagt bevismateriale, mottatt bestikkelser og å ha motarbeidet en kongressavgjørelse, men slapp å sone mesteparten av dommen.

Ritalin, voldskultur og media
I det siste har NRA vært i svært hardt vær. Det kom nylig fram at det i 2018 har vært farligere å være elev på videregående skole i USA enn det er å være i militæret etter flere episoder med skoleskytinger. Elever har startet en kampanje for å begrense antall skytevåpen i landet og NRA kommet under knallhard kritikk.

Etter den siste i rekka, i Santa Fe, Texas, kunne en av NRAs talspersoner, Dana Loetsch, legge skylda på media for at deres rapportering fra andre skoleskytinger får ungdommer til å begå nye massakre. «Media må slutte å skape flere av disse monstrene», sa hun på NRATV. Noe ironisk, vil nok mange påstå, la Oliver North skylda på «voldskulturen» for skoleskytingene kombinert med at «de unge guttene går på ritalin», ADHD-medisinen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på National Rifle Associations nye leder jobbet med narkosmuglere for å finansiere terrorister

 1. Avatarflæskogbananer // 2018-05-24 kl 07:56 //

  Et par litt misvisende detaljer her. NRA mottar summer fra våpenprodusenter, det er sant. Men det er ikke der NRA får hverken mesteparten av den økonomiske støtta, eller den store politiske påvirkningskrafta.

  NRA er mektig, fordi de er støtta av ekstremt mange Amerikanere, som er villig til å gi økonomisk støtte, og som er villig til å påvirke politikere når situasjonen krever det. 5 millioner betalende medlemmer. Dessuten er NRA svært gode på å engasjere medlemmene til å skrive til politikere, om det skulle komme lovforslag de er uenige i.

  Håndvåpenprodusentene er ikke spesielt mektig, økonomisk sett. Våpen er en elendig forbruksvare sett fra et kapitalistisk perspektiv. De varer flere generasjoner, i motsetning til mobiltelefoner som kjøpes på nytt omtrent annenhvert år. Det er begrensa hvor mange som har lov å kjøpe dem (ja, selv i USA). De er billige i drift, og vedlikehold kan gjøres av brukeren selv. Bruken av dem er kraftig regulert. Det finnes nesten ikke et internasjonalt marked, siden alle andre land regulerer dem enda mer. Og de er utsatt for reguleringer avhengig av stater. Så disse våpenprodusentene er ikke så mektige som det fremstilles, og det er ikke først og frem de som påvirker NRA (selv om de påvirker noe).

  NRA har stor påvirkningskraft i amerikansk politikk, men det kommer først og fremst fra engasjementet til medlemmene.

  • AvatarSvenskeTilstander // 2018-05-31 kl 06:43 //

   Håndvåpen koster skjorta pga høy etterspørsel (ikke uvanlig å eie flere håndvåpen, etc) + dårlig tilbud (få produsenter).
   Selv om salg/eierskap begrenses til personer over 18, betyr det ikke at all lønnsomheten forsvinner. Se GTA V (90 millioner kopier solgt).
   Noen store våpenprodusenter dumper militære våpen (Bushmaster o.l.) på det sivile markedet.

   Våpenprodusenter → NRA → Marken Rubio → Amerikanere → Marken Rubio

 2. Jeg ser ikke noen problemer med at USA blir et tydeligere USA slik at verden ser USA enda tydeligere.
  Våpenlobbyen i USA blir neppe svekket av dette.

Kommentarfeltet er lukket.